Låt oss vara ärliga, matematik har aldrig varit det mest populära ämnet. Det är sedan länge ett gammalt problemområde som de flesta tycker är både utmanande och jobbigt.
Men matte behöver inte vara svårt! Det är där du som matematikläraren, kommer in i bilden. Oavsett om din privata undervisning riktar sig till grundskoleelever eller till universitetselever, så finns det många sätt att tilltala studenter på alla nivåer och ta reda på hur de kan trivas i vad som för närvarande är ett ämne som många inte trivs i.
En bra lärare har förmågan att ändra elevens hela inställning och tankesätt när det gäller att lära sig matematik och hjälpa dem att övervinna all rädsla eller ångest de har för ämnet.

matematik
Klassrummet är inte alltid det bästa stället att lära sig på! Bild: Unsplash

Ibland är den svåraste delen av matte att inte ha förståelse för grunderna innan man går vidare till de mer komplicerade delarna. Detta kan få eleverna att känna sig dumma och förvirrade, och matematiken blir då ett jobbigt ämne.
När en student dessutom har hamnat efter kan det vara riktigt svårt att komma ikapp. Detta är något som den brittiska Ousted (Office for Standards in Education) har plockat upp i en rapport om matematikutbildning – de fann att eleverna inte fick hjälp eller tillräckligt stöd om de hamnade efter, vilket påverkade hela studietiden.

Så det verkar som att matematik blir en märkbar fråga i nationell utbildning.

Men det finns många sätt som privata lärare kan hjälpa eleverna och omdirigera dem till framgång.
Det första steget i att få eleverna motiverade att lära sig matte är genom att kontextualisera det igen. Detta genom att applicera matematik i tillgängliga och relevanta situationer som eleven kan känna igen och relatera till. Något som kommer att leda till att matematik bli begripligt såväl som roligt och engagerande.
Att göra matte roligt är det viktigaste elementet för att förändra elevens syn. Genom att visa dem att matte inte är en börda, och att det kan vara riktigt mångsidigt och spännande, kommer deras intresse och självförtroende att tändas på nytt.

De bästa lärarna i Matematik tillgängliga
Pierre
5
5 (11 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Johannes
5
5 (12 recensioner)
Johannes
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Syed
5
5 (12 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mehdi
5
5 (9 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sangho
5
5 (4 recensioner)
Sangho
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Orkina
5
5 (6 recensioner)
Orkina
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (6 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (2 recensioner)
Zakaria
169 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (11 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Johannes
5
5 (12 recensioner)
Johannes
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Syed
5
5 (12 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mehdi
5
5 (9 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sangho
5
5 (4 recensioner)
Sangho
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Orkina
5
5 (6 recensioner)
Orkina
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (6 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (2 recensioner)
Zakaria
169 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Gör matematiklektioner roliga och intressanta

Naturligtvis är varje elev annorlunda och bör behandlas som sådant. Det är viktigt att hålla reda på hur eleven absorberar information, hur denne förstår och tar sig an utmaningar.
Om du är lärare, börja med att tillbringa lite tid med eleven för att verkligen ta reda på vad med matte som stör dem. Är det ett specifikt ämne? Är det så som det lärs ut i skolan? Är det för att de bara inte lyckas förstå?
När du väl har finputsat på frågorna kan du börja utforska vad som skulle göra matte roligare.
Och nu börjar det roliga! Det finns så många sätt som du kan göra dina lektioner roligare och kreativare med hjälp av verktyg och media som till exempel:

  • Böcker
  • Musik
  • Konst
  • Videoklipp
  • Appar och webbplatser
  • Brädspel
  • Kortspel

Att introducera lek till lärande, särskilt med yngre studenter, är verkligen viktigt för deras utveckling och förståelse för ett ämne eller utmaning. Oavsett vilken metod du använder dig av, se bara till att det är åldersmässigt anpassat och får studenterna att engagera sig i aktiviteten!
Bara genom att sätta matematik i ett annat sammanhang kan du hjälpa eleven att se på det med nya ögon. Oavsett om det är genom spel, matlagning eller en annan metod som studenten kan ha, är målet alltid att göra matematik relevant.

Tips: Var kreativ!

Det är nu du kan börja bli kreativ med din matematikundervisning och anpassa dem till din elevs individuella behov. Lek med olika inlärningstekniker som kan genomföras genom roliga aktiviteter och anteckna vad din elev tycker om.
Det finns ett mycket bredare utrymme för vad du kan göra när det kommer till roliga aktiviteter, och spel med yngre studenter, särskilt i grundskoleåldern. I denna ålder befinner sig din elev i ett stadium i sin utveckling där det fortfarande är nödvändigt att spela för att lära dig, så du kan använda det till din fördel.
Det viktigaste med att spela spel är att eleven ser hur rolig matematik kan vara och hur det kan användas i vardagen. När du visar din egen positivitet och kärlek till matematik kommer det också att gnuggas av på din elev.

Tips: Gör din elev medveten om de olika dagliga aktiviteterna som använder och förlitar sig på matte.

Du kanske kan omvandla dessa aktiviteter till spel som du kan spela med din elev?
Och på tal om spel – du kan använda alla spel du gillar – och brädspel, pussel eller kortspel är ett bra ställe att börja. Försök lägga till lite matematikproblem för din elev att lösa, eller spela spel som involverar pengar. Tävlingar är en bra motivator – och ett pris är alltid kul!

matematik
Spel är ett utmärkt sätt att lära sig matte på! Bild: Unsplash

Matematikspel är en bra idé eftersom de hjälper din elev att visualisera metoderna och applikationen som de behöver för att lära sig. Om du till exempel lär din elev att säga tiden, varför inte använda en klocka för att visualisera det bättre? Kanske till och med en låtsasklocka med rörliga händer, så att du kan säga ut tiderna och din student kan justera dem i enlighet med detta.
När man lär sig hur man hanterar och räknar pengar med yngre studenter finns det många roliga sätt att engagera dem och omsätta deras lärande i praktiken.

Tips: Upprätt en låtsasbutik eller ett café så att eleven kan räkna pengar. Ha en budget, en meny och några priser, och låt spelen börja.

Om du vill göra saker och ting lite mer utmanande, varför inte införa några kuponger och börja arbeta med rabatter och procentsatser. Byt plats med eleven så att denne kan förstå båda sidor av en transaktion.

Att lära sig matematik med hjälp av Internet

Internet är avgörande när man utforskar roliga sätt att undervisa i matte. Bara en enkel internetsökning av "matematikspel" eller "gör matte roligt" ger dig massor med resultat, inklusive artiklar, råd och vägledning, och alla möjliga spel och resurser att prova. Om du letar efter ett gratis matematikverktyg online som härrör från specifika kursspecifikationer och bara fokuserar på att lära ut grundläggande matematiska principer och roliga spel, ta en titt på Nomp som har en lista med länkar och idéer för att komma igång.
För fler idéer om vilka spel och aktiviteter du kan testa för att bli en rolig matematiklärare, spana in vårt blogginlägg om matematikspel!

Så förbereder du roliga undervisningar

För att komma igång, lägg lite tid åt att verkligen undersöka och leka med idéer. Gör en lista med idéer som du kan ha själv, kanske har du något i åtanke för ett visst ämne som har varit knepigt för din elev.
Som handledare är det viktigt att ta en titt på någon av de appar och webbplatser du kanske vill använda, eller som har rekommenderats till dig, innan du fortsätter med att föreslå dem för din elev att använda.
Detta gäller alla resurser som du hittar under din sökning.

Tips: Se till att apparna och webbplatserna är användbara, lämpliga och viktigast av allt, roliga att använda.

Skissa upp en kort lektionsplan för att se till att alla baser är täckta och att din student fortfarande får vad de behöver från dig när det gäller läroplanen och specifika problem. Det är här du kan börja väva in roliga spel till dina olika sessioner.

matematik
Spela spel med din elev för att hjälpa denne att bli bättre på matte! Bild: Unsplash

Tips: Kom ihåg att hålla din plan justerbar, eftersom den kan komma att ändras.

När allt kommer omkring måste du lägga märke till hur din elev svarar på de aktiviteter du har planerat. Om eleven har kul, jättebra! Håll reda på vad som fungerar, vad som kan behöva justeras och din elevs individuella framsteg.
Om de fortfarande verkar kämpa, eller om du tror att de inte tycker om något, fortsätt! Du kommer att upptäcka att mycket av det är ett fall av att ha felaktiga svar på matteproblemen, och att övning definitivt ger färdighet. Det är också viktigt här att hålla reda på vad som inte fungerade och varför och hur du kan förbättra det till nästa gång.
Det kan vara en bra idé att också ge din elev lite läxor. Det behöver inte vara för stort eller ansträngande, det kan till och med vara så enkelt som att testa en ny app.
Genom att uppmuntra din elev att fortsätta arbeta med sin matte under sin egen tid blir den naturligtvis bättre och bättre. Genom att tilldela eleven uppgifter som är roliga, hanterbara och som inte liknar det tråkiga och svåra de redan gör i skolan, kan du hjälpa dem att bygga en ny relation med matte – en som ger glädje och självförtroende.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.