Detta krig, som ägde rum för mindre än 100 år sedan, som oåterkalleligt förändrade den socio-politiska anpassningen av praktiskt taget varje enskild nation, vars konsekvenser känns fortfarande idag, är en av de mest studerade händelserna i mänsklighetens historia.

Märkligt nog ligger fokus på oenigheten om vilken händelse som faktiskt startade den globala konflikten och när.

En framstående brittisk historiker, Alan JP Taylor, menar att de europeiska och kinesisk-japanska kriget startade samtidigt och slogs samman 1941. Antony Beevor , en annan brittisk historiker, fäster det faktiska startdatumet för denna globala konflikt till de strider som Japan utkämpade mot mongoliska och ryska styrkor längs den ryska gränsen vid Khalkhyn Gol , som startade i maj 1939. En sista, framstående postulat datum i början av andra världskriget till den andra omgången av strider mellan Italien och Etiopien som inleddes den 3. oktober , 1935.

Vid den tiden var det fortfarande många länder som slog igenom effekterna av den stora depressionen och krigstankar kom troligen näst efter överlevnad och återuppbyggnad av ekonomier.

Sett från det perspektivet kan vissa tycka att det är konstigt att det enda europeiska land som drabbades mest av depressionen skulle skapa det blodigaste kriget genom tiderna .

Konventionell analys sätter själva starten av andra världskriget i Europa den 1. september, 1939, datumet för Polens invasion av nazistiska styrkor.

Den händelsen och datumet kommer att vara vår springbräda när vi börjar undersöka taktik och vapen, allianser och innovationer som kostar så många liv och förändrat mänskligheten för alltid.

De bästa lärarna i Historia
Första kursen gratis!
Love
Love
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Estelle
5
5 (3 recensioner)
Estelle
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Samuel
Samuel
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Robin
Robin
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ley
Ley
257 kr
/h
Första kursen gratis!
Melike
5
5 (1 recensioner)
Melike
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Olivia
Olivia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Joanna
Joanna
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Love
Love
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Estelle
5
5 (3 recensioner)
Estelle
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Samuel
Samuel
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Robin
Robin
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ley
Ley
257 kr
/h
Första kursen gratis!
Melike
5
5 (1 recensioner)
Melike
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Olivia
Olivia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Joanna
Joanna
150 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Händelser som ledde till andra världskriget

I slutet av första världskriget lämnades Tyskland taktiskt isolerat eftersom alla dess allierade antingen kapitulerade eller kapitulerade. Dessutom hade nästan varje nation på jorden förklarat krig mot Tyskland innan dessa fientligheter upphörde. Således kan vi föreställa oss att ingen har bråttom att anpassa sig till tyska styrkor. Dessutom var alla för upptagen med att återhämta sig från de dubbla träffarna i krig och ekonomisk depression . Överlämnat till sig själva placerade Tysklands president en man som tidigare dömts för förräderi i kansleriet, någon som hade radikala världsbilder och tänkt att utfärda dem - oavsett om världen gillade det eller inte. Adolf Hitler drog sitt land ut ur den stora nedgången genom en trekantig strategi som inkluderade upprustning - den enskilt största ekonomiska booster till landets kassa.

Uppenbarligen borde det bara ha varit en indikation på hans avsikt.

historia
Detta krig, som ägde rum för mindre än 100 år sedan, som oåterkalleligt förändrade den socio-politiska anpassningen av praktiskt taget varje enskild nation, vars konsekvenser känns fortfarande idag, är en av de mest studerade händelserna i mänsklighetens historia. Bild: Unsplash

Han "programmerade" också barn så unga som 10 år in i nazistisk ideologi genom obligatoriskt medlemskap i Hitler-ungdomsgrupper. Senare skulle de dras in i militärtjänst.

Ingen bör på något sätt tro att världen var konfliktfri mellan världskrig; mindre skärmytor flammade med häpnadsväckande regelbundenhet under dessa 11 år.

Således skulle det vara förståeligt att även om Tyskland förblev föraktat, var världens fokus inte nödvändigtvis alltid manövrerat. Detta är en kritisk aspekt av utvecklingen av kriget i Europa som skulle forma efterkrigstidens politik och politik under kommande år.

Annanstans i världen ...

  • Det ryska inbördeskriget , som rasade i fem år (1917-22)

  • Det finska inbördeskriget varade strax under ett år (1918)

  • Den polska gränskonflikten fortsatte i årtionden mot tjeckarna

  • The Insane War i Indokina tog upp mest Frankrikes militära styrka och pengar, följt strax därefter av det fransk-syriska kriget (1920)

Inte alls var endast europeiska länder så inblandade. Vår förkortade lista visar dock att alla Tysklands grannar annars var engagerade; ingen hade resurser för att övervaka den tyska utvecklingen. Sammantaget lyfte knappast någon ögonbryn när Tyskland annekterade Österrike. Den milda reaktionen ledde möjligen till Hitler att tro att han helt enkelt kunde ta vilket land han ville, genom politisk mobbning eller med våld.

Samma taktik var uppenbar när England försökte behålla kontrollen över de amerikanska kolonierna , cirka 300 år innan.

Vad hände i Europa?

Efter flera falska flaggincidenter längs den tysk-polska gränsen ägde den egentliga invasionen av Polen rum i form av en strid. Polska styrkor höll ut i sju dagar mot ett mångsidigt angrepp som inkluderade marinkrig. Storbritannien betjänade genast Tyskland med ett ultimatum för att upphöra med all militär verksamhet ; 48 timmar senare anslöt sig Frankrike, Australien och Nya Zeeland till Storbritannien för att förklara krig mot Tyskland eftersom inget svar på ultimatum gavs. Även om ingen av dessa allierade gav direkt stöd till Polen, inrättade de en marinblokad avsedd att begränsa försörjningsvägarna och därmed kriget.

Tyskland svarade genom att attackera de olika flottorna med ubåtar och starta slaget vid Atlanten.

På land, när Wehrmacht nådde Warszawa , gick Ryssland in i Polen från öster. De ansåg inte att en invasion, med resonemang om att Polen hade fallit och därför var på väg. Efter att ha delat Polen med Ryssland förlängde Hitler ett fredserbjudande till Frankrike och Storbritannien men insisterade på att Polen skulle förbli under tysk och sovjetisk kontroll. De franska och brittiska avvisade enhälligt dessa villkor.

Om det inte var för dåligt väder skulle Hitlers attack mot Frankrike ha varit omedelbar.

Hans trupper kringgick Maginot-linjen i maj 1940. Total kapitulation kom bara sex veckor senare. Samtidigt annekterades Ryssland, till synes uppmuntrat av den nazistiska djärvheten , Lettland, Litauen och Estland. Finländarna var inte så angelägna om den ryska invasionen; de kämpade mäktigt och avslutade sin konflikt med minimala dödsfall. Du kanske tror att Rysslands efterlikning av nazistiska taktiker skulle leda till en allians men de kunde inte komma överens om viktiga punkter och i slutändan vända mot varandra.

Därefter kämpade Tyskland ett tvåfrontskrig  med en ensam allierad.

Den Hitler-Mussolini bromance grundades på deras ömsesidiga önskan att ha hela världen underkasta sig sitt ledarskap så att de föreställde sig en Berlin-till-Rom axel kring vilken global politik skulle kretsa. Namnet Axis Powers  kommer från den imaginära linjen.

Vill du lära dig mer om hur livet var i Nazityskland ?

Krig i Stilla havet

Av rädsla för att bli koloniserad av västmakter, som Kina hade varit, och ett behov av råa resurser som inte hittades i skärgården, var Japan avsett att dominera Stilla havet. För detta ändamål hade japanska styrkor invaderat Kina två år innan kriget i Europa började även om inget land formellt hade förklarat krig mot det andra. Japanerna gick sedan längre utomlands och inledde överraskningsattacker mot europeiska kolonier : Malaya, Singapore, Hongkong och Filippinerna. Därifrån, med sina hangarfartyg och flygplan, var det ingen stor sträcka att engagera USA genom en överraskningsattack på Pearl Harbor.

Japanerna lyckades med något som till och med Winston Churchill inte kunde göra.

Medan amerikanerna hade stött de allierades krigsansträngningar genom civila och monetära bidrag, tvingade Japans attack mot deras Stillahavs utpost deras hand: de var nu tvungna att gå med i striderna tillsammans med de allierade makterna.

historia
Att studera historia, är att lära sig om världen och vad som har bidragit till att den ser ut som den gör idag. Bild: Unsplash

Andra världskriget: slutsatser

Den Slaget vid Midway visade avgörande men i slutet av japanska aggressionen kom först efter bombningen av Hiroshima och Nagasaki . Den japanska undertecknade formella överlämnandet den 2. september, 1945. Även Hitlers död den 30. april , är 1945 allmänt anses slutet av fientligheterna i Europa , Tyskland kapitulerade i en ovillkorlig kapitulation den 8. maj .

Och i flera år därefter levde många länder under åtstramningsåtgärder när de återuppbyggde sina städer och sin ekonomi.

I grund och botten beror det blodigaste kriget i historien på två fraktioner, de allierade och axelmakterna bestående av Tyskland, Italien och Japan, som slog ut det för överhöghet till kostnad av miljoner. Inte bara de som omkom i bombangrepp och i koncentrationsläger, en lika mörk fläck på mänskligheten som de var, utan de som led under Mussolinis fascistiska regim och de som omkom i Nanking-massakern.

Den Potsdamkonferensen fastställt att de franska, brittiska och amerikanska väpnade styrkor skulle ockupera landet och de gjorde det under de kommande 45 åren. Maktplatsen, Berlin, skulle också delas in i fyra sektorer. Sovjetunionen, en medlem av den alliansen, anklagades också för att ockupera tyskt territorium.

Men de tog den åtgärden för långt och hävdade att hälften av Berlin tillsammans med den andel av Tyskland som tilldelats dem vid Yaltakonferensen och snabbt bifogade det som sitt eget territorium.

Det fick de allierade att vända sig mot Sovjetunionen och inleda det kalla kriget.

Som ett resultat av detta andra globala krig gick de allierade makterna samman för att bilda Nordatlantiska fördragets organisation 1949. Idag omfattar denna försvarspakt 29 nationer. Detta är uppenbarligen en mycket förenklad uppdelning längs maktlinjer och inflytelseregioner som helt utelämnar den nordafrikanska kampanjen, den italienska kampanjen, Medelhavs- och Mellanösternkampanjen.

Det står inte heller något om de stora sprången inom vetenskap, teknik och militär underrättelse.

  • Alan Turing förbättrade sig med Enigma, en kodbrytande maskin som kraftigt avancerade kryptanalysfältet

  • Tanken, främst ett stöd från infanteritrupper under första världskriget , blev en huvudkomponent i markstriderna

  • Naturligtvis ledde det till mer kraftfulla vapen som kunde förstöra stridsvagnar.

  • Ernest Rutherford splittrade atomen 1917 men det är Enrico Fermi som krediteras skapandet av atombomben .

  • Kvinnor bidrog kraftigt till krigsansträngningen; även idag är Rosie the Riveter en symbol för kvinnlig bemyndigande.

Läs mer om historiska händelser som förändrade världen politiskt och ekonomiskt.

Behöver du en lärare i Historia ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.