Oavsett om du studerar franska som främmande språk i skolan, lär dig franska online eller genom att prata med fransktalande personer, så har du säkert undrat över hur lång tid det tar att lära sig flytande franska.

Vare sig du befinner dig i Stockholm, Paris, New York eller Bangkok så har det aldrig varit lättare än idag att lära sig ett språk, med hjälp av alla onlinekurser, appar och sociala medier som finns tillgängliga idag. Det finns dessutom en mängd hjälpmedel för att översätta franska till svenska online.

Enligt Observatoriet för det Franska Språket talas franska idag av 421 miljoner människor, och kan jämföras med spanskan som talas av 451 miljoner och arabiskan som har 402 miljoner talare. Vad de flesta dessutom inte vet är att franskan förväntas gå om spanskan år 2022 när det gäller antalet talare av språket.

Oavsett om du är intresserad av romanska språk, vill hitta ett jobb på franska eller kunna ta dig fram när du vill resa i ett fransktalande land, så är franskan ett användbart språk att kunna!

Franska talas i många delar av världen. Varför inte lära dig franska på andra sidan jorden? Källa: Sean. O @seantookthese (Unsplash)
De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Gregory
4,9
4,9 (13 recensioner)
Gregory
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (7 recensioner)
Céline
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (6 recensioner)
Julia
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (9 recensioner)
Audrey
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stéphane
5
5 (9 recensioner)
Stéphane
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Danièle
5
5 (3 recensioner)
Danièle
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (13 recensioner)
Gregory
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (7 recensioner)
Céline
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (6 recensioner)
Julia
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (9 recensioner)
Audrey
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stéphane
5
5 (9 recensioner)
Stéphane
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Danièle
5
5 (3 recensioner)
Danièle
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Hur Snabbt Lär Man Sig Franska?

Vill du lära dig prata franska genom att ta språklektioner en kväll i veckan, ta en intensivkurs i franska, eller genom att prata med andra fransktalande personer på ett språkcafé några gånger i månaden? Oavsett vilket så är det omöjligt att säga exakt hur lång tid du kommer att behöva för att lära dig flytande franska då det beror på en mängd olika faktorer.

Det man däremot kan säga är att franska är ett av de lättare språken för en svensktalande person att lära sig, kanske tvärtemot vad många kanske tror! Enligt det Amerikanska Institutet för Utrikesservice (FSI) är nämligen romanska de språk i världen som är lättast att lära sig.

Men vad innebär det egentligen att "kunna ett språk"? Och på vilken nivå måste man kunna ett språk för att kunna säga att man pratar ett språk flytande?

Det Europeiska rådet har gjort det lite lättare att svara på den frågan: i och med den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS) som tagits fram i just det syftet kan man lättare bedöma sin språkliga nivå, med hjälp av ett verktyg som används internationellt.

GERS anger 6 olika nivåer från A1 till C2, där A1 anger nivån för nybörjare (débutant) och C1 anger den nivå då man pratar ett språk flytande (courant). C2 innebär att man i princip är tvåspråkig (bilingue).

Enligt GERS ska man exempelvis kunna följande:

På A1-nivå:

 • förstå vanliga ord och enkla fraser,
 • föra ett enkelt samtal om välbekanta ämnen, samt
 • ställa och svara på enkla frågor om välkända ämnesområden (förutsatt att den andra personen pratar långsamt och mycket tydligt)
 • berätta om sig själv, var man bor och beskriva någon person man känner med enkla fraser och meningar
 • skriva enkla meddelanden och hälsningar som exempelvis ett vykort

På B2-nivå:

 • förstå längre framställningar och mer komplicerad argumentation (förutsatt att ämnet är mer eller mindre bekant)
 • förstå det mesta i nyheter och TV-program samt filmer på standardspråk
 • samtala och diskutera med fransktalande personer på ett naturligt sätt
 • aktivt delta i diskussioner om välkända ämnen och argumentera för sin sak
 • skriva tydlig och detaljerad text om välbekanta ämnen, mer utvecklade brev samt uppsatser och rapporter

För att kunna studera på ett franskt universitet måste man ha uppnått minst B2 i franska (förutom om man ska studera franska som främmande språk på universitetet!). Det är också den nivå som brukar behövas för att kunna få ett fransktalande jobb i Frankrike.

Den ovannämnda studien gjord av FSI visar på följande siffror när det kommer till tiden det normalt tar att lära sig ett språk:

 • Grupp 1, 20 - 30 veckors kurs: Franska, Spanska, Italienska, Portugisiska, Tyska, Holländska, Rumänska
 • Grupp 2, 36 veckor: Indonesiska, Malaysiska
 • Grupp 3, 44 veckor: Armeniska, Tjeckiska, Farsi, Finska, Grekiska, Hebreiska, Hindi, Ryska
 • Grupp 4, 88 veckor: Arabiska, Kinesiska, Japanska, Koreanska

Med andra ord skulle du exempelvis kunna ta dig fram hyfsat bra med franskan på A1 eller A2-nivå efter att ha lyssnat på podcasts som "coffee break french" eller andra språkpoddar, medan det skulle vara betydligt svårare med ett språk som kinesiska eller arabiska.

Men om du vill lära dig mer än bara grundläggande fransk grammatik och franska verbböjningar så kan det vara värt att gå en språkkurs eller anlita en privatlärare i franska via Superprof. Enligt studien ovan behöver du lägga ner minst 480 timmar på dina språkstudier för att nå till en intermediär nivå. För att nå ännu högre och lära dig franska på B2 eller C1-nivå bör du enligt studien lägga ner ca 600-750 timmar.

Med rätt metoder kan du lära dig franska oavsett var du befinner dig! Källa: Isaiah Bekkers (Unsplash)

Så om du exempelvis skulle gå en intensivkurs i franska och läsa 20 timmar per vecka (vilket är det antal timmar som erbjuds av många språkkurser) så skulle du nå B1-nivå i franska på bara 6 månader. Och att lära sig ett helt nytt språk på ett halvår är ju inte så tokigt!

Om du istället skulle träna på språket 10 timmar om dagen - vilket absolut är möjligt, framförallt om du bor i ett land där språket talas - så skulle du enligt den här studien nå motsvarande nivå på 48 dagar!

Men hur lång tid det tar att lära sig ett språk flytande beror i slutändan på en mängd olika faktorer, som exempelvis ditt modersmål, dina förkunskaper i grammatik och framförallt din motivation och din inställning till målspråket.

Vad Innebär Det att Lära Sig Franska?

Oavsett om du lär dig ett nytt språk genom att ta språkkurser, studera utomlands eller genom att traggla verbformer så är det viktigt att du lägger ner ordentligt med tid på att studera språket. Men det finns även andra faktorer som du behöver ta hänsyn till när du lär dig franska eller andra romanska språk.

Tydliga Mål

Vill du lära dig franska för att kunna beställa mat på en restaurang, boka ett hotell och fråga om vägen inför din semester i Frankrike eller något annat franskspråkigt land? Ska du söka jobb eller läsa en kurs i Frankrike och behöver ett språkdiplom som DELF eller DALF för att bevisa din språkliga nivå? Har du fransktalande vänner eller familj som du vill kunna kommunicera med på franska?

För att inlärningen ska bli effektiv och för att du ska bli motiverad till att studera behöver du ha ett tydligt mål med dina studier.

Du kan ha vilken anledning som helst att vilja lära dig prata franska, så se till att definiera för dig själv vad du vill uppnå med dina studier i franska! Framförallt om du tar privatlektioner behöver du prata med din lärare om vad du har för mål och förväntningar på kursen för att du ska få så bra undervisning som möjligt.

Att veta vad du vill uppnå med dina studier kommer också hjälpa dig att bestämma vilken typ av undervisning du vill ha. Här kan du läsa mer om kostnader för franskakurser samt var du kan ta lektioner i franska.

Minnas Det Du Lärt Dig

Att lära sig ett språk innebär att du behöver metoder för att memorera ord, fraser och verbböjningar.

Ett sätt att lättare minnas olika ord att koppla dem till ett visst område, som restaurang, väder, mat, intressen, osv. Du kan också koppla orden till bilder - har du fotografiskt minne kan du nämligen behöva en minnesbild för att lättare komma ihåg orden. Du kanske tycker att ett ord låter som ett annat ord på ditt språk? Då kan du rita en bild av ordet som du kan och skriva det franska ordet bredvid!

Det viktigaste för att minnas olika ord och uttryck är att repetera dem med jämna mellanrum. Öva hellre 1o min varje dag än en timme en gång i veckan! En studie genomförd av Harry P. Bahrick visade att de som inte aktivt fortsatte träna på ett nytt språk hade glömt 60% av ordförrådet efter 3 år. Det räcker alltså inte att träna på ett ord inför ett prov!

Men det viktigaste metoden är såklart att prata och sätta orden i ett sammanhang! Det gör du lättast genom att vistas i landet där språket talas.

Memorera dina franskaglosor lättare genom att spela olika spel! Källa: Brett Jordan (Unsplash)

Rätt Metodologi

Det finns många olika metoder för att lära sig ett nytt språk, alltifrån till att repetera ord och fraser på duolingo till att flytta utomlands och prata med modersmålstalare varje dag. Men för de allra flesta leder språkkurser och undervisning till en mycket snabbare inlärning än om man enbart studerar på egen hand genom instruktionsvideor eller appar.

Att gå en kurs i franska har många fördelar. Du får inte bara regelbunden och varierad undervisning, utan du får också möjlighet att diskutera kring olika franska företeelser och ta del av lärarens personliga erfarenheter och kunskaper.

En lärare i franska kan anpassa undervisningen efter din nivå, förklara nyansskillnaden mellan olika tempus, förklara komplicerade franska uttryck eller visa hur man genom att bara ändra uttalet kan ändra betydelsen av en hel mening!

Genom att gå en språkkurs eller ta privatlektioner i franska så får du också chansen att prata med andra, vilket är det allra viktigaste för att lära sig att kommunicera på ett främmande språk!

Drömmer du om att flytta till Frankrike? Läs mer här om hur du kan förbereda dig inför din resa! Eller varför inte lära dig franska på Martinique eller i Franska Guyana?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.