“Det finns inget vackrare än den mänskliga rösten, när den är vacker” Laure Conan

Att ha en vacker sångröst är fantastiskt i sig självt. Det är en medfödd gåva som inte alla besitter, speciellt inte så pass mycket att man skryta med den. Det skulle dock vara ett stort slöseri att inte göra det bästa av det om man nu besitter en sådan talang. Man bör göra allt man kan för att utveckla dessa gåvor med rätt träning, sånglektioner online, och att lära sig sjunga ordentligt. 

Att bredda din låtrepertoar, öka ditt sångregister, förbättra både din huvud och bröstklang och ta del av andningsövningar: det finns många sätt för vem som helst att få en bättre sångröst, lära sig att sjunga och öka sina chanser att bli en sång professionell sångare.

I den här artikeln ger vi dig lite sångcoachning och dessutom ett par tips för att se till att din sångröst blir bättre.

De bästa lärarna i Sång tillgängliga
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (6 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sandra
5
5 (5 recensioner)
Sandra
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Catrin
5
5 (2 recensioner)
Catrin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ida
5
5 (5 recensioner)
Ida
325 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
5
5 (6 recensioner)
Jessica
900 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (1 recensioner)
Amanda
490 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Marcus
5
5 (4 recensioner)
Marcus
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (6 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sandra
5
5 (5 recensioner)
Sandra
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Catrin
5
5 (2 recensioner)
Catrin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ida
5
5 (5 recensioner)
Ida
325 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
5
5 (6 recensioner)
Jessica
900 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (1 recensioner)
Amanda
490 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Marcus
5
5 (4 recensioner)
Marcus
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Sångteknik: Top 10 Sångövningar

Inte ens riktigt duktiga sångare kan leva bara på gamla meriter. En del sångövning kommer alltid att vara nödvändig. För att få ut det mesta av din röst spelar det ingen roll om din träning sker under ledning av en sångcoach eller sångpedagog i ditt eget hem eller på en musikskola.

Varje lärare har sin egen favoritmetod när det gäller att förbättra din sångröst, här är våra 10 favoriter. I sångträning finns det ett ord som du kommer höra ofta: repetera. Försök, såklart, att inte överdriva eftersom du då riskerar att tappa rösten.

How long does it take to learn to sing?
Om du vill lära dig att sjunga, kommer du förmodligen att få handskas med lite musikteori. (Källa: pixabay.com)

Vi tar en titt på några av de bästa sätten att tämja din röst och undvika falska toner.

  1. Du måste alltid värma upp. Om du inte värmer upp kan du skada din röst, tappa den eller skapa spänningar i halsen som kommer motverka dig i ditt sjungande. Uppvärmningsövningar är främst till för dina stämband, de är huvuddelen i ditt instrument, rösten. Täck in hela ditt register, med munnen stängd för att undvika överansträngning, börja lågt och jobba dig uppåt mot högre toner (se till att du sjunger rent). Nybörjare kan använda en keyboard eller ett piano för att se till att de gör rätt. Glöm inte att du måste slappna av i alla muskler som används när du sjunger: glottis, struphuvud, svalg, diafragma, ja hela kroppen egentligen. Du ska också mjuka upp dina kinder och läppar samt öva på din talförmåga och uttal.
  2. Andning och magmuskler går hand i hand. Lär dig att andas rätt och att fokusera på att göra det med diafragman. Det bästa sättet att öva på det är att lägga sig på golvet med en bok på bröstet: du måste se till att boken inte ramlar medans du gör dina andningsövningar. 
  3. Gör dig hörd utan att skrika. Detta är viktigt i alla olika musikstilar, men extra viktigt när det kommer till opera. Dina magmuskler kommer få göra grovjobbet och se till att din röst når så långt den kan. Trycket från dina andetag kommer hjälpa dig att höja volymen utan att du behöver ta i för mycket. Nästan alla typer av sångare, med olika register, kan använda den här tekniken för att få rösten att nå längre utan mikrofon. Att slappna av de muskler som används naturligt när man sjunger hjälper kroppen att återhämta sig från bristen på luft som uppstår under långa toner.
  4. Var medveten om din näsa och hur luften flödar när du sjunger. Försök att sjunga olika vokaler samtidigt som du nyper dig själv i näsan. Det kan hjälpa dig att lista ut när du sjunger nasalt.
  5. Början är alltid lika viktig som slutet när du sjunger en låt. Man kan säga detsamma för varje ton du sjunger. Det är här vi skiljer agnarna från vetet. Du måste lägga tid på att fysiologiskt analysera varje ljud du gör och hur du attackerar tonen. Fokusera på hur varje ljud börjar, vilka muskler du använder, vart din tunga är osv. En sångcoach kan gå igenom allt detta med dig, så att du inte skaffar dig dåliga vanor.
  6. Att slappna av rätt muskler kan hjälpa dig hitta in i din sångröst. Ett bra sätt att göra det är att fokusera på din nacke. Genom att röra på huvudet samtidigt som du försöker hålla näsan stilla kan du slappna av muskler du inte visste fanns.
  7. För att kunna sjunga rent bör du ta tid till att tänka på låten innan du ska sjunga den. Du ska kunna melodin ordentligt i huvudet innan dina stämband behöver tackla den.
  8. Alltför många sångare glömmer att tänka på uttal och talförmåga. Precis som när man ska tala inför publik, så är det jätteviktigt även när man sjunger. Genom att öva på detta kan man dessutom bygga upp sitt självförtroende och förhindra scenskräck.
  9. Vokaler är grunden i varje sånginsats och är jättebra att öva på. Använd varierade vokalljud för att slappna av struphuvud och svalg, jobba på precisa toner utan att överanstränga dig.
  10. Fokusera på din tungas position, ofta håller man den för högt. Tänk extra på vart den är när du gör olika ljud. 

Hur Kan Du Öka Din Räckvidd?

Låter ordet tessitura främmande för dig? Först och främst, det är för att det är ett främmande ord för de flesta av oss. Hursomhelst är det ett ord som är viktigt för sångare att känna till. Förenklat kan man säga att tessitura anknyter till en sångares naturliga register (eller ett instrument i vissa fall) i bröstklang. Det är därför kvinnliga sångare kallas för alt, mezzosopran eller sopran till exempel.

Din tessitura är vanligtvis medfödd och beror på om du är man eller kvinna och hur gammal du är. Andra faktorer såsom puberteten och klimakteriet  kan påverka din tessitura, kanske kan du tappa vissa toner högt upp i ditt register. Det är väldigt ovanligt att sångare drastiskt ändrar sin tessitura och det är väldigt svårt att lära någon en låt där delar av melodin ligger utanför deras naturliga register.

Men med effektiv träning kan sångare ändra och öka sitt register. Faktum är att det finns massor med övningar för de som vill göra det och en sånglärare kan hjälpa dig att välja rätt övningar för just din röst. Är du nervös när det gäller din sång? Det kan vara dags att ta hjälp av en sångcoach. (Källa: pixabay.com)

Du ska alltid ha full koll på de lägre och medelhöga tonerna i ditt register innan du fokuserar på att vidga det. I allmänhet kommer du först sätta höga toner i huvudklang innan du tar dem med bröströst.

Mer än att detta är något man lär sig är det faktiskt något som man fysiskt utvecklar. Dessa övningar är som ett träningspass för dina stämband, de blir mer flexibla och kan skapa frekvenser de inte kunde tidigare. Den här kan kräva ett par försök och det är mycket svårt att lyckas utan stöd från en lärare. En privat sångcoach kommer se till att du gör rätt.

Såklart finns det en del sångare såsom di Stefano, Callas, Pavarotti, Alagna och Dessay som verkar bryta fullständigt mot alla regler.

Lär Dig Hur Du Förbättrar Din Klangfärg

Din klangfärg är något annat än ditt sångregister. Klangfärg är mer kvaliteten hos ljudet än tonerna som det bildar. Klangfärg är det som gör det möjligt att skilja en röst från en annan. Precis som det låter oss skilja på en blockflöjt och en gitarr, liksom fina instrument av bra kvalitet och billigt skräp som man kan hitta på second hand butiker. 

How much do private singing lessons cost?
Förutom sjungandet måste du också tänka på din utstrålning på scen. (Källa: Thibault Trillet)

Att lära sig om sin klangfärg är ett sätt att lära känna sig själv och sin sångpersonlighet. Här behöver vi prata lite musikaliskt. Precis som ditt sångregister kan du jobba på din klangfärg. Även här ska du dock inte förvänta dig några dramatiska förändringar. Precis som att ändra sitt register, tar det mycket tid och möda att förändra sin klangfärg. 

Vi glömmer ofta att andningen spelar in i din klangfärg, den får din röst att nå längre, bli mer stabil och hjälper dig färga din sång med olika tekniker såsom vibrato. När alla aspekter av den mänskliga rösten har utforskats och optimerats kommer dina stämband vara redo att visa upp sina bästa sidor för publiken. Det innebär dock inte att du måste sluta sjunga i duschen! 

Hur Kan Du Öva med Din Röst Varje Dag? 

Sjunga i duschen kommer såklart inte att förvandla dig till en världsstjärna över en natt! Visste du att du kan förbättra din sångröst med sånglektioner på nätet?

 Att jobba på din röst är något du måste göra varje dag om du vill bli en bättre sångare. Det finns dock ett par saker som du behöver veta för att inte skada ditt instrument.

Which are the best techniques for learning to sing?
Att spela in sig själv är ett bra sätt att förbättra sin sångteknik. (Källa: Pixabay.com)

Kom ihåg att du behöver 6 till 7 timmars sömn för att helt återhämta dig efter ett sångpass. Alltså, om du inte vill skada dina stämband (vilket vore kass för din karriär) måste du se till att inte överanstränga dem. Även om det finns metoder för att på kirurgisk väg reparera dem, är det förmodligen säkrare att undvika den situationen helt och hållet.

 

Ta hand om din hals genom att undvika saker som kan skada den, såsom kolsyrade drycker, mjölkprodukter, tobak och alkohol. Om du vill bli en professionell sångare borde du överväga att använda några (eller alla) av sångövningarna från vår topp 10 lista som vi nämnde tidigare i artikeln. Det kommer hjälpa dig att förbättra ditt sjungande fysiskt och psykiskt. 

Var uppmärksam på och utnyttja detaljerna. Överväg om du kan få mer fart på din karriär med socialmedia, genom extra lektioner eller kanske om du studerar eller doktorerar i musik!  

Oavsett var du bor kan du hitta en sånglärare på Superprof:

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.