yoga för nybörjare

Läs vår guide om yoga för nybörjare – garanterat en Chakra-öppnare!

Guide: yoga för nybörjare Yoga blir allt populärare i Sverige och i världen och det är inte svårt att förstå varför. Att träna yoga och andningsövningar handlar om att fokusera på nuet och uppnå mindfulness, något som är välbehövligt i dagens samhälle. Genom att träna yoga förbättrar du din flexibilitet, förmåga att hantera stress och […]

29 mars 20226 minuters läsmaterial

Yoga: En aktivitet för alla

Vem kan bli en Yogi? "Vi är andliga varelser födda för mänskliga upplevelser; vi är inte mänskliga varelser födda för andliga upplevelser". - Yogi Bhajan Med kundalini yoga, nidra yoga, gravidyoga och yoga för barn är förstås inte varje yogaform till för alla. Det är dock inget konstigt med det eftersom det finns över 50 […]

23 september 20217 minuters läsmaterial

yoga

Hur hittar jag den bästa yogaklassen nära mig?

Hur kan jag hitta den bästa yogaklassen nära mig? Att hitta den bästa yogakursen för dina behov är nästa steg efter du har bestämt dig för att börja ta yogalektioner. Men hur och var börjar du? Med så många annonser i tidningen, affischer i stormarknader, förslag på Facebook och, naturligtvis, listor i telefonkataloger för personliga […]

28 april 20217 minuters läsmaterial

yogapass

Så kan du yoga var du än är

Hitta yogalektioner i hela Sverige Yoga är fantastiska för dig på många sätt. För att varva ner, bli kvitt stress, lära dig djupandas, bli kompis med kroppen och människor runt omkring dig. Kort sagt – de psykiska fördelarna är många, precis som de fysiska. Tror du oss inte? Yogakurser i Stockholm, Göteborg och Malmö vittnar […]

31 januari 20216 minuters läsmaterial

Vill du ta yogalektioner?

Superprof har samlat tusentals yogalärare på ett och samma ställe! På Sveriges bästa plattform för privatundervisning är det både enkelt och smidigt att hitta lärare nära dig. Du kan ta yogalektioner hemifrån eller via nätet. Vare sig du är en nyfiken nybörjare eller ett proffs på jakt efter nya utmaningar kommer du hitta din drömlärare på Superprof. Spana in utbudet av yogaexperter i din stad eller online och kom igång med yogalektionerna redan idag! 

Meditationstekniker för Nybörjare

Meditationstekniker för nybörjare “Meditation is entering yourself without leaving the world.” - Robert Sabatier Idag har de flesta hört talas om meditation.  Det finns ett antal väldigt simpla anledningar till att utövandet av meditation har blivit så populärt.  Det finns stunder då vi alla har känt oss stressade eller oroliga över vårt välbefinnande och i […]

23 januari 20207 minuters läsmaterial

Ta Yogalektioner Online

Tips För att Komma Igång med Yoga Online Yoga är mer än ett fritidsintresse - det är ett kall och ett sätt att leva. I takt med att intresset för yoga i världen ökar, förändras också sätten det lärs ut på. Det blir allt vanligare att yogan flyttas från traditionella yogacenter in till våra vardagsrum. […]

13 december 20197 minuters läsmaterial

Varför ta privatlektioner i yoga?

Ordet Yoga kommer från sanskrit och betyder « union ». Det är en fysisk, mental och andlig disciplin med rötter i indisk filosofi. Yoga har blivit en väldigt populärt träningsform i bland annat Göteborg och utövas numera främst för fysiskt och mentalt välbefinnande. Yogaövningar består av fysiska positioner (asanas), andningstekniker (pranayama) och meditation (dyana).

Det finns många fördelar med att utöva yoga. Yoga hjälper dig att komma i form, bli mer rörlig och att slappna av. Yoga är väldigt skonsamt och passar alla, oavsett ålder och fysisk kondition. Det finns olika typer av yoga – vissa former är lugna medan andra är fysiskt krävande. Om du vill bli en skicklig yogi bör du yoga dagligen.

Våra duktig yogalärare i bland annat Stockholm kan lära dig allt du behöver veta och se till att du gör positionerna på rätt sätt. Det finns många tutorials på internet, men det är alltid smart att lära sig med ett proffs först. När du behärskar grunderna kan du yoga hemma på egen hand. Allt du behöver är en yogamatta! Det finns ingen bättre start på dagen än ett yogapass, eller hur?

Fördelar med yoga som träningsform

Yoga är bra för både kropp och själ. De fysiskt krävande yogapositionerna stärker dina muskler medan de mjuka positionerna ökar din rörlighet. Studier har visat att yoga förbättrar ditt immunförsvar och förebygger en rad olika sjukdomar. Yoga kan även hjälpa dig att hantera stress bättre.

Andningsövningar och meditation har en positiv effekt på ditt nervsystem och gör dig lugn. Visste du att både blodtryck, puls och stresshormonet kortisol regleras efter några minuters meditation? Om du kämpar med ångest och stress kan yoga göra stor skillnad för ditt mående. En annan stor fördel med yoga är att du varken behöver utrustning eller stora utrymmen. Du kan yoga hemma eller utomhus – helt gratis dessutom, det finns flera kunniga lärare i Malmö.

Olika typer av yoga

Det finns många olika typer av yoga. Vissa har blivit standard runtom i världen och utövas på yogastudios i de flesta svenska städer. Hatha är kanske den mest nybörjarvänliga yogan och har därför blivit väldigt populär. En traditionell Hatha-klass går lugnt till och består av andningsövningar, meditation och grundläggande positioner.

Om du fortfarande är nybörjare men föredrar ett högre tempo kan du istället prova Vinyasa. Vinyasa flow är en populär typ av yoga som innehåller mer rörelse och styrka. En annan populär yoga-form är Ashtanga. Ashtanga-yoga är väldigt fysiskt och bättre lämpad för erfarna yogis. Ashtanga kräver uthållighet och att du synkroniserar din andning med en kontinuerlig serie av yogapositioner.

Känner du till Bikram-yoga? Denna typ av yoga passar dig som inte har något emot att svettas. Bikram-yoga utövas nämligen i bastuliknande rum. Bikram kan vara påfrestande men passar även nybörjare. Varje klass består av samma 90-minuters sekvens av 26 positioner. En traditionell Bikram-klass hålls vid 40 grader. Värmen mjukar upp dina muskler, främjar blodcirkulationen och sägs detoxa kroppen, denna stil är populär i Linköping

Ta privatlektioner i yoga nära dig

Om du vill bli riktigt bra på yoga är privatundervisning ditt säkraste kort. När du tar privatlektioner ligger allt fokus på dig. Din lärare ser till att du gör övningarna ordentligt och att du andas på rätt sätt. Du kan dessutom fråga vad du vill och ta lektionerna i din egen takt.

Privatlektioner i yoga är bra om du vill prova på olika typer av yoga eller finslipa en yogastil du redan känner till. Om du har vänner som också vill lära sig yoga kan ni ta privatlektioner tillsammans i en mindre grupp. Om du inte har tid eller lust att gå på vanliga yogaklasser kan privatlektioner vara en smidig lösning. När du tagit några privatlektioner kan du fortsätta hemma på egen hand. 

Hitta en yogalärare på Superprof

Innan du bokar din första lektion kan det vara bra att fundera på vilken typ av yoga du är intresserad av. Ta en titt på YouTube och testa hemma för att bekanta dig med några positioner och de vanligaste yogaformerna. När du hittat din favorit är det dags att boka en lärare. Om du vill ta lektioner hemma hos dig bör du kolla efter lärare i din stad det finns lärare över hela Sverige bland annat i Uppsala. Om du vill ta lektioner online kan du välja bland alla Sveriges yogalärare på Superprof!