Så du har bestämt dig för att du vill lära dig att spela trummor - grattis! En av de första sakerna du kanske bestämmer dig för som en ny trummis är den typ av musik du vill spela och vilket trumset du vill använda.

Oavsett om du vill lära dig att spela trummor på ett jazztrumset, ett fusiontrumset, rock n' roll-trumset eller utan ett vanligt trumset, finns det inget rätt eller fel val.

Men du kanske har bestämt att rock n' roll-trummor är något för dig, eller kanske har du hittat en grupp vänner som skulle vilja bilda en grupp, och ha dig som deras trummis?

I den här artikeln beskrivs några av grunderna för rock n' roll spelningar, och några av de saker man bör se upp med när man köper ett rock n' roll-trumset.

rock n roll trummor
Om du vill spela i ett rock n' roll-band kan ett rock n' roll-trumset vara bra att ha. (Bildkälla: CC0 1.0, Free-Photos, Pixabay)
De bästa lärarna i Trummor
Första kursen gratis!
Fabian
Fabian
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Albin
Albin
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Servane
Servane
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Rasmus
5
5 (3 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Jabran
5
5 (5 recensioner)
Jabran
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Oscar
Oscar
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Fabian
Fabian
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Albin
Albin
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Servane
Servane
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Rasmus
5
5 (3 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Jabran
5
5 (5 recensioner)
Jabran
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Oscar
Oscar
250 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad är Rock n' Roll-trummor?

Även om de kallas rock n' roll-trummor är sådana trummor i huvudsak bara en del av ett vanligt trumset.

Det som gör standardtrummor till rock n' roll-trummor är deras konfiguration -- en gemensam konfiguration som populariserades av rockgrupper under 1970- och 1980-talet.

Naturligtvis är det inte att säga att du inte kan anpassa hur du konfigurerar ditt egna trumset -- självuttryck är ju en viktig del i att spela alla musikinstrument!

Men om du är ny, eller vill ha ytterligare vägledning som hjälp på vägen, kan det vara till hjälp att veta hur ett rock n' roll-trumset kan se ut.

Till exempel kan du förvänta dig att se:

 • En 22-tums bastrumma;
 • En 12-tums puka;
 • En 13-tum medium puka;
 • En 16-tums golvpuka; och
 • En 14-tums snärtrumma.
 • Alla pukor är är upphängda förutom golvpukan som står på golvet.

Dessutom är det inte ovanligt att hitta en hi-hat, en Ride-cymbal och en Crash-cymbal när det gäller rock, punk eller bluesmusik.

Dessutom är varje trummis fri att ändra konfigurationen på trumsetet. Till exempel kan du lägga till extra cymbaler eller använda en snärtrumma.

Det bästa sättet att hitta en konfiguration som fungerar för dig är att prova några olika inställningar, några vanliga och några kanske mindre vanliga, och se vilket resultat du gillar mest!

rock n roll trummor
Om du vill spela trummor måste du bestämma vilken typ av trummor du vill ha, precis som du måste välja vilken typ av gitarr du vill spela om du vill spela gitarr. (Bildkälla: CC0 1.0, herryway, Pixabay)

Betydelsen av att ha en bastrumma när du spelar Rock n' Roll-trummor

Det är ingen tvekan om att bastrumman har en enorm roll när det gäller ett rock n' roll-trumset. Du kan hitta bastrummor i alla storlekar, en populär sådan är till exempel 26-tums bastrumma som John Bonham, trummisen i Led Zeppelin, brukade spela på.

Så om du tittar på att lära dig spela rock n' roll-trummor rekommenderas det starkt att du ser till att du är bekväm att använda och spela på en bastrumma och fokuserar på att spela det bra. Detta kan till och med vara en av de första sakerna som du bör lära dig att göra.

För att skapa ett rock n' roll-ljud räcker det inte bara att slå på en bastrumma vilket också är anledningen till att det är värt att lära sig hur man spelar på en bastrumman.

För ett förbättrat ljud kan du försöka placera foten i pedalens mitt och använda ett av de två vanliga sätten att trycka ned pedalen på:

 • Plattfotstekniken: I denna position är det vristen som gör arbetet;
 • Häl upp-tekniken: För ett mer rock n' roll-ljud förlitar sig denna teknik på övre lår och knä för att driva pedalen, vilket borde ge ett starkare ljud.

Ett annat tips som hjälper dig att behålla kontrollen när du använder ovanstående tekniker är att försöka hålla foten på pedalen när du trummar (dvs inte ta bort foten!)

Om du letar efter andra sätt att försöka återskapa ett rock n' roll-ljud när du trummar, är det en bra idé att prova att återskapa det sätt som dina favorit-trummisar spelade rock n' roll på. Detta borde också ge dig lite extra motivation och inspiration när det gäller att förbättra din egen spelstil och teknik.

Så oavsett om du är ett fan av Travis Barker, Phil Collins, Dave Grohl, Keith Moon eller en annan trummis, var inte rädd för att göra en del research och se om du skulle vilja försöka efterlikna deras trumstilar.

Att välja ett trumhuvud

En trummis har ett antal olika roller att spela, särskilt när han spelar i ett band eller som en del av en grupp. En trummis kan till exempel:

 • Bestämma tempot;
 • Spela en iögonfallande takt; och
 • Få dig att dansa!

Naturligtvis är det bara några saker som en trummis kan tillhandahålla inom en grupp.

Men för att en trummis ska lyckas med vad denne gör är det också viktigt att denne har ett trumhuvud som passar väl när det gäller den trummisstil och den musikstil som denne gillar att spela.

Den typ av trumhuvud du väljer att använda är lika viktigt som att välja vilket rock n' roll trumset du vill spela på.

I huvudsak innehåller en trumma ett smethuvud, vilket är vad en trummis faktiskt slår på och ett resonanshuvud . Resonanshuvudet reagerar när smethuvudet slåss till och har påverkan på det ljud som produceras.

När det gäller att byta ut huvud, försök att sträva efter att byta smethuvudet minst en gång om året. I huvudsak vill du inte komma till en punkt där huvudet går sönder och sedan tvingas du byta ut det -- du bör byta ut det innan det går sönder.

Likaså försök att inte försumma resonanshuvudet för mycket. Om du kan sträva efter att byta ut resonanshuvudet vartannat år, så desto bättre.

Naturligtvis, ju mer du spelar, desto oftare måste du troligtvis byta ut huvuden på dina trummor. Ofta är snärtrumman den mest använda, och därför kan det också bli det trumhuvudet som du behöver byta ut oftast.

När du byter trumhuvud på en puka kan du också överväga om det är värt att byta ut alla på alla dina pukor, eftersom det kan bidra till att upprätthålla ett konsekvent ljud. Naturligtvis är detta beslut i slutändan upp till dig, och huruvida din budget skulle tillåta dig att byta alla huvuden på en gång.

rock n roll trummor
Det är en bra idé att prova alla rock n' roll-trummor innan du köper dem. Att välja vilket rock n' roll-trumset du vill köpa är ett viktigt beslut. (Bildkälla: CC0 1.0, jeanvdmeulen, Pixabay)

Att välja Rock n' Roll-trummor

När det gäller att välja vilka rock n' roll trummor du vill spela på, kan det känns som om valet är oändligt.

Det finns till exempel många faktorer att ta hänsyn till, till exempel:

 • Din budget;
 • Hur mycket utrymme du har för en trumset;
 • Vilka element du vill ha i din rock n' roll-trumset;
 • Om du vill köpa varje element separat; eller
 • Om du föredrar att köpa ett färdigt set.

Att researcha är en av de bästa sakerna du kan göra när du vill köpa ett nytt trumset. Fråga runt och se vilket rock n' roll-trumset som har fått bra recensioner, och vilka sets som specialister rekommenderar att du köper.

Om du är en relativt ny trummis eller en nybörjare, känn dig inte pressad  att köpa en dyr trumuppsättning då fler trummor på startnivå räcker långt. Om du får chansen att prova trummorna innan du köper dem, desto bättre!

I slutändan bör det trumset som du väljer vara ett som hjälper dig att spela och bli bättre på det. Det borde inte heller ruinerad dig rent ekonomiskt och borde dessutom vara en uppsättning som du är bekväm att spela på, oavsett om du följer en specifik takt eller spelar ditt eget trumsolo.

Behöver du en lärare i Trummor ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.