Det är många som vill lära sig franska genom att ta en franska kurs, vilket inte är så konstigt eftersom franskan tillhör ett av de större språken i världen! Det finns idag ca 275 miljoner fransktalande i hela världen, från Nordamerika till Europa och Oceanien, om man räknar med alla som har franskan som första- eller andraspråk.

Franskan är också det mest studerade språket i världen efter engelskan, och man räknar med att det finns ca 600 miljoner människor som har goda kunskaper i franska. Det kanske inte verkar så om man tittar på statistiken i den svenska skolan, där spanskan är långt mer populärt än franskan, men om man blickar ut i världen så ser det alltså lite annorlunda ut!

Med bra undervisning och metoder kan du lära dig att prata franska på bara några månader. Kom ihåg att det viktigaste när man lär sig ett språk är inte att låta precis som en person som har franska som modersmål, utan att göra sig förstådd, oavsett vilken brytning man har!

Men ibland kan ord som uttalas fel vara svårt att uppfatta för en fransktalande person, och ju närmare du kommer det franska uttalet, desto lättare blir det också att kommunicera på franska. Därför ska vi i den här artikeln titta närmare på hur du kan förbättra ditt franska uttal.

Språk handlar om att kommunicera, förmedla ett budskap och att förstå varandra. Källa: Ben White (Unsplash)
De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Gregory
4,9
4,9 (15 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
440 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Danièle
5
5 (4 recensioner)
Danièle
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (15 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
440 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Danièle
5
5 (4 recensioner)
Danièle
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad Innebär Egentligen ett Franskt Uttal?

Det franska uttalet är något som avskräcker många från att börja lära sig franska, men när du väl börjar sätta dig in i språket så kommer du att märka att det franska språket är relativt regelbundet, till skillnad från exempelvis engelskan. Vi är bara så vara att höra engelska att vi inte tänker på hur oregelbundet det engelska uttalet faktiskt är!

Sanningen är den att det inte bara finns ett franskt uttal, liksom det inte bara finns ett engelskt uttal; eftersom franskan talas i olika delar av världen har språket utvecklats på olika sätt. På samma sätt som engelskan låter olika i USA, England, Indien och Australien, låter franskan olika i Frankrike, Québec, Haiti och Kamerun.

Det finns såklart också regionala skillnader, vilket gör att en fransman från Lille inte låter likadant som en fransman från Marseille. Man brukar prata om 4 huvudregioner när det kommer till uttalsskillnader i franskan:

 • Den norra dialekten som finns i Normandie, Bretagne, Picardie, Champagne, Lorraine och Bourgogne.
 • Parisdialekten runt regionen Ile-de-France.
 • Den södra dialekten som är influerad av det så kallade "langue d'oc"från vulgärlatinet och brukar delas upp i 4 dialekter: Den provensalska (Marseille, Nice), languedoc (Montpellier), occitane (Toulouse) och gascogne (Bordeaux).
 • Lyondialekten som är influerad av den antika staden Lugdunum.

Du kommer också att vara påverkad av ditt modersmål när du lär dig franska, och du behöver heller aldrig sträva efter att låta precis som en fransman när du pratar franska. Det är nästan omöjligt, och inte alls nödvändigt! Däremot kan det vara en rolig utmaning att komma så nära ett franskt uttal som möjligt. Det får du bland annat lära dig när du bestämmer dig för att ta en kurs i franska för nybörjare.

Att lära sig franska uttalsregler är viktigt om du vill förbättra din franska. Källa: Cathryn Lavery (Unsplash)

Även om franskan skiljer sig mellan olika regioner och olika delar av världen så finns det ändå en hel del grundläggande uttalsregler som man måste kunna, framförallt för att du ska kunna göra dig förstådd när du pratar. Vet du till exempel vad som är skillnaden mellan en akut och en grav accent, hur man uttalar ett c cédille eller hur man gör en liaison?

Man skulle kunna bryta ner det franska uttalet i 3 olika delar:

 • Uttal av franska fonem (både hur och när de ska uttalas)
 • Speciella franska tecken (cedilj, cirkumflex, accenter...)
 • Intonationen (språkmelodin)

Innan du får panik av att du inte hittar någon cedilj på tangentbordet så ska vi ta en närmare titt på några av de här franska klurigheterna!

Hur Man Uttalar Franska Stavelser

En sak som kan vara lite svårt med franskan är att språket skiljer sig ganska mycket mellan stavning och uttal, jämfört med exempelvis spanskan och italienskan där uttalet mer direkt följer stavningen och därmed är lättare att läsa ut.

Därför kan det kännas lite svårt i början när man ska lära sig uttala ord på franska. Men oroa dig inte - så snart du lärt dig några uttalsregler så kommer franskan att kännas mycket lättare! Därför är det viktigt att du lägger ner mycket tid i början av dina studier i franska. Varför inte ta hjälp av en privatlärare som kan hjälpa dig med uttalet?

Stumma bokstäver

En klurighet med franskan är att en hel del bokstäver och stavelser inte ska uttalas alls! De är så kallade stumma, vilket innebär att de syns i skrift men försvinner helt när man ska uttala ordet.

Till exempel försvinner:

 • 'h' i början av ett ord,
 • konsonanten i slutet på ett ord (förutom 'r' och 'l'),
 •  'e' i slutet på ett ord.

Så om vi tar ordet homme (man) uttalas det alltså om, eftersom både 'h' och 'e' försvinner. Skulle du kunna räkna ut hur följande franska ord uttalas?

 • Pomme (äpple)
 • Madame (fru)
 • Bonnet (mössa)
 • Aller (gå, åka)
 • Huile (olja)

Som i alla andra språk kan det också hända att man förkortar orden för att det ska gå snabbare att säga dem, och att vissa ljud då försvinner. Till exempel kan frasen "je ne sais pas" ("jag vet inte") dras ihop till "je pas" och därmed uttalas som [shöpa] istället för [shönösäpa].

Det här är något man måste vänja sig vid genom att lyssna mycket på det vardagliga språket.

Letar du franska kurser Stockholm eller någon annanstans i landet, så kan din lärare hjälpa dig genom att ge ytterligare tips på hur du kan förbättra ditt uttal.

Du behöver inte låta som en fransk person för att kunna kommunicera på franska! Källa: Melinda Gimpel (Unsplash)

Speciella Franska Tecken

I franskan finns en hel del tecken och andra företeelser som inte förekommer i svenskan. Men istället för att bli skrämd av dem och tänka att tecknen gör språket svårare, kan du istället påminna dig om att tecknen finns där för att hjälpa dig med uttalet! Accenterna, cédillen och cirkumflexen säger dig nämligen både hur en bokstav ska uttalas och att den ska uttalas!

Smidigt, eller hur? Låt oss ta en titt på några av dem.

Accenter

Om du minns så pratade vi tidigare om grava och akuta accenter. Du har säkert sett dem förut, framförallt den akuta accenten som ibland också förekommer i svenskan. Däremot kanske du inte visste vad den hette eller vad den har för funktion!

Vi kan ta bokstaven 'e' som exempel eftersom den är lite speciell i franskan. Oftast försvinner den i slutet på ordet, som du ju redan vet, men ibland kan den ta en accent, vilket påverkar uttalsreglerna.

Så här ser accenterna ut:

Akut accent = é. Uttalas [e] som i hel, café eller idé. 

Grav accent = è. Uttalas [ä] som i vän, känn eller lämna. 

Om du ser den här accenten på 'e' så vet du alltså:

 • hur bokstaven ska uttalas
 • att bokstaven ska uttalas, även om den är i slutet på ett ord!

Kan du klura ut hur följande ord uttalas?

 • Télé (TV)
 • Allé (åkt, gått)
 • Mère (mamma)
 • Père (pappa)
 • Frère (bror)

La cédille (cediljen)

Om du bara har lite koll på franska så har du med största sannolikhet redan sett cediljen. Den förekommer nämligen i det franska ordet för franska, alltså i ordet français.

Som du kanske redan listat ut är cediljen alltså den lilla "svansen" som hänger på bokstaven 'c'. Men vad gör den då där?

Jo, den berättar för oss att 'c' ska uttalas [s] och inte [k]! Det är nämligen så att när ett 'c' kommer före någon av vokalerna 'a' 'o' och 'u' så uttalas det i regel [k]. Så om man vill att det istället ska uttalas [s] markeras det med en cédille!

Att förstå olika språktecken hjälper dig att uttala orden rätt! Källa: Tristan Colangelo (Unsplash)

Cirkumflexet

Cirkumflexet är det lilla "taket" [^] som man kan se ovanpå bokstäverna. Det kan förekomma på alla vokaler och betyder att det där tidigare funnits ytterligare en bokstav som fallit bort. Det förekommer ofta på låneord från andra språk. Exempelvis ordet fenêtre kommer från ordet fenster (fönster) där 's' med tiden har försvunnit och ersatts med ett cirkumflex.

Detsamma gäller exempelvis fête från feast (fest) och hôte från host (värd)Det betyder också att bokstaven ska uttalas och betonas. Som du ser är tecknen där för att hjälpa oss, det gäller bara att vi förstår vad de vill säga oss!

Den Franska Intonationen

Den franska språkmelodin är lite speciell eftersom du kan ändra innebörden i en mening bara genom att ändra intonationen! Vissa franska fraser kan nämligen fungera både som frågor och som påståenden, beroende på tonen. Det betyder att orden och ordföljden är densamma, och det enda som avgör är om tonen går upp eller ner i slutet av frasen.

Som exempel kan vi ta den vanliga hälsningsfrasen "ça va" (som ordagrant betyder "det går"). Den kan nämligen betyda både "Hur är det" och "Det är bra". Så om du vill fråga hur någon mår måste du gå upp i tonen på slutet av frasen, medan den som svarar har en rak eller nedåtgående ton i slutet. Eftersom det kan betyda olika saker så är det bra att överdriva det här i början när man lär sig franska, så att man får in den rätta melodin!

Det viktigaste för att lära sig det franska uttalet är att lyssna mycket på franska, exempelvis genom poddar eller franska filmer, eller genom att bo i ett fransktalande land. Sedan gäller det bara att träna, träna och träna!

Oavsett om du vill lära dig mer om det franska språket, fransk språkhistoria eller bli bättre på att uttala franska meningar så kan du ta hjälp av en privatlärare som kan undervisa dig på din nivå och lära dig precis det du behöver för att lyckas med dina studier i franska!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (2 note(s))
Loading...

Sandra