“Yoga means addition – addition of energy, strength and beauty to body, mind and soul.” – Amit Ray

Yoga är en disciplin som förenar kroppen och sinnet genom olika tekniska övningar.

De som är dedikerade lever sina liv genom yogan. Men de flesta som praktiserar yoga kan berätta hur mycket det kan förbättra ditt välmående och stärka dig både fysiskt och psykiskt.

Yogan kan också ge dig mer balans i livet, förbättra din hållning, minska din stress eller bara hjälpa dig att slappna av.

Vill du ta intensivkurser på en yogastudio eller träna med en privatinstruktör? Det finns många olika sätt att praktisera yoga. Har du ont om tid i vardagen kan du alltid träna yoga online, antingen med en instruktör eller yogavideo.

Det finns både för- och nackdelar med att träna yoga online, vilket det kan vara bra att ha koll på innan du väljer hur du vill träna yoga.

Med yogalektioner online kan du enkelt hitta en yogaform som passar dig. Källa: Dane Wetton (Unsplash)
De bästa lärarna i Yoga tillgängliga
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ilvy
5
5 (3 recensioner)
Ilvy
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ninja lovis
Ninja lovis
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bodil
Bodil
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Fördelarna Med en Yogainstruktör Online

Även om du bestämt dig för att träna yoga så kan det vara svårt att hinna med utöver sitt jobb, hem och sociala liv.

Onlineklasser i yoga är ett relativt nytt sätt för blivande yogi att komma igång med träningen. Om du har en privatlärare kan du till och med få direktsända lektioner online!

Träna Yoga Varsomhelst

Genom att ta onlineklasser behöver du inte ta dig hemifrån för att träna yoga. Du kan träna var du vill. Du sparar in en massa tid på att inte behöva sätta dig i bilen, på bussen eller på cykeln för att ta dig till en yogalokal.

Om du bor på landet eller väldigt långt från en yogalokal har du ytterligare fördel av att kunna träna yoga online.

Du kan lära dig om chakra, asanas och pranayama var du än befinner dig!

Träna Yoga Närsomhelst

Med onlinekurser behöver du inte anpassa dig efter ett pass och hur du ska få in det i ditt schema. Om du tar yogaklasser med en privatlärare online så kan ni komma överens om vilka tider som passar för er båda. Ni kanske föredrar ett sent yogapass, eller tidigt på morgonen?

Om du inte lyckas hitta en privatlärare i yoga som kan träna med dig när det passar dig så kan du alltid hitta onlinevideor på YouTube som du kan träna med närsomhelst. Där kan du hitta både live-videor, hela yogaserier och andra typer av kurser.

Men en onlinevideo kan du dessutom välja själv vilken musik du vill ha i bakgrunden. Varför inte ett doftljus för att ytterligare varva ner? 

Genom att träna yoga online kan du lättare få in träningen i ditt schema. Källa: Estée Janssens (Unsplash)

Träna Med Familjen

Om du har familj kan det också underlätta om du inte behöver ge dig iväg hemifrån. Även om det kan vara svårt att slappna av om du barn hemma så är det ändå bättre att göra yoga en liten stund än inte alls.

Dina barn kanske till och med kan vara med på några av övningarna! Det kan vara ett bra tillfälle att spendera en lugn stund tillsammans.

Men du behöver inte nödvändigtvis vara hemma när du tränar yoga online. En fördel med onlineyoga är just att du kan vara precis var som helst, så länge du har tillgång till internet. Varför inte ta med hela familjen och träna yoga i en park? Du kan ofta använda dig av en wifi hotspot.

Minska Kostnaden

En annan fördel med yogaklasser online är att du kan minska dina kostnader rejält. Du kan möjligen få en prova-på-lektion eller träna yoga gratis under en introduktionsvecka, men annars är det svårt att hitta yogaklasser på yogastudior eller träningscenter som är gratis.

Många lärare på Superprof erbjuder första lektionen gratis, och där kan du också hitta yogalärare som erbjuder onlinelektioner via webbkamera. Då har du fördelen att få en lektion med en privatlärare samtidigt som du kan vara kvar hemma hos dig.

Oavsett om du vill träna hathayoga, vinyasayoga eller poweryoga så kan du hitta en privatlärare som är expert inom en specifik yogaform.

På Superprof kan du hitta en yogalärare som matchar din budget och dina träningsbehov. Det finns kurser för allt ifrån 150kr/timmen till 800 kr/timmen, beroende på vilken typ av undervisning och lärare du vill ha.

Om du fortfarande har bestämt dig för att börja träna yoga - kom ihåg att yogan har en mängd olika fördelar! Yogan kan ge dig stabilare sömn, lugnare andning, ökad flexibilitet, starkare muskler, större självförtroende och bättre hälsa!

Nackdelarna Med en Yogainstruktör Online

Ett mynt har alltid två sidor och det finns såklart också några nackdelar med att träna yoga med en onlineinstruktör. I slutändan handlar det om dina personliga preferenser, och hur du vill lära dig om olika yogaposer och andningstekniker.

Vara Ensam På Yogapasset

Även om du kan kommunicera med din yogalärare online så kan det ändå kännas ensamt att träna yoga själv. Du går också miste om gemenskapen som du får om du går på ett yogapass tillsammans med andra.

Många uppskattar att kunna småprata innan och efter passet, och att kunna dela erfarenheterna av lektionen med andra. En del vill också börja träna yoga just för att träffa nya människor. Om man exempelvis är ny i en stad och vill skapa nya kontakter kan yogapass vara ett bra sätt.

Varför inte bjuda hem några vänner och göra ett yogapass tillsammans hemma hos dig? 

Att träna yoga är ett bra tillfälle att umgås eller skapa nya kontakter. Källa: Mark Zamora (Unsplah)

Stanna Inomhus

En fördel med att gå på yogapass är att du kommer iväg, inte bara mentalt utan även fysiskt. När du tar dig till din yogalektion får du frisk luft, du kommer iväg hemifrån och du får lite andra intryck, vilket kan hjälpa dig att samla dina tankar och koncentrera dig på övningarna.

I hemmet kan det vara en mängd olika saker som tar din uppmärksamhet - du kanske behöver städa, laga mat, gå ut med hunden, eller ta itu med något annat arbete. Det finns mycket som kan störa sin koncentration, och det slipper du om du är på en yogastudio.

Du kan alltid göra yogaklasser online utomhus, men det är kanske inte lika praktiskt, och det blir lätt att man stannar inomhus.

Opassande Miljö

Hur många gånger har du slagit tån när du gör en solhälsning?

Att praktisera yoga hemma kan vara lite svårt om du inte har öppen planlösning eller ett stort rum med få möbler och mycket plats på golvet! Om du har ont om plats kan det vara svårt att få ut det bästa av yogaposerna.

Därför kan det vara värt att flytta några möbler för att du ska känna dig fri att röra dig utan att slå i händer och tår. Du behöver utrymme för att göra dina asanas.

Du kan också behöva fixa till lite hemma för att komma in i den rätta, avslappnade stämningen. På en yogastudio har du förutom stora, öppna ytor, ofta avslappnande musik, dämpad belysning och kanske väldoftande ljus eller rökelse.

Det bästa är om du kan ha ett speciellt rum eller utrymme avsett för att träna yoga. Det gör att du lättare kan koppla av och fokusera. Med en yogamatta, lite oljor eller doftljus kan du skapa det utrymme du behöver för att komma i stämning!

Skapa rätt stämning och få ut mer av din yogaträning med hjälp av några ljus och lite avslappnande musik. Källa: Rebecca Peterson-Hall (Unsplash)

Brist på Motivation

Om du har lite ont om tid, känner dig trött eller bara inte har lust att göra yoga en dag, så kan det vara enklare att hoppa över träningen om du gör den själv hemma. Om du istället har ett inbokat pass som du betalat för kanske du tar dig iväg ändå.

Därför är det viktigt att du skapar en rutin och tränar yoga en liten stund varje dag. Det kan exempelvis vara det första du gör när du vaknar, eller det sista du gör innan du går och lägger dig. Då blir det en naturlig del av dina morgon- eller kvällsrutiner.

Det brukar ta några veckor innan man har etablerat en rutin, och om man börjar göra undantag från en rutin så kan det vara lätt hänt att det fortsätter. Det kan såklart komma saker emellan som man inte kan rå för, men man brukar säga att om man ska hålla i en rutin så är det viktigt att inte hoppa över mer än en dag.

Kom ihåg att yogan hjälper dig att må bättre! Om du är trött kan det vara ännu större anledning att genomföra ett yogapass eftersom yogan ger dig ny energi.

Om du börjar känna dig omotiverad kan du alltid prova olika typer av yoga.

Hitta Rätt Yogaform Online

Har du tappat motivationen? Du kanske inte har hittat den yogaform som passar dig bäst! Det finns en mängd olika typer av yoga, och om du skulle tröttna på en viss yogaform kan du bara prova en annan. Det kan ge dig ny energi och motivation.

Du kan exempelvis prova...

 • Skrattyoga
 • Hathayoga
 • Yoga Nidra
 • Kundaliniyoga
 • Bikramyoga
 • Poweryoga
 • Ashtangayoga
 • Jnanayoga
 • Bhaktiyoga
 • Kriyayoga
 • Sivanandayoga
 • Iyengaryoga
 • Viniyoga

Eftersom alla yogaformer har lite olika syften och fokuserar på olika energier och olika delar av kroppen, så kan du säkert hitta en yogaform som passar dina behov.

Vill du förbättra din andningsteknik, bli mer flexibel, få ett rejält träningspass eller bli av med negativa tankar och slappna av innan du ska sova? Det finns en yogaform för allt!

Om du är osäker på vilken yogaform som är bäst för dig så kan du fråga din privatlärare om du kan få en prova-på-lektion innan du betalar för flera lektioner. Du kan också testa olika typer av yoga med gratis onlinevideor innan du bestämmer dig för en typ av yoga.

Oavsett var du bor kan du hitta en yogalärare på Superprof:

Att börja med yoga är som att kliva in i en helt ny värld och du kommer garanterat inte ångra ditt beslut att ta det steget! 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

4,00 (2 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.