Konstnärliga och kreativa studenter blir ofta förvirrade när de utsätts för alla grekiska symboler och ekvationer som man hittar i vanliga matematikkurser. Detsamma gäller när mer vetenskapliga personer rör sig in i klassisk musik eller vilken aspekt som helst av kulturvärlden. 

Det är ju faktiskt så att språket som används i dessa situationer inte direkt används i dagligt tal. Det är nästan som ett helt eget språk!

Visst måste de där musikvetarna bara vara pedanter, eller hur? Självklart inte! Faktum är att det finns bra anledningar till varför de behöver all de där pretentiöst klingande orden!

Sanningen är den att varje instrument kräver olika tekniker och färdigheter för att spelas. Samma sak gäller när du ska lära dig att sjunga. När det kommer till sångvärlden finns det en sak som är mycket viktigare än man först tror, klangfärg.

Oavsett om du drömmer om att bli en känd tenor, sopran eller modern sångare, kan man inte ignorera hur viktigt det är med klangfärg.

De bästa lärarna i Sång
Första kursen gratis!
Sandra
5
5 (5 recensioner)
Sandra
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ida
5
5 (5 recensioner)
Ida
325 kr
/h
Första kursen gratis!
Ella
Ella
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (6 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jessica
5
5 (6 recensioner)
Jessica
900 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Hisako
Hisako
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Sandra
5
5 (5 recensioner)
Sandra
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ida
5
5 (5 recensioner)
Ida
325 kr
/h
Första kursen gratis!
Ella
Ella
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (6 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jessica
5
5 (6 recensioner)
Jessica
900 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Hisako
Hisako
350 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad är Klangfärg?

Det här är ett ord som ofta dyker upp när vi pratar om ljud, eftersom ordet kan referera till vilket ljud som helst, skapat av vad som helst.

Det innebär att du kan prata om klangfärg när det handlar om ljud skapade av ett instrument lika väl som ett skapat med rösten (som ju också är ett instrument). Se till att du inte blandar ihop det med termen tessitura när du först börjar sjunga, tessitura står för ett spann av toner som en röst naturlig utan ansträngning kan åstadkomma.

Tessitura används för att skilja bas, baryton, tenor, alt, mezzosopran och sopran osv åt. Under din sångträning kommer du att känna dig som hemma i en av dessa roller. 

Where can you find singing lessons in London?
Med rätt sånglektioner kommer du snart sjunga som en fågel. (Källa: Pixabay.com)

Klangfärg å andra sidan, är ett begrepp som rör kvalitet och karaktär på ett ljud snarare än tonhöjd och intensitet.

I korthet, det är den typ av ljud som gör det möjligt att skilja en sångare från ett instrument. till exempel kan både en gitarr och ett piano spela ett nyckelhåls C, det är då klangfärgen som gör att vi kan höra när pianot spelar och när det är gitarren som gör det. Detsamma gäller för röster. Det är också det som gör att vi kan höra skillnad på två pianon. Klangfärgen innehåller all information som vi behöver för att kunna skilja instrument åt och kunna uppfatta de unika aspekterna av varje ljud.

Tonhöjd, vibrato, omfång, attack, alla dessa är viktiga delar som bidrar till ett instruments klangfärg. Klangfärg låter oss uppleva hela mänskligheten eftersom varje röst är unik, med sin egen klang och personlighet. Detta koncept är ganska nytt och utvecklades inom organologi och psykoakustik (med harmonisk analys av ljud) och orkestrering i allmänhet.

Man förstod att klangfärg hänger ihop med hur instrument och röster upplevs. Om någon sagt till dig att du har en vacker röst så har du redan tagit dina första steg mot att bli en framgångsrik sångare. Att lära sig att sjunga rent är nästa steg.

Moderna sångare pratar ibland om röstens färg när de pratar om sin sång. En människas talröst är vanligtvis den första färgen och kommer blanda både medelhöga och låga toner samtidigt.

Tre Tips för att Hitta Din Sångröst

Kom ihåg att för både män och kvinnor kommer ditt register att ändras genom livet. Vanligtvis rör man sig något nedåt i tonhöjd snarare än uppåt.

Det är allmänt känt att din klangfärg uppkommer naturligt (på grund utav ditt struphuvud, svalg, glottis och dina stämband osv) och att den ändras allteftersom tiden går. Men du kan jobba på din röst med sångövningar och till och med försöka ändra din klangfärg.

Ett bra exempel på det är när imitatörer härmar folk genom att ändra sin röst. Du kommer aldrig kunna ändra din klangfärg totalt, eftersom den är så komplex, nyanserad och förändras med  tiden. Du kan dock få bättre kunskap om den och på så vis bättre styra den. Det är dock inte det lättaste och det kommer kräva mycket jobb.

Det är tre saker du måste veta innan du tar dig an en sån utmaning.

1. Hitta ditt register och din tessitura

 

 

Du måste ta reda på vilken som är den lägsta och högsta ton som du kan nå. För att ta reda på hur ditt register ser ut måste du tänka på vilka toner du kan skapa perfekt, utan ansträngning, i bröströst. Sen kan du kolla vilka toner du kan åstadkomma i huvudklang, för att få reda vilka du behöver jobba mer på.

Detta kommer vara lätt om du redan har bra gehör eller bra bra förståelse för musikteori och kan pressa dig själv till gränsen av dina förmågor. Om du inte besitter dessa kunskaper bör du överväga att ta hjälp av en duktig sångcoach.

 

2. Ta sånglektioner

 

Att lära sig sjunga kräver hårt arbete både på sång och röstteknik. Du måste också passa dig så att du inte plockar upp dåliga vanor som, till slut, leder till slöseri med tid. När det gäller att sjunga på rätt sätt finns det inte mycket som slår att ha en duktig sånglärare vid sin sida.

En körskola eller musikskola är bra ställen att hitta kontaktuppgifter till olika sånglärare. Men glöm inte att du kan använda Superprof för att hitta lärare nära dig, eller lärare som ger privatlektioner online.

Hitta sånglektioner Stockholm eller sånglektioner var som helst  i Sverige har aldrig varit enklare, tack vare Superprof.

 

3. Sjung ofta

 

Det finns alltid tillfällen att sjunga, kanske i duschen, när man fixar tvätten eller när man är ute och rör på sig. Förutom att vara som ett träningspass för dina stämband, kommer dessa övningar göra dig mer bekant med din klangfärg och din repertoar. Detta är extra användbart i ungdomen när din sångröst ändras.

How much do singing lessons cost?
Här skulle det inte duga med falska toner. (Källa: Pixabay.com)

Försäkra dig om att du håller koll på hur mycket arbete du lägger ner på att träna rösten, så att du inte överanstränger dig. Glöm inte att du alltid ska värma upp innan du sjunger. Sånglärare kan ge dig användbara sångtekniska övningar under dina lektioner så att du lär dig sjunga ordentligt och inte överanstränger rösten.

 

Topp 5 Tips för att Förbättra Kvaliteten på Din Sång

1. Vidga ditt register

Ditt sångregister inkluderar alla toner du bekvämt kan skapa, det kommer förändras med tiden, beroende på hur mycket du jobbar med det.

Maria Callas var långt ifrån nöjd med att vara definierad enbart som sopran. Faktum är att vara nöjd med ett register och tro att det aldrig förändras kan skada dina framtida chanser.

Att jobba på skalor och öva på melodier på toppen och botten av ditt register är ett av de bästa sätten att utvecklas. Som man säger. övning ger färdighet.

Försök också att lära dig att sätta de toner du tar med huvudklang med din bröströst.

 

2. Jobba på din hållning

Av sin natur är sång en väldigt fysisk aktivitet och människans fysiologi spelar en viktig roll, så även din hållning och attityd. Försök att alltid hålla dig lugn, stress och spänningar kommer alltid att påverka din prestation och röst negativt.

Försök dessutom alltid att stå upp och sträck på dig när du kan. Om du måste sitta försök att sträcka på dig så gott du kan. En ortodox inställning till musik kommer göra stor skillnad i volym och hur din publik upplever dig.

 

3. Förbättra din andning

Ett jämnt tryck är det bästa sättet att modulera din röst utan att det blir för tufft. När du sjunger måste du andas på ett ganska specifikt sätt. Fokusera på att andas med diafragman. Det finns gott om övningar som hjälper dig att kontrollera och styra din andning på det viset.

Utan att använda diafragman är det omöjligt att fullt nå ut med din röst, utan den kan du ge upp dina drömmar på att bli en soloartist. 

 

4. Jobba på din talkonst

Att artikulera väl gör stor skillnad på hur din sång upplevs. Varje sångare som är värd sin lön måste kunna artikulera varje vokal perfekt. Artikulationsövningar kommer göra det lättare för dig att uttala texten och nå ut med din röst till publiken.

What are the best ways to learn to sing?
Att ändra ditt sångregister är inte omöjligt, men det kan vara svårt. Källa: Pixabay.com)

Det kommer att öka din närvaro utan att du sliter ut dig själv. Sång och att tala inför publik har mer gemensamt än man först tror. Att hålla tal kräver att man uttalar ord mycket tydligt och opera har, till exempel, massor med stycken på olika språk såsom Italienska, Tyska och Franska.

Ta reda på mer om sånglektioner på nätet.

 

5. Välj din repertoar

 

De låtar du väljer att framföra är viktiga när det kommer till din framtid som sångare. Försök välja låtar som bäst passar din tessitura och det register du vill röra dig mot. Regelbundna träffar med sångcoach kan också hjälpa dig och förhindra att du överanstränger eller tappar din röst.

Du är inte först med att påbörja resan mot en bättre sångröst!

Läs om andra sätt du kan förbättra din röst dagligen.

 

Oavsett var du bor kan du hitta en sånglärare på Superprof:

Behöver du en lärare i Sång ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Charles