Goda matematikkunskaper och förmågan att applicera dem är en viktig del av det dagliga livet.

Tycker ditt barn att matematik är svårt? Vill du hjälpa lära ut men har ingen aning om vart du ska börja? 

Det är inte särskilt förvånande, men vissa barn har svårt att komma ihåg hur man räknar ut en cirkels diameter, vilken ordning man ska räkna i eller att ens memorera multiplikationstabellen. Men när behöver vi  egentligen applicera våra matematikkunskaper i det verkliga livet? Är det verkligen nödvändigt för alla barn att lära sig matematik?

Varför inte låta dina barn se matematikämnet från ett annat perspektiv genom att börja med att diskutera ämnet i hemmet? Ibland är allt man behöver en bra inlärningsmiljö och ett nytt tillvägagångssätt för att ett barn ska kunna nå sin fulla potential. Känner man att man inte har de kunskaper som krävs, ska man inte skämmas för att be om hjälp. Hos Superprof kan man hitta mattehjälp Kungsbacka och på många fler ställen runt om i Sverige.

Men låt oss ta en titt på de olika sätt föräldrar kan agera som pedagoger genom - och hjälpa sina barn med matematiken i hemmet.

Vi tar även reda på sanningen om den myt alla bröder tycker om att berätta för sina systrar. Är killar bättre på matte än vad tjejer är?

De bästa lärarna i Matematik tillgängliga
Johannes
5
5 (23 recensioner)
Johannes
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (18 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (9 recensioner)
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
199 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (6 recensioner)
Angelica
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syed
5
5 (13 recensioner)
Syed
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johannes
5
5 (23 recensioner)
Johannes
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (18 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (9 recensioner)
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
199 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (6 recensioner)
Angelica
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syed
5
5 (13 recensioner)
Syed
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Diskutera matematikämnet med ditt barn - hemma

Problemet med att bara lära sig matematik i skolan är att barnet inte ser ämnet som något relevant i andra sammanhang.

Det innebär att om barnet stöter på ett problem i skolan så är det mindre troligt att de nämner det till sina föräldrar eftersom att diskussionen skulle ägs rum utanför skolans kontext, oavsett om det gäller matematik på grundskole- eller gymnasienivå.

Om föräldrar inte antar en aktiv roll under barnens läxläsning så uppgår det kanske inte för eleven att dennes föräldrar antagligen skulle kunna hjälpa till, eftersom att de inte deltar på några mattelektioner.

Å andra sidan kan hemmet kännas som något av en fristad för eleven, om matematiska problem eller quiz för dem att känna sig ängsliga.

Oavsett om de lär sig om algebra, geometri eller att lista ut koordinater så kan matematik vara ett roligt och stimulerande ämne för barn som har en medfödd nyfikenhet för världen runtom dem.

Genom att placera matematiken i ett välbekant sammanhang kan du göra dig bekant med matematiska koncept och öka dina barns självförtroende när det handlar om att våga ställa frågor. Alla barn kan få grepp om matematik, så gör dig redo för en positiv överraskning! Att lära dig samma saker som ditt barn håller på att lära sig kan få dem att känna sig lugnare och du kan förse dem med extra stöd.

Det bästa sättet att komma över sina rädslor är genom att acceptera dem, bemöta dem och diskutera dem med personer i din omgivning. Samma sak gäller med matematiken. Oavsett om det handlar om fraktioner, decimaler, kalkyler, summor eller grafer så behöver inte ditt barn uppleva samma sorts svårigheter som du möjligen gjorde som barn.

Minns du hur svårt det var att memorera multiplikationstabellen som du aldrig trodde att du skulle ha användning för?

Se till så att du och ditt barn blir bekväma med att diskutera matematikläxorna. (Källa: Unsplash)

Du kan till och med använda ditt eget barns utbildning som ett tillfälle att komma över dina egna rädslor.

Att samtala om matematik i samband med matlagning, pyssel, resor och lekar är det allra bästa sättet att göra det här ämnet till en aktiv del av ditt barns vardag. Då kommer det kännas helt normalt för dem att använda sina matematikkunskaper.

Studiemiljön är avgörande: så länge som du förser ditt barn med olika anledningar till att nyttja matematiken så kommer de att göra det. Det är just därför det är upp till föräldrar och pedagoger att lägga grunden till barnens framtida akademiska framgångar.

Ju mer du pratar om matematik på ett positivt sätt, desto troligare är det att dina barn verkligen får upp ögonen för det.

Tveka inte att ställa frågor om matematik, till exempel genom att fråga dem hur de skulle utföra vissa matematiska beräkningar, medan ni är ute på promenad eller medan ni bakar. Sådana övningar kan hjälpa dem utveckla sina minnesförmågor och få dem att känna sig mindre osäkra med matematiken vilket kommer att hjälpa dem med den tekniska undervisningen längre fram.

Har ditt barn behov av extra stöd i matematik, och har du nyligen googlat privatlärare matte? Då har du kommit rätt! Ta en titt på Superprofs utbud av mattelärare för att hitta den som passar dig och ditt barn bäst!

Lär dig matematik genom olika spel

Oavsett vilka ämnen dina barn väljer att vidareutveckla så kommer de alltid att lära sig saker bättre om de har roligt medan de lär sig. Dra nytta av det! Oavsett om du vill använda kostnadsfri matematikhandledning online, lektioner, interaktiva matematikspel eller bygga med lego så kan matematik nästan alltid komma till användning i spel och lekar!

Man kan lära sig enkla, matematiska koncept genom olika spel och lekar. (Källa: Unsplash)

Att spela häftiga matematikspel tillsammans med dina barn ger dig bra tillfällen att utveckla dina egna grundläggande matematikkunskaper. Bli bättre på huvudräkning, jämförelser, sannolikheter, jämförelser, uppskattning och avrundning. Du kan förslagsvis be dina barn att räkna ur hur mycket pasta ni har kokat eller hur många tomatbitar ni lagt i salladen om ni har 4 tomater som alla delats i 4 bitar.

Lego är också väldigt användbart som ett visuellt hjälpmedel för den som vill lära ut subtraktion, division, multiplikation eller addition till sina barn. För yngre barn på förskolan: be dem färglägga olika siffror och öva på att forma siffrorna själva.

Använd dig av dina barns intressen för att hjälpa dem med matematiken

Att behöva konfrontera ett ämne som är så stort som matematik är kan vara skrämmande för barn. Att behöva komma ihåg alla olika sätt att forma ekvationer, ordförråd, grafer samt teorier kan till och med vara överväldigande för en vuxen människa - så tänk hur det måste kännas för ett barn.

Men att lära sig matematik kan faktiskt vara roligt för barnen, förutsatt att de har möjlighet att öva i en välbekant miljö och i sin egen takt. Barn lär sig som mest när de inte ens är medvetna om det!

En del pedagogiska spel involverar leksaksbilar, att leka med tekannor och koppar, att bygga lego-torn eller något liknande, att spela matematikspel på en dator eller telefon. Du kommer att bli positivt överraskad när du ser hur fort dina barn lär sig nya saker när de har roligt samtidigt.

Det finns också många roliga matematik-hemsidor med olika matematikresurser, pussel och matematikspel utformade för barn, så som TopMarks Maths och Math Playground. Man kan till och med ladda ner kostnadsfria matematik-applikationer till ens personliga datorn. En del blivande matematiker kan till och med lära sig matematik hemma utan att inse att det är relaterat till deras studier i skolan. Lär dig identifiera dina barns intressen och inkludera dem i deras utbildning för att få dem engagerade.

Utbildningsapplikationer kan vara ett fantastiskt alternativ för barn som vill lära sig mer om matematik - på ett roligt sätt. (Källa: Unsplash)

Skapa en passande inlärningsmiljö för matematikundervisning

Barn utvecklar sina tidigaste matematikkunskaper genom att lära känna världen runtom dem.

Det är föräldrarnas ansvar att utveckla och bevara deras medfödda nyfikenhet genom att dela med sig av sina personliga erfarenheter i matematik och få barnen att uppskatta att matematiken finns överallt runtom dem.

Visa dem de matematiska aspekter som användas för att huset ni bor i skulle kunna byggas, och ta en ordentlig titt på bokhyllan som deras pappa byggde, till exempel.

Det är helt omöjligt att göra bra ifrån sig på matematiklektionerna om man arbetar i fel sorts miljö. Oavsett om det handlar om självstudier eller privatlektioner så går det inte att koncentrera sig ordentligt i en högljudd miljö, åtminstone inte för de allra flesta.

Låt ditt barn få ett litet studiehörn som är dekorerat med siffror och med posters av barn som lär sig matematik genom spel eller pedagogiska leksaker, så som lera eller till och med lego, så att de kan fortsätta utveckla sina kunskaper i en lugn och familjär miljö.

Genom att avsätta en specifik plats till studierna kan ditt barn utveckla en viss självständighet i sitt lärande medan hen undersöker matematiska koncept, så som addition, subtraktion, multiplikation, division, med mera.

Som du säkert förstått så är törsten efter matematikkunskaper inte något medfött, men det är någonting som kan utvecklas i ett tidigt skede. Det är fullt möjligt att barnen får upp ögonen för matematik genom att involvera enklare aspekter av ämnet i deras favoritaktiviteter och genom att påvisa hur matematik faktiskt är en stor och viktig del av vardagslivet.

Att förstå sig på nummersystemet utanför klassrummet kommer att hjälpa eleverna uppnå bättre betyg i framtiden eftersom att de kommer känna sig redo att utveckla sina kunskaper inom ämnet. En matematikhandledare är ett bra exempel på hur ett barn kan få tillgång till bra stöd samt regelbunden interaktion.

Som förälder är det upp till dig att arbeta med ditt barn så att hen kan utveckla ett intresse för matematik genom roliga och pedagogiska matematikaktiviteter. Känner du att ni behöver extra stöd? Då kan ni exempelvis söka mattehjälp Västerås eller i andra städer i närheten av dig. Glöm inte att det också finns stora möjligheter att få mattehjälp online.

Har ditt barn blivit diagnostiserad med dyslexi eller någon liknande inlärningssvårighet? Här kan du läsa vår artikel med olika tips och råd om hur du kan hjälpa ditt barn med matematiken.

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.