Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Jack Ma... Det är bara några namn på stora ledare. Visst, många ledare har haft nytta av en formell utbildning, men det är inte nödvändigtvis det som har gjort dem till bra ledare. Och vad är egentligen en bra ledare? Varför har vissa människor starka ledaregenskaper medan andra inte har det? Tänk på en chef du har eller har haft vars autokratiska ledarskap varken gav dig eller dina lagkamrater utrymme eller möjlighet att utvecklas och växa. Kanske kvävde hen istället de förhoppningar du hade på att utvecklas inom rollen?

Så varför strävar någon efter att bli ledare?

Ofta beror det på att en ledarroll är nästa logiska steg i karriären – oavsett om man har den ledarskapsförmåga som krävs eller inte. Ibland längtar människor efter mer makt, ansvar eller pengar. De tror att ansvar över en omfattande grupp av medarbetare kommer att ge ökad makt men som vi alla vet måste sådan makt användas klokt.

Vissa människor som går kurser i ledarskapsutveckling ser det även som en viktig del i sin personliga utveckling. De vill kultivera de ledaregenskaper som de redan har och lära sig att använda dem på bästa sätt. Är du en av dem? Vill du lära dig mer om ledarskap och vad som krävs för att vara en effektiv ledare? I så fall läs vidare. Vi kommer att titta på varför det är så viktigt att utveckla sina ledarskapsförmågor och de bästa sätten att göra det på. Vi kommer också att undersöka vad ledarskapsförmåga är och var du kan hitta ledarskapsutbildning på nätet.

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär det att vara en bra ledare?

Man skulle kunna tro att de färdigheter som behövs för ett effektivt ledarskap skulle vara enkla att rada upp, men sanningen är att det finns väldigt många olika faktorer som spelar in.

Sann ledarskap är en blandning av mänskliga egenskaper, som tillförlitlighet och empati, som smälter ihop med inlärda förmågor, som beslutsamhet och kommunikationsförmåga. Strategiskt tänkande betraktas ofta som en ledarskapsfärdighet. Det handlar om att visualisera alla möjliga resultat av en situation eller ett beslut. Det är alltså en typ av tänkande som kräver fantasi – något du antingen har eller inte har. Kreativitet är en annan viktig ledaregenskap; det bidrar till effektiv kommunikation och kan förbättra stämningen bland anställda. Det är också ett av de personlighetsdrag som inte kan läras ut. Det finns dock saker du kan göra för att bli bättre på dessa egenskaper.

ledare
Ledarskap kan var något medfött, men kräver även övning. Bild: Unsplash

Varför är det viktigt att utveckla sina ledarskapsförmågor?

Det är inte alla som strävar efter att bli ledare. Att gå en kurs i ledarskapsutveckling behöver dock inte betyda att du automatiskt strävar efter en chefsposition. Du kanske bara letar efter bra personliga färdigheter så att du bättre kan komma överens med andra. Konflikthantering kanske inte berör dig i din yrkesroll, men kan vara till hjälp i ditt personliga liv, till exempel att lära dina barn att hantera mobbare i skolan. Här är några situationer där bra ledarskap är viktigt:

  • Du är en lärare som ska hålla i samarbetsövningar.
  • Du är en rådgivare som behöver vara bra på aktivt lyssnande och att ge empatiskt stöd.
  • Du har sökt ett program på universitetet eller ett nytt jobb och måste skriva ett personligt brev och utvärdera dig själv.
  • Du försöker öka ditt självförtroende och bli mer säker i gruppsammanhang.
  • Du vill förstå hur självsäkerhet kan hjälpa dig att gå vidare i livet.
  • Efter flera tuffa månader vill du lära dig mer om emotionell intelligens och hur det kan hjälpa dig att hantera svåra situationer.

Om du är intresserad av att ta mer ansvar och bli en bättre ledare på jobbet skadar det så klart inte att ha en ledarskapsutbildning på ditt CV. Det finns ett flertal sätt som en ledarskapsutbildning kan gynna dig på.

ledare
På nätet kan du lära dig det mesta om ledarskapsförmågor. Bild: Unsplash

Hur kan du utveckla dina ledarskapsfärdigheter?

Du behöver inte spendera massor av pengar eller helt ändra din personlighet. För att börja utveckla dina ledarskapsförmågor behöver du bara lite vägledning. Enligt en undersökning utförd av ett team av ledarkonsulter är förmågan att vara motiverande och inspirerande en av de förmågor som behövs mest hos ledare idag. Detta är förståeligt: delegering av uppgifter och ansvar blir mycket enklare om ditt team är motiverat och redo att ta tag i uppgifterna. Andra effektiva ledarskapsförmågor inkluderar problemlösning, relationsbyggande och att vara etisk, ärlig och pålitlig (nej, de är inte alla samma sak!). Det som är mest slående är att alla dessa är mjuka färdigheter; mänskliga egenskaper som du redan har och som bara behöver kultiveras. Fortsätt vara så ärlig och pålitlig som du bara kan vara! Då kan du mycket enklare inspirera andra att vara detsamma.

Var en bra kommunikatör! Du vet aldrig vem som kommer att inspireras av ditt ledarskap.

Detta är bara hälften av det som krävs för att vara en bra ledare, den andra halvan kräver faktiskt lite utbildning. Det kan till exempel vara bra att känna till och förstå de olika ledarskapsteorier som finns och när det är bäst att tillämpa dem. Låt oss säga att din chef vet att du och ditt team kan göra ert jobb på ett kompetent sätt utan särskilt mycket tillsyn. Hen kanske använder ledarstilen "laissez-faire", som är en av situationsteorierna. Om du är riktigt lycklig och känner att du har en fantastisk chef kanske hen utövar transformationsledarskap, en ledarstil som inspirerar till positiva förändringar hos alla som personen ansvarar för. Denna typ av ledarskap är en av relationsteorierna. Vi har skrivit en annan artikel om hur du kan lära dig mer om och utveckla dessa ledarskapsförmågor!

Online-resurser som hjälper dig att utveckla ditt ledarskap

Att utveckla olika ledarstilar är ett populärt ämne idag, även inom den akademiska världen. Du kanske tror att en utbildning i ledarskap och utveckling är dyrt? Faktum är att du kan lära dig allt om ledarskap och ledarförmågor hemifrån, ofta helt gratis. Oavsett om du arbetar inom försäljning, företagsekonomi eller något helt annat, så kan du hitta det du behöver online.

Tips: lyssna på relevanta podcasts under din joggingrunda.

Om du är mer intresserad av ledarskapsutveckling som ett försök att utvecklas på en personlig nivå, finns till exempel Dov Barons podcast om ledarskap och lojalitet som inspiration. I podden får du lära dig om vikten av att leva ett målmedvetet liv och hitta inspiration att fortsätta, oavsett vilka hinder du kan stöta på. Det finns en mängd material att lyssna på för inspiration endast en Google-sökning ifrån dig! Du kan också hitta gratiskurser online, delta i workshops, läsa bloggar, hitta frågesporter och pussel för att testa och skärpa dina färdigheter. Det finns massvis av digitala läromedel tillgängliga för alla som vill förbättra sin ledarskapsförmåga!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.