“Lärande är det enda man aldrig får för mycket av, aldrig är rädd för och aldrig ångrar.” - da Vinci

Även om det finns en viss sanning i da Vincis citat så är det heller inte helt sant. För när det kommer till att lära sig ett språk är nämligen personligheten och din inställning till inlärningen och ämnet avgörande för resultatet.

Bland de många faktorer som spelar in när det gäller ens förmåga att lära sig ett främmande språk och att kunna prata franska flytande, så har studier kunnat visa att mer osäkra inlärare går långsammare framåt i inlärningen än de som har bra självförtroende. Rädslan för att göra fel när man ska uttrycka sig på ett främmande språk är den vanligaste hämmande faktorn bland språkinlärare, inklusive de som vill lära sig franska.

Franskan Är Närmare Dig än Du Tror

Under de senaste åren har antalet elever som väljer att läsa tyska och franska i skolan minskat, till fördel för spanskan som har ökat. En vanlig anledning till att fler väljer spanskan är att det anses vara det lättaste språket av dem att lära sig. Men det beror helt på dina intressen, din fallenhet och din motivation!

Svenskar är kända för att vara bra på främmande språk, och framförallt engelska. Det är inte så konstigt då vi konstant omges av engelska i vår vardag, genom filmer, musik, litteratur. Franskan däremot är inte närvarande i vår vardag på samma sätt, och det påverkar också vår möjlighet att lära oss språket. Men det är fler och fler som upptäcker fransk musik, och framförallt fransk rap och hiphop! Du kanske har hört talas om franska artister som Stromae, Aya Nakamura och Maitre Gims?

Och även om du inte tänker på det så kan du redan lite franska! På 1700-talet var det franska språket nämligen lika populärt i Sverige som engelskan är idag, och många av våra svenska ord kom från franskan under den här tiden, som exempelvis paraply (från parapluie), och trottoar (från trottoire)! Du har säkert också lärt dig något om franska revolutionen på historielektionerna!

Att kunna franska hjälper dig att förstå och uppskatta den franska kulturen. Källa: Roman Kraft (Unsplash)

Franskan är ett viktigt språk i Europa än idag, och franska talas av ungefär 200 miljoner människor i olika delar av världen, så att kunna prata franska kan ge dig många fördelar när du ska ut och resa.

Vill du kunna ta del av den franska kulturen med allt vad den har att erbjuda så är det nödvändigt att lära sig franska! I den här artikeln ska vi titta närmare på var du kan ta lektioner i franska och hur mycket det kan kosta.

Att Studera Franska i Sverige

Oavsett om du har läst franska i grundskolan eller inte så finns det möjligheter att lära sig eller förbättra din franska, vare sig du vill lära dig att uttala franska fraser, böja franska verb eller bli bättre på att översätta från franska till svenska!

Det allra mest effektiva sättet att lära sig franska är såklart att gå en språkkurs i Frankrike, eftersom man lär sig ett språk snabbare om man omger sig av språket i vardagen. Men för dig som inte har möjlighet att resa utomlands så finns det också många alternativ för att lära sig franska i Sverige eller på distans.

För att förbättra dina språkkunskaper kan du exempelvis ta lektioner med en privatlärare, som du kan hitta via ditt universitet, via sociala medier eller plattformar som Superprof.

Att lära sig ett språk är alltid lättare om man har några att prata med. Varför inte ta privatlektioner i grupp? Då kan du lära dig franska tillsammans med dina vänner och samtidigt spara pengar på privatlektionerna! Om ni är flera som delar på kostnaderna så kan var och en betala mindre, samtidigt som läraren tjänar mer under samma tid!

Du kan också välja att lära dig franska genom intensivkurser, i ett klassrum eller lära dig franska online. Med onlinekurser kan du plugga franska utomlands, oavsett om du är i Frankrike, i Sverige eller någon helt annanstans i världen!

Gillar du att resa? Franska talas på många olika platser i världen! Källa: Capturing the human heart (Unsplash)

Även om många organisationer i Sverige erbjuder språkkurser utomlands så finns det även några organisationer som erbjuder franskakurser I Sverige. Nu ska vi ta en titt på några av dem.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet erbjuder kurser i franska på alla nivåer, från A1 till C2, och följer den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS). De erbjuder kurser både i Frankrike och i Sverige.

Genom Folkuniversitetet kan du välja att läsa allmän franska, affärsfranska eller lära dig om exempelvis det provensalska köket. Kostnaderna varierar beroende på var i landet du befinner dig, vilken typ av kurs du vill ta och under hur lång tid. Du kan exempelvis välja mellan intensivkurser, enskild undervisning eller specialkurser i konversation.

En nybörjarkurs i franska innehåller följande områden:

 • vardagliga ord och fraser
 • kunna berätta om sig själv
 • ställa frågor och svara
 • prata och skriva om vardagliga ämnen
 • grundläggande grammatik
 • franska kulturen och samhället

Kurserna kostar olika mycket beroende på i vilken stad du vill studera, vilken typ av kurs du vill läsa och under hur lång tid. Det är dyrare att läsa franska i större städer än på mindre orter. I Stockholm kostar en kurs på A1-nivå:

 • 2500 kr för en veckas intensivkurs
 • 2575 kr för 8 lektioner (1 lektion/vecka)

Franska Institutet

L'Institut Français de Suède, eller Franska Institutet i Sverige, arbetar för att främja den franska kulturen i Sverige och är initierat av franska ambassaden i Stockholm. Institutet har hand om följande avdelningar:

 • Kulturavdelningen
 • Avdelningen för forskning och högre utbildning
 • Språkavdelningen
 • Campus France Sverige

Franska Institutet erbjuder kurser i franska, kulturella evenemang som utställningar, debatter och filmvisningar, information om utbyten och studier i Frankrike samt kurser och test för de franska språkdiplomen DELF och DALF. De erbjuder även testet DAEFLE (Diplôme d’Aptitude à l’Enseignement du Français Langue Étrangère) som riktar sig till lärare i franska.

De samarbetar med Frantastique som erbjuder onlinekurser i franska.

Den här figuren (en gargoyle) kanske du känner igen från Ringaren i Notre Dame? Källa: Pedro Lastra (Unsplash)

Alliance Française

L'Alliance Française (AF) är en organisation som verkar för att främja och öka kännedomen kring den franska kulturen i hela världen. Organisationen finns i 134 länder, däribland Sverige, och samverkar med Franska Institutet.

AF vill främja kulturell mångfald och erbjuder även kurser i franska på olika nivåer. Eftersom det är en privat institution kan priserna variera i olika delar av landet. AF finns representerat på följande orter i Sverige:

 • Borås
 • Falun
 • Göteborg
 • Halmstad
 • Helsingborg
 • Jönköping
 • Kalmar
 • Kristianstad
 • Linköping
 • Lund-Malmö
 • Norrköping
 • Nyköping
 • Skaraborg
 • Sollefteå
 • Stockholm
 • Uppsala
 • Ångermanland
 • Örebro
 • Öresund
 • Örnsköldsvik
 • Östersund

Kurserna via AF kan vara ganska så kostsamma, men du kommer troligen också att få kvalitativ undervisning.

Superprof

Om du inte kan ta dig iväg kanske du istället behöver en privatlärare i franska? På Superprof kan du hitta privatlärare oavsett var i landet du befinner dig. Oavsett om du vill lära dig att beställa mat på franska, lära dig om franska artister, fransk historia, lära dig grunderna eller fördjupa dig i fransk grammatik eller litteratur, så erbjuder Superprof pålitliga privatlärare som kan anpassa undervisningen efter dina behov.

Privatlektioner i franska kan kosta allt mellan 100-500 kr/timme beroende vilken lärare du vill ha och var i landet du befinner dig. Vissa lärare erbjuder första lektionen gratis, för att du ska kunna prova på och se om undervisningen passar dig.

Det finns många olika typer av lärare, och beroende på vad du har för mål med undervisningen kan du välja någon som passar dig! Om du behöver lära dig några vardagliga fraser för att kunna beställa mat på en restaurang så kanske du kan ta hjälp av en student i franska som tar lite mindre betalt. Om du däremot vill studera på en högre nivå eller fördjupa dig i ett särskilt ämne kanske du vill ha en lärare med lite mer erfarenhet och som då också kostar lite mer.

Du kanske vill ha en lärare som har franska som modersmål, eller någon som också kan undervisa andra språk som italienska, spanska eller portugisiska?

Lär dig om fransk mat och kultur med en privatlärare i franska! Källa: Baher Khairy (Unsplash)

Bedöm Din Nivå på Franska

Innan du börjar leta efter kurser eller en privatlärare i franska så är det bra om du har koll på din språknivå! Utifrån GERS (gemensam europeisk referensram för språk) kan du bedöma ungefär vilken nivå på franska du har:

 • A1 Jag kan förstå och använda mycket enkla meningar och samtala hjälpligt med någon som talar långsamt och tydligt.
 • A2 Jag kan förstå fraser som rör personliga förhållanden och på ett enkelt sätt beskriva mig, min familj och mitt arbete.
 • B1 Jag kan oförberedd delta i vardagliga samtal, länka ihop fraser och förklara mina åsikter.
 • B2 Jag förstår huvuddragen i komplexa texter och kan nästan obehindrat samtala detaljerat om olika ämnen.
 • C1 Jag kan läsa krävande texter med underförstått innehåll, prata utan att leta efter ord och använda språket effektivt för olika ändamål.
 • C2 Jag kan höra, läsa och prata språket så gott som flytande, referera fakta och argument och använda stilvariationer.

Den här graderingen kan hjälpa dig när du ska välja vilken kurs du vill läsa, eller när du vill förklara för din privatlärare i franska vilken nivå du är på. Det är viktigt att du kommunicerar din nivå, dina mål och dina förväntningar med din lärare så att du får undervisning som är anpassad efter dina behov!

Lycka till med dina studier i franska

Behöver du en lärare i Franska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.