Vi ser dem överallt – annonserna som främjar ledarskapsutbildning. Följt av en inbjudan att delta i nästa personliga utvecklingsseminarium. Men vill du gå en ledarskapsutbildning, utveckla en ledarskapsförmåga och bli en ledare? Innebär dina framtidsvisioner att bli verkställande direktör för ett multinationellt företag eller fatta beslut som påverkar miljoner? Eller intresserar inte något av det dig? Oavsett så är det alltid en fördel att ha gått en ledarskapsutbildning. Och vi går igenom varför.

De bästa lärarna i Personlig utveckling
Första kursen gratis!
Åsa
5
5 (3 recensioner)
Åsa
500 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danny
5
5 (4 recensioner)
Danny
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Åsa
5
5 (3 recensioner)
Åsa
500 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danny
5
5 (4 recensioner)
Danny
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad innebär det att ha en ledarskapsförmåga?

Om du funderar på att gå en ledarskapsutbildning bör du ha en uppfattning om vad effektivt ledarskap är. Vi antar att du redan arbetar för en exemplarisk ledare – kanske någon som har genomgått en ledarskapsutbildning och nu använder allt han / hon lärde sig. Om det verkligen är fallet, är du lyckligt lottad! Det är många som nämligen jobbar för dåliga ledare.

En effektiv ledare har en balans mellan sina egenskaper och inlärda kunskaper.

En ledare bör vara…

 • Ärlig och ha integritet: Integritet är den främsta kvaliteten som alla bra ledare förkroppsligar.
 • Självsäker: men långt ifrån arrogant, den här personen är självsäker utan att överdriva.
 • Brinner för sitt arbete, ger allt och motiverar andra att göra det med.
 • Ansvarig: de kommer aldrig att skrika på dig ifall du gjorde ett misstag utan ta på sig misstaget.
 • Kreativ: ledare tycker om att komma på nya strategier och de kommer att uppmuntra dig att göra det också.
 • Empatisk: starka ledare har alla emotionell intelligens.

Dessa är egenskaper som inte kan läras ut. När allt kommer omkring är du antingen etisk eller inte; ärlig eller inte, passionerad och kreativ eller inte. Men om du som ledare redan har dessa egenskaper så kan de utvecklas. På en ledarskapsutbildning genomförs oftast övningar och aktiviteter som bygger på dessa egenskaper; hur bra en deltagare svarar är ett bra mått på deras kapacitet för någon av dessa tillgångar. Färdigheter kan å andra sidan läras ut; så låt oss ta en titt på dem.

ledare
Måste en bra ledare ha gått en kurs i ledarskapsutveckling för att anses vara bra? Bild: Unsplash

Effektiva ledarskapsfärdigheter innebär…

 • Förmågan att undervisa och vara en mentor: många ledarstilar betonar mentorskapet.
 • Förmågan att delegera: delegering av ansvar är en handling av förtroende såväl som självförtroende.
 • Teambuilding: stora ledare hjälper till att bygga broar mellan anställda
 • Förmågan att lösa problem: problemlösningsförmåga är viktig för att komma till kärnan i alla problem. Problemlösning bygger dessutom på kritiskt tänkande färdigheter – förmågan att analysera, resonera och komma fram till en lösning snabbare.
 • Förmågan att fatta ett beslut (och hålla fast vid det): en bra ledares känsla av ansvarsskyldighet gör det möjligt för dem att stå vid ett beslut och acceptera vilka konsekvenser det kan få.
 • Förmågan att kommunicera effektivt: kommunikationsförmåga är absolut nödvändigt för dem i ledande roller!

Som du ser så går olika ledaregenskaper och färdigheter hand i hand för att främja företagskulturen.

Med sådan ledarskapskompetens, är moral alltid hög, lagprestanda överträffar alltid normer och alla går hem lyckliga – eller åtminstone nöjda med dagens arbete. Nu när du vet vad ledarskapsförmåga är och hur du utvecklar den, kanske du fortfarande undrar: varför ska du lära dig att leda om du inte har för avsikt att leda någonting eller någon?

Varför alla behöver ha en ledarskapsförmåga

Tänk om du var i Japan när tyfonen Hagibis slog till – vad skulle du ha gjort då? Du kan ta hjälp av ditt hotells ledning; de är trots allt vana vid att hantera sådana kriser. De kommer säkert att ge dig råd om skydd och säkerhetsrutiner och förse dig med en lista över vad som inte får göras. Eller så kan du ta saken i egna händer: håll koll på väderuppdateringar för att se exakt var och när stormen kommer att slå till. Packa en väska med väsentligheter: första hjälpen-kit, näringsstänger och vatten; glöm inte rena strumpor. Gör dina värdesaker vattentäta – pass och pengar; det skulle inte skada att lägga telefonen i en plastpåse också. Nu är du redo för vad som än kan hända och tar därmed inte upp hotellpersonalen tid för gäster som inte är så kreativa och självsäkra som du är. Är det inte ett bra exempel på hur ledarskapsförmågor kan hjälpa dig i din vardag? Att kultivera personligt ledarskap kan förbereda dig för att hantera alla kriser eller nödsituationer, oavsett om det orsakas av ett naturfenomen eller en situation.

Att utveckla ledarskapsfärdigheter kan hjälpa dig att främja en miljö av samarbete.

När du tar en ledande roll i ditt liv kan du motivera andra – ja, även den där jobbiga mostern – till att samarbeta med dig för att göra familjesammankomster roliga för alla.
Upptäck de bästa sätten att utveckla ledarskap på.

ledare
Behöver du utöka kompetensen? Bild: Unsplash

Vad ledarskapsfärdigheter kan göra för dig

Eftersom ledarskap inte handlar om enbart arbetsplatsen, så kan en ledarskapsutbildning hjälpa dig att utveckla ledarskapsfärdigheter som hjälper dig även privat. Det handlar också om självmedvetenhet och skicklighet. Det handlar om att växa till den säkra, självsäkra personen du alltid visste att du var men kanske inte vågade bli. Att upptäcka din ledarstil är ett sätt att förstå och lära dig mer om dig själv, att förstå hur du har förändrats över tid och att förbereda dig för andra förändringar som kommer att komma. Att vara ledare innebär inte att du automatiskt kommer att vara i spetsen för ett Fortune 500-företag, men du kommer definitivt att bara i spetsen.

Visste du att du kan få hjälp med att utveckla dina ledaregenskaper genom onlinekurser i ledarskapsutveckling?

Varje dag går du till jobbet, gör ditt bästa och tar hand om människorna i ditt liv.

Det låter kanske lite självcentrerat men det är sant: om du är över, säg 12 år, ser du faktiskt att dina intressen och önskningar går i uppfyllelse – från den lön du tjänar som ger dig livet du lever till de relationer du främjar och kultiverar. Det gäller för alla, inte bara för dig.
Du kan tacka dina ledarskapsfärdigheter för det. Aktivt lyssnande, konfliktlösning och tålamod är värdefulla förmågor att ha idag. Och dessa färdigheter fungerar globalt för att få resultat. Så du behöver inte ha en ledande position hos ett företag för att vara en bra ledare. Att bara ha ledarskapsfärdigheter för att ta itu med problemen i ditt liv – jobbiga familjemedlemmar till att göra ett karriärval – är skäl nog att ta den där kursen i ledarskapsutveckling.
Läs mer om hur du kan utveckla dina ledaregenskaper här.

Behöver du en lärare i Personlig utveckling ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.