I den här artikeln tittar vi på hur människor i olika åldrar, från barn till äldre, kan dra nytta av danslektioner och handledning som är anpassad för dem och deras utveckling.

De bästa lärarna i Dans tillgängliga
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Att lära sig dansa: ta introduktionsklasser

Att utöva sport kan vara svårt och ibland är det svårt att veta hur mycket barn har nytta av det. Vissa fysiska aktiviteter är inte lämpliga eller fördelaktiga för barn. Detsamma gäller ibland för dans. Dansskolor har ofta en lägsta ålder när det gäller danslektioner för barn. Generellt sett är 6 den bästa åldern för barn att börja lära sig att dansa.

Betyder detta att yngre barn inte kan lära sig dansa?

Självklart inte!

Istället för danskurser bör de få en introduktion till dans. Det finns liknande lektioner för musik där yngre elever introduceras till konstens grundläggande begrepp. I dessa typer av lektioner förväntas inte barn anta avancerade ställningar eller göra komplicerade danssteg eftersom deras muskler och ben inte är fullt utvecklade. Dessa är långt ifrån de dansfitnessklasser du får på gym och den krävande dansutbildningen de får på en dansskola.

När det gäller balettklasser bör det också undvikas för de under 6 år.

lär dig dansa
När det gäller balettklasser bör det också undvikas för de under 6 år. Bild: Unsplash

Intensiva dansövningar kan ha negativa konsekvenser för barn. Naturligtvis kommer barndanslektioner att ta hänsyn till detta och fokusera på att ha kul snarare än seriös dansinstruktion. Introduktionskurser inkluderar övningar som hjälper barn att utveckla motoriken. Huvudmålet är att hjälpa barn med sin samordning och få dem att dansa med grundläggande koreografi och den typ av rutin som en nybörjare i alla åldrar skulle vara bekväm med. Målet är inte att göra ett barn till en bra dansare. Istället är barnet där för att upptäcka dans och se om dans är något för dem eller inte. Danslektionen är till för att ge dem en smak av dans och utveckla deras musikalitet snarare än att få dem att dansa som proffs på Broadway eller West End.
Psykiateren Patrice Heurre förklarar att

”Detta kommer bara att fungera om aktiviteten ses som en lek och är roligt och då spelar det ingen roll vilken ålder du börjar i”.

Danslektioner bör aldrig vara stressande för barn, oavsett ålder. Det mesta av programmet kommer att täckas av danslärare och inkluderar lek.
Ta reda på vad du kan förvänta dig av din första danslektion...

Att lära sig dansa som barn

Att lära sig dansa börjar när ett barn är antingen 6 eller 7. Många platser erbjuder danslektioner för nybörjare. De flesta barn i denna ålder kommer definitivt att vara nybörjare, även om de redan har deltagit i introduktioner för dans. Läraren börjar i allmänhet från grunden och skiljer inte mellan de som redan har studerat lite dans och de som inte har gjort det. Deras dansutbildning kommer att introducera dem till disciplinen och de kommer att lära sig om olika dansstilar och hur man rör sig i rytm till musiken.

Sök efter danslektioner i närheten av dig på Superprof.

Från denna ålder kan lektionerna bli mer tekniska men utan att vara fysiskt krävande. De växlar vanligtvis mellan undervisningssteg och hur dansarna uttrycker sig. Dans är lika konstnärligt som det är fysiskt krävande. Medan barns leder kan hantera mer komplicerade rörelser när de är i den här åldern, måste de fortfarande ta saker lättare. Barn förväntas utveckla sin fantasi och bredda sina sinnen. Det är i denna ålder som barn kan välja mellan olika dansstilar (balett, jazz, hip-hop, zumba, etc.)

lär dig dansa
Att börja i tidig ålder är alltid bra. Bild: Unsplah

Ta reda på mer om hur dans gynnar sinnet såväl som kroppen!
Det kan vara en bra idé att anmäla ditt barn till en lektion där de kan upptäcka olika dansstilar. De har fortfarande gott om tid att välja en specifik en – salsa, vals, breakdancing, balett, flamenco, tango – senare i livet.

Att lära sig dansa i denna ålder är också ett bra sätt för barn att bli av med all den extra energin de har. Det är också ett utmärkt tillfälle för dem att varva ner efter skolan och få nya vänner.

Om ett barn tvingas gå till sina danslektioner kan det naturligtvis ha motsatt effekt. De kan sluta med att de hatar dans. Det är viktigt att prata med dansläraren för att ta reda på hur det går för dem under lektionerna. Se till att du frågar om hur intresserad de är i sina klasser.

Att lära sig dansa som tonåringar

Många barn börjar dansa när de är tonåringar. Det kan bero på att de utvecklar nya smaker eller att deras vänner till exempel gör det. Det är aldrig för sent för dem att börja. Många skolor och föreningar erbjuder lektioner för tonåringar på alla nivåer. De kommer därför inte att ha lektioner med små barn eller vuxna. Tonåringar vill också njuta av aktiviteter utanför skolan och få vänner. Modern jazz och hiphop är ofta populära bland tonåringar. Men det finns några som vill lära sig balett.

Att lära sig dansa som tonåring är ett utmärkt sätt att kanalisera sin energi och se till att träna lite. Deras leder är mer flexibla och som ett resultat kan de röra sig mycket.
Men vilka danstillbehör behöver de egenligen?

Det svåraste när det gäller tonåringar är att hålla dem motiverade. Som tonåringar börjar vi lära oss vem vi verkligen är. Vissa elever börjar sina danslektioner och vill omedelbart ge upp. Deras lärare måste hitta rätt sätt att hålla dem motiverade. De kan göra detta genom att visa dem berömda dansrörelser eller låta dem välja vilken typ av musik de vill dansa till. Det finns också många kända filmer om dans som till exempel Dirty Dancing som är en klassiker.

lär dig dansa
Det är aldrig för sent eller för tidigt att lära sig dansa i grupp. Bild: Unsplash

Att lära sig dansa som vuxen

Vad sägs om att lära sig dansa när du är 40, 50 eller 60? Spännande eller hur? Detta är mer en fördel än en nackdel eftersom dina ben har utvecklats fullt ut vid denna tidpunkt. Naturligtvis hjälper det att vara i god form. Det finns dock inget som hindrar vuxna att lära sig dansa. De kan kämpa när det gäller flexibilitet eftersom vi med tiden blir mindre flexibla.

Men när du kommer tillbaka i form blir dina lektioner enklare. Du måste också hitta rätt tillvägagångssätt. Det finns skolor, kurser och privata handledningar för vuxna som vill lära sig dansa. Om du bor för långt ifrån där lektionerna äger rum är det ett bra alternativ att kontakta en privatlärare. Om du har utrymme att dansa i ditt eget hem kan en privatlärare komma till dig och lära dig att dansa. I vissa fall kommer de antingen att ha sitt eget utrymme eller hyra ett gym eller en dansstudio.

Tro på dig själv!

Vi tror ofta, felaktigt, att det är för sent att lära oss något nytt och att det tar för lång tid för oss att komma ikapp med de som lärde sig som barn. Även om det ofta är bättre att lära sig något när du är ung, eftersom du får mer tid att lära dig det, finns det gott om exempel på människor som lyckats med något senare i livet. Det viktigaste är att tro på dig själv. Dans är en konstnärlig strävan som gör att du kan uttrycka dig. Bli inte avskräckt om du inte är expert på balett eller salsa efter några timmars lektioner. Dessa saker tar tid. Salsa, merengue, cha cha, country, jazz, vals, argentinsk tango, afrikansk dans, orientalisk dans, rumba, breakdance och samtida dans behöver studeras länge. Oavsett om du värmer upp, stretchar, lär dig nya steg eller uppträder, måste du regelbundet öva på dans. För att ge ett förslag är en av de bästa platserna för en danskurs Stockholm eller för att ge ett annat förslag så är en av de bästa platserna för en danskurs göteborg

Det finns många olika alternativ tillgängliga för dem som vill lära sig att dansa. Så om du vill lära dig att dansa, så kan du!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.