Trots att naturvetenskapliga ämnen har rykten om sig att vara extra svåra och utmanande, så är de också några av de mest givande ämnen som du kan studera.

Fysik lär dig inte bara om universum och naturlagarna, utan även om hur saker och ting i din vardag hänger ihop och hur de fungerar.

Fysik är dessutom ett mycket eftertraktat ämne på arbetsmarknaden, inte minst inom utbildning och undervisning då det idag är brist på lärare i naturvetenskap. Kanske är du en av de som kommer att lära upp nästa generation i dessa viktiga ämnen?

Så om du vill läsa på universitetet men ännu inte bestämt dig för vilken kurs du ska välja, kan det vara värt att fundera på om fysik kan vara något för dig! Fysikkurser finns på universitet i hela landet, och du kan även välja att läsa fysik på distans.

Du kan läsa fysik som en separat kurs, inom ett program eller i kombination med ett annat ämne som exempelvis matematik. Det finns en mängd olika fysikkurser som du kan läsa, bland annat:

Därför kan det vara bra att kolla upp lite olika universitet i förväg och vilka kurser eller program de erbjuder eftersom det kan skilja sig mycket mellan olika universitet.

Vet du ännu inte om fysik är något för dig, eller är du kanske osäker på om dina kunskaper är tillräckliga för att studera fysik på universitetet? I den här artikelserien kan du läsa om några av fördelarna med att studera fysik och hur du kan gå tillväga för att förbättra dina kunskaper i fysik!

Att studera fysik lär dig om hur universum och din omvärld fungerar. Källa: Ramòn Salinero @donramxn
De bästa lärarna i Fysik
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (5 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Sanaz
5
5 (3 recensioner)
Sanaz
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (6 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Maher
5
5 (5 recensioner)
Maher
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Benil
5
5 (2 recensioner)
Benil
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Michael
Michael
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Simon
5
5 (1 recensioner)
Simon
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (5 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Sanaz
5
5 (3 recensioner)
Sanaz
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (6 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Maher
5
5 (5 recensioner)
Maher
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Benil
5
5 (2 recensioner)
Benil
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Michael
Michael
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Simon
5
5 (1 recensioner)
Simon
210 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

10 Bra Anledningar att Studera Fysik

Oavsett om du vill börja läsa fysik på grundnivå eller fortsätta med mer avancerade fysikstudier, så finns det en mängd olika anledningar till varför fysik är ett bra ämne att ha på sitt CV. Att studera fysik kan exempelvis:

Lära dig mer om din omvärld och hur allt hänger ihop. Genom att studera fysik får du svar på en mängd frågor och kan lära dig om allt ifrån elektricitet och magnetism till partikelfysik, termodynamik, svarta hål, Newtons lagar, Einsteins relativitetsteori och mycket mer.

Så om du är nyfiken och vill ha svar på grundläggande frågor om hur världen och universum fungerar så är fysik ämnet för dig!

Hjälpa dig att förbättra dina jobbchanser. Fysikstudenter är ofta mycket attraktiva på arbetsmarknaden och kan arbeta inom en mängd olika områden, med allt ifrån undervisning till teknik eller forskning.

Fysiken håller dig uppdaterad. Fysik är inte ett statiskt ämne - det kommer hela tiden nya idéer och teorier om hur världen är uppbyggd och om hur den fungerar. Så om du är intresserad av att ha koll på senaste nytt och studera ett ämne som hela tiden uppdateras så är fysiken ett perfekt alternativ för dig!

Om du vill läsa mer om varför fysiken är ett bra ämne att studera så kan du läsa vår artikel 10 bra anledningar att studera fysik. 

Att studera fysik ger dig oändligt många karriärmöjligheter! Källa: Hunters Race (Unsplash)

Hitta en Privatlärare i Fysik och Matematik

Om du har en naturlig talang för naturvetenskapliga ämnen såsom kemi, biologi, matematik och fysik, och om du är motiverad till att studera så kommer det inte vara några problem för dig att klara av dina fysikkurser eller att nå höga resultat inom fysiken.

Men oroa dig inte om du upplever att fysiken är lite svår. För oavsett om du kämpar med ett specifikt område inom fysiken, som våglängder eller matematiska uträkningar, eller om du tycker att ämnet i allmänhet är utmanande, så kan du alltid få hjälp med att förbättra dina fysikkunskaper!

Om du vill förbättra dina resultat så finns det lite olika sätt du kan gå tillväga:

 • Gör fysikuppgifter hemma efter skolan och lägg mer tid på att läsa kurslitteraturen,
 • Repetera alltid det ni gått igenom på fysiklektionerna,
 • Be din lärare förklara efter lektioner om det är något område eller experiment som du inte helt förstått,
 • Skaffa ytterligare litteratur som kompletterar dina skolböcker, och som kan hjälpa dig att fördjupa dina kunskaper eller förklara ett fysikaliskt fenomen på ett annat sätt.

Oavsett dina mål så har du alltid en fördel om du har lagt ner lite extra tid på dina fysikstudier.

Ett annat sätt att förbättra dina kunskaper i fysik är att anlita en privatlärare i fysik och matematik. En privatlärare kan vara till enormt stor hjälp, oavsett om det handlar om att studera inför ett enstaka prov eller att få hjälp under en hel kurs. En privatlärare kan hjälpa dig med allt ifrån att öka din motivation och att hjälpa dig med din studieteknik, till att träna inför en tenta eller förklara en specifik del av kursplanen i fysik.

Eftersom man ofta använder sig av matematiska uträkningar inom fysiken så kan det vara en bra idé att anlita en privatlärare i fysik och matematik. Du kan även ta privatlektioner i endast matematik om det är den matematiska delen av fysiken som du upplever som extra svår.

När det kommer till att hitta en privatlärare i matematik och fysik så finns det lite olika sätt att gå tillväga. Du kan till exempel:

 • Be din fysiklärare om tips, eller fråga om din lärare har möjlighet att ge dig några privatlektioner,
 • Fråga dina kursare om de känner till någon privatlärare i fysik och matematik,
 • Leta efter en privatlärare online.

På plattformar som Superprof kan du enkelt hitta och jämföra olika privatlärare på ett och samma ställe. Genom att ange ditt postnummer och vilket ämne du vill ha hjälp med så får du tips på lärare som befinner sig i närheten av dig. På Superprof hittar du även lärare som erbjuder privatlektioner på distans, ifall du föredrar den typen av undervisning.

Att ta hjälp av en privatlärare i fysik kan öka dina chanser att komma in på universitetet. Källa: Green Chameleon @craftedbygc (Unsplash)

Vad Kostar en Privatlärare i Fysik och Matematik?

Förutom att hitta en privatlärare som befinner sig i närheten av dig (eller som kan ge distansundervisning) och som har erfarenhet av att undervisa de ämnen som du behöver hjälp med, så behöver du också hitta en privatlärare som matchar din budget

Även om du är ute efter en privatlärare som kan hjälpa dig att förbättra dina kunskaper i fysik och som har den erfarenhet som krävs, så är det aldrig värt att betala för mycket för privatlektioner. Om du betalar mer än du egentligen har råd med så kommer det att gräva ett oönskat hål i din studentekonomi, och dessutom kommer du kanske inte ha råd med så många lektioner som du kanske skulle behöva.

När det gäller kostnaden för en privatlärare i fysik och matematik så kan det vara bra att tänka på bland annat följande:

 • Vilka är dina mål med privatundervisningen?
 • Vilken erfarenhet har din privatlärare av att undervisa?
 • Var kommer undervisningen att äga rum?
 • Hur mycket kan du tänka dig att betala per timme?

Alla ovanstående faktorer kan ha stor inverkan på vad du i slutändan får betala för dina privatlektioner.

Om du exempelvis vill ta privatlektioner i några veckor för att förbereda dig inför ett prov eller en tenta, och ta hjälp av en privatlärare som kan hjälpa dig med grundläggande kunskaper i fysik som ni gått igenom på lektionerna, så k an det bli billigare än om du vill ha en privatlärare under hela läsåret som kan hjälpa dig med mer avancerade områden inom fysiken.

Hitta en förberedande kurs i fysik på Superprof!

Så Vad Kan Jag Förväntas Betala?

För en privatlektion i fysik och matematik få du vanligtvis betala någonstans mellan 200-400 kr per timme. Men det finns de som tar både mer och mindre betalt än så.

För att hitta en privatlärare som passar din ekonomi är det viktigt att du noga tänker igenom din budget, och att du sedan är öppen med din privatlärare om dina förväntningar på kursen och dina ekonomiska förutsättningar. På så sätt kan du få reda på om det är ett alternativ som passar dig innan du bestämmer dig.

Du kan också hitta olika sätt att spara pengar på dina privatlektioner, exempelvis genom att ta lektioner online, fråga din privatlärare om du kan få någon rabatt, om du kan ha kortare lektioner eller ta lektioner i grupp.

Att ha koll på din budget kan hjälpa dig hitta rätt privatlärare utan att betala för mycket. Källa: Michael Longmire @f7photo

Vilka Jobb Kan Man Få Med en Fysikexamen?

När du funderar på vilket ämne du vill läsa på universitetet så har du med största sannolikhet olika jobbmöjligheter i åtanke. Som tur är kan fysiken erbjuda en mängd olika alternativ när det är dags att ge sig ut på arbetsmarknaden:

 • Fysikstudier ger dig överförbara kunskaper som är värdefulla för arbetsgivaren,
 • Du kan arbeta inom en mängd olika områden om du har en fysikexamen,
 • En fysikexamen banar väg för fortsatta akademiska studier.

Fysiken lär dig bland annat om problemlösning och analytiskt tänkande, och du tillägnar dig dessutom avancerade matematiska kunskaper. Alla dessa förmågor är högt uppskattade bland arbetsgivare och kan vara användbara inom en mängd olika arbetsområden.

Bara för att du har en examen i fysik är du alltså inte begränsad till att exempelvis genomföra fysikaliska experiment eller att arbeta i ett labb. Med en fysikexamen har du tvärtom en enormt stor valmöjlighet när det kommer till din karriär.

Oavsett om du drömmer om att bli matematiker, investerare, revisor eller journalist, så kan en examen i fysik hjälpa dig att nå dina mål. En fysikexamen ger dig nämligen en bred kunskapsbas och en mängd värdefulla förmågor. Du kan också välja att studera vidare och fördjupa dig inom fysiken efter att du tagit din kandidatexamen.

Att studera fysik ger dig obegränsade möjligheter

Behöver du en lärare i Fysik ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.