Har du länge funderat på att ta en gitarr kurs? Då är den här artikeln något för dig!

"Musiken är nödvändig. Efter mat, luft, vatten och värme så är musik nästa livsnödvändighet." - Keith Richards

De senaste åren lärde sig nästan hälften av alla gitarrister att spela gitarr på egen hand. Att starta upp ett band är inte alltid så lätt. Det är dock inte nödvändigt att kunna spela lika bra som en professionell gitarrist för börja spela i ett band.  

Efter ett par månader med regelbunden övning och kanske ett par privata gitarrlektioner för nybörjare så kan du börja spela som duett, trio eller kvartett, etc. Att spela i grupp kommer låta dig göra framsteg och hjälpa dig att fortsätta öva även när din gitarrlärare inte finns till hands.  

Oavsett om du spelar akustisk gitarr, rockgitarr, jazzgitarr, blues eller om du bara är intresserad av att spela gitarrsolon, tveka inte att leta upp andra musiker som du kan spela tillsammans med. Kanske kommer du till och med producera ditt eget album... 

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
4,8
4,8 (10 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (11 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (2 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Per
5
5 (7 recensioner)
Per
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kevin
4,8
4,8 (5 recensioner)
Kevin
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,8
4,8 (10 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (11 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (2 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Per
5
5 (7 recensioner)
Per
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kevin
4,8
4,8 (5 recensioner)
Kevin
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Varför gå med i ett band för att spela gitarr? 

Musik är, framförallt, till för att delas. Därför är det helt naturligt att lära sig spela gitarr, samla ihop ett band och uppträda på scen. Att lära sig gitarr ska vara kul och det finns många fördelar att ta del av som gitarrist. 

Det är mer troligt att du lägger ner ditt gitarrspelande om du endast spelar på egen hand. (Källa: Unsplash)

Musik kan såklart vara ett sätt att få ge utlopp åt sina känslor, men att konstant studera musikteori blir antagligen ganska tråkigt efter ett par månader.  

Motivation är en avgörande faktor när det kommer till att lära sig spela gitarr och om du alltid endast lär dig på egen hand så riskerar du att tappa motivationen. Att få ihop ett band kan hjälpa undvika den så kallade “musikaliska ensamheten”. 

Så snart som man kan spela några låtar, ackordföljder och man byggt upp sitt självförtroende lite så rekommenderas det att man börjar leta efter andra musiker och visar dem ett eller två av sina egna riffs och licks 

Om du vill förbättra ditt gitarrspelande så krävs det att du delar med dig av din musik. Att involvera andra personer i din musik är ett fantastiskt sätt att behålla motivationen.  

Om en gruppmedlem inte drar sitt strå till stacken så drabbar det hela bandet. Att spela i ett band innebär att alla kan föreslå sina egna originallåtar att framföra tillsammans som en grupp.  

Att spela i band hjälper dig också reflektera över ditt egna spelande och musikaliska stil. Det är ett utmärkt sätt att knyta vänskapsband med andra musiker som har samma musikaliska smak som du.  

Var hittar man andra musiker? 

Som en gitarrist på nybörjar-eller medelnivå så föreslås det att man söker upp ett band, snarare än att försöka ta sig fram som gitarrspelare på egen hand. Det är enklare att lära sig gitarr genom att gå med i en grupp som redan existerar, repeterar regelbundet och redan har inplanerade spelningar.

Ta hjälp av andra musiker för att lära dig snabbare. (Källa: Unsplash)

Så var gömmer sig dessa musiker? 

Möjligen på musikskolor...Om du tar gitarrlektioner med en lärare vid en musikskola så kommer det bli mycket enklare att finna andra musiker.  

Det finns ofta en anslagstavla för de band som söker medlemmar. Fastän det oftast finns fler gitarrister än trummisar, basister, etc, så är det alltid värt att ta sig en titt.  

Även om du lär dig själv att spela gitarr så kan du alltid besöka en musikskola och kika på deras anslagstavla för att hitta annonser angående privatlektioner, gitarrundervisning eller band som söker medlemmar.  Testa: gitarrkurs barn eller om du är vuxen, testa en gitarrkurs online.

Man kan förstås också springa på andra musiker i musikaffärer och vissa affärer tillåter att man sätter upp annonser på deras anslagstavla. Om så inte är fallet kan du helt enkelt starta en konversation med någon som köper trumstockar eller strängar till sin Ibanez eller Fender istället.

Övningssalar är också ett ganska säkert kort när det gäller att hitta musiker. Tveka inte att svänga förbi. Slutligen, tack vara internet och sociala medier, så kan man upptäcka lokala band och musiker via Facebook. Det finns även forum och webbplatser för att finna bandmedlemmar. I de flesta fall specificerar annonserna vilken typ av musiker som eftersöks, vilken stil och genre, om de uppträder regelbundet eller inte, osv.  

Att gå på audition för ett band 

I de flesta fall krävs det att du går igenom en audition innan du kan komma med ett band, även när det gäller amatörer. Precis som inför en arbetsintervju så behöver du förbereda dig för den.  

Se till att vara ödmjuk när du spelar i band. (Källa: Unsplash)

Erfarna band som letar efter en gitarrist kommer antagligen att vara aningen kräsna. De kommer att ha en exakt idé om vad det är de söker. Dessutom så finns det ganska många gitarrister. De kommer att vara bortskämda med valmöjligheter. Se till att vara väl förberedd inför deras audition.  

Hur förbereder man sig för en audition?  

Fråga först bandet vilka låtar de spelar och om de spelar sitt eget material eller covers. Om de spelar sin egen musik, fråga ifall de kan skicka över den till dig så att du kan arbeta med den. Även om de bara spelar covers borde du fråga vilka låtar de valt ut så att du kan öva in dem. Även om bandet säger åt dig att “bara kan dyka upp” så borde du antagligen ändå fråga vad de spelar. 

Dyk aldrig upp oförberedd. En audition är en möjlighet för bandet att bedöma dina tekniska förmågor och, såklart, att ta reda på vilken typ av person du är. Mer ofta än inte så har musiker redan en klar idé över vad de vill få ut av sitt band. Var vänlig, tillmötesgående och avspänd.  

Om du inte blir utvald betyder det inte nödvändigtvis att du är talanglös. Det kan helt enkelt vara som så att du inte var rätt för bandet, vilket i sig innebär att det inte är någon förlust att du inte kom med i det.  

Likaså, om du blir antagen, ställ dig själv följande frågor: 

  • Fick jag en bra känsla av dem? 
  • Är bandets mål tydliga?  
  • Spelar bandet på rätt nivå för mig?  

Här är något att tänka på: det kanske låter konstigt, men när det kommer till att spela gitarr så är det lika fördelaktigt att gå igenom en audition som att ha förmågan att utrycka sig själv känslomässigt. Hur mäter man bäst sin skicklighet och passion som musiker, om inte inför ens kamrater? 

Hur man spelar gitarr i ett band  

När man är med i en grupp blir varje övningstillfälle något utav en gitarrlektion. För att kunna spela tillsammans finns det ett par saker ni behöver se över.  

Vem vet var ditt gitarrspelande kommer att ta dig? (Källa: Unsplash)

 Stäm upp 

Basisten och gitarristen behöver båda vara uppstämda, annars kommer allt låta riktigt illa. Det kan vara en bra idé att använda en elektronisk stämapparat. Om ni spelar med ett akustiskt piano så kan det vara värt att stämma instrumenten till det.  

Det är också en bra idé att öva upp gehöret, bland annat så att ni kan uppfatta lyriska nyanser och era bandkamraters tonala uttryck.  

 Respektera tempot 

Det svåraste att göra när man spelar i ett band är att hålla samma tempo genom hela låten. Vissa musiker tenderar att öka på tempot, medan andra tenderar att sakta ner det.  

Även om bandets trummis oftast sätter tempot så kan man använda en metronom ifall trummisen är oerfaren. Som gitarrist är ditt uppdrag att följa trummisens eller metronomens tempo. 

Att spela i ett band är spännande eftersom att tempot kan variera från låt till låt. Ni behöver lyssna till varandra för att se till att ni alla ligger rätt.  

Håll dig till din roll 

När man spelar gitarr på egen hand kan man göra vad man än vill, spela starkare eller svagare, när man än känner för det. I en grupp, å andra sidan, har alla en roll att spela. 

Trummisen behöver hålla tempot och spela perkussion. Basisten finns halvvägs mellan rytm och melodi. Gitarristen måste låta basisten göra sin grej. Gitarrens roll är antingen att spela rytmer eller melodier.  

Det kanske inte är en självklarhet från första början, men det är en väsentlighet när det kommer till att spela i band.  

Volymen 

 Starkare är inte alltid bättre! Du riskerar att skada dina öron och inte längre kunna höra vad som pågår.  

Du måste anpassa dig efter de andra instrumenten. Varenda musiker måste justera volymen på sitt eget instrument i enlighet med de andra instrumenten 

Överväg att notera dina inställningar så att du snabbt kan hitta rätt igen vid nästa bandrepetition. 

Lyssna 

Att sänka volymen kommer att hjälpa er att höra varandra mycket enklare. Nybörjare gör ofta det misstaget att de bara lyssnar till sitt egna spelande, medan oförmögna att ens höra bandets resterande medlemmar. 

Det är jätteviktigt att spela tillsammans med de andra instrumenten, särskilt med trummorna, snarare än att spela starkare än dem.  

Kommunicera 

Sist men inte minst, så är kommunikation nyckeln till framgång för ett band. Precis som i förhållanden, så behöver man kompromissa.  

Fortsätt vara ödmjuk och bråka inte om strålkastarljuset konstant. Ta emot kritik om ditt spelande och ge konstruktiv feedback till de andra medlemmar i ditt band. Alla behöver förstås vara hänsynsfulla mot varandra. Uttryck eventuella meningsskiljaktigheter på ett sansat sätt och arbeta fram en lösning som fungerar för alla.  

Kom ihåg att alla vill uttrycka sin kreativitet genom musiken, du måste låta varje bandmedlem få sin chans att glänsa! 

Att spela i ett band kan vara en härlig upplevelse som ger er möjligheten att skapa vackra minnen tillsammans. Det viktigaste att komma ihåg när man väljer sitt band är att kommunicera väl och försäkra sig om att alla drar åt samma håll.  

Så ta fram dina grejer, det är dags att hitta ett band! 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.