Stunden är inne!

Du känner plötsligt ett behov av att hänge dig åt gitarren. Vill du lära dig att spela gitarr?

Du har spenderat en evighet i musikaffären med blicken på alla gitarrer, du har bläddrat igenom olika musiktidningar och tittat på videos med dina idolers framträdanden - Slash, Clapton, David Gilmour, Carlos Santana och Robert Johnson, för att nämna ett par stycken. Du säger till dig själv att en dag kommer det vara du som står där framför publikhavet.

Men den första frågan du behöver hitta svaret på är följande: var lär man sig spela gitarr?

Vill du ta en gitarrkurs Göteborg? Läs vidare!

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (14 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (4 recensioner)
Christian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amery
5
5 (3 recensioner)
Amery
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
5
5 (5 recensioner)
Gregory
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (14 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (4 recensioner)
Christian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amery
5
5 (3 recensioner)
Amery
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
5
5 (5 recensioner)
Gregory
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Ställ dig själv rätt frågor innan du börjar spela gitarr

Innan du ger dig av på ditt stora musikaliska äventyr och registrerar dig på en gitarrkurs är det bra att ställa dig själv ett par frågor. Dina svar kan påvisa vilken typ av musikstil som passar sig bäst och det kan även göra ditt val av gitarr lite enklare.

Vad vill du göra med din gitarr?

Du kanske är otroligt motiverad och vill börja lära sig spela direkt? Du kanske vill köpa första bästa gitarr du ser? Det är fantastiskt, men innan du dyker rätt ner i musikvärlden kan det vara värt att höra vad din gitarrlärare har att säga om saken. Vad har hen att säga om saken?

Varför vill du lära dig spela gitarr?

Vill du spela dina favoritlåtar från dina musikidoler? Vill du lära dig de mest grundläggande ackorden och huvudteknikerna för att skriva din egen musik så småningom? Vill du lära sig olika spelmönster och solon?

Och vill du hellre spela klassisk gitarr snarare än blues, country, pop eller hårdrock kanske?

Vilken typ av gitarrist är du? (Källa: Unsplash)

Genom att besvara alla dessa frågor kan du hitta den gitarr som passar dig och din stil bäst.

Gitarrgrunder: olika gitarrsorter

När du väl listat ut vilken typ av musik du är mest intresserad av och vill spela så kan du välja rätt gitarr. Det finns tre olika typer att välja mellan; den klassiska gitarren, den akustiska gitarren och den elektriska gitarren.

Om du vill spela Led Zeppelin gör du rätt i att hålla dig borta ifrån den klassiska gitarren...enkelt, eller hur?

Det kommer att bespara dig tid, pengar och energi. Nu kan du fokusera på det du älskar!

Du kanske vill ta reda på hur man kan lära sig spela gitarr ännu snabbare eller hur man spelar gitarr med en hand? Om du är nyfiken kan du läsa mer här...

Var kan man lära sig spela gitarr?

Om du vill lära dig spela gitarr trots att du aldrig någonsin rört vid ett par gitarrsträngar, och om du inte känner till det mest grundläggande inom musiken (så som musikteori, rytmikmönster, skalor, etc.), rekommenderar vi starkt att du börjar med gitarr lektioner. Hos Superprof kan du boka gitarrlektioner Västerås, Örebro, Stockholm eller varför inte testa en onlinekurs!

Det finns flera olika sätt att gå tillväga: du kan studera på ett universitet (bygg en din musikkarriär genom att hänge dig åt musiken), på en privat eller allmän musikskola (studera hos en kvalificerad lärare som följer en specifik undervisningsmetod), kulturella center, föreningar, musikklubbar där du kan möta likasinnade musiker samt professionella musiker (en del erbjuder kurser, andra erbjuder workshops). Välj det alternativ som passar dig och din livsstil bäst.

Du kan dessutom välja att anlita en privatlärare och få lektioner i hemmet med en privatlärare. Privatlärare kan resa till dig hem och ge lektioner en eller ett par gånger i veckan. Vissa erbjuder till och med lektioner online! Fördelen med den här typen av lektioner är att läraren kan anpassa undervisningen efter dig och dina målsättningar.

Du kan även fråga din lärare vart du kan hitta en prisvärd gitarr att öva med...

Olika gitarrtekniker för högerhanden

Du kommer behöva lära dig flera olika gitarrtekniker, framförallt för att spela med högerhanden.

Fingerplock

Precis som namnet avslöjar så handlar plock om att "plocka" strängarna med fingertopparna eller med naglarna. Du kan använda upp till fyra fingrar; tummen, pekfingret, långfingret och ringfingret. Man kan plocka flera olika strängar på samma gång. Den här gitarrtekniken används ofta för att spela arpeggios.

Arpeggios

Man plockar strängarna på ett regelbundet sätt och flera olika samtidigt, som om att man spelar ett ackord not för not.

Golpe

Det här en variation av plock. Efter att man plockat en sträng låter man fingrarna vila på nästa sträng, vilket ökar notens volym. Tekniken används ofta inom flamenco-stilen.

Känns strängarna slöa? Följ de här tipsen för att stämma din elgitarr!

Strumming (slagkomp)

Strumming handlar om att slå an flera strängar samtidigt och snabbt för att skapa en illusion av ett ackord. Det finns flera olika mönster man kan lära sig spela för att skapa melodier.

Det är den enklaste speltekniken och den som används mest, framförallt om man ackompanjerar någon annan eller sig själv, eftersom det är enkelt att spela både starkt och svagt.

Om du vill lära dig spela gitarr samtidigt som du sjunger hittar du fler tips här! Det är faktiskt inte så svårt som det kan verka ibland.

Back and forth (fram och tillbaka/upp och ner)

Den här tekniken kan man använda genom att ta hjälp av ett plektrum. Plektrumet vibrerar strängarna samtidigt som man spelar över strängarna; upp och ner/fram och tillbaka.

Tekniken används ofta på elgitarrer för att spela melodier eller snabba solon. Läs mer om hur du kan lära dig spela elgitarr här.

Spela gitarr med dina fingrar

Det finns tre särskilda sätt att spela gitarr på: med dina fingrar, med dina naglar eller med ett plektrum.

Precis som vi nämt tidigare finns det olika sätt att spela med fingrarna.

Hur spelar man gitarr med fingrarna? (Källa: Unsplash)

Beroende på stil, förmåga och nivå kan en viss teknik passa bättre än en annan. Varje teknik producerar olika ljud, så ditt val av teknik kommer att bero på din musiksmak.

Glöm inte att du kan hitta gitarrlektioner online via oss på Superprof!

Fingerplacering och rörelser för att lära sig spela gitarr

Du kan använda din tumme och ditt långfinger istället för ett plektrum, om du skulle föredra det. Du behöver inte använda alla på samma gång för att slå an strängarna.

Din pekfingernagel kan plocka strängarna under en nedåtgående rörelse och din tumnagel kan plocka dem medan du för handen uppåt igen.

Det kan kännas svårt att lyckas få till rätt rörelse, men kom ihåg att inte spänna handleden. Låt den kontrollera dina rörelser på ett flexibelt sätt. Rörelsen ska enbart komma ifrån din handled och inte din arm. Till en början kan dina fingertoppar kännas något ömma, men med tiden kommer du att få starkare hud så att du kan spela utan att det ömmar direkt.

Tips för att spela gitarr med din högra hand

Du kan spela gitarr oavsett om du har långa eller korta naglar, men det är bra om alla naglar är lika långa på varje hand. När du förflyttar din handled kan du rotera din hand så att ditt pekfinger nuddar vid strängarna, snarare än att din tumme gör det.

Lyft inte din handled alltför mycket utan håll den i linje med din underarm.

Spela gitarr med dina naglar

Om du är högerhänt spelar det ingen roll hur långa dina naglar är på din vänsterhand eftersom du inte kommer använda dem för att spela noter eller ackord. Men se till att klippa dem om de hindrar dig från att trycka ner strängarna ordentligt eller utan att nudda vid andra strängar samtidigt. Stäm din gitarr ordentligt. Rör inte vid några andra strängar än de du borde.

När det gäller naglarna på högerhanden ser det lite annorlunda ut. Du kan, som sagt, ha korta eller långa naglar, men det är din högerhand som skapar noternas klang när du spelar genom att få dem att vibrera. Därför kan nagellängden faktiskt påverka noternas klang och ton.

Manikyrerade naglar

Det påverkar inte ljudet från gitarren och är därför perfekt för de som vill spela med ett plektrum eller med fingertopparna för ett mjukare ljud.

Långa naglar

Använd dem för att plocka strängarna med dina fingertoppar för ett skarpare ljud, det är en populär teknik för klassiska gitarrister samt flamenco-gitarrister! Fördelen med det hela är att man kan få till ett mer exakt plock, med ett skapare ljud. Det svåra är att man måste försöka vårda naglarna ordentligt för att de inte ska skadas: de får utstå en hel del om man spelar varje dag.

Spela gitarr med ett plektrum

En annan teknik är helt enkelt att spela med ett plektrum.

Fingerplock är roligt! (Källa: Unsplash)

Se till att hålla i gitarren på ett sätt som känns naturligt: placera plektrumet på sidan av ditt pekfinger och håll det stadigt med hjälp av tummen. Den rätta rörelsen när man spelar med plektrum kan kännas lite svårt att hitta och man behöver öva för att få det att kännas naturligt.

Det riktigt svåra är att kunna fokusera på olika rytmikmönster samtidigt som man försöker slappna av och vara flexibel. När du kan grunderna helt kommer det vara lättare att spela gitarr kreativt. Testa att slå an strängarna med lite mer kraft för att få fram ett klart ljud.

Slappna av handleden

Handleden är viktig när man spelar med ett plektrum. Försök att röra den upp och ner utan att röra underarmen eller armbågen. Låt endast handleden förflytta sig.

Om allt detta känns krångligt kan du också läsa om fördelarna med gitarrlektioner.

Tips för att spela gitarr med ett plektrum

Ett par tips för att spela gitarr med ett plektrum:

  • Höj inte handen för mycket.
  • Håll handleden avslappad för att kunna spela ordentligt.
  • Var uppmärksam på hur du rör dig.
  • Testa att luta plektrumet en aning för att inte spela för hårt.
  • Börja med att spela långsamt innan du ökar farten - långsamt.
  • Använd en spegel för att undvika stelhet i nacken - på så vis kan du se hur du rör dig och upptäcka fel.

Hitta några polare och skapa ett band idag!

Lycka till!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.