Ingen kan förutspå framtiden, men det finns en sak som vi kan vara säkra på: fitnessindustrin kommer att fortsätta att utvecklas i samma takt som tekniken utvecklas.

Fitnessföretag och deras ingenjörer som specialiserat sig inom hälso- och träningssektorn kan tillbringa månader eller till och med år på att utveckla produkter som alla är, sägs det, bättre än förgående modell.

Trots allt så har fitnessindustrins historia gått en naturlig utveckling till mötes.

Innan så styrketränade du genom att lyfta vikter, göra 3-4 uppsättningar med 12 repetitioner några gånger följt av vila under de kommande tre dagarna.

Uthållighetsträning bestod av att gå på en jogging- eller cykeltur.

Men tack vare digitaliseringen och med det Internet, så har vårt sätt att träna på förändrats. Numera kan du hitta en certifierad personlig tränare för privata träningspass eller helt enkelt träna hemma via en app. Det har aldrig varit så enkelt att uppnå dina fitnessmål!

Här är några andra saker som har förändrats under de senaste åren:

 • Bodybuilding och tonade muskler har gjort en comeback
 • Personlig träning har hjälpt till att motivera flera att hålla sig aktiva
 • Sociala nätverk har gjort så att fitnessgemenskaper har skapats
 • Motion är inte längre begränsad till gymmet; du kan träna hemma eller utomhus!

Låt oss utforska vad framtiden har att komma med när det kommer till hälsa och fitness samt tekniken och trenderna bakom.

De bästa lärarna i Personlig träning tillgängliga
Rasmus
4,9
4,9 (4 recensioner)
Rasmus
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gabi
5
5 (7 recensioner)
Gabi
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anan
Anan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nedelko
Nedelko
333 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jasmina
5
5 (5 recensioner)
Jasmina
120 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Brian
Brian
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sari
Sari
180 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (4 recensioner)
Rasmus
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gabi
5
5 (7 recensioner)
Gabi
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anan
Anan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nedelko
Nedelko
333 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jasmina
5
5 (5 recensioner)
Jasmina
120 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Brian
Brian
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sari
Sari
180 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Bodybuilding: en trend igen

Varje dag ser vi olika reklamkampanjer med slogans som påminner oss om att vi måste ta hand om vår hälsa, där ord som "ämnesomsättning", "protein" och "makroer" kastas omkring som konfetti.

Och medierna verkar aldrig tröttna på att prata om hur viktigt det är att ha den "ideala" kroppen. Medierna - som en gång var klassade som en viktig informationskälla som du kunde vända dig till för nyttig information, har nu blivit ersatta med vad som kallas för en selfie-kultur.

Att var fysiskt och mentalt frisk har aldrig varit viktigare för människor än under de senaste åren. Historiskt sätt ingen nyhet då liknande rörelser har uppkommit inom fitnessvärlden förut, så trenden verkar enbart ha kommit tillbaka.

Och lika mycket som fitnesstrender kommer tillbaka, verkar nu även bodybuilding göra en comeback.

Detta betyder inte att vi kommer att se mer av oljiga idrottare, impregnerade i falsk solbränna som poserar på scenen i sina tajta byxor. Utan mer att människor kommer att satsa på att öka sin muskelstyrka genom tyngdlyftning och motståndsträning som en del av träningsprogrammet.

Förändringar vi kan förvänta oss att se i fitnessindustrin
Att ha en tonad kropp blir allt mer populärt och något som många strävar efter. Bildkälla: Pixabay - lukaszdylka

Det finns lite fåfänga i oss alla, och det är mycket troligt att du tittar på dig själv i spegeln för att se hur din kropp ser ut när du spänner den.

Det är fullt möjligt att få muskelmassa och ha en estetiskt tilltalande kropp utan att ta medicin eller kosttillskott.

Den mest märkbara skillnaden i dagens fitnessindustri är att såväl som nybörjare som erfarna idrottare har återvänt till att använda träningsmaskiner för att bygga muskler istället för att förlita sig på metoder baserade på träningslära.

Om du har svårt att tro att det skulle ge något resultat, gör några enkla övningar där du lyfter tyngder -- 5 uppsättningar var, flera gånger i veckan -- så kommer du att bli förvånad över vilket resultat det ger.

Olika fitnessklubbar för olika behov

Fitnessvärlden utvecklas så snabbt att de stora hälsoklubbarna måste hänga med.

För närvarande pågår en dispyt mellan traditionella fitnessklubbar (som erbjuder gruppträning) och företag som erbjuder personlig träning i form av personliga tränare.

De minsta gymmen i branschen saknar utrustningen som går att finna hos större kedjor och tenderar bara att erbjuda grunderna. Men även om de är blygsamma i sitt utbud så erbjuder de fortfarande bra träningspass.

Å andra sidan, större gym erbjuder gruppträning med en ackrediterad fitnessinstruktör, samt ett hav av träningsutrustning.

Behovet av att anpassa sig för att överleva har blivit allt mer brådskande.

Alternativ träning

Fitness communities

Trots den växande klyftan mellan små och stora fitnessföretag har communities börjat dyka upp, där likasinnade människor kan mötas för att träna och umgås.

Några av dessa communities inkluderar CrossFit, Zumba och Parkrun, och många tycker att den här typen av gemenskaper håller dem motiverade, speciellt om de precis har börjat.

Att vara en del av ett community, en gemenskap, uppfyller vårt mänskliga behov av en känsla av tillhörighet och ger också ett stödnätverk från andra i liknande situationer.

Bryta mönster

Träning idag innebär flexibilitet och valet av att kunna träna oberoende från traditionella gym. Därför har man redan utvecklat träningsprogram som du enkelt kan utföra på din arbetsplats.

Förändringar vi kan förvänta oss att se i fitnessindustrin
Byt ut inomhusgymmet mot en aktivitet utomhus istället. Bildkälla: Pixabay - Pexels

Att inte längre tillhöra ett specifikt gym har en mängd fördelar -- det sparar tid, tar bort medlemsavgifter och ger mer flexibilitet.

10 saker att hålla utkik efter

Att förutspå hur något kommer att utvecklas i framtiden är inte alltid lätt, men en ny studie inom sektorn ger oss i alla fall en hint.

 • Utveckling av små och medelstora gym: de som tränar vill inte längre känna att de försvinner bland en mängd människor under gruppträning, och föredrar ett mer intimt träningspass. Av denna anledning kommer små och medelstora fitnessklubbar att behöva utveckla sina tjänster när allt fler personer lämnar de större gymmen.
 • De minsta företagen: Små eller enskilda träningsföretag kommer att fortsätta växa i antal eftersom efterfrågan på personliga tränare fortsätter att öka.
 • Växande marknadskonkurrens: med det ökande antalet personer som registrerar sig för personlig träning kommer konkurrensen om gymmedlemmarna också att öka.
 • Lokala communities: det mest effektiva sättet för ett mindre gym att vinna över de större kedjorna är att rikta uppmärksamheten åt mindre communities. Att vara nära sina kunder kommer att vara nödvändigt eftersom människor försöker minska restiden till gymmet.
 • Utarbetade träningsalternativ: Gymmets ledning måste börja fokusera på behovet hos människorna för att vinna deras lojalitet, med till exempel lämpliga fitnessprogram som är anpassade till en specifik målgrupp. Många exempel på detta finns redan, där seniorklasser till exempel är ett av dem.
 • Kul fitness: för att locka den yngre generationen måste gymmen integrera spelteknologier i träningspass.
 • Specialisering: Specialisera sig inom ett specifikt fitnessområde, som till exempel Pilates och Yoga, kan vara till gymmets fördel när det gäller att locka en viss typ av kund.
Förändringar vi kan förvänta oss att se i fitnessindustrin
Att fokusera på utbudet av klasser och tjänster, kan gynna ett gym i det långa loppet. Bildkälla: Pixabay - UptownFitness
 • Högre kompetensnivå: Med idrottare som pushar sig själva mer än någonsin tidigare, kommer fitnessinstruktörer och personliga tränare att behöva ha en högre utbildningsnivå inom yrket än deras vanliga certifiering. Förutom att veta hur man minskar riskerna för eventuella skador och lära sig första hjälpen, kan denna sortens vidareutbildning hjälpa till att ge råd om andra hälso- och fitnessaspekter.
 • Personlig träning online: Fler och fler vänder sig till Internet för att hitta en personlig tränare som kan coacha dem via webbkameran. Även om detta kan verka en smula udda, så kan det även vara ett bra alternativ för såväl upptagna människor som de som reser mycket. Detta tar bort behovet av att behöva åka till träningen eftersom instruktören kan ge specialrådgivning på avstånd.
 • Fitness trackers i form av appar: Dessa praktiska och otroligt smarta mojänger kan hjälpa människor att hålla ett öga på deras allmänna aktivitetsnivå samt analysera ett träningspass.
  Framtiden för fitness är verkligen spännande.

Oavsett om du föredrar små eller stora gym eller ett pass i hemmets trygga vrå, så har du tack vare Internet tillgång till ett brett utbud av information, endast ett knapptryck ifrån. Du kan till och med skaffa dig en pt online, en som hjälper dig att ta din träning till nästa nivå.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.