"Ett sinne fritt från bekymmer - det är yoga." - Patañjali

Yoga hjälper dig verkligen att slappna av, och i dagens hektiska samhälle är det därför inte så konstigt att fler och fler börjar praktisera yoga!

Därför kan du också hitta yogakurser i princip överallt i världen, framförallt på olika yogacenter eller yogastudior. Men du kan också praktisera yoga med hjälp av onlinevideor.

Det är många som använder sig av yoga för att minska stressen i vardagen, och privata yogaklasser är perfekt för den som vill gå framåt i sin egen takt, eller genomföra olika andningsövningar och asana, yogaposer, i sin egen rytm.

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren yogi så kan du hitta yogakurser online som passar din nivå.

De bästa lärarna i Yoga tillgängliga
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Fördelar Med att Träna Yoga Hemma

Yogan är som yin och yang - den förenar kroppen och sinnet och hjälper dig att hitta en själslig och kroppslig balans. Det finns många fördelar med yoga - inte bara att minska din stress:

 • Det ökar din flexibilitet
 • Det ökar din koncentrationsförmåga
 • Det ökar ditt självförtroende
 • Det motverkar ångest
 • Med ett yogapass kan du täcka in dagens träningsbehov.

Och det bästa är att du kan få allt det här utan att spendera några pengar! Du behöver bara lägga ner lite tid - men den är väl investerad eftersom du investerar i dig själv och din hälsa.

Du kommer att märka att det är enkelt att träna yoga på egen hand, det enda du behöver är bekväma kläder och en yogamatta! Du behöver också en viss disciplin.

Yoga ökar din flexibilitet, styrka och koncentrationsförmåga. Källa: Stephanie Greene (Unsplash)

Du kan minska din stress tillfälligt med ett enstaka yogapass, men om du vill dra nytta av yogans alla positiva effekter så behöver du praktisera regelbundet. Det bästa är om du kan få in en rutin där du övar yoga en stund varje dag.

Med onlinevideor kan du träna yoga var och när du vill! Det är perfekt för dig som har ont om tid. Genom att få in en rutin kommer du snabbt att märka hur yogan kan:

 • Ta bort spänningar och ryggont
 • Stärka din ryggrad
 • Tona dina muskler
 • Förbättra din flexibilitet
 • Få dig att slappna av i hela kroppen
 • Lära dig sätt att meditera i vardagen
 • Lära dig att kontrollera din andning för ökat välbefinnande
 • Hjälpa dig att komma igång med din träning.

Att öva yoga får dig garanterat att svettas! Du behöver ganska bra kondition för att klara av ett helt yogapass, framförallt om det innehåller lite mer avancerade och krävande poser. Men oroa dig inte om du inte är i din bästa form, med hjälp av yogan kommer du snabbare dit.

Med hjälp av en yogainstruktör online kan du träna i det tempo och med de övningar som du själv vill göra för att komma igång. De flesta yogavideor innehåller följande moment:

 • Andningsövningar
 • Stretchning
 • Meditation och koncentrationsövningar
 • Yogaposer

Oavsett var du befinner dig när du gör yoga - hemma i vardagsrummet, på ett yogacenter, ute i naturen - så är det viktigt att du inte slarvar dig igenom övningarna utan gör dem noggrant och utan att stressa, samtidigt som du följer andningsrytmen som hör ihop med övningen.

Det är då får du bäst effekt och snabbast kan förbättra både din kondition, koncentration och smidighet.

Hitta Gratis Yogaklasser Online

Om du är nybörjare kan det vara bra att prova på yoga gratis online innan du bokar in dig på ett yogapass, köper ett månadspass på din närmaste yogastudio eller bokar en yogakurs utomlands.

Du kan hitta gratis instruktionsfilmer i yoga på lite olika sätt, exempelvis genom att:

 • Söka på YouTube
 • Titta på yogainstruktörers hemsidor
 • Titta på hemsidor för hälsa och välbefinnande.

Vill du hitta en onlinevideo som kan hjälpa dig att öka din flexibilitet, minska din stressnivå, förbättra din sömn eller gå ner i vikt?

Oavsett vilket syfte du har med yogan så kan du hitta något för dig online. Det finns lite olika typer av gratisvideor med en yogainstruktör som du kan välja mellan:

 • Videor som förklarar olika yogaställningar, asanas
 • Videor som tar dig igenom andningsövningar, pranayamas
 • Videor som fokuserar på mindfulness och meditation, dhyana

Det finns videor för nybörjare, som ger dig tips för hur du ska utvecklas, och videor för mer erfarna yogi, som tar dig igenom poser utan att förklara dem i detalj. Du kan också hitta videor som förklarar ett mer specifikt område, exempelvis yogans positiva effekter under och efter graviditet.

Efter att ha provat några olika kommer du att hitta den instruktör eller den typ av yoga som du känner dig bekväm med.

Yogavideor kan lära dig olika asanas, alltså yogapositioner. Källa: Form @theformfitness (Unsplash)

Vilken Typ av Yoga Kan man Praktisera Online?

Yoga är en hel vetenskap, och man brukar säga att yoga är inte ett fritidsintresse - det är en livsstil. Det finns också en hel del olika typer av yoga. En av de vanligaste yogaövningarna som du kan hitta online är den så kallade solhälsningen.

Om du redan har koll på solhälsningen kanske du är intresserad av att lära dig mer om någon av de här yogaformerna:

 • Bikramyoga
 • Casa yoga
 • Gongyoga
 • Hindi yoga
 • Hot yoga
 • Raja yoga
 • Viryayoga

Följande yogaformer är lite vanligare, och du kanske känner igen någon eller några av dem:

Ashtangayoga

Den här yogaformen kallas även för poweryoga och är den vanligaste yogaformen i Sverige. Den känns mer som ett träningspass eftersom det är en dynamisk och intensiv yogaform. Efter ett poweyogapass kommer du känna hur både din koncentration, din smidighet och rörlighet ökar!

Hathayoga

Hathayogan handlar om att man ska hitta en balans mellan den fysiska och den psykiska hälsan. Hathayoga är egentligen ett samlingsnamn för alla olika former av fysik yoga, och kan syfta på olika typer av yoga med olika hög intensitet.

Kundaliniyoga

Det här är en yogaform som handlar om att kontrollera sitt sinne, och fokus ligger på andningen. Den kallas även layayoga och passar de flesta eftersom den är ganska lågintensiv.

Satyanandayoga

Den här formen av yoga handlar om olika former av fysisk, inre rening av olika delar av kroppen samt avspänning på ett djupare plan. Den fokuserar mycket på andningstekniker och meditation och innehåller även olika asanas.

Yinyoga

Yinyogan utförs alltid på golvet och fokuserar på de nedre delarna av ryggen samt höfter, lår och bäckenben. Med hjälp av den här yogaformen kan du framförallt stärka dina ligament och leder samt dina bindvävnader. Som med de flesta yogaformer fokuserar man också här mycket på andningen, och man håller de olika ställningarna i några minuter för att man ska slappna av ordentligt.

Utbudet av yogavideor är väldigt stort, och det här är bara några av de yogaformer som du kan börja praktisera med hjälp av onlinevideor. Du kan även praktisera en yogaform som är mer specialiserad, som till exempel:

 • Barnyoga
 • Gravidyoga
 • Hormonyoga
 • Medicinsk yoga
 • Mindfulnessyoga

Du kan till och med hitta en instruktionsvideo som fokuserar på en viss asana, yogapose. Du kanske vill bli bättre på:

 • Bakasana
 • Fish Pose
 • Lotuspositionen
 • Naukasana
 • Vakrasana

De olika teknikerna fokuserar på olika delar av kroppen och på olika typer av energi. Det är därför du måste vara totalt fokuserad när du genomför övningarna, för att du ska kunna hitta kopplingen och balansen mellan kropp och själ, och yogan hjälper dig också att hitta ett fokus.

Oavsett vilken form av yoga du vill satsa på så finns det yogalärare online som lotsar dig genom de olika yogaställningarna.

Det finns yogaformer både för dig som är nybörjare och erfaren yogi. Källa: Anupam Mahapatra (Unsplash)

Hitta Din Favoritinstruktör i Yoga

Det finns oändligt många yogainstruktörer, och det kan kännas som en djungel att hitta en som passar just dig! Här kommer några tips på yogavideor, både på svenska och engelska.

Tara Stiles

Tara Stiles har många bra videor på sin YouTube-kanal. Hon har dessutom utvecklat sin egen typ av yoga - Strala yoga. Hennes videor är ca 30 min långa men hon har även kortare videor för dig som har ett tajt schema.

Anna Germundsson

Anna Germundsson är en av de största yogainstruktörerna på svenska. Utöver sin YouTube-kanal så driver hon även en yogastudio i Bjärred.

Yoga with Tim

Tim Sensei har yogaserier som tar dig från nybörjarnivå till avancerad nivå. Du kan följa en serie i en månad och därmed få nya videor med nya övningar varje dag.

ManFlowYoga

Vem säger att yoga bara är för tjejer?

I alla fall inte ManFlowYoga, en av den mest populära YouTube-kanalerna just nu. De erbjuder videor för nybörjare och experter som du (även som tjej) kan följa var du än befinner dig.

Yogisa Yoga

Yogisa Yoga är en yogakanal på svenska som samlar en mängd yogavideor på YouTube. Utöver videor om olika rutiner, och specialiserade övningar finns även utmaningar varje månad, om exempelvis yoga kopplat till ditt stjärntecken.

Det är viktigt att hitta både en yogainstruktör och en yogaform som inspirerar dig! Källa: Kaylee Garrett (Unsplash)

Tänk på att din yogalärare inte bara är där för att visa dig olika yogaställningar, men också för att hjälpa dig att koppla av. Yogalärare kan ha väldigt olika sätt att guida - en del pratar mycket medan andra bara ger korta kommentarer för att du ska veta vilken pose du ska göra.

Därför kan det vara bra att prova på några olika yogainstruktörer så att du hittar en som du trivs bra med och som får dig att fokusera, eller satsa ditt yttersta! Den bästa yogainstruktören är den som ger dig motivation och avslappning på samma gång!

Oavsett var du bor kan du hitta en yogalärare på Superprof:

En del yogainstruktörer erbjuder en veckas gratis träning. På Superprof är det många yogainstruktörer som erbjuder första lektionen gratis. I slutändan så är målet att hitta en instruktör som hjälper dig att öka ditt självförtroende, ditt välmående och ditt inre lugn.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.