“Du kommer inte hitta hemligheten med näktergalens sång genom att öppna dess hals” - Marcel Pagnol

Det finns körsångare överallt i Sverige. Det är dock stor skillnad på den bästa och sämsta av dem. Det som de nästan alla har gemensamt är att de älskar musik. Tyvärr räcker det inte alltid hela vägen för att bli en bra sångare.

Om du inte lägger ner tid och hårt arbete på din sång kommer du troligen aldrig att utvecklas och du kommer fortsätta göra irriterande misstag som skulle kunna undvikas. Som i alla konstformer, speciellt om du ska spela ett instrument, kan du inte bli en expert utan att jobba på din sångröst, ditt register och din hållning.

Medans din klangfärg (hur du låter) är medfödd och du knappast kan välja din tessitura så kan man upprepade gånger öva på en låt för att bli bättre på den, man kan göra uppvärmningsövningar för sin röst och regelbundet göra sångövningar som förbättrar din rösthälsa, utöka din repertoar och vidga ditt sångregister med nya toner.

Om det här är nåt för dig bör du överväga att hitta en privat sånglärare eller kanske gå på musikskola för att ta sånglektioner någonstans i Sverige, sånglektioner Stockholm, sånglektioner Göteborg, sånglektioner Uppsala, med en kvalificerad musiklärare eller sångcoach.

Vi tittar på 10 enkla sångövningar som du kan använda för att, antingen med lärare eller på egen hand, förbättra din sångteknik.

förbättra sin sångröst
Ett sätt att mäta hur långt du har kommit kan vara att spela in dig själv när du sjunger.
De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

1. Börja med att värma upp din röst

Du kommer aldrig att kunna sjunga Richard Wagners Valkyrian, som är flera timmar lång, bara genom att knäppa med fingrarna! Innan du ger dig på något ens i närheten av det måste du värma upp varenda del av kroppen som kommer vara involverad i skapandet av sådan sångkraft under så lång tid.

Oavsett om du ska upp på scen framför publik eller bara öva ska du värma upp, för att se till att du är i bästa möjliga form för att sjunga och se till att du kan göra dig av med eventuella spänningar i musklerna. På så vis slipper du oväntade överraskningar när du sjunger. Uppvärmningen kommer också få dig att låta bättre och se till att du löper mindre risk att skada struphuvud och stämband.

Tänk på att din röst behöver 6 eller 7 timmars återhämtning för att kunna prestera på topp. Det kan också vara bra att undvika kolsyrade drycker och mejeriprodukter eftersom de innehåller syror som kan påverka din hals negativt.

De bästa uppvärmningarna gör man med ett piano, för att kunna öva på skalor innan man sjunger. De av oss som har bra gehör kan dock göra det utan att behöva använda ett piano. Ett annat bra sätt är att gå från låga toner upp till höga, med din mun stängd så att du inte överanstränger dig innan din sånginsats.

Det är viktigt att du håller dig själv så avslappnad som möjligt. Du kommer att använda massor av muskler runt munnen och i halsen. Det är inget fel med att göra barnsliga ljud, lätt slå sig på sina kinder och läppar eller att till och med göra motorljud för att på så sätt värma upp. Tänk på att ett vibrato låter mycket bättre på en uppvärmd röst. Dessutom förhindrar en ordentlig uppvärmning att din röst blir alldeles för trött under uppträdandet.

2. Gör liggande Andningsövningar

Andningen är kritiskt när det gäller sång. Förmågan att sjunga rent med en kraftfull och vacker röst börjar i dina lungor!  Här kommer en enkel övning som du kan prova…

Lägg dig på rygg, placera en stor bok över bröstet. Andas normalt och känn varje del av kroppen som jobbar med andningen, magmusklerna, revbenen osv. Töm lungorna så mycket du kan och andas sedan in sakta.

Du kan också placera en hand på revbenen och den andra över munnen. Boken ska bara röra sig minimalt uppåt. Håll andan i ca 5 sekunder innan du andas ut. Se till att boken rör sig neråt sakta och i en flytande rörelse. Det här är samma muskler som du kommer använda för att sjunga.

Se till att du ligger rakt, lyft inte axlarna, fyll inte lungorna (som om du ska blåsa upp en ballong), vare sig lyft eller sänk inte huvudet och titta alltid rakt fram. Bröstbenets höjd spelar ingen roll för sångare. Det är diafragman och det stabila lufttryck den ger som är grunden i den perfekta bröströsten. Fokusera på att andas med diafragman och att du öppnar upp dina flytande revben.

3. Jobba på att nå ut med din röst

Det finns inget värre än att försöka sjunga starkt. Det kan snabbt bli en framtvingad och hemsk upplevelse. Om du vill ha en kraftfull röst som hörs, så måste du jobba på att få en röst som når ut och inte bara är högljudd. Föreställ dig att du sjunger för någon som är 50 meter bort.

För att förbättra styrkan på rösten kan du öva genom nedanstående steg:

  1. Du måste få din röst att nå ut så effektivt som möjligt.
  2. Du kan använda magmusklerna för att uppnå detta.
  3. När du börjar få slut på luft, slappna av musklerna totalt.
  4. Nu måste du andas in all förlorad luft igen, men utan att anstränga dig. Sen börjar du på nytt igen.

Du kommer börja känna av fördelarna med att ha bra sångteknik, vilket du också kan använda för att värma upp.

bli bättre på att sjunga
Öva på att sjunga ut ordentligt och att använda magstödet.

4. Teknik för att inte sjunga nasalt

Oavsett om du är en baryton, mezzosopran eller modern sångare så spelar din näsa en roll i varje ton du frambringar, eftersom den skapar resonans. Tvärtemot vad många tror gäller detta inte för din brösthåla. Sång handlar därför delvis om att styra vart luften ska flöda.

En enkel övning för att förstå detta är att nypa sig i näsan (inte för högt eller för hårt) och göra ett “i” ljud. Släpp sen taget om din näsa. Den här övningen är bra att göra efter man varit förkyld, för att hitta tillbaka till rätt teknik.

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

5. Förbättra din förmåga att ta ton

En solists kvalitet märks tydligt på hur de börjar varje ton. Der är mycket viktigt att de förbereder sin kropp ordentligt innan de skapar minsta ljud. Det här är dessutom ett bra sätt att stärka sitt självförtroende på. Ta “m” ljudet till exempel. Släpp allt du gör och fokusera på vad som händer fysiskt i kroppen. Vad gör magmusklerna, struphuvudet, läpparna, vilken är tungans position, vilket lufttryck ger lungorna osv. Gör denna övning för alla ljud du kan åstadkomma.

Det är viktigt att du verkligen förstår hur du skapar olika ljud. På så sätt vet du hur du ska förbättra dem. Det huvudsakliga målet är att undvika sånt som är onödigt eller skadligt. en privat sånglärare kommer kunna se vad du gör fel och vad som kan förbättras.

6. Lär dig sjunga obehindrat

Låt oss diskutera nacken och dess roll i att sjunga med en röst utan några blockeringar. Att förbättra din rörlighet kommer att ge din röst bättre kvalitet och göra sjungandet roligare. Samtidigt som du sjunger måste du se till att du inte spänner musklerna i nacken, låt dem vara avslappnade.

För att förbättra denne delan av din sångteknik kan du göra följande övning: Rulla lugnt runt huvudet (som om du vilade det mot något) medans du sjunger (“ah” till exempel) någonstans i mitten av ditt register. Se till att dina axlar är stilla. Du kommer då naturligt att slappna av de berörda musklerna. Det här kan också vara ett bra trick för att hantera scenskräck.

förbättra sångteknik
Med rätt tekniker kommer du snabbt kunna sjung mycket bättre.

7. Tips för att sjunga rent

Innan du kastar dig in hals över huvud, måste du se till att du kan sjunga rent. Det du lär dig där kommer alltid hjälpa dig när du ska skapa samma frekvens, och ton, senare. Innan du börjar sjunga för full hals, lägg lite tid på att analysera melodin (utan text) fokusera extra på varje ton. Om du kan föreställa dig melodin, så är du halvvägs i mål. Nu behöver du bara lite gehör för resten av jobbet.

Vid det här laget kan du låta din röst kopiera melodin du har i ditt huvud. Det är bäst att börja med en väldigt enkel låt.

8. Lär dig artikulera när du sjunger

Att artikulera är motsatsen till att mumla. Det är grundläggande när det gäller sång oavsett vilket språk du sjunger på. Det betyder inte att du måste röra överdrivet på läpparna varje gång du sjunger ett ord utan snarare att du tydligt uttalar varje stavelse.

Faktum är att de flesta ljud skapas längre bak i halsen. Det finns gott om uttryck och ramsor som både skådespelare och sångare använder för att värma upp. Tänk på ramsor som: “sex laxar i en lax ask”. Olika sådana tungvrickare är bra för att öva på detta.

9. Vokalisera

Vokalisering innefattar vokaler mer än konsonanter. Det handlar om att förbättra din flexibilitet och att hitta ditt “squillo” (ring) genom att jobba på enkla ljud. Du behöver jobba på att öppna struphuvudet, hålla ner halsen och ditt register.

Det är en enkel och beprövad metod för att hitta rätt sätt att få din röst att nå ut.

10. Tungan

Enligt musikvetare är tungan i samma position i början av två av tre vokaliseringar. Därför är det som sångare viktigt att veta hur man använder den. Att man håller tungan för högt brukar bero på att man spänner tungroten, det kan hindra vissa vibrationer i munhålan.

För att jobba på tungans position finns det inget bättre än övningar där du upprepar toner, eftersom tungan då måste hålla sig platt och stilla nära de lägre framtänderna.

  • Sjung yor-yay-yor-yay-yee för att hitta den perfekta positionen för tungan.
  • Sjung nior-niay för att flytta tungan.

Den här språkgympan kommer hjälpa dig att förhindra din tunga från att hamna för långt bak, något som lätt händer för sopraner.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (2 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.