Det är många i världen som är intresserade av att lära sig franska, och ännu fler som redan talar språket flytande! Franskan har idag ca 77 miljoner modersmålstalare i hela världen. Franskan är nämligen förstaspråk i många länder, inte bara i Frankrike!

Visste du till exempel att franskan är officiellt språk i Belgien, Kanada, Haiti samt i hela 21 afrikanska länder? Eller att de länder där flest personer lär sig franska är Marocko, Madagaskar och Egypten? Att lära sig franska gör alltså att du kan skapa dig kontaktnät i hela världen!

Gillar du att tänka logiskt? Att lära sig språk har faktiskt många likheter med att lära sig matematik! Men istället för att lära dig matematiska formler och hur man räknar ut ekvationer, så måste du lära dig ett grammatiskt system och hur man sätter ihop fraser och ord i en viss ordningsföljd. Och istället för att räkna ut ekvationer skapar du dina egna meningar!

Det är en speciell känsla när man har kommit över den första språktröskeln och kan börja skapa sitt eget språk. För även om du måste följa vissa regler och mönster så är språk levande och något man kan experimentera med. Och det är när du nått dit som det börjar bli riktigt roligt!

Att lära sig ett språk innebär alltså att du får använda både din logik - och din fantasi!

I den här artikelserien kommer vi att ta upp några saker som är bra att tänka på när du ska börja lära dig franska, oavsett om du vill ta privatlektioner, gå en intensivkurs eller lära dig franska utomlands!

Att lära sig språk innebär att experimentera och använda sin fantasi! Källa: David Clode (Unsplash)
De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Gregory
4,9
4,9 (15 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (6 recensioner)
Julia
235 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (9 recensioner)
Audrey
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stéphane
5
5 (9 recensioner)
Stéphane
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (15 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (6 recensioner)
Julia
235 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (9 recensioner)
Audrey
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stéphane
5
5 (9 recensioner)
Stéphane
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Hur Lång Tid Tar Det att Lära Sig Franska?

Man hör ofta att franskan är ett svårt språk, men tvärtemot vad många tror är franskan ett av de språk i världen som är enklast att lära sig!

Det Amerikanska Institutet för Utrikesservice (FSI) genomförde en studie över hur lång tid det normalt tar att lära sig olika språk. När de delade in språken i fyra olika kategorier hamnade franskan tillsammans med de andra romanska språken i den första gruppen, alltså bland språken som normalt går snabbast att lära sig.

Enligt den studien behöver man gå en språkkurs i 20-30 veckor (6-8 månader) för att nå B1-nivå i franska. Däremot är det svårt att säga exakt hur lång tid det tar att lära sig ett språk, eftersom det beror på en mängd olika faktorer. Hur snabbt du lär dig ett språk beror bland annat på ditt modersmål, din motivation, vilken kurs du går, vilken metod du använder eller var du befinner dig.

Innan du väljer språkkurs är det bra att fundera på varför du vill lära dig franska. Vill du kunna bo och jobba i Frankrike eller vill du kunna läsa klassiker på franska? Det ökar nämligen din motivation om du:

 • har ett tydligt mål med dina studier
 • använder en inlärningsmetod som fungerar för dig.

Att veta vad du har för mål med dina studier hjälper dig att välja vilken typ av kurs eller lärare du vill ha. Oavsett om du väljer att studera franska på distans, med en privatlärare, i en liten grupp, på språkcafé eller i skolan så är det också mycket viktigt att du repeterar det du lärt dig.

Att lära sig ett språk tar olika lång tid för olika personer eftersom det är många faktorer påverkar inlärningen. Källa: Viktor Kyrianov (Unsplash)

Var och Hur Lär Man Sig Franska?

Det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är såklart att vistas i ett land där språket talas. Så om du vill lära dig franska har du tur, för franskan talas av ungefär 200 miljoner människor i hela världen - från Québec till Franska Polynesien!

Ju mer input du får, alltså ju mer du lyssnar på franska i vardagen, desto snabbare kommer du att lära dig språket. Men oroa dig inte - det behöver inte bara ske i målspråkslandet. Du kan också lära dig franska genom att exempelvis titta på fransk film med svensk undertext, lyssna på franska poddar och fransk musik eller titta på franska nyhetsprogram.

Med dagens digitala resurser går det att hitta det mesta! Bland annat har UR flera bra program där språknivån är anpassad för de som lär sig franska, och du kan dessutom träna med hjälp av quiz och andra anpassade uppgifter.

Även om det går att lära sig franska på egen hand så är det mycket mer effektivt att gå en kurs i franska. För dig som inte har möjlighet att åka till Frankrike för att gå en språkkurs och tillbringa några veckor i exempelvis Paris, Nice eller Aix-en-Provence, så finns det andra alternativ för att lära sig franska på närmare håll.

I Sverige finns några olika institutioner som erbjuder kurser i franska, bland annat:

 • Franska Institutet
 • Alliance française
 • Folkuniversitetet

På Folkuniversitet kostar en veckas intensivkurs i franska ca 2500 kr.

Du kan också ta privatlektioner i franska. På Superprof kan du hitta en lärare som finns i närheten av dig som erbjuder olika typer av franska kurser. Fördelen med plattformar som Superprof är att du där hittar olika typer av lärare i olika priskategorier på ett och samma ställe, så att du kan jämföra och hitta ett alternativ som passar dig. Med en privatlärare kan du lättare anpassa undervisningen efter dina behov än om du går en kurs med många andra elever.

Däremot är det en fördel att vara flera så att man kan träna med varandra. Varför inte ta privatlektion med ett par kompisar som också vill lära sig prata franska? Då kan ni hjälpas åt med inlärningen, och även öva tillsammans mellan lektionstillfällena.

Genom att vistas i ett fransktalande land lär du dig både om språket och kulturen. Källa: Reuben Mcfeeters (Unsplash)

Innan du kontaktar din lärare är det viktigt att du vet vad du har för mål med kursen, vad du har för nivå i franska och hur mycket du är beredd att betala för lektionerna. Då kan ni tillsammans komma fram till ett upplägg som passar dig. Med hjälp av den gemensamma referensramen för språk, som tagit fram av Europeiska språkrådet, kan du lättare bedöma din nivå i franska och hur mycket du behöver lära dig för att uppnå just dina mål.

Måste man Kunna Franska För att Flytta till Frankrike?

Du behöver inte nödvändigtvis kunna franska för att bo i Frankrike, men det underlättar otroligt mycket! Att kunna prata franska med lokalbefolkningen ger dig en helt annan upplevelse av landet och kulturen. Du kan ibland också få ett extra leende om du pratar franska eftersom fransmännen verkligen gillar sitt språk och uppskattar alla som försöker lära sig det!

Det blir allt vanligare att man pratar engelska i Frankrike, och framförallt där det finns mycket turister, som i Paris. Men det är något helt annat att kommunicera på det språk som talas i landet. Vare sig du vill beställa en café au lait och en croissant eller genomföra en jobbintervju så är du hjälpt av att kunna prata franska!

Som Europeisk medborgare behöver du inget visum för att flytta till Frankrike. Däremot finns det några andra saker som kan vara bra att tänka på innan du ger dig iväg:

 • Byråkrati: I Frankrike tycker man mycket om olika typer av dokument, så det kan vara bra att förbereda så mycket sånt som möjligt innan du reser, som exempelvis försäkringsbevis och bankpapper.
 • Bostad: Det är inte helt lätt att hitta bostad i Frankrike så det kan vara bra att ta hjälp av sociala medier eller andra kontakter.
 • Jobb och studier: För att kunna söka jobb eller studera på ett franskt universitet behöver du vanligtvis ha uppnått nivå B2 i franska. Se till att vara ute i god tid om du vill studera på ett franskt universitet! Att hitta jobb gör du däremot lättast när du väl är på plats.
Att prata franska gör att du kommer närmare den franska kulturen. Källa: Agence Producteurs Locaux Damien Kühn (Unsplash)

Eftersom de gärna vill ha papper och bevis på det mesta så kan det också vara bra att kunna bevisa dina kunskaper franska genom att ta ett språktest eller språkdiplom. Det finns framförallt tre välkända test och diplom i franska, nämligen TCF (Test de Connaissances en Français), DELF (Le Diplôme d'Études en Langue Française) och DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française).

Alla dessa test kan du genomföra på Franska Institutet i Stockholm. För att förbereda dig inför testen kan du boka in dig på franska kurser Stockholm.

Du kan göra testen på alla nivåer, alltså A-C:

 • A = grundläggande nivå,
 • B = intermediär nivå,
 • C = avancerad nivå.

Även om du inte behöver kunna prata som en person som är född och uppvuxen i ett fransktalande land så kan det hjälpa dig mycket att lära dig några franska uttalsregler.

Förbättra Ditt Franska Uttal

Att ha koll på några grundläggande uttalsregler gör dels att du lättare gör dig förstådd när du ska prata franska, och dessutom kan reglerna vara till stor hjälp när du ska lista ut hur orden ska uttalas.

Det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska uttala de franska orden, men om du lär dig några enkla regler så kommer du att förbättra ditt franska uttal väldigt mycket snabbare!

Du kan exempelvis lära dig om:

 • Hur man uttalar franska fonem
 • Speciella franska tecken
 • Den franska intonationen

Det är otroligt kul att lära sig ett nytt språk! Genom att dra nytta av alla resurser som finns tillgängliga idag, med allt ifrån onlinematerial som podcasts och utbildningssidor till otaliga språkkurser, privatlärare och andra språkintresserade - som du lätt kan hitta via sociala medier - så kan du gå snabbt från att lära dig grundläggande franska ord, fraser och meningar till att kommunicera flytande med andra fransktalande personer.

Du kanske drömmer om att bosätta dig i ett fransktalande land? Oavsett om du lockas av exotiska stränder eller storstadslivet i Paris så kan kunskaper i franska ta dig dit!

Känner du dig redo att lära dig franska?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.