Det finns många anledningar till att vilja ta privatlektioner i fysik, som exempelvis:

  • Du vill förbättra dina betyg på fysikkurserna
  • Du vill bli bättre på de matematiska delarna av fysiken
  • Du behöver lite extra studiemotivation 
  • Du vill förbättra din studieteknik.

Oavsett vad, så kan en fysiklärare vara till väldigt stor hjälp.

Även om det finns väldigt många bra anledningar att studera fysik, så upplever många fysikstudenter att ämnet kan vara ganska så utmanande. Framförallt de matematiska delarna kan sätta käppar i hjulen för många, vare sig det handlar om att memorera olika formler eller att förstå komplexa samband.

Om man upplever matematiken som svår kan det vara värt att kontakta en privatlärare i fysik eller matematik. Att förbättra dina matematikkunskaper ger dig dubbla fördelar eftersom du förbättrar dina chanser att få högre betyg i både matematik och fysik. Så varför inte slå två flugor i en smäll?

Innan du kommer igång med att leta efter en privatlärare i fysik och matematik så kan det vara en bra idé att ta reda på hur mycket privatlektioner vanligtvis kostar och vad du kan förväntas betala för privatundervisning. Innan du har hittat en privatlärare kan det kännas som en djungel av olika möjligheter, och det kan vara bra att ha lite på fötterna innan du sätter igång att leta för att du ska hitta ett bra och rimligt alternativ som passar din budget.

rymden en privatlärare i fysik kan lära dig om
Studera fysik med hjälp av en privatlärare utan att det ruinerar dig! Källa: Billy Huynh (Unsplash)

I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan gå tillväga för att hitta en privatlärare i fysik och matematik som passar just dig, och hur du kan göra för att komma undan lite billigare.

Bor du kanske i södra Sverige och söker fysik kurser Lund? Oavsett var du bor så finner du i den här artikeln exempel på saker som kan vara bra att tänka på innan du påbörjar dina studier.

De bästa lärarna i Fysik tillgängliga
Pierre
5
5 (17 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (6 recensioner)
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
5
5 (4 recensioner)
Zakaria
189 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amanda
5
5 (5 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Layth
5
5 (9 recensioner)
Layth
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (17 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (6 recensioner)
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
5
5 (4 recensioner)
Zakaria
189 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amanda
5
5 (5 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Layth
5
5 (9 recensioner)
Layth
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Fundera På Vilken Typ av Privatlärare Du Behöver

Det finns många olika typer av privatlärare i fysik, som undervisar på olika nivåer. Så innan du börjar leta kan det vara bra att fundera över vad det faktiskt är du vill ha hjälp med och vilken typ av lärare som bäst uppfyller dina behov. Det kan nämligen skilja mycket i pris mellan olika lärare, och om du vet redan i förväg vad det är du vill ha slipper du betala mer än du kanske behöver.

När det gäller att välja en privatlärare i fysik och matematik så finns det några allmänna tumregler att hålla sig till:

Privatlärare har ofta olika expertisområden. Det är inte ovanligt att privatlärare specificerar i sin profil vilka områden de helst undervisar i. Det kan vara alltifrån ett specifikt ämne inom fysiken eller matematiken, till allmänna tips och råd kring studieteknik eller att de kan hjälpa dig att plugga inför en tenta.

Ju mer erfaren läraren är, desto mer får du vara beredd att betala. En universitetslärare eller doktorand i fysik tar sannolikt mer betalt än fysikstudent som är på väg att ta sin examen. Läs mer om vad du kan söka för typ av jobb efter en examen i fysik.

Längden på undervisningen kan påverka kostnaden. Ju längre privatlektioner, desto mer kostar det. Däremot så ger en del privatlärare rabatt om du exempelvis betalar för ett lektionspaket med ett visst antal lektioner i förväg. På samma sätt kan du eventuellt behöva betala mer om du endast tar en lektion. Det kan också vara så att privatlärare som är insatta i universitetskalendern kan ta mera betalt i samband med tentaperioderna.

Ju mer specifika krav du har på undervisningen, desto dyrare kan privatlektionerna bli. Om du har ett väldigt specifikt ämne som du vill bli bättre på, så kan det kräva mer av din privatlärare att sätta sig in i just det ämnet. Exempelvis, om du vill få hjälp med mer allmänna kunskaper inom ämnet och kanske gå igenom vad ni har gjort på lektionerna, så kan det vara billigare än om du vill ha hjälp med att studera inför en tenta eller skriva en uppsats.

Det kan också vara värt att ta reda på om läraren har erfarenhet av att hjälpa andra studenter i liknande situationer eller på liknande nivå. Oavsett vilket ämne du vill fördjupa dig i, så kan en privatlärare hjälpa dig att förbättra ditt självförtroende och dina studieresultat.

ekvationer en privatlärare kan hjälpa dig med
Förbättra dina kunskaper i fysik med en privatlärare i matematik. Källa: Antoine Dautry (Unsplash)

Att tänka på när det kommer till din budget innan du bokar lektioner

Man vill helst inte hamna i den situationen att man hunnit börja med privatlektioner i fysik och matematik för att sedan upptäcka att man inte har råd att fullfölja undervisningen, och måste avsluta sina lektioner eller hitta ett billigare alternativ.

För att undvika en liknande situation kan det vara bra att tänka igenom sin budget innan man bestämmer sig för en privatlärare i matematik och fysik. Det är också viktigt att man är ärlig både mot sig själv och sin lärare kring hur mycket man faktiskt är beredd att betala för undervisningen.

Om din lärare vet hur din budget för privatlektionerna ser ut redan i förväg, så är chanserna större att ni kommer att få ett bättre samarbete. Ni kan göra en långsiktig planering för undervisningen och beräkna hur många lektioner du kommer att vilja ta och därmed också hur upplägget för varje lektion behöver se ut för att ni ska hinna gå igenom det du vill ha hjälp med.

Privatlärare i fysik och matematik tar vanligtvis betalt per timme. Kostnaden för en lektion kan skilja sig väldigt mycket beroende på en mängd olika faktorer (se några exempel ovan), men i vanliga fall får du räkna med att betala ungefär mellan 200-400 kr för en timmes privatundervisning i fysik och matematik.

Innan du anlitar en privatlärare är det bra att veta hur mycket du är beredd att betala för den totala undervisningstiden. Det betyder att du på förhand inte bara behöver fundera på hur mycket du kan lägga ut per timme, utan även hur många lektioner du kan tänkas behöva.

Därför är det en fördel att diskutera din budget tillsammans med din privatlärare i matematik och fysik, så att ni kan komma fram till vilket upplägg som passar bäst för dina behov och vad den totala kostnaden kan förväntas bli.

pengar i en hand
Det finns många sätt att rädda din studentbudget utan att behöva stå över dina privatlektioner! Källa: Jordan Rowland (Unsplash)

Med hjälp av ovanstående prisexempel kan du bilda dig en uppfattning kring kostnaderna för privatlektioner och vad du kan förvänta dig när du ska börja leta efter en privatlärare i matematik och fysik.

Men med det sagt, så finns det också olika sätt att få ner kostnaderna och spara pengar på privatundervisning, vilket är toppen för dig som har begränsad budget eller som bara vill få bra valuta för pengarna.

Tips för att kunna spara pengar på privatlektioner

Det finns många olika sätt att spara pengar på privatlektioner, som exempelvis:

  • Ta lektioner på distans istället för att träffas på plats;
  • Satsa på workshops och gruppundervisning istället för att ta lektioner ensam;
  • Ha kortare eller färre lektioner än planerat;
  • Fråga din privatlärare om du kan få ett rabatterbjudande.

Låt oss ta en närmare titt på de här budgetvänliga alternativen.

Ta lektioner på distans

Kostnaden för en privatlärare beror bland annat på var i landet du befinner dig. En privatlärare i en storstad tar vanligtvis mer betalt än en privatlärare i en mindre stad eller på landet, eftersom levnadskostnaderna i en storstad ofta är högre. Privatlektioner i Stockholm kan exempelvis vara mycket dyrare än i andra orter.

Därför kan det löna sig att istället ta privatlektioner online, framförallt om du bor i en storstad där levnadskostnaderna är höga. Då behöver din lärare inte resa någonstans för att ge dig privatlektioner, och du behöver inte betala extra för några resekostnader.

Distanslektioner kan vara minst lika effektiva och behöver inte innebära någon större skillnad i praktiken; med tanke på alla tekniska möjligheter som finns idag med Skype etc. har det aldrig varit lättare att träffas på distans.

Satsa på gruppundervisning

För dig som vill spara in pengar på din privatundervisning kan lektioner i grupp vara ett bra alternativ. Det beror på att kostnaden för grupplektioner delas upp på alla deltagare, vilket gör att privatläraren kan få in mer pengar för samma tid, samtidigt som kostnaden för den enskilda eleven kan bli lägre.

Gruppundervisning i fysik eller matematik
Att ta grupplektioner kan hjälpa dig att få ner kostnaderna för privatlektioner. Källa: Dylan Gillis (Unsplash)

Därför kan det vara en bra idé att fråga dina kursare eller andra vänner om de också vill ta privatlektioner i fysik eller matematik. Med tanke på de ekonomiska fördelarna borde det inte vara alltför svårt att hitta några som vill ta lektioner tillsammans! En annan fördel är att om du tar privatlektioner tillsammans med dina kursare så kommer ni att kunna gå igenom samma material.

Det finns en hel del privatlärare i teknisk fysik kurser och matematik som erbjuder gruppundervisning, och många erbjuder även grupprabatt!

Ha kortare eller färre lektioner

Som sagt tar privatlärare oftast betalt per timme. Så om du kan dra ner på antalet timmar kan du också spara pengar. Exempelvis kanske du kan ha lektion i 45 minuter istället för en timme, och ta lektioner i 6 veckor istället för 8 veckor. Om du från början är medveten om att du vill dra ner på tiden, så kan du och din privatlärare också försöka att effektivisera undervisningen och fokusera på de viktigaste delarna.

Fråga om rabatterbjudande

Även om inte alla privatlärare säger att de erbjuder rabatt så skadar det aldrig att fråga! Du kan exempelvis fråga om du kan få första lektionen gratis, om du kan få rabatt ifall du tar ett visst antal lektioner, eller om du kan få ett något reducerat pris. På Superprof är det många privatlärare som erbjuder en gratis prova-på-lektion.

Genom att leta efter en privatlärare på Superprof kan du dessutom lätt jämföra kostnaden för olika privatlärare på ett och samma ställe.

Oavsett hur du går tillväga för att minimera dina kostnader, så är det viktigt att du är uppriktig med din privatlärare när det kommer till din budget. Det kommer hjälpa dig att hitta en privatlärare i fysik och matematik som passar just dina behov och förutsättningar.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Sandra

Kunskapstörstig litteratur- och kulturvetare från Göteborg.