“The body is your temple. Keep it pure and clean for the soul to reside in.” – B.K.S Iyengar

Under de senaste 10 åren har antalet sjukskrivningar på grund av stress ökat dramatiskt i Sverige. Idag är en femtedel av alla sjukskrivningar orsakade av stress, enligt siffror från Försäkringskassan.

Det kan ibland vara svårt att veta exakt vad som orsakar stressen, då det kan ha att göra med flera olika faktorer. Det kan exempelvis handla om ditt jobb, dina relationer, din hälsa eller din ekonomi.

Eftersom det är bevisat att yoga kan minska din stress, borde det inte vara något som vi skulle kunna använda oss mer av i dagens hektiska samhälle?

Ironiskt nog så har de som är mest stressade ofta svårt att hinna med ett extra träningspass i veckan, och ännu mindre varje dag, vilket är det bästa när det kommer till yogan.

Men det finns sätt att komma runt ett tajt schema. Varför inte låta en yogainstruktör guida dig genom ett yogapass hemma hos dig?

Yoga handlar ju trots allt om flexibilitet!

Ett yogapass behöver heller inte pågå en timme - det kan räcka med att göra några olika yogapositioner. Bara efter en liten stund kommer du att börja känna av yogans positiva och lugnande effekter.

Yoga handlar om att koppla av och att hitta sinnesfrid, vilket i sin tur ger andra positiva effekter på hälsan. Källa: Lesly Juarez (Unsplash)
De bästa lärarna i Yoga tillgängliga
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Ta Hjälp Av Teknologin För att Börja Träna Yoga

Att träna yoga har enormt många fördelar. Med hjälp av yogaställningar (asana) och andningsövningar (pranayama) förbättrar du både din fysiska och psykiska hälsa! Yogan hjälper dig att stärka dina muskler, leder och ligament, bli mer flexibel, fokusera och sova bättre!

Även om det kanske är det första alternativet man tänker på när det kommer till att träna yoga, så är gruppass på en yogastudio eller ett sportcenter inte alltid den bästa varianten för den som har ett väldigt tajt schema, som bor på landet eller långt ifrån sådana faciliteter.

“Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.” – The Bhagavad Gita

Även om yogan är extremt populär idag så finns de flesta yogastudior på större orter och man kan inte räkna med att det alltid ska finnas yogaklasser tillgängliga runt hörnet.

Men tack och lov finns det andra alternativ. Med hjälp av dagens teknik kan vi göra det mesta - även yoga!

Genom att titta på yogavideor online kan du lära dig de olika yogaposerna, eller lära dig om olika former av yoga. Du kan lära dig allt om vinyasa yoga, kundalini yoga eller hatha yoga bara genom att använda några få sökord på google.

Och tack vare att yogan är så utbredd idag är det inte svårt att hitta en YouTube-video som tar dig igenom de olika poserna.

I början kan det vara svårt att få till de olika yogaposerna. En privatlärare kan hjälpa dig att hitta rätt form! Källa: Thought Catalog (Unsplash)

Men det finns såklart också nackdelar med att träna yoga online, och det är inte säkert att det passar alla. Du kanske vill ha hjälp med de olika poserna, eller få feedback på om du gör rätt eller inte? Då är en onlinevideo inte så hjälpsam!

På grupplektioner kan det också vara svårt att få feedback eftersom man ofta är ganska många och yogainstruktören inte hinner hjälpa alla på en gång.

Då finns det ytterligare ett alternativ - nämligen att hitta en yogainstruktör som kan lära dig de rätta yogaposerna hemma hos dig!

Så hur gör man det? 

Hitta en Yogalärare Som Ger Privatlektioner i Hemmet

Det finns några olika sätt att ta privata yogalektioner hemma i ditt eget vardagsrum.

Beroende på var och hur du bor, kan du ha tur och hitta en privatlärare som kan komma ända hem till dig för att ge yogalektioner. Om det inte är möjligt kan du istället hitta en yogainstruktör som ger privatlektioner via en webbkamera.

Med den här typen av privatlektionerna får du alla fördelar - du får privat träning med en yogalärare som kan ge dig direkt feedback på hur du utför de olika poserna, samtidigt som du lugnt kan stanna kvar hemma och inte behöver lägga någon tid på att ta dig iväg till ett träningscenter.

Eftersom hela poängen med yoga är att du ska koppla av så blir det lite kontraproduktivt om du behöver stressa dig iväg till ett yogapass, eller tillbringa en massa tid i rusningstrafiken.

Ni behöver bara komma överens om en tid som passar er båda, sen kan du lugnt ta fram din yogamatta, se till att du har bra internetuppkoppling, starta webbkameran och sätta igång med dina asana!

Upptäck yogans alla fördelar hemma i ditt eget vardagsrum! Källa: Form @theformfitness (Unsplash)

På Superprof kan du hitta en yogalärare som ger lektioner online eller via webbkamera. Där kan du också enkelt söka utifrån var du bor. Kanske kan du hitta en yogalärare i ditt område?

Du kan också titta på anslagstavlor, eller söka på nätet. Det kanske också känner någon som kan rekommendera en bra lärare. Tänk bara på att en lärare eller träningsmetod kanske inte passar för alla.

Det bästa med yogan är att det finns en mängd olika typer av yoga, vilket gör att du med lite research med största sannolikhet kan hitta en yogaform som du trivs med. Beroende på vad du vill ha ut av yogan kan du exempelvis prova:

  • Hathayoga
  • Vinyasayoga
  • Poweryoga
  • Kundalinyoga
  • Skrattyoga
  • Medicinsk yoga
  • Gravidyoga

Med en privatlärare som ger dig lektioner i realtid kan du få personlig träning i de olika poserna och övningarna, och din lärare kan säga till om du gör något på fel sätt. På så sätt kan du minimera risken för skador och förhindra att du genomför ett helt yogapass utan att det får önskad effekt.

Du kan också minska kostnaderna genom att praktisera yoga via webben, eftersom det sparar in på resekostnaderna, både för dig och din lärare.

Många yogalärare på Superprof erbjuder också första lektionen gratis. Det ger dig en möjlighet att prova på en lektion för att se vad du tycker, utan att du behöver betala något.

På bara några få lektioner kommer du att märka av yogans positiva effekter på din hälsa. Med lite tålamod och fokus kommer du även att märka de mer djupgående effekterna, och hur yogan kan förbättra din andning, din kondition och din koncentrationsförmåga.

Du kan utöva yoga när du vill, var du vill och hur länge du vill. Yoga handlar ju om ditt eget välbefinnande! Källa: Simon Migaj (Unsplash)

Ta Lektioner Med en Yogainstruktör Online

En annan variant är att hitta en bra instruktionsvideo i yoga. Även om det inte är i realtid så är det fortfarande ett riktigt yogapass! Med en onlinevideo kan du också träna hemma i vardagsrummet i din egen takt.

Vissa känner ett större lugn om de får utöva sin yogarutin helt ensam och i lugn och ro. Fördelen med onlinevideor är att du tränar ensam medan du blir guidad genom övningarna.

Du kommer visserligen att behöva anpassa dig mer efter instruktören eftersom videon redan är inspelad. Men du kan alltid pausa videon om du tycker att det går för snabbt.

Så småningom kommer du att ha så pass mycket rutin att du kan klara dig utan videon. Du kanske till och med kan börja sätta ihop dina egna yogapass!

Det är viktigt att låta yogan ta tid i början så att det blir rätt!  I början kan det nämligen ta lite tid innan du hittar rätt i alla positioner. Ta hellre lite extra tid på dig än att stressa igenom de olika yogaställningarna. Om du slarvar dig igenom dem så kommer du nämligen inte att få ut lika mycket av din träning.

Du kanske oroar dig för att du ska göra dig illa om du inte har en yogalärare som kan säga till om du gör en position på fel sätt?

Men erfarna yogi som spelar in onlinevideor är medvetna om att det ska gå att ta sig igenom övningarna på egen hand. Om du söker på yogavideor för nybörjare så kommer du garanterat att få en instruktör som förklarar noga och som använder övningar som du säkert kan klara av.

Yogan lär oss att lyssna inåt och utveckla vårt sinne, och den utövas av nybörjare och erfarna yogi i hela världen. Källa: Erik Brolin (Unsplash)

Med lite tålamod kommer du snart att kunna göra bakasana, fish pose, lotuspositionen, naukasana och vakrasana utan att blinka!

Det finns en enorm mängd olika yogavideor online. Det enklaste är att leta på YouTube, men du kan också kolla på erfarna yogis egna hemsidor. Många av dem har också sina egna YouTube-kanaler.

Användbara Begrepp för Yogalektionerna

Med ord som pranayama, asanas, iyengar, nidra, kundalini, tantra, yin och yang, karma, ayurveda och mudra kan yogan lätt verka som att den kommer från en annan planet. För att du snabbare ska kunna ta till dig instruktionerna under en yogalektion kommer här en kort förklaring till några av begreppen:

Asanas

Asana kommer från Sankrit och syftar på en yogapose eller yogaställning. Āsana betyder ordagrant “det sätt på vilket du sitter”.

Chakra

Den här termen används för att prata om “spirituella centra” eller “energipunkter” i kroppen. Det finns 7 stora chakran och tusentals mindre chakran i kroppen.

Mantra

I Hinduismen, Buddismen, Sikhismen och Jainismen så innebär mantra ett kort uttryck med antingen en eller flera stavelser, som upprepas i en särskild rytm under meditationen eller som en del av det religiösa utövandet.

Om du känner dig osäker i början så kan du alltid anlita en privatlärare i yoga. Det kan vara bra framförallt i början, så att du kommer igång på rätt sätt.

Oavsett vad du är intresserad av - privatlektioner, yogaställningar, stretchning, stresshantering, avslappningsövningar, prova-på-lektioner, yogaläger - så kan du fråga en privatlärare om tips och råd!

Oavsett var du bor kan du hitta en yogalärare på Superprof:

Fundera också på vad du vill lära dig, vad som är målet med din yogaträning och vad du har för budget innan du börjar leta rätt på en privatlärare i yoga.

Genom att ställa några olika frågor innan du bestämmer dig är chansen större att du kan hitta en yogalärare som passar dig.

Är du redo att börja med yoga?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.