När du väl har hittat och bokat din första italienska lektion kanske du tror att det enda som finns kvar att göra är att köpa en anteckningsbok och en svensk-italiensk ordbok. Ingenting kan vara längre ifrån sanningen!

Att lära sig ett språk är en resa i sig. Och noggrann planering underlättar allt arbete. För att få hjälp med planeringen och studierna, kan det vara en god idé att kontakta en privatlärare.

De bästa lärarna i Italienska tillgängliga
Deborah
5
5 (9 recensioner)
Deborah
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Stefano
5
5 (10 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Francesca
5
5 (25 recensioner)
Francesca
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Stefania
5
5 (15 recensioner)
Stefania
256 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Brandon matteo
5
5 (6 recensioner)
Brandon matteo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Francesca
5
5 (3 recensioner)
Francesca
259 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Deborah
5
5 (9 recensioner)
Deborah
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Stefano
5
5 (10 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Francesca
5
5 (25 recensioner)
Francesca
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Stefania
5
5 (15 recensioner)
Stefania
256 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Brandon matteo
5
5 (6 recensioner)
Brandon matteo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Francesca
5
5 (3 recensioner)
Francesca
259 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Sätt upp rimliga mål

Det första du bör göra innan du dyker ner i läroböckerna är att fastställa varför du vill lära språket. Dina skäl till att ta italienska kurser kommer att avgöra vilka metoder du bör använda dig av. Detta bör bestämmas så snabbt som möjligt.

Förutom en önskan att vara flerspråkig kan skälen för att lära sig italienska vara:

 • Professionella: en kandidat är mer benägen att anställas med ett främmande språk utöver engelska på sitt CV. Beroende på jobb, så kan ett extra språk dessutom ge dig en högre lön!
 • Privata: du planerar att flytta till Italien.
 • Studier: du måste lära dig italienska för akademiska ändamål.
 • Bara för att: du vill lära dig för lärandets skull.
 • Du älskar allt italienskt: språket, kulturen, maten, konsten och människorna.

Du kanske tror att vet du varför du vill lära dig italienska innan du kontaktar någon privatlärare. Men vårt tips är att verkligen sätta dig ned och skriva ned på papper vilka anledningar du har.

Gör sedan en lista där du sätter anledningarna i prioritetsordning. Vad är viktigast för dig? På det sättet kan din handledare snabbt anpassa sin metod till dina behov. Genom att läsa 5 tips om hur du enkelt lär dig italienska kan det vara lättare att hålla motivationen uppe.

Att tidigt sätta rätt fokus på dina italienska studier hjälper din handledare förstå dig bättre. Vilket i sin tur hjälper till att lägga grunden för ett optimalt arbetsförhållande – och det i sin tur kommer att leda till större framsteg.

cafépersonal på sitt jobb i italien
Vill du kunna beställa kaffe på italienska, eller vill du söka jobb i Italien? Bestäm dig för vad målet med dina italienskastudier är.

Ha koll på vilken nivå du befinner dig på

Innan någon undervisning kan äga rum bör du bedöma hur väl du redan kan tala italienska. Naturligtvis, om du aldrig har haft någon exponering för italienska så är det enkelt att avgöra din nivå: du är nybörjare.

Men om du är någon som har bott i Italien i tre år, eller kanske haft en praktikplats i Rom, eller rutinmässigt besöker vänner och familj på Sardinien, blir nivån lite svårare att specificera.

Vilken nivå har du om du varken är nybörjare eller flytande? Naturligtvis skulle en kompetent handledare kunna hjälpa dig att reda ut detta.

Hen kan enkelt reda ut vilka dina styrkor och svagheter är och på så vis planera undervisningen utefter dina behov. Lärarna hos Superprof är speciellt skickliga när det kommer till det!

Att veta exakt var du befinner dig i förhållande till var du vill vara, språkmässigt, är en bra tidsbesparing men också pengabesparing. För att ta reda på hur dina språkkunskaper rankas kan du jämföra dem med den gemensamma europeiska referensramen för språk, annars känd som CEFRL:

 • A1: nybörjare
 • A2: nybörjare
 • B1: självständig språkanvändare
 • B2: självständig språkanvändare
 • C1: avancerad språkanvändare
 • C2: avancerad språkanvändare - flytande

Om du ändå är osäker på exakt vilken nivå du har på din italienska kan du såklart alltid rådfråga en privatlärare på Superprof om hjälp. Du kommer då att klura ut det på nolltid!

person tar ett språktest
Ta ett språktest för att ta reda på vilken nivå din italienska ligger på just nu

Vilka italienska ord och fraser kan du redan?

Även om du kanske har haft några år av undervisning i italienska som främmande språk, kan det ibland vara svårt att komma ihåg något av det. Det är helt förståeligt.

Men det finns ingen anledning att få panik! Dina tidigare inlärda italienska ord och fraser har inte försvunnit, och med bara lite arbete kommer de att komma fram igen. Det finns ingen anledning att spendera timme efter timme med att djupdyka in i delar av det italienska språket som du redan kan.

För att spara tid och pengar kan det vara bra att göra ditt bästa för att komma ihåg vad du redan känner till, så att du sedan inte går igenom samma sak med din nya handledare.  Du kan lätt fräscha upp minnet på egen hand genom att använda exempelvis resurser online, böcker och appar.  Men du kan självklart be om att få gå igenom det tillsammans också om du föredrar det.

Om du har tagit en italienska språkkurs, kanske du kommer ihåg följande:

 • grundläggande vokabulär: hur man uttrycker känslor; hälsningar, eller hur du presenterar dig själv: molto bene , ti amo och dispiace, buongiorno, buonasera, buena notte, ciao, mi chiamo, piacere, come ti chiami
 • De vanligaste verben: andare, essere, avere; och hur man böjer dem utefter de sex pronomen och i någon av de fem tempusen
 • Grundläggande italiensk grammatik
 • Maskulint / feminint för substantiv och för suffix
 • Korrekt pluralisering av substantiv och pronomen

Detta är i bästa fall bara en kort lista över vad du kanske redan har lärt dig, speciellt om du är/var riktigt duktig på att prata italienska. Om du aldrig i ditt liv har tagit några italienskalektioner, då behöver du inte oroa dig.

Din handledare kommer att instruera dig till det bästa sättet att lära sig italienska på. Förmodligen genom att börja med vanliga italienska fraser som: Sono Svedese. Potete aiutarme per favore? Jag är svensk. Kan du hjälpa mig, snälla?

Superprof erbjuder hundratals språkkurser. Använd sökmotorn på plattformen och testa att söka efter kurs italienska för att hitta din nya favoritlärare.

Dator för att se på italienska Netflixfilmer
Bli bekant med italiensk kultur genom att titta på en italiensk film eller serie, med originalljudet på. Lyssna på italienska!

Bli bekant med italiensk kultur

När du anmäler dig till en italiensk språkkurs, registrerar du dig även för lektioner i italiensk kultur. Med det menar vi alla dess fascinerande aspekter: historia, traditioner och mat.

Att lära sig ett språk består inte enbart av att lära sig grammatikregler, konjugera verb och konvertera adjektiv till adverb. Att lära sig ett nytt språk kräver att man sätter sig in landets kultur och historia för att förstå den logik som språket bygger på.

När det gäller italiensk historia och konst så finns det en uppsjö av saker du kan fördjupa dig inom. Fråga din handledare efter följande saker som kan hjälpa dig att lära dig italienska:

 • Italienska böcker: så att du kan lära dig italienska ord och italienska fraser
 • Italienska dialekter: så att du kan sätta det i ett svenska-italienska perspektiv
 • Italienska filmer och serier: så att du kan lyssna på italienska

Visste du förresten att italienska är det tredje mest talade språket i Europa, som används av mer än sjuttio miljoner talare över hela världen? Tack vare att det är relativt lätt, har många människor möjligheten att lära sig italienska snabbt.

Italienska är ett fonetiskt språk: vad du ser är hur du uttalar det; vad du hör är hur du skriver det. Italienarna gör det rätt enkelt för sig, då de inte har inga tysta bokstäver och inga vokalkombinationer.

Bokstäverna J, K, W, X och Y visas bara i ord som lånas från andra språk. Denna typ av information kan verka irrelevant för alla som bara vill lära sig konversera på italienska, men dess betydelse blir tydligare ju djupare man går in i språket. Det går också att lära sig själv italienska hemma. Vid sådana tillfällen är det extra viktigt att hålla motivationen uppe.

Att ha förståelse och kunskap om detaljer som dessa kan hjälpa dig att lära dig att tala italienska mycket snabbare. Det grundläggande syftet med att dissekera det italienska språket och gå in på detaljer är menat att stärka ditt intresse för att lära dig.

Italienska - en sammanfattning

För att vara redo för att lära dig italienska måste du:

 • Känn till dina mål och kunna tydligt definiera dem
 • Ta reda på din nuvarande italienskanivå
 • Revidera alla italienska ord och fraser du redan har lärt dig
 • Göra en djupdykning in i italiensk kultur

Det finns många sätt du kan lära dig italienska på helt själv. Men varför inte ta hjälp av en privatlärare via Superprof?

Innan du hinner säga avanti kommer dina språkkunskaper ha skjutit i höjden! Kolla in Superprofs plattform för att hitta din favoritlärare som kan hjälpa dig att behärska det italienska språket.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.