Ett träningsprogram bör alltid vara utformat för atletens förmåga och målsättning, oavsett tidigare nivå på utförande av träning. 

För att uppnå bästa möjliga resultat vad gäller styrka och kondition är ett skräddarsytt träningsprogram den optimala vägen att gå.  

Den mest produktiva framgången uppnås med hjälp av personlig tränare oavsett inom vilket område man vill förbättra sin prestation inom. 

Vare sig vad man vill uppnå inom sin träning bör man alltid luta sig mot en programdesign som är utformad för atletens förutsättningar. På så sätt hamnar man alltid på rätt spår mot ens mål.

Vi tar en närmare titt på vad som har fått fenomenet personlig träning att bli så uppskattat som det är idag. Vi ser sedan ifall vi kan dra några slutsatser om hur fenomenet kommer att åldra sig. 

Följande information kan vara bra att ha koll på när till det kommer till personlig träning. 

De bästa lärarna i Personlig tränare (PT)
Första kursen gratis!
Edvin
5
5 (2 recensioner)
Edvin
699 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
5
5 (2 recensioner)
Maria
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Jasmina
5
5 (5 recensioner)
Jasmina
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Philip
Philip
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Gabi
5
5 (7 recensioner)
Gabi
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Petter
Petter
180 kr
/h
Första kursen gratis!
Isak
Isak
90 kr
/h
Första kursen gratis!
Saqib
Saqib
225 kr
/h
Första kursen gratis!
Edvin
5
5 (2 recensioner)
Edvin
699 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
5
5 (2 recensioner)
Maria
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Jasmina
5
5 (5 recensioner)
Jasmina
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Philip
Philip
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Gabi
5
5 (7 recensioner)
Gabi
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Petter
Petter
180 kr
/h
Första kursen gratis!
Isak
Isak
90 kr
/h
Första kursen gratis!
Saqib
Saqib
225 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad är personlig träning?

Med hjälp av ordet ”tränare”s språkliga rötter kan vi söka oss till den ursprungliga betydelsen av termen och försöka förstå vad det betyder. Ordet tränare betyder coach på engelska, som i sin tur har sina rötter i franskans ”coche” som i grund och botten betyder ”hästdragen kärra”

Den koppling man kan dra mellan en personlig tränare och en hästdragen kärra så är det själva samspelet mellan häst och kärra, någonting dras med en kraft framåt. Parallellen blir alltså hur en personlig tränare motiverar sin träningsklient framåt. 

Ordet coach har expanderat till en internationellt nivå som man snart använt i sextio år.

För att förtydliga är en tränare i sin helhelt, enligt Merriam-Webster, en privat lärare inom en viss sport, någon som instruerar träningsmetoder eller någon som lär ut teori om laganda. 

Som följd av att begreppet ”tränare” är ett otroligt brett begrepp som använts under en längre period blir det mycket svårt att definitivt definiera. 

grayscale photography of boys raising hand
Hitta en tränare som kan få dig och/eller ditt lag att uppnå målsättningar (Källa: Unsplash)

Tränare förekommer i olika form i olika fall, följande typ av tränare har sin egen fördel:

  • En tränare som du tränar ensam med kommer du ha en mer intim/intensiv relation med. Tränaren kommer veta mer om dig och kunna göra göra upp ett mer optimalt träningsprogram efter din förmåga och målsättning.
  • Träningsmoment som sker i form av en större grupp kan göra dig mer motiverad bara av de facto att människorna i din omgivning gör samma övningar som dig själv och ofta har likande mål - det är roligt att uppnå något tillsammans med någon annan. 
  • Om du upplever stressig vardag och brist på fritid kan det vara svårt att hinna med att ta sig till ett fysiskt gym. Hemmaträning är det optimala alternativet för dig då du inte minst spar mycket tid, utan även pengar.

Glöm inte bort att du mest uppnår ett mål lättast genom att sätta upp realistiska mål och välja själv hur du vill att din träning ska vara utformad.

Klicka här för att lära dig mer om varför personliga tränare är produktiva vad gäller klientens framgång.

Hälsa- och Konditionsträning: En kort Historia

Som väl bekant med begreppet träning vet vi nu att det använts under en lång period. Nu ska vi gå in på när begreppet nådde amatörer. Faktum är, människor har utfört träning under en mycket lång period, historien sträcker sig till de första människorna på jorden. 

Det fanns en stor skillnad i syftet bakom träningen om man jämför dagens normala syfte med den ursprungliga människans. Skillnaden var att de tränade endast i syfte om att överleva. Uttrycket ”survival of the fittest” förklarar att den som inte är stark, smidig och smart dör först. 

Detta kom till de första människornas kännedom, vilket tvingade dem att utföra träning för att inte mista livet i en kamp mot ett farligt djur/hot av annat slag. Mer om urtida människors träning kan du läsa här.

Själva träningsprogrammen dök däremot inte upp förrän arméers styrelser ansåg sig tvungna att träna upp sina soldater för att vinna sina strider. 

man tying his shoes
Löpning har länge varit en populär form av träning (Källa: Unsplash)

Medeltiden var fri från nutidens kroppsideal och komplex, det var då ett välmående psyke man fokuserade på. Det var i samband med den industriella revolutionen som vi började se träningsmaskiner parallellt med andra maskiner som tog över allt det manuella jobbet vi människor tidigare gjort.

Gymredskap och träningsmaskiner började dyka upp på marknaden och att träna på gym blev en populär fritidsaktivitet. 

Den personliga träningens framtid

Med en allmän tillgång till internet, sociala plattformar och träningsappar, är det idag fullt möjligt att utöva olika typer av träning vart som helst efter att ha läst/sett videor som instruerar en till korrekt utförda övningar.

Det är självklart omöjligt att exakt förutse hur framtiden kommer att se ut för personliga tränare, men det finns nya utvecklingar som kan ge oss aningar om vad som kommer ske och hur framtiden kommer att se ut. 

Med den ökande efterfrågan om CrossFit kan man tydligt konstatera att vi kommer gå tillbaka till att vilja bygga muskler framför att träna kondition. 

Idag är det många fler kvinnor som utför CrossFit än vad det var förr i tiden. En så kallad  snöbollseffekt har ägt rum och allt fler kvinnor kommer att introduceras till den typen av träning.

CrossFit kan utövas i många olika former, både ensam, i grupp om två och fler. Precis som tidigare nämnt kan detta bidra till gruppmotivationen som skapas.

Någonting vi inte bör förvänta oss är en ny våg av "bodybuilders", däremot kan vi konstatera att generell muskelträning kommer att bli allt mer populärt.

Eftersom att vi människor ofta söker oss inåt och inte alltid vill ta del av sociala sammanhang kommer mindre fitnessklubbar att bli tydligt mer populärt i framtiden. Detta betyder däremot inte att de stora gymmen kommer försvinna, endast bli mindre populära. Mer information om träningens öde kan du hitta här.

Hur ser personliga tränares framtid ut?

Som följd av att träningsorienterade personer kan hitta varandra på sociala medier så kommer vi se mer träningsgrupper med kollektiva mål.

Träningsappen Strava bidrar starkt till detta. Det är en app som är utformad för människor som vill träna och publicera sina mål och resultat på sociala medier. Appen låter dig följa likasinnade personer och vänner med motiv av att motivera varandra genom att ge varandra likes och positiva kommentarer

På samma sätt så finns många olika träningsklubbar med på Facebook, där kan medlemmar från klubben rapportera och uppdatera sina lag-kamrater om mål och resultat.

Med hjälp av dessa sociala medie plattformer kan du enkelt hålla dig uppdaterad och hålla koll på dina vänners träningsprocess! För en fördjupad inblick i träningsappar kan du läsa mer om fenomenet här.

Hur har Internet Ändrat Personliga Sports Coaching Världen?

All möjlig information om allt som rör träning går att hitta på internet. Eftersom att du enkelt kan jämföra priser på olika personliga tränare och vad de har att erbjuda kan du få fram en mycket produktiv träning för en rimlig summa pengar.

Vidare har internet även kapacitet att hålla dig uppkopplad på olika sociala nätverk och direkt delta i dessa genom din webb-kamera eller genom appar som finns i din telefon.

woman exercising indoors
Med hjälp av träningsappar och sociala medier kan du enkelt träna hemifrån (Källa: Unsplash)

Vad som är viktigt att alltid tänka på är att sticka ut som personlig tränare. Eftersom att det finns ett stort urval hos din potentiella kund måste du locka hen till dig genom att erbjuda saker andra personliga tränare inte gör.

Som personlig tränare på internet bör du ta stor hänsyn till att du är fullt uppdaterad på både olika typer av online- och sociala medier plattformar och din egen hemsida.

Som framtida, eller nuvarande, atlet är det väldigt enkelt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för branschen med hjälp av internet: vad ska man äta, vilka träningsmetoder är populära för tillfället och hur går jag till väga för att utföra dessa korrekt. För att konkret ta reda på mer gällande internets inverkan på träning, klicka här.

Du kan även lätt hitta en pt online här på Superprof som kommer hjälpa dig med precis det du behöver.

 

Behöver du en lärare i Personlig tränare (PT)?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Erik