När du väl har hittat din första italienska lektion kanske du tror att det enda som finns kvar att göra är att köpa en anteckningsbok och en italienska-svenska ordbok. Ingenting kan vara längre ifrån sanningen! Att lära sig ett språk är en resa i sig. Och noggrann planering underlättar alla typer av arbete. Noggrann planering och en bra handledare.

Bestäm ditt mål

Det första du bör göra innan du dyker ner i läroböckerna är att fastställa varför du vill lära språket.

Dina anledningar för att studera italienska kommer att avgöra din inlärning och bör bestämmas innan du lär dig språket.

Förutom en önskan att vara flerspråkig kan skälen för att lära sig italienska vara:

 • Professionella: en kandidat är mer benägna att anställas med ett språk till på sitt CV. Att prata mer än ett språk kan ge dig en högre lön dessutom!
 • Privata: du planerar att flytta till Italien
 • Studier: du måste lära dig italienska för akademiska ändamål
 • För att: du vill lära dig för lärandets skull.
 • Du älskar allt italienskt: språket, kulturen, maten, konsten och människorna.

Teoretiskt vet du varför du vill lära dig italienska innan du kontaktar någon privatlärare, men det hjälper dig att förstå behovet grund bakom.

På det sättet kan din handledare snabbt anpassa sin metod till dina behov.

Att bestämma fokus för dina italienska studier hjälper din handledare att veta mer om dig, vilket i sin tur hjälper till att skapa ett optimalt arbetsförhållande – och det i sin tur kommer att leda till större framsteg.

italienska
Hur många italienska ord och fraser kan du redan? Har du koll på din nivå? Bild: Unsplash

Ha koll på vilken nivå du befinner dig på

Innan något lärande kan äga rum bör du bedöma hur väl du kan tala italienska. Naturligtvis om du aldrig har haft någon exponering för italienska, så går det enkelt att bestämma din nivå: du är på nybörjarnivå. Men om du är någon som har bott i Italien i tre år, eller som har haft en praktikplats i Rom, eller rutinmässigt besöker vänner och familj på Sardinien, blir nivån lite svårare att specificera.

Var ska du placera dig på språkinlärningsspektrumet om du varken är nybörjare eller flytande?

Naturligtvis skulle en kompetent handledare kunna placera dina förmågor i kontrast till det som du ännu inte har lärt dig. Superprof-handledare är speciellt skickliga när det kommer till det! Att veta exakt var du befinner dig i förhållande till var du vill vara, språkmässigt, är en bra tidsbesparing men också pengabesparing. För att veta dina språkkunskaper kan du referera till den gemensamma europeiska referensramen för språk, annars känd som CEFRL:

 • A1: nybörjare
 • A2: låg till mellanliggande
 • B1: mellan-till hög-mellanliggande
 • B2: hög-medel till låg-avancerad
 • C1: avancerad
 • C2: flytande

Om du är osäker på exakt vilken nivå du har på din italiensk kan du alltid rådfråga en handledare på Superprof.

Försök komma ihåg vilka italienska ord och fraser du redan kan

Även om du kanske har haft år av främmande språk undervisning, verkar det svårt att komma ihåg något av det. Det är helt förståeligt. Men ingen anledning att få panik, dock. Dina tidigare inlärda italienska ord och italienska fraser har inte försvunnit, och med bara lite arbete kommer att återställa dem.

För att spara tid och pengar är det absolut nödvändigt att du gör ditt bästa för att komma ihåg vad du redan känner till, så att du inte går igenom samma sak med din nya handledare.

Om du har haft tidigare exponering för en formell italienska språkkurs, kanske du kan komma ihåg:

 • grundläggande vokabulär: hur man uttrycker känslor; hälsningar, eller hur du presenterar dig själv: molto bene , ti amo och dispiace, buongiorno, buonasera, buena notte och den ständigt populära ciao! mi chiamo, piacere, come ti chiami?
 • De vanligaste verben: andare, essere, avere; och hur man konjugerar dem i någon av de fem tempusen
 • grundläggande italiensk grammatik
 • maskulint / feminint för substantiv och för suffix
 • korrekt pluralisering av substantiv och pronomen

Detta är i bästa fall bara en kort lista över vad du kanske redan har lärt dig, speciellt om du är / var särskilt duktig på att prata italienska. Om du aldrig i ditt liv har haft några italienska språkkurser, behöver du inte oroa dig: din handledare kommer att instruera dig om det bästa sättet att lära sig italienska på, förmodligen med vanliga italienska fraser som: Sono Svedese. Potete aiutarme per favore? Jag är svensk. Kan du hjälpa mig, snälla? Superprof erbjuder tusentals språkkurser, testa att sök "kurs italienska" för att hitta din perfekta lärare.

italienska
Bli bekant med italiensk kultur genom att titta på en italiensk film eller serie, med originalljudet på. Lyssna på italienska! Bild: Unsplash

Bli bekant med italiensk kultur

När du anmäler dig till en italiensk språkkurs, registrerar du dig implicit för lektioner i italiensk kultur. Med det menar vi alla dess fascinerande aspekter: historia, traditioner och mat.

Att lära sig ett språk består inte enbart av att lära sig grammatikregler, konjugera verb och konvertera adjektiv till adverb.

Att kultivera språkkunskaper kräver att man sätter sig in i den atmosfären som är unik för det landet.

När det gäller italiensk historia och konst har du mycket att lära dig.

Fråga din handledare efter följande saker som kan hjälpa dig att lära dig italienska:

 • Italienska böcker: så att du kan lära dig italienska ord och italienska fraser
 • Italienska dialekter: så att du kan sätta det i ett svenska-italienska perspektiv
 • Italienska filmer och serier: så att du kan lyssna på italienska

Visste du att italienska är det tredje mest talade språket i Europa, som används av mer än sjuttio miljoner talare över hela världen!

Italienska är ett fonetiskt språk: vad du ser är hur du säger det; vad du hör är hur du skriver det.

Italienskan har inga tysta bokstäver och inga vokalkombinationer.

Bokstäverna J, K, W, X och Y visas bara i ord som lånas från andra språk. Denna typ av information kan verka irrelevant för alla som bara vill lära sig konversationsitalienska, men dess betydelse blir tydligare ju djupare man går in i språket. Att förstå språkspecifikationer kan hjälpa dig att lära dig att tala italienska mycket snabbare. Det grundläggande syftet med att dissekera det italienska språket och förstå det i den mån är dock att stärka din vilja: ditt engagemang för total förståelse av landet, kulturen, folket och inlärningsupplevelsen kommer att växa sig starkare efter detta.

Italienska: en sammanfattning

För att vara redo för att lära dig italienska måste du:

 • Känn till dina mål och kunna tydligt definiera dem
 • Bestämma din italienska nivå
 • Gå igenom alla italienska ord och fraser du redan har lärt dig
 • Dyka in i italiensk kultur, särskilt när det gäller det skriftliga och muntliga språket

Ta en titt på dessa 5 enkla sätt att lära sig italienska på. Eller varför inte ta hjälp av en handledare via Superprof? Och innan du kan säga avanti har dina språkkunskaper tagit fart! Kolla in Superprof för att hitta din ideala privata handledare som hjälper dig att behärska det italienska språket:

Behöver du en lärare i Italienska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.