Musiken uttrycker det som inte går att säga och det som inte går att tiga om - Victor Hugo

Enligt en kanadensisk studie så har vi, vid 5 års ålder, 80% kreativ potential som kommer att ha minskat till ynka 2%  när vi har nått 12 års ålder.

Att spela gitarr och andra musikaliska instrument kan göra det möjligt för dig att finna din kreativitet igen. När du lär dig hur man spelar gitarr så lär du dig även att hålla i ett pick eller plektrum, spela ett välkänt riff, läsa gitarrtabulatur, spela i rätt takt och rytm, och du kommer även lära dig att improvisera samt uttrycka dina tankar och känslor genom din musik. 

Så hur kan du utveckla din kreativitet genom att lära dig spela gitarr?

I den här artikeln så kommer vi att ta en titt på de fördelar gitarrspelande kan ge när det kommer till din kreativitet och sätt att förbättra din kreativitet genom att spela gitarr. 

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jakob
Jakob
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alex
5
5 (6 recensioner)
Alex
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jakob
Jakob
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alex
5
5 (6 recensioner)
Alex
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Förfina din gitarrteknik samt musikaliska kreativitet

För att lära sig spela gitarr borde man börja med tekniska övningar för att lära in grundläggande ackord, arpeggios och dessutom en pentatonisk skala. 

Det finns flera olika metoder du kan använda för att förbättra din kreativitet. (Källa: Unsplash)

Du kommer också behöva lära dig hur du använder din vänstra hand och högra hand i unison utan att skapa några dåliga vanor på vägen. Med allt det här att fokusera på så kan många nybörjare ofta åsidosätta sin kreativitet. Vi tror, felaktigt, att man måste kunna spela på en avancerad nivå innan man kan börja uttrycka sin kreativitet, improvisera och komponera sin egen musik. Redan från första början, när du spelar Flamenco, Gypsy Jazz, eller Bozza nova, så kan du börja uttrycka din kreativitet.  

Det finns en del missuppfattningar gällande övningar för klassisk gitarr och jazzgitarr: 

 • Övningarna är tråkiga 
 • Man riskerar att tappa intresset 
 • De bidrar inte till att öva upp ens musikörat eller vidareutveckla ens musikalitet.  
 • Man utvecklar inte sin teknik på ett hållbart sätt.  

Det här kommer förstår att bero på vilka mål du satt. Om du bara vill ha lite kul med gitarren så är det bättre att lära dig att spela med till låtar du tycker om, snarare än tekniska övningar. Men om du verkligen vill kunna spela gitarr på en hög nivå så borde du fortsätta att tillämpa tekniska gitarrövningar som uppmuntrar dig till att utveckla din kreativitet.  

Kom ihåg att tekniska övningar kommer sluta vara effektfulla när de blivit för enkla för dig. Om det sker så behöver du leta upp nya och mer utmanande övningar för att se till så att du fortsätter göra framsteg. 

Här kommer några hjälpsamma råd för ett produktivt övningstillfälle:  

 • Lyssna på din kropp 
 • Försök inte att spela så fort som möjligt från allra första början, utan ta det långsamt.  
 • Öva regelbundet! 15 minuter per dag är mycket bättre än en timme per vecka.  

Övningar finns till för att leda en fram till ett mål. Om du gör övningarna så kommer du troligen att kunna spela ett solo väl, röra dig runt greppbrädan utan större problem, skapa ett riff, etc. Kom ihåg vad dina mål är medan du gör övningarna och:  

 • Ta pauser 
 • Undvik distraktioner 
 • Analysera ditt spelande för att göra framsteg 
 • Andas! 
 • Glöm inte av din högerhand 

Du hittar mängder av varierade övningar och tips om hur du kan förbättra ditt spelande på gitarr webbplatser, YouTube-kanaler och bloggar. 

När du tar gitarrlektioner för nybörjare, se till att hitta en handledare som kan förbättra din teknik utan att sätta hinder för din kreativitet. 

Testa Vampyrmetoden för att hitta din kreativitet 

Vampyrmetoden, eller kreativ kopiering, är när du använder låtar som redan existerar för att förbättra din kreativitet, vilket i sig skulle kunna vara anledning nog att lära sig gitarr.  

De gamla sätten att lära sig musik är döda; nu är de odöda! (Källa: Unsplash)

Det här handlar dock inte bara om att spela en låt och säga “Jag kan spela den!”. Det handlar om att ta ett ackord, en basgång, ett trumkomp och sen modifiera det för att skapa någonting nytt.  

Den här metoden fungerar oavsett om man spelar gitarr på nybörjarnivå, medelnivå eller en avancerad nivå. Du kan ta upp din akustiska eller elektriska gitarr och testa att improvisera fram något. Det behöver inte vara något extraordinärt. Du skulle bli förvånad över vad du kan åstadkomma genom att endast leka runt med basgången ifrån Madonnas Like a Virgin och ändra ett par noter eller rytmen.  

Likaså så kan en barré-ackordföljd vara användbar när man improviserar eller komponerar ett musikstycke för gitarr. Du kan spela mollackord som durackord (och vice versa) och ta fram någonting nytt. Du kan också ta ett trumkomp från en låt och lägga andra ackord över det.  

Slutligen så kan du även börja kopiera dig själv! Börja med en ackordföljd som du har skapat genom att ha förändrat en redan existerande, och ändra den sedan åter lite till. Kreativ kopiering är knappast plagiering som du kommer att förstå när du får gitarrlektioner eller börjar lära dig på egen hand, eftersom att du kommer att framföra en mängd låtar som redan existerar, oavsett.  

Du kanske kan ta inspiration från Hendrix eller Clapton för att skapa din nästa stora hit!

Hur kan dina gitarrsolon förbättras?

Det kan vara lockande att vilja spela ett gitarrsolo. Du kommer troligtvis ta dig an och lära dig ett. Det är dock inte nödvändigtvis en bra idé när det kommer till att förbättra din kreativitet och skriva dina egna solon. Du riskerar att lägga gitarrsolon där de inte hör hemma.  

Lyssna på artister du tycker om för att hitta inspiration till ditt eget skrivande. (Källa: Unsplash)

Man rekommenderar att man lär sig det mer grundläggande innan man tar sig an solon. Å andra sidan så kan du använda dem för att utveckla din kreativitet. Att lära sig ett solo är lite som att referera till en annan författare i ditt verk. Det är ditt jobb att förklara varför du har refererat till deras verk.  

Detsamma gäller för gitarr. Du kan inte basera dina argument på en rad citat och ett solo är inte bara en sekvens av andra, kända gitarristers solon. Istället för att lära sig ett solo i sin helhet så kan du använda två eller tre toner, en böjning, eller ett vibrato om du vill, och inkludera dem i ditt eget solo!  

Du kan börja skapa din egen stil genom att blanda det som inspirerar dig, utan att använda hela bitar av existerande solon! 

Det är ett fantastiskt sätt att träna upp ditt musiköra och utveckla din musikalitet samtidigt som det främjar kreativitet. Du kan finslipa dina förmågor medan du studerar andra gitarrister.  

Råd för att förbättra din kreativitet med gitarren 

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att få ut så mycket som möjligt utav dina förmågor när det kommer till att uttrycka kreativitet. 

Ju snarare du börjar vara kreativ, desto bättre. (Source: Unsplash)

Här kommer några tips och råd om hur du får ut så mycket som möjligt utav din kreativitet genom ditt gitarrspelande:  

 • Ta reda på när du är kreativ: alla är inte kreativa vid samma tidpunkt på dagen. När är du kreativ? När du vaknar? Efter träningspasset? Innan du ska gå och lägga dig? Mitt i natten? Efter frukost?  Ta hänsyn till när du är som mest kreativ och skriv ner dina idéer (även om det är mitt i natten), eller ta upp ditt instrument och börja spela.  
 • Var nyfiken: försök att lära dig så mycket som möjligt om gitarr och musik, rent generellt. Att vara nyfiken och vilja utöka din kreativitet kan ske genom ett flertal olika konstformer. Besök en konstutställning, en dansshow, en teaterföreställning. Din inspiration kan komma varifrån som helst. 
 • Förändra ditt perspektiv: att vara kreativ ser olika ut för alla. För att utveckla din kreativ behöver du testa något nytt då och då. Försök att tänka som en trummis, en sångare, en dansare, eller en åhörare för att förstå vad de vill få ut av ett musikstycke och vad de kan tänkas tycka om din komposition, till exempel.   
 • Använd SCAMPER-metoden: om du är akademiker så kommer du att älska SCAMPER-metoden. Du behöver endast metodiskt applicera den här metoden och dess principer för att förbättra din kreativitet: Substitute (Ersätt), Combine (Kombinera), Adapt (Anpassa), Modify (Modifiera), Port to another use (Ändra användningsområde), Eliminate (Eliminera), Reverse (Omplacera). Du kan lära dig mer om den här metoden online.  
 • Använd en loop-pedal: en loop-pedal kan verkligen kicka igång din kreativitet. Du kan skapa, improvisera och spela gitarr som om du hade ett helt band med dig.  

Tveka inte på att lyssna på musik även när du inte har en gitarr till hands. Att lyssna på musik kan hjälpa dig förbättra minnet, fokusera och skapa en kreativ atmosfär för dig att arbeta i. Musik kan framkalla minnen, bilder, känslor och stimulera de kreativa delarna av din hjärna.  

Så är du redo att bli kreativ med gitarren? 

Om du märker att din tekniska förmåga håller dig tillbaka så kan du alltid anlita en privat gitarrlärare. Oavsett vilken sorts musikstil som intresserar dig, överväg att spana in handledarna på Superprof och se efter vem som bäst passar dig. Du kan få handledning ansikte mot ansikte eller av online-handledare.   

Online-handledare kan undervisa dig via webbkamera, så länge du har en dator utrustad med en webbkamera och mikrofon (som oftast finns integrerade i moderna laptops) och en skaplig internetanslutning, så kan du undervisas i hur man spelar gitarr av handledare världen över! 

Ta nu reda på hur du kan gå med i ett band som lead-eller kompgitarrist... 

 

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Låt oss gärna veta!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.