Funderar du på att ta en fysikkurs eller läsa ett program i fysik på universitetet? Kanske har du nyligen googlat kurser fysik lund? Eller studerar du redan fysik och funderar på vad du ska göra efter din utbildning? I så fall är det bara naturligt att du funderar på vilken typ av jobb du kan få med en fysikexamen. 

Under en fysikutbildning lär du dig inte bara saker som är direkt kopplade till fysiken, utan även andra färdigheter och förmågor som är högt värderade inom arbetslivet, som till exempel att:

 • hantera siffror och beräkningar,
 • skriva rapporter,
 • göra olika undersökningar,
 • bedriva forskning.

Den breda kunskapsbasen gör att det kan kännas överväldigande när man ska bestämma vilken väg man ska gå efter utbildningen och vilka jobb man ska söka. Den här artikeln presenterar ett antal olika typer av jobb som fysikstudenter tenderar att söka sig till efter examen, samt några tips på hur du kan gå tillväga för att hitta ditt drömjobb! 

Läs om 10 bra anledningar att studera fysik!

En examen i fysik öppnar många dörrar och karriärmöjligheter. Källa: Avi Richards (Unsplash)
De bästa lärarna i Fysik tillgängliga
Pierre
5
5 (12 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mehdi
5
5 (9 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (2 recensioner)
Zakaria
169 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (3 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (6 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gustav
Gustav
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (12 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mehdi
5
5 (9 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (2 recensioner)
Zakaria
169 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (3 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (6 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gustav
Gustav
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Måste Jag Arbeta Med Fysik Om Jag Har en Fysikexamen?

Det enkla svaret på den frågan är nej! Bara för att du har en examen i fysik är du inte begränsad till att arbeta endast inom den sektorn eller med jobb som på något sätt är direkt relaterade till fysik. Men såklart kan du göra det om du vill.

Fördelen med en fysikutbildning är att du har möjlighet att välja olika typer av jobb. Här är några exempel på områden där du kan arbeta med en fysikexamen:

 • Företag och finans,
 • Statlig forskning och vetenskap,
 • Teknik och nya teknologier,
 • ...och mycket mer!

När det kommer till mer specifika jobb så kan du med fysikexamen arbeta som exempelvis nanotekniker, fysiker, astrofysiker, geofysiker, forskare, m.m.

Men det är långt ifrån allt. Du kan även söka dig till jobb som inte är direkt relaterade till fysiken, och jobba som exempelvis managementkonsult, revisor, investeringsanalytiker, meteorolog, etc. Jobb som kräver goda förmågor i matematik kan också vara ett bra alternativ för dig med en fysikexamen, eftersom matematiken är en viktig del av fysikutbildningen.

Ett annat alternativ, som är minst lika utmanande som andra fysikrelaterade jobb, är att arbeta som fysiklärare eller matematiklärare på högstadiet eller gymnasiet. Det är idag ett underskattat jobb som kräver en mängd olika färdigheter och kunskaper.

Trots att lärarlönerna har ökat i Sverige under de senaste året är det färre fysiklärare som examineras idag än för 10 år sedan, vilket gör att det finns en stor efterfrågan på fysiklärare. Då det idag råder brist på lärare i naturvetenskap så har fysik- och matematiklärare också mycket goda förhandlingsmöjligheter när det kommer till lönen.

Om du vill arbeta som lärare och redan har tagit kurser i fysik, kan du enkelt läsa till de pedagogiska kurserna på det korta lärarprogrammet som endast tar 1,5 år. Så om du någonsin funderat på om undervisning skulle kunna vara något för dig, så har du alltså ett gyllene läge om du vill förverkliga de planerna, och prova på en karriär inom skola och utbildning när du väl har avslutat din fysikutbildning.

Tänk på att de jobb som beskrivs här endast är exempel på vad du kan arbeta med efter att du tagit din fysikexamen. Så när du ska ut i arbetslivet är det viktigt att du tänker efter vad du själv har för mål med din karriär, och att du är öppen för olika alternativ.

Att ha en examen i fysik kan leda till en mängd olika jobb. Källa: You X Ventures Studio, Toronto, Canada (Unsplash)

När du vill hitta ditt drömjobb är det bra att fokusera på ett område som du är intresserad av, och att sedan söka olika jobb inom det området som du tror skulle passa dig. Men kom ihåg att du kanske inte alltid hittar ditt drömjobb på en gång! Ibland kan du behöva ta ett jobb bara för att få in en fot någonstans, även om det inte är vad du hade tänkt dig i första hand.

I början av karriären kan det vara värt att ta ett jobb som kanske inte är ditt drömjobb, men som kan ge dig nyttiga erfarenheter och viktiga kontakter inför framtida jobbmöjligheter. Tänk på att du alltid kan byta jobb om du inte trivs, och att du kanske till och med upptäcker nya områden som du inte visste att du tyckte om!

Du Måste Inte Börja Jobba Direkt

Vad som också kan vara värt att fundera på är om du vill göra något annat innan du börjar jobba. Alla som studerar fysik börjar nämligen inte jobba med en gång. Vissa kanske vill ta ett uppehåll efter studierna innan de söker jobb, för att exempelvis resa utomlands och upptäcka andra delar av världen, eller delta i ett volontärprojekt som ligger dem varmt om hjärtat.

Andra kanske vill fortsätta ytterligare ett par år med studierna och ta sig an en masterexamen i fysik, inom exempelvis följande ämnen:

 • Teoretisk fysik
 • Ingenjörsfysik
 • Kvantmekanik
 • Termodynamik
 • Astronomi

Ett annat alternativ är att fortsätta med studierna för att komplettera din fysikutbildning med ett annat ämne, vilket som helst! Du kanske vill läsa till ett ämne som är nära relaterat till fysiken, som exempelvis matematik eller något annat naturvetenskapligt ämne, eller läsa ett helt annat ämne inom exempelvis humaniora eller företag och finans.

För dig som verkligen brinner för fysiken och vill djupdyka inom ämnet så är en masterexamen i fysik ett ganska givet alternativ, framförallt om du vill satsa på en akademisk karriär och så småningom doktorera inom fysik.

Om du vill fortsätta att studera fysik på universitet kan det vara en bra idé att ta kontakt med din studievägledare, som kan ge dig information om olika kurser och universitet, vilka antagningskrav som gäller samt vilken utbildningsväg som är bäst lämpad för en framtida karriär inom fysiken.

Du kan också diskutera dina möjligheter med din lärare på skolan eller med din privatlärare i fysik och matematik.

Varför inte genomföra ditt drömprojekt innan du börjar söka jobb? Det kan ge dig många plus på ditt CV!     Källa: Jakob Owens (Unsplash)

Hur Ökar Jag Chanserna Att Få ett Fysikrelaterat Jobb Efter Examen?

Det är ingen hemlighet att du ökar dina chanser att få ditt drömjobb genom att sticka ut från mängden. Som fysikstudent har du redan många färdigheter som är attraktiva för en arbetsgivare, men det finns även andra sätt att ge ett extra gott intryck när du söker jobb.

Vilka Egenskaper Värdesätter en Arbetsgivare?

Det finns inte ett rätt svar när det kommer till vilka egenskaper som en arbetsgivare söker, men generellt sätt uppskattas många av de överförbara kunskaper och förmågor som du som fysikstuderande får genom din utbildning, exempelvis inom följande områden:

 • Kommunikation
 • Dataanalys
 • Matematik
 • Forskning
 • Problemlösning
 • Programmering
 • IT

Om du exempelvis söker jobb som investeringsanalytiker så kommer din arbetsgivare att uppskatta dina kunskaper inom matematik och data, eftersom du bland annat kommer att arbeta med att hantera siffror och olika dataprogram.

Hur Kan Jag Boosta Mitt CV?

Det bästa sättet att göra dig attraktiv för din arbetsgivare är att kunna visa att du har arbetslivserfarenhet som är relevant för tjänsten du söker. Det visar att du redan på förhand har lite insyn i vad tjänsten kan innebära och att du har erfarenheter som andra sökande kanske saknar.

Därför kan det vara värt att söka olika praktikjobb som är inriktade på de områden som du troligen kommer att vilja söka dig till efteråt. Om du till exempel vill arbeta inom fysik och forskning, så kan en erfarenhet som laboratorieassistent visa sig vara extremt värdefull.

Du kanske har chansen att få praktisera inom utbildningen? Om så är fallet, se till att få ut så mycket som möjligt av din praktik, för det är en ovärderlig erfarenhet när du sedan ska söka jobb. Även om din praktikplats inte överensstämmer med det jobb du söker så är det alltid en fördel att ha minst en arbetslivserfarenhet på sitt CV.

Men oroa dig inte om du inte erbjuds någon praktik under utbildningen. Det finns nämligen en mängd olika praktiktjänster att söka, även under sommaren. Om du inte hittar någon praktik på ett företag så kan det finnas olika organisationer som erbjuder praktikmöjligheter. De erbjuder dessutom ofta platser för studerande som är i slutet av sin utbildning.

Har du de kunskaper som krävs för att få ditt drömjobb i fysik? Källa: Christina@wocintecchat.com (Unsplash)

En Fysikexamen Är Bara Första Steget Mot Ditt Drömjobb

Att ha en examen i fysik är en enorm fördel när du söker jobb, eftersom många arbetsgivare värdesätter de matematiska och analytiska kunskaper som du tillägnar dig under en fysikutbildning. Läs mer om möjligheterna att ta en förberedande kurs i fysik!

Men för att kunna få ditt drömjobb kanske det inte räcker med en examen. Ibland måste du också kunna visa att du faktiskt har de kunskaper som efterfrågas av din arbetsgivare. Även om det inte alltid är fallet, så kan du behöva visa att du har nått ett visst betyg på dina kurser och att du faktiskt har de kunskaper som krävs.

Om du känner att det är några områden inom fysiken som du skulle behöva träna extra på, eller om du bara vill öka dina chanser att få det jobb du vill ha, så kan du alltid ta privatlektioner i fysik och matematik. Du kanske vill ha hjälp med ett område som är extra svårt, repetera det ni gått igenom tidigare under utbildningen, träna inför en tenta, eller lära dig någon specifik kunskap som krävs för att du ska få ditt drömjobb.

Med hjälp av en privatlärare i fysik och matematik kan du bygga på dina kunskaper från fysikutbildningen på dina villkor, och därmed försäkra dig om att du verkligen har det som krävs. På Superprof finns många olika privatlärare i fysik som erbjuder olika typer av undervisning.

På Superprofs blog kan du också läsa mer om kostnaden för en privatlärare i fysik och matematik och hur du kan hitta en privatlärare som passar just dig. Att komma igång med privatlektioner är enkelt!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

4,00 (3 note(s))
Loading...

Sandra

Kunskapstörstig litteratur- och kulturvetare från Göteborg.