I alla avseenden var Weimarrepubliken, som Tyskland var känd från 1918 tills nazistregimen kom till makten, inte ett land där fridfullt levde där stora förmögenheter kunde samlas. När kampen mot första världskriget upphörde i november 1918, steg det tyska folket upp för att störta monarkin till förmån för en parlamentarisk republik. När det väl hade etablerats blev livet inte lättare för tyska (eller Weimar) medborgare: brist på arbete, mat och varor i kombination med hyperinflation ledde till allvarlig social oro.

Lägg till det faktum att landet inte hade någon verklig politisk ledning eller ledarskap.

Avsmak för villkoren i Versaillesfördraget drev dessutom motvilja mot den militära kapitulationen 1918 och ledde till stark högeruppfattning: den perfekta scenen för en ivrig, ambitiös, relativt okänd politisk enhet - Adolf Hitler. Den stora depressionen var förödande: på de fattiga, kalla och hungriga desperata situationen, på utlänningarnas till synes välstånd på bekostnad av sanna tyskar och på den allmänna bristen på politisk ledning och industri i hela landet. Vi kommer att se över uppkomsten av tredje riket, hur det gick från att tjäna folket till att tjäna en ideologi; dess fasor och dess undergång.

De bästa lärarna i Historia
Första kursen gratis!
Elias
5
5 (3 recensioner)
Elias
119 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (1 recensioner)
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Love
Love
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Estelle
5
5 (3 recensioner)
Estelle
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Melike
5
5 (1 recensioner)
Melike
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Bleona
Bleona
205 kr
/h
Första kursen gratis!
Filip
Filip
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Niclas
5
5 (1 recensioner)
Niclas
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Elias
5
5 (3 recensioner)
Elias
119 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (1 recensioner)
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Love
Love
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Estelle
5
5 (3 recensioner)
Estelle
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Melike
5
5 (1 recensioner)
Melike
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Bleona
Bleona
205 kr
/h
Första kursen gratis!
Filip
Filip
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Niclas
5
5 (1 recensioner)
Niclas
150 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Det tredje riket

Medan ingen någonsin kunde anklaga den autokratiska ledaren för att vända sig till folket i dulcetoner, var han en expert på appeasment genom att genomföra välbehövliga sociala och ekonomiska program som gav en tid av produktivitet och relativ social harmoni till landet.

I ett drag som den amerikanska presidenten Roosevelt tycktes efterlikna i sin New Deal, rullade den tyska ekonomiska stabiliseringen ut i tre faser:

  • Offentliga arbeten : människor fick arbeta med att återuppbygga landet - sjukhus, skolor och vägar

  • Upprustningen var den enskilt största ekonomiska drivkraften för tiden

  • National Labour Service , en sex månaders indoktrinering av Hitlers ideologi, krävde att varje ung man deltog, varefter de skulle utarbetas för obligatorisk militärtjänst.

Med dessa tre program hade Hitler på ett smart sätt tagit upp alla orsaker till civila oroligheter , inklusive nationalistisk stolthet och ilska över villkoren i Versaillesfördraget ... till skillnad från Napoleon som hade liknande storhetsvisioner, förlorade slaget vid WaterlooHans mål var att göra Tyskland till ett autarki - en nation helt beroende av sina egna resurser och material och ingen handel med andra länder.

Han misslyckades med det målet men i andra var han väldigt framgångsrik!

historia
Kvinnor skulle inte glamourera sig alls: ingen smink eller detaljerade frisyrer och absolut inga snygga kläder. Bild: Unsplash

Som utnämnd ledare för det tyska arbetarpartiet 1923 försökte han en kupp för att ta makten i södra staden München. Känd som Beer Hall Putsch , såg det cirka 2000 nazister konfrontera en polisavdelning som omger stadshuset. Den efterföljande striden lämnade 16 nazister döda och Hitler själv sårad. Han flydde till landsbygden för att undvika fångst men blev fångad två dagar senare och anklagad för förräderi. Därför utsåg president von Hindenburg honom under alla sina brinnande tal och sin lidenskapliga retorik motvilligt till kansler i Tyskland - han kände att någon borde hålla ett öga på Hitler så att uppstarten försökte ett annat förrädiskt drag. Denna försiktighet var förgäves eftersom kabinettet, kort därefter, undertecknade lagen om möjliggörande , vilket gav Herr Hitler befogenhet att anta lagar utan att Riksdagen - regeringsorganet - var involverat. Mellan den ändringen av Weimar-konstitutionen och Reichstag Fire Decret , som överförde statliga befogenheter till Reich-regeringen - läs: Herr Hitler, han fick fullständig och autonom kontroll över landet.

1933 hade Tyskland blivit en diktatur.

Livet i Tyskland under nazismen 

Trots vaga oroar var folket till en början relativt nöjda: efter år av osäkerhet, svårigheter och stridigheter hade de äntligen en viss ekonomisk säkerhet : nästan varje man hade ett jobb och det fanns tillräckligt med, om inte rikligt med mat.

Beviljas, medborgarna var tvungna att handla medborgerliga friheter för den säkerhetsnivån, men det verkade vara ett litet pris att betala för utsikterna till dagligt bröd.

Jordbrukare gynnades särskilt av nazistiska politik. Denna demografi var ivrig i sitt stöd för nazistisk ideologi och deras lojalitet belönades med en avsevärd ökning av inkomster och privilegier. De som bidrog till upprustningsinsatserna genom något av tre arbetarprogram kunde belönas med speciella privilegier som teaterbiljetter, billiga semestrar och vidareutbildning. Men arbetare i icke-rustningsindustri gick inte så bra: deras löner krympt och arbetstiden ökade. Det fanns proportionellt fler arbetsolyckor i denna sektor, och skulle någon klaga på arbetsförhållandena, skulle de kunna sparkas och svartlistas - drabbade av register över anställningsberättigande. Kvinnors anställning kom under särskilt fokus i nazistisk propaganda, inte på grund av deras beundransvärda prestationer på produktionslinjen utan för att nazistledare trodde att deras ansträngningar att stödja riket låg någon annanstans.

Kvinnorna i Tyskland under nazismen

Kvinnor i Nazityskland förväntades få sina liv att kretsa kring 3K: erna - kinder-küche-kirche, vilket betyder barn, kök och kyrka. Från regimens början övertalades kvinnliga arbetare att ge upp sina jobb (för män), stanna hemma och bära så många ariska barn som möjligt. Ras var ett viktigt kriterium i det tyska riket; faktiskt kunde kvinnor till och med få incitament att fostra ariska barn till Schutzstaffel-medlemmar - de ökända SS-vakterna. Desto mer desto bättre! Kvinnor med stora kullar kan kvalificera sig för särskild utmärkelse, såsom moderns kors.

Kvinnor skulle inte glamourera sig alls: ingen smink eller detaljerade frisyrer och absolut inga snygga kläder.

Till skillnad från Hitlers Eva Brauns attraktivitet borde den utropade ideala tyska kvinnan inte hålla sig smal: man trodde att smala kvinnor hade fler komplikationer under födseln - något som man bör undvika till varje pris. På samma sätt förväntades ingen intellektuell skicklighet av någon annan kvinna än att bidra till utbildningen av sina barn - och därmed bara deras sociala utbildning, längs partilinjer.

Men när fler händer behövdes - i arbetskraften och i militären välkomnades kvinnor återigen på fabriksgolvet och på sjukhusavdelningar (som sjuksköterskor, inte läkare).

Alla barn förväntades gå i skolan så snart de var berättigade, för deras akademiska utbildning och grundade sig på ideologiska principer. Den utbildningen förstärktes när de gick med i Hitler-ungdomsgrupperna.

Hur jämför Nazityskland med amerikanska kolonisters kamp för självständighet?

historia
Uppkomsten av tredje riket: hur det gick från att tjäna folket till att tjäna en ideologi; dess fasor och dess undergång. Bild: Unsplash

Att växa upp i Hitlers Tyskland

Barn av äkta tyskt blod var nationella skatter och behandlades i allmänhet bra: massor av näringsrik mat och organiserade aktiviteter; indoktrinering till fascistiska övertygelser började unga för Reichs framtid. Som jämförelse led barn av andra etniciteter : dåliga levnadsförhållanden, magra rationer och segregering, även i nazismens tidiga dagar.

Rasrenhet fick en olycksbådande dubbel betydelse.

Handikappade barn, vare sig ariska eller annan etnicitet var de första målen för Hitlers program för eugenik - trots allt, hur kan man skryta med en mästarkapp när en del var defekt? Inte för länge efter inkluderade han funktionshindrade vuxna i det dekretet och kallade deras utrotningsprogram Aktion T4. Men så länge du var i form och arisk hade du lite att oroa dig för, förutsatt att du tillskrivs nationalsocialism. Ungdomar fick lite val i sin värnplikt till Hitler-ungdomsgrupper; det var en anslutning eller din familj lider förslag. År 1936 var medlemskap obligatoriskt och tre år senare hade 90% av alla barn i åldern 10 år och äldre uniformen. Uppgifterna och aktiviteterna varierade mellan pojkar, som utbildades för att bli soldat och flickor, som bara fick lära sig att vara hemmafruar.

Till och med deras läroplan ändrades för att återspegla Reichs prioriteringar:

  • Biologikurser återspeglade underlägsenheten hos andra raser till stöd för eugenik

  • Historien inkluderade en fördjupad studie av Führers uppgång till makten

  • Matematik och kemi nedgraderades i betydelse

  • fysisk träning blev en daglig händelse

  • alla lärare var tvungna att vara nazistiska partimedlemmar

Kort sagt, överallt där barnen vände, tvingades de med nationalsocialistisk idealismMed hela den tyska befolkningen som darrade under auktoritärt styre , blev det dags att rensa landet från rasmångfald och religioner som inte var sympatiska för nazisten. I ett anmärkningsvärt bråk med religiösa ledare kulminerade Hitlers önskan att förbjuda Gamla testamentet på grund av dess judiska rötter i att mer än 800 pastorer i icke-överensstämmande kyrkor skickades till koncentrationslägerKristallnacht och dessa dödsläger är de mest erkända symbolerna för andra världskriget. Vi får aldrig glömma hur långt innan natten för brutet glas och folkets försök till folkmord, en persons ansträngningar att förstöra - av en hel ras, av progressiva ideal, av fri tanke och medborgerlig frihet började långt innan dessa grymheter exploderade på allmänheten medvetande.

Lär dig om fler globala händelser som förändrade det ekonomiska och politiska klimatet i världen.

Behöver du en lärare i Historia ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.