Yoga är mer än ett fritidsintresse - det är ett kall och ett sätt att leva. I takt med att intresset för yoga i världen ökar, förändras också sätten det lärs ut på. Det blir allt vanligare att yogan flyttas från traditionella yogacenter in till våra vardagsrum.

“Put your heart, mind, and soul into even your smallest acts. This is the secret of success.” - Swami Sivanada

Allt du behöver för att kunna ta del av yogans fördelar hemma är en internetuppkoppling och en dator, padda eller smartphone! Oavsett om du vill ta gratis yogalektioner eller betala för privata yogalektioner, så kan du alltid lära dig mer om olika typer av yoga och fördelarna med att träna yoga online.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på olika sätt för dig som blivande yogi att komma igång med din träning, utan att det behöver kosta dig skjortan.

De bästa lärarna i Yoga
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Valentina
Valentina
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Kourosh
Kourosh
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Josef
Josef
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
299 kr
/h
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Emmy
Emmy
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Amel
5
5 (6 recensioner)
Amel
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Valentina
Valentina
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Kourosh
Kourosh
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Josef
Josef
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
299 kr
/h
Första kursen gratis!
Linda
Linda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Emmy
Emmy
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Julia
Julia
350 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Hitta Yogavideor Online

Yoga handlar inte bara om att lära sig olika poser. Yogan har en mängd positiva effekter på vår hälsa, och att börja med yoga handlar om att du vill ta hand om din kropp och ditt sinne!

Yogan kan bland annat:

 • Minska din stress
 • Hjälpa dig att varva ner
 • Förbättra din koncentration
 • Göra din kropp och hjärna mer flexibla och receptiva för känslor.

Stress och psykisk ohälsa anses vara en av de största folksjukdomarna i dagens samhälle, och eftersom yoga är ett effektivt sätt att lindra stress är det inte konstigt att fler och fler väljer att ta hjälp av den flertusenåriga disciplinen för att lindra stressen i vardagen.

Tillåt dig själv att pausa i vardagen för att minska din stress. Källa: Fabian Möller (Unsplash)

Men yoga kan också verka förebyggande och förhindra att du hamnar i en situation som blir svår att hantera. Genom att titta på onlinevideor kan du lära dig exempelvis:

 • Avslappningsövningar
 • Rutiner som solhälsningen
 • Asanas - yogapositioner
 • Pranayama - andningsövningar

Yogan förbättrar också din kondition - du kommer snart märka att yogan kan vara ganska så krävande. För att få ut det mesta av yogan måste du se till att inte slarva dig igenom träningen, men att ta tid till alla moment, som uppvärmning, stretchning, yogasekvenser och meditation.

Du kan hitta yogavideorYouTube, på yogahemsidor eller på hemsidor för hälsa och välbefinnande.

Har du till exempel kollat på:

 • Strala at Home
 • PsycheTruth
 • Yoga with Adriene
 • Yoga Journal
 • Yoga Online?

Vad vill du få ut av yogan? Vill du lära dig balansera dina chakra, kanalisera din energi, öka din flexibilitet eller få metoder för att slappna av?

Det finns något för alla, oavsett om du är erfaren yogi eller nybörjare som lär dig dina första asanas!

Din yogalärare är både din tränare och din spirituella guide, så det är viktigt att du hittar en lärare som passar dig! Genom att fundera på vad du vill lära dig så kan du hitta en yogalärare på Superprof som lär dig det du behöver.

Med rätt tekniker kan yogan ge dig en helt ny tillvaro - där du har kontrollen. Källa: Fezbot 2000 (Unsplash)

Hitta Din Yogalärare Online

Det finns många olika typer av yogalärare, så testa några olika innan du bestämmer dig för en! Oavsett om du är nybörjare eller klarar av de mest avancera asanas så kan en yogalärare hjälpa dig att hela tiden förbättra dina yogaställningar och dina andningstekniker.

Det finns också olika typer av instruktionsvideor. Vill du hitta en yogainstruktör online som lär dig

 • yogaställningarasanas
 • andningsövningarpranayamas
 • mindfulness och meditationdhyana ?

Yogan är en hel värld och det finns inte bara en form av yoga! Med hjälp av onlinevideor kan du lära dig exempelvis:

 • Ashtangayoga
 • Hathayoga
 • Kundaliniyoga
 • Satyanandayoga
 • Yinyoga

Det finns dessutom olika yogaformer för specifika behov. Varför inte prova någon av följande yogaformer:

 • Barnyoga
 • Gravidyoga
 • Hormonyoga
 • Medicinsk yoga
 • Mindfulnessyoga

Yoga handlar i slutändan om att hitta en själslig balans. Det kräver en viss koncentration, och det är viktigt att du genomför övningarna noggrant och i din egen rytm.

Det bästa är om du kan få in en rutin och träna yoga varje dag för att förbättra både din kondition, koncentration och smidighet. Med onlinevideor är det lättare att få in yogaträningen i ett tajt schema, och du behöver dessutom inte spendera några pengar! Det enda du behöver är internetuppkoppling, en yogamatta och bekväma kläder!

Varför inte göra yogan till en del av din morgon- eller kvällsrutin? 

Du behöver heller inte vara hemma för att träna yoga online. Varför inte gå ut i naturen? Så länge du har en internetuppkoppling så kan du träna yoga online var du vill.

Efter ett tag kanske du till och med lär dig övningarna så pass bra att du klarar dig utan videon och kan börja göra dina egna yogapass!

Yoga handlar om att hitta balansen i vardagen och förena kropp och sinne. Källa: Aperture Vintage (Unsplash)

Fördelar och Nackdelar med Yoga Online

Om du inte visste det redan så finns det enormt många fördelar med yoga!

Yogan stärker både din fysik och ditt psyke. Yogan kan även:

 • Ta bort ryggont
 • Stärka din ryggrad
 • Förbättra din flexibilitet
 • Få dig att slappna av
 • Lära dig sätt att meditera
 • Lära dig att kontrollera din andning
 • Hjälpa dig att komma igång med din träning.

Så att det finns många fördelar med yoga är inte svårt att se. Fördelen med att träna med en yogainstruktör online är att du kan träna var du vill och när du vill! Det underlättar för dig som exempelvis bor ute på landet eller inte har möjlighet att åka hemifrån för att ta dig till närmaste yogacenter.

Varför inte träna yoga med hela familjen? Om du har barn kanske du inte kan åka hemifrån på kvällen. Att träna yoga tillsammans kan stärka banden och skapa en fin stund där ni både tränar och kopplar av tillsammans.

Du sparar dessutom in mycket pengar på att träna yoga med onlinevideor hemma. Du kan enkelt hitta en yogainstruktör som kan lära dig hathayoga, vinyasayoga, poweryoga eller någon helt annan yogaform!

Yogan ger dig stabilare sömn, lugnare andning, ökad flexibilitet, starkare muskler, större självförtroende och bättre hälsa!

Skapa dig en fristad hemma hos dig och träna yoga i lugn och ro med hjälp av en privatlärare online. Källa: Zen Bear Yoga (Unsplah)

Kan det då finnas några nackdelar med att träna yoga online?

Med ett onlinepass kan du känna dig ensam. Vissa går till en yogastudio för att också träffa andra yogafantaster och för att umgås både innan och efter träningen. Med onlinevideor går du miste om den sociala aspekten av att träna yoga.

Att åka iväg till träningen gör också att du får komma ut i friska luften, vilket är bra för hälsan och dessutom förbättrar din koncentration. Det kan hjälpa dig att prestera bättre på yogan.

“Yoga is a mirror to look at ourselves from within.” ~ B.K.S. Iyengar

Hur ofta har du slagit i något när du tränar yoga hemma? En yogalokal är anpassad för yoga och det finns inga möbler eller annat som kan vara i vägen. I en yogalokal finns det inget som distraherar dig, vilket det finns större risk för hemma.

Det är viktigt att du skapar dig ett utrymme och en stämning som hjälper dig att fokusera och koppla av, oavsett var du tränar yoga! 

Du kan också få inspiration genom att träna med andra. Om du tränar ensam kan det vara lätt att man tappar motivationen och hoppar över ett träningspass om man känner sig trött eller stressad. Varför inte bjuda hem några kompisar och träna tillsammans hos dig?

Alla yogaformer har olika syften och fokuserar på olika energier i olika delar av kroppen. Men yogan ger dig alltid energi! Så om du har en dålig dag får yogan dig att må bättre!

Du kommer inte ångra att du tog steget att börja med yoga - och du är redan på god väg!

Att träna yoga ute i naturen är ett bra sätt att få energi och komma i kontakt med vårt inre. Källa: Yayan Sopian (Unsplash)

Ta Yogalektioner Hemma Med en Privatlärare

Att träna yoga hemma med hjälp av onlinevideor är väldigt praktiskt. Men hur ska man göra om man vill ha hjälp med att göra yogaposerna på rätt sett, och hur ska man veta att man inte gör fel? Att göra poserna slarvigt kan medföra att du gör dig illa istället för att förbättra dina muskler, dina leder och ligament.

När du gör de olika andningsövningarna, pranayama, och yogaposerna, asanas, på rätt sätt så hjälper yogan dig att fokusera och bli starkare. 

Om du är erfaren yogi vet du redan hur du ska göra, men om du är nybörjare kan det vara bra att ta hjälp av en privatlärare i yoga för att du ska komma igång på rätt sätt.

Om du följer en på förhand inspelad video så tränar du visserligen med en erfaren yogi, men du har ingen möjlighet att få hjälp. Om du går ett pass på en yogastudio kan du få feedback på din träning, men eftersom instruktören inte kan hinna hjälpa alla deltagare samtidigt så kanske din yogalärare missar att du inte riktigt fått till din fish pose eller naukasana.

Med en privatlärare i yoga kan du få personligt anpassad träning och lära dig hur du ska tänka för att få ut så mycket som möjligt av bakasana, vakrasana och lotuspositionen.

Yogan ger dig både fysisk och mental styrka. Källa: GMB Monkey (Unsplash)

Det finns lite olika sätt att ta privatlektioner i yoga. Du kan exempelvis ta privatlektioner på en yogastudio, eller om du har tur hitta en yogalärare som kan komma hem till dig.

Men de här alternativen tar tid, antingen från dig eller din yogainstruktör som måste ta sig hem till dig, och det kostar dig dessutom ganska mycket pengar.

Så hur kan man då gå tillväga för att ta yogalektioner online hemma? Jo, genom att ta privatlektioner via en webbkamera! Det enda du behöver är en internetuppkoppling och en webbkamera, och det kostar dig mindre efter både du och läraren sparar in resekostnaden.

På Superprof finns yogalärare som erbjuder undervisning på distans. Du kan även hitta yogalärare som erbjuder första lektionen gratis.

Oavsett var du bor kan du hitta en yogalärare på Superprof:

Känner du dig redo att komma igång med yogan? Då är det dags att hitta en yogalärare online som kan lära dig allt om asana, chakra, mantra, pranayama, iyengar, nidra, kundalini, tantra, karma och ayurveda! 

Behöver du en lärare i Yoga?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.