Nelson Mandela. Mahatma Gandhi. Hillary Clinton. Oprah Winfrey. Jack Ma.

Det tar inte lång tid att lista namnen på stora ledare. Visst, många stora ledare har haft nytta av en formell utbildning, men det är inte nödvändigtvis det som har gjort dem till bra ledare. Vad är en bra ledare, i varje fall? Hur kan det hända att vissa människor genomsyras av ledaregenskaper medan andra inte? Tänk på en chef du har eller har haft. Och vars autokratiska ledningsstil varken gav dig eller dina lagkamrater utrymme eller möjlighet att frodas och växa. I själva verket kan de ha släckt alla önskningar du kan ha haft för att utvecklas inom rollen.

Så varför strävar någon efter att bli ledare?

Ofta beror det på att en ledarroll är nästa logiska steg i karriären – oavsett om man har någon ledarskapsförmåga eller inte. Ibland längtar människor efter mer makt och ansvar (och i vissa fall även pengar). De tror att en omfattande grupp av medarbetare är vägen att utöva makt på men som vi alla vet måste sådan makt användas klokt. En handfull människor som söker ledarskapsutveckling ser det som en viktig aspekt i sin personliga utveckling också. De vill kultivera alla ledaregenskaper som de redan har och lära sig att använda dem på bästa sätt. Är du en sådan? Vill du lära dig mer om ledarskapsstilar och vad som krävs för att vara en effektiv ledare? I så fall läs vidare. Vi kommer att titta på varför det är så viktigt att utveckla ledarskapsförmåga och de bästa sätten att göra det på. Vi kommer också att undersöka vad ledarskapsförmåga är och var du kan hitta ledarskapsutbildning online.

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär det att ha en ledarskapsförmåga?

Man skulle kunna tro att de färdigheter som ger ett effektivt ledarskap skulle vara lätta att lista, men sanningen är att ämnet är väldigt brett.

Ledarskap är inte bara något du lär dig genom olika kurser.

Sann ledarskap är en blandning av mänskliga egenskaper som tillförlitlighet och empati som smälter ihop med inlärda förmågor som beslutsamhet och kommunikationsförmåga. Strategiskt tänkande betraktas ofta som en ledarskapsfärdighet. Det handlar om att visualisera alla möjliga resultat av en situation eller ett beslut; det är en typ av tänkande som kräver fantasi – något du antingen har eller inte har. Kreativitet är en annan viktig ledaregenskap; det tillåter allt ifrån effektiv kommunikation till att öka moralen bland anställda. Det är ett annat personlighetsdrag som inte kan läras ut. Det finns dock saker du kan göra för att bättra på de mänskliga egenskaperna du har gemensamt med stora ledare; varför inte ta reda på hur?

ledare
Ledarskap är inte bara något du lär dig genom olika kurser. Bild: Unsplash

Varför är det så viktigt för dig att utveckla en ledarskapsförmåga?

Det är inte alla som strävar efter att vara ledare. Men när du kör ledarskapsutveckling innebär det inte att du automatiskt strävar efter en chefsposition, du kanske bara letar efter bra interpersonella färdigheter så att du kan komma överens bättre med andra. Konflikthantering kanske inte berör dig, men om du hoppas lära dig konflikthantering så att du kan hjälpa barnen att hantera mobbare i skolan, så är ledarskapsutbildning precis vad du behöver.
Tänk på dessa fall där gott ledarskap är viktigt:

  • Du är en lärare som gillar att lära ut teambuilding-aktiviteter.
  • Du är en vägledningsrådgivare som övar aktivt lyssnande och ger empatiskt stöd.
  • Du förbereder dig för universitetet och har fått i uppgift att skriva en självbedömning.
  • Du försöker öka ditt självförtroende genom ledarskapskompetenser
  • Du vill förstå hur självsäkerhet kan hjälpa dig att gå vidare i livet
  • Efter flera tuffa månader vill du förstå emotionell intelligens och hur det kan hjälpa dig att hantera svåra situationer eller helt undvika dem.

Naturligtvis, om du är intresserad av att vara en teamledare på jobbet, skulle det inte skada att inkludera ledarskapsutbildning på ditt CV. Upptäck andra sätt som ledarskapsutbildning kan gynna dig i alla aspekter av ditt liv.

ledare
Du kan lära dig allt om ledarskapsegenskaper och ledningsförmåga via Internet, ofta gratis. Bild: Unsplash

Hur kan du utveckla dina ledarskapsfärdigheter?

Du behöver inte spendera massor av pengar eller helt ändra din personlighet. För att börja utveckla ledarskapsfärdigheter behöver du bara lite guidning. Enligt en undersökning utförd av ett team av ledningskonsulter är de beteende en av färdigheterna som behövs mest hos ledare idag. Alla som leder måste vara motiverande och inspirerande. Det är mycket vettigt; delegering av uppgifter och ansvar är mycket enklare om ditt team är motiverat att slutföra dem. Andra effektiva ledarskapsfärdigheter inkluderar problemlösning, relationsbyggande och, tro det eller ej, att vara etiska och ärliga och pålitliga (nej, de är inte alla samma sak!). Det som är mest slående är att alla dessa är mjuka färdigheter; mänskliga egenskaper som du redan har; egenskaper som bara behöver kultiveras.

Fortsätt vara så ärlig och etisk som du bara kan vara!

Du kan mycket väl inspirera andra att göra detsamma.

Var en bra kommunikatör! Du vet aldrig vem som kommer att inspireras av ditt personliga ledarskap.

Detta är bara hälften, den andra halvan kräver faktiskt lite utbildning. Det skulle till exempel hjälpa dig att känna till och förstå de olika ledarskapsteorierna och när det är bäst att tillämpa dem. Låt oss säga att din chef vet att du och ditt team kan göra ditt jobb på ett kompetent sätt, med ett minimum av tillsyn. Han / han kanske använder laissez-faire ledarstil, som faller under situationsteorierna. Om du är riktigt lycklig och har en fantastisk chef kan han / hon utöva transformationsledarskap, en ledarstil som inspirerar till positiva förändringar hos alla som följer den. Denna typ av ledarskap faller under relationsteorierna om ledarskap. Vi har skrivit en artikel om hur du kan utveckla dessa ledarskapsförmåga som du kan läsa här.

Online-resurser som hjälper dig att utveckla dina ledarskapsfärdigheter

Tro det eller ej, att utveckla olika ledarstilar är ett hett ämne idag; även den akademiska världen är ombord och lär ut det till studenter. Du kanske tror att en utbildning i ledarskap och utveckling är dyrt? Faktum är att du kan lära dig allt om ledarskapsegenskaper och ledningsförmåga direkt i ditt hem, ofta gratis. Oavsett om du arbetar inom försäljning, företagsekonomi eller finans, så kan du hitta det du behöver online.

Tips: lyssna på relevanta podcasts på din morgonjoggingrunda.

Om du är mer intresserad av ledarskapsutveckling som ett försök till att utvecklas på en personlig nivå, låt Dov Barons podcast om ledarskap och lojalitet inspirera dig. Du kommer att höra om värdet av att leva ett målmedvetet liv och hitta inspiration att köra på, oavsett vilka hinder du kan stöta på. Där är en mängd lyssningsmaterial för att inspirerar dig och allt är endast en Google-sökning ifrån dig! Du kan också ta gratiskurser online, delta i workshops, läsa bloggar, hitta frågesporter och pussel för att testa och skärpa dina tänkande färdigheter. Det finns så mycket online-läromedel tillgängligt för alla som vill förbättra sin ledarskapsförmåga!
Är du inte glad att Superprof listade allt du behöver veta och lite till?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.