Fler och fler människor börjar dansa både som en konstform och som en sportaktivitet. Vem som helst kan lära sig dansa oavsett om det rör sig om att lära sig balett, kubansk salsa, hiphop, dancehall, bachata, cah cha, orientalisk dans eller zumba. För att hjälpa dig att ta dina första steg, så kommer här några tips.

De bästa lärarna i Dans tillgängliga
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Louise
5
5 (1 recensioner)
Louise
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Abdulakim isak
Abdulakim isak
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Louise
5
5 (1 recensioner)
Louise
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Abdulakim isak
Abdulakim isak
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Lär känna din danslärare

De första danslektionerna kan vara stressande om du aldrig har dansat förut. Från balett till vals, olika dansstilar har olika sätt att gå igenom saker och olika saker som din dansinstruktör kommer att behöva lära dig. Med det sagt är den första timmen vanligtvis lika oavsett dansstil. Glöm inte att många skolor erbjuder en gratis lektion för studenter för att ge dem ett smakprov på dansutbildningen de får och många av handledarna på Superprof erbjuder gratis handledning den första timmen också.
Att lära sig dansa kan också göras på olika sätt. Vad tror du att den bästa åldern att börja dansa på kan vara? Eleverna anländer vanligtvis minst 5 till 10 minuter före lektionen. Inför den första lektionen kan det här vara den perfekta tiden att träffa andra människor som kommer att vara i din klass innan du måste börja dansa med dem.

lär dig dansa
Vilken typ av dans vill du lära dig? Bild: Unsplash

Innan din lärare lär dig något, börjar denne antagligen med att presentera sig själv. De kan berätta om sin erfarenhet och bakgrund i dans, vilket du kommer att bli mer bekant med under dina lektioner. De beskriver också de regler du måste följa i klassen. Medan moderna dansklasser kanske inte är så strikta som balettdans, kommer du fortfarande att upptäcka att det kommer att finnas några regler att följa oavsett om du är i en dansstudio, tar privatlektion eller går på en dansskola.

De kommer också att använda den här tiden för att prata lite med varje elev för att få reda på varför de lär sig att dansa och vad de förväntar sig av kursen.

Du kan vara där för att förbereda dig för din bröllopsdag, varva ner efter jobbet eller använda dans som en del av din träningsrutin. En bra koreograf kommer att anpassa sin dansinstruktion för att passa elevernas önskemål om varför de vill lära sig att dansa.

Gör det mesta av den här tiden och förklara för din lärare vad du förväntar dig av dem och dig själv samt ställa eventuella frågor du har.

Om du tar lektioner kommer läraren förmodligen att förklara målen under hela året. De kommer förmodligen också att berätta för dig vilka av målen som de förväntar sig att du ska uppnå.

Uppvärmning: A och O när du lär dig dansa

Dans är både en konstnärlig och sportig aktivitet. Du måste förbereda din kropp innan du börjar. Uppvärmning är därför det första du behöver göra.

Förbereda dina leder

Du måste stretcha innan du börjar. I balett, till exempel, kommer du att arbeta med benen medan du i breakdancing måste fokusera på dina handleder. Varje dans kommer att ha områden du behöver fokusera på.
Det är viktigt att förbereda hela din kropp och dina leder, i synnerhet. Dina leder är extremt viktiga eftersom du inte kan göra vissa positioner utan dem. Under din första danslektion kommer läraren att lära eleverna hur man lossar lederna och förbereder dem inför dans. Det här steget kan ta lite tid men det är viktigt för att undvika skador.

Värma upp dina muskler

För att undvika skador, måste du se till så att du har värmt upp dina muskler. Det finns ett antal övningar du kan göra för att värma upp dina ben, armar och resten av kroppen. Du måste se till att dina muskler värms upp tillräckligt innan du dansar. Denna del av lektionen brukar ta cirka 5 minuter.

Förutom att förbereda din kropp för fysisk aktivitet är uppvärmning också användbar för att förbereda dig mentalt. Detta kan se till att du är avslappnad innan du börjar lektionen. Din danslärare kan använda barren, pilates eller andra aktiviteter. Tveka inte att fråga din lärare om hjälp om du har problem med några av dessa. Medan uppvärmningen blir en andra natur kan det verka ganska svårt när du börjar.
Visste du att dans är till nytta både för din kropp och ditt sinne?

Balett kanske? Bild: Unsplash

Din första danslektion

Din första danslektion hjälper dig att lära dig mer om att dansa. Du kan lära dig mer om dans i din vardag. Du behöver inte nödvändigtvis hitta dansskolor i närheten av dig för att lära dig några steg. Dock kan danslektioner hjälpa dig att lära dig viktiga danstekniker. Du kan lära dig att dansa utan att lära dig alla stegen. Danslektioner kan dock hjälpa dig att göra din teknik perfekt. Din första lektion är ett utmärkt tillfälle att ta reda på mer om hur danslektioner är och se om du går bra ihop med din handledare. Det är just anledningen till att många privata handledare erbjuder gratis handledning den första timmen. Det är ett utmärkt sätt för både handledaren och studenten att se om de passar ihop med varandra innan de binder upp sig till någonting. Din första lektion börjar försiktigt – handledaren kommer att lära dig några grundläggande steg. Eleverna måste lära sig några steg och sedan utföra dem i tid med musiken. Du har möjlighet att förbättra dig vid ett senare skede. Om dina lektioner varar i två timmar har du fler chanser att lära dig de fullständiga rutinerna. Varje lektion avslutas med stretching.

Stretching

Oavsett om du kör privata handledningar, en privat danslektion, lektioner på en dansskola eller gruppdanslektioner med en privatlärare, slutar din session vanligtvis med stretching. Stretching kan hjälpa eleven att må bättre nästa dag.

Kom ihåg att du måste stretcha de olika kroppsdelarna efter varje pass.

Vissa handledare kommer med lite lugnande musik för att hjälpa sina elever att slappna av i slutet. Denna del av lektionen varar mellan 5 och 10 minuter. Under din allra första lektion kommer läraren antagligen att tillbringa lite extra tid på att visa eleverna exakt hur man gör detta. Glöm inte att dricka vatten under och efter varje session. Att lära sig dansa kräver tid och ansträngning. Oavsett om du går i en dansskola, akademi, studio eller tar privatlektion måste du stretcha ordentligt.
Det spelar ingen roll vilken dans du studerar (bachata, orientalisk dans, afrikansk dans, samtida, kizomba, vals, modern jazz, rumba, flamenco, etc.) – se till att komma till dina lektioner förberedd! Och med förberedd så menar vi att du måste-ha dessa måste-ha dans tillbehör.

lär dig dansa
Glöm inte att stretcha efter varje lektion! Bild: Unsplash

Lär dig dansa: så gör du dig redo för din första danslektion

När du går till din första danslektion kanske du inte är säker på vad du ska ha på dig. Vissa elever tar kontakt med sin lärare före sin första lektion så att de vet exakt vad de ska ha på sig. Om du inte kan göra detta, så kommer här några råd.

Välja din outfit

Vad ska jag ha på mig?
Många människor ställer sig själva denna fråga före sin första danslektion. Dina kläder måste vara flexibla och bekväma. Det är ingen mening att bära jeans till din första lektion.

Leggings är mycket användbara.

Du kan bära en vanlig träningstopp. För att spara tid kan det löna sig att byta om innan du går till lektionen. Men de flesta dansskolor och studior har omklädningsrum så klart. För att ge ett förslag är en av de bästa platserna för en danskurs Stockholm eller för att ge ett annat förslag så är en av de bästa platserna för en danskurs göteborg

Förbered din väska

Dans kräver inte så många tillbehör. Du kan ta med en väska innehållandes en flaska vatten och kläder att byta till efter om du vill.
Upptäck denna kompletta guide till dans för nybörjare...

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.