Musik gör många saker för många människor. Det transporterar, säkert. Det kan ta dig tillbaka, år tillbaka, till det ögonblick som vissa saker hände i ditt liv. Det är upplyftande, det är uppmuntrande, det stärker. - Aretha Franklin

Många svenskar kan spela musikaliska instrument. Vill du bli en utav dem eller bli en känd gitarrist? 

Du kan lära dig att spela gitarr för skojs skull, öva in två eller tre låtar, och imponera på dina vänner vid nästa fest. Att lära sig gitarrspel kräver dock en hel del ifrån din sida. Det ger dig en chans att låta fantasin sväva, träna upp ditt musiköra, och dessutom koppla av. Oavsett om du är ute efter en gratis gitarrlektion, online gitarrlektioner för nybörjare eller om du vill ta en gitarrkurs bara för att lära dig spela för skojs skull så finns det massor av fördelar med att lära sig spela gitarr.  

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
5
5 (7 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (6 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (7 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (6 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Utveckla din kreativitet med din gitarr

Du kan inte riktigt kalla dig en gitarrist efter att ha lärt dig ett par grundläggande barréackord och köpt ett ackordshäfte. Du behöver också kunna lägga ett riff, improvisera inom ett flertal olika musikstilar och komponera din egen musik.

Gitarren är ett fantastiskt sätt att utveckla din kreativitet. (Källa: Pexels).

Du kan börja förbättra din kreativitet så fort som du lyfter upp en akustisk gitarr, elektrisk gitarr eller en basgitarr. Detsamma gäller för de flesta konstnärliga aktiviteter, du behöver improvisera en del för att kunna landa i och utveckla din egen stil. Oavsett om du håller på med musik, konst eller dans så borde du uppmuntra dig själv till att utrycka din kreativitet och utveckla dina egna stilar.

Under en gitarrlektion så är det möjligt att din handledare eller lärare ber dig improvisera inför de andra studenterna genom att använda ett särskilt arpeggio, pentatonisk skala, eller ett specifikt gitarrackord.

Om du lär dig på egen hand så kommer du behöva att tvinga dig själv till att testa på den typen utav inlärningsteknik och bättra på flera aspekter av ditt gitarrspelande:

 • Ditt musiköra
 • Din andning
 • Ditt spelande
 • Koordinera din högra hand och vänstra hand
 • Din teknik
 • Din kreativitet

Om du blir mer kreativ med gitarren så kan du till och med börja skapa dina egna låtar och kompositioner till den. Ju mer du utövar improvisation, desto mer bekväm kommer du att känna dig med det. Snart kommer du kunna spela solon under dina framträdanden!

Svårt att komma i kontakt med din kreativitet?

Du kan alltid börja med en basgång, ett trumslag, eller en ackordföljd från en välkänd låt för att komma igång.

Att lära sig spela gitarr genom att gå med i ett band

Att lära sig spela gitarr på egen hand kan vara bra till en start, när du lär dig att läsa tabulatur, stämma din gitarr, och att använda ett plektrum. Det kan dock snabbt bli ganska tråkigt.

Att gå med i ett band är ett utmärkt sätt att dela din musikpassion! (Källa: Unsplash)

Du kan råka falla in i ett mönster där du upprepar samma övningar om och om igen, utan att veta hur du ska spela eller hur du ska ta dig framåt. Du kan snabbt börja känna dig omotiverad och överväga om du ska ge upp ditt gitarrspelande. Detta kan förstås hända även om du får gitarrlektioner av en gitarrlärare eller en privat handledare. Du kan dock alltid prata med dem ifall du inte känner dig utmanad nog eller om du behöver testa ett nytt tillvägagångssätt, som en grupplektion där du kan utvecklas sida vid sida med andra gitarrister.

Varför inte leta upp något band?

Musik finns till för att delas, lika mycket med andra musiker som med en publik. Den förmedlar känslor, tillåter oss att glömma bort våra problem, och får oss att börja dansa...

Oavsett om du vill spela bluesgitarr, rockgitarr, jazz-spelmönster, eller ett par kvintackord i ett punkband så kommer du få chansen att spela konserter genom att vara med i ett band. Först måste du dock lägga ner en del arbete. I själva verket så behöver varje medlem i ett band lägga ner mycket tid och kraft.

Som en nybörjargitarrist så är det enklast att gå med i ett band som redan existerar. Det innebär att du inte kommer behöva organisera repetitionstillfällen, övningsstunder, bandets kalender, eller schemaläggning utav konserter, de har troligen redan det anordnat.

Problemet är att när du först börjar så kan det vara svårt att hitta ett band som redan existerar och söker medlemmar. Gitarrister är knappast sällsynta och de flesta band kommer kunna välja ifrån flera olika stycken. Därför behöver du verkligen ge ditt allt under din audition och se till att vara väl förberedd innan du kommer dit.

Innan en audition bör du troligtvis öva in några utav låtarna som bandet regelbundet spelar. Då kommer du att känna dig mindre stressad och du kommer att kunna uppvisa alla dina talanger som gitarrist.

Du ska också veta att din nivå inte nödvändigtvis måste ses som en brist. Du kanske hittar en grupp på nybörjarnivå eller medelnivå som kan hjälpa dig göra blixtsnabba framsteg, förutsatt att du också övar vid sidan om de schemalagda repetitionstillfällena.

Se även till så att du får ett bra intryck av den gruppen musiker du tänker ansluta dig till! Precis som när du väljer din gitarrlärare och handledare så behöver du känna dig bekväm med dem, komma överens med dem och skapa en god atmosfär mellan bandets alla medlemmar.

Hitta din rytm genom att spela gitarr

Att vara medlem i ett band är ett utmärkt sätt att träna på rytm och takt.

En trummis kan hjälpa dig att utveckla din känsla för rytm. (Källa: Unsplash)

Om du spelar på egen hand så kan du även använda en metronom för att hålla takten. I ett band så kan du också lära dig att hålla takten och trummisen brukar agera som metronom för bandet. Varje instrument behöver följa trummisens takt. Medan du kan öva upp taktkänslan på egen hand så behöver du ändå följa trummisen när hen spelar. Alla har inte en naturlig rytm, trots allt.

Har du vuxit upp med musiker eller dansare så kommer du att vara mer familjär med rytmer och antagligen kunna lära dig spela gitarr fortare än någon som inte gjort det. En person helt utan musikalisk erfarenhet kommer antagligen behöva jobba på sin rytm, musikteori och sina skalor.

Att utveckla en rytmkänsla är dessvärre inte lika enkelt som att slå ett ackord. Medan det är mer komplicerat, så är det dock inte omöjligt!

Du behöver utveckla ditt lyssnande, lyssna på tempo, taktslag, och taktangivelser för varje låt du hör spelas på radio, TV, i mataffären eller till och med i liften!

Här är en del tips för att utveckla din rytm:

 • Stampa fötterna i takt
 • Räkna taktslagen
 • Låt din högra hand följa takten
 • Arbeta med en metronom
 • Spela med i en låt
 • Spela i ett band

Det kan kräva lite tid, men tillslut så kommer du att vara lika taktsäker som Hendrix och Clapton!

Vilka psykologiska fördelar finns med att spela gitarr?

Det finns många fördelar med att spela gitarr online, att lära sig som nybörjare eller att spela tillsammans med andra musiker. Glöm inte att det finns gratis gitarrlektioner och nybörjargitarrlektioner online.

Att spela gitarr är ett perfekt sätt att koppla av (Källa: Unsplash)

Att spela gitarr kan både ge bättre rörelseförmåga i dina fingrar samt följande fördelar:

 • Utveckla ditt minne:  för att lära in ackord, spela tabulaturer, eller öva in nya låtar så kommer du att behöva använda en del av de där grå cellerna. Du kommer lära dig att hålla koncentrationen under en längre tid och utveckla din minnesförmåga medan din hjärna fortsätter vara alert.

 

 • Gör dig av med stress: att öva ett instrument är ett bra sätt at koppla av. Du kommer behöva vara fokuserad på att lära dig spela gitarr istället för att oroa dig över karriären eller privatlivet. Stress är källan till många vardagsproblem: viktuppgång, minskad aptit, dåliga sömnmönster och dessutom kardiovaskulära problem. Tänk dig att kunna lätta på en del utav dessa endast genom att spela gitarr!

 

 • Självutveckling: När du spelar piano behöver du endast trycka ner tangenten för att spela en not, men när du spelar gitarr behöver du trycka ner strängarna på rätt sätt för att spela en not. Det kan kräva mycket arbete. Alla lär sig inte lika fort, men ändå kommer alla till en punkt då de känner att framstegen börjar avta eller har stagnerat. Du behöver vara fast beslutsam för att ta dig förbi den.

 

 • Nöje: precis som med sport så kan gitarrspelande hjälpa till att släppa ut dopamin och endorfiner, två hormoner som kan höja humöret.

 

 • Känslouttryck: musik är först och främst ett uttrycksmedel för våra känslor, vare sig glädje, melankoli, ilska eller kärlek. Om du är på bristningsgränsen, ta upp ditt instrument och börja spela ett riff eller en ackordsprogression så kommer du börja må bättre. Tänk inte för mycket, utan spela bara.

 

 • Träffa människor: att spela gitarr är ett fantastiskt sätt att lära känna andra musiker som har samma passion för musik som du. Att gå med i ett band kan hjälpa dig att hitta nya vänner och dela ett gemensamt intresse.

Så är du redo att börja spela gitarr?

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.