Att flytta till Frankrike är det perfekta sättet att lära sig om den franska kulturen och samtidigt förbättra sina kunskaper i franska.

Idag är det ca 30 000 svenskar som bor i Frankrike och varje år åker ca 500 studenter till Frankrike för att studera franska eller andra ämnen. För dig som är EU-medborgare är det lätt att åka till Frankrike eftersom du inte behöver något visum för att vistas i landet för att studera eller jobba, och du kan stanna så länge du vill oavsett om du vill bo i Paris eller på franska rivieran!

Däremot behöver du kanske uppdatera dina franskakunskaper! Att ha grundläggande kunskaper i franska ökar garanterat dina chanser att hitta jobb. För att studera i Frankrike behöver du dessutom kunna franska på en viss nivå.

Oavsett om du är ute efter att söka jobb eller bara vistas i landet så är du hjälpt av att kunna språket. Så hur mycket behöver man egentligen kunna och hur bedömer man vilken nivå man är på? I den här artikeln kan du få reda på hur du kan förbättra dina kunskaper i franska. Har du aldrig läst franska tidigare, kanske du är redo att boka en kurs i franska för nybörjare när du läst klart!

Lär dig kärlekens språk med hjälp av en privatlärare i franska! Källa: Léonard Cotte
De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Gregory
4,9
4,9 (15 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (6 recensioner)
Julia
235 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (9 recensioner)
Audrey
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stéphane
5
5 (9 recensioner)
Stéphane
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (15 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (6 recensioner)
Julia
235 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (9 recensioner)
Audrey
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stéphane
5
5 (9 recensioner)
Stéphane
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Förbered Din Resa till Frankrike

Visum

Som medborgare i EU eller Schengen behöver du inget visum för att bo, studera eller arbeta i Frankrike. Det enda du behöver tänka på är att du har ett pass som är giltigt till och med ditt hemresedatum.

Om du inte är EU-medborgare så behöver du däremot söka antingen ett korttids- eller långtidsvisum. Med ett korttidsvisum har du rätt att vistas i Frankrike i upp till 90 dagar, efter det behöver du ansöka om ett långtidsvisum.

Se till att du är ute i god tid när det gäller pass och visum!

Bostad

Frankrike har ett rykte om sig att vara ett byråkratiskt land, och det ligger mycket i det. För att skaffa en bostad via en fransk agentur behöver du nämligen ha ett fast arbete, helst tjäna 3 gånger hyran samt ha en person (gärna fransk!) som är garant för dig när det kommer till att kunna betala hyran.

Därför kan det vara enklare att gå genom kontakter eller olika nätverk på exempelvis facebook, där man delar bland annat bostadslösningar och annan värdefull information. Det är också bra att vara ute i god tid! Ett tips är att först söka ett boende för en lite kortare tid, och sedan leta efter ett mer långsiktigt boende när du är på plats, eftersom du då kan titta på bostaden innan du bestämmer dig.

Om du reser till Frankrike genom dina studier, exempelvis med Erasmus, så kan ditt universitet hjälpa dig att hitta boende, antingen eget boende eller i en värdfamilj. Airbnb är också ett smidigt alternativ för att hitta bostad, men det kan bli dyrt i längden.

Ett annat bra alternativ är "colocations", alltså delat boende då du hyr ett rum i en större lägenhet. Det är vanligtvis billigare, och dessutom får du nya kontakter. Kanske att du till och med kan bo tillsammans med fransmän? Det är nämligen det bästa sättet för att lära sig franska!

Du kan ta hjälp av sociala medier för att hitta en bostad i Frankrike! Källa: John Towner (Unsplash)

Jobb

Det finns jobb att få i Frankrike även för de som inte pratar franska, exempelvis som bartender, babysitter, engelsklärare eller inom internationella organisationer där engelska är det huvudsakliga arbetsspråket. Men att kunna franska tar dig ännu längre! Så varför inte ta en franska kurs?

I Frankrike pratar man inte gärna engelska, även om det så sakteliga börjar förändras. Därför är det bra att så snart som möjligt börja träna din franska! Med en privatlärare lär du dig mycket snabbare än om du studerar själv, eftersom du då får chansen att praktisera din franska.

Franska motsvarigheten till arbetsförmedlingen heter "pôle emploi" och kan vara till hjälp när du ska söka jobb. Du kan också konsultera sidor som "indeed", "leboncoin" eller olika facebookgrupper för att hitta jobb. För deltidsjobb är det vanligt att man tjänar enligt SMIC, det vill säga minimilönen, som år 2019 låg på 10.03 euros per timme (före skatt).

Du kan även vara värt att ta reda på information om skattesystemet i Frankrike (impots.gouv.fr), franska försäkringskassan Sécurité Sociale), franska pensionssystemet CNAV (Caisse Nationale d’Assurance Vieillesse,) och franska bidragskassan CAF (Caisse d’Allocations Familiales).

Oavsett vad du har för mål med resan, så kommer du att få ut mycket mer av din vistelse om du kan prata på franska!

Lär Dig Franska genom Språkbad!

Det finns många sätt att lära sig ett språk, framförallt med det stora utbudet av språkappar och onlinekurser som finns idag. Men oavsett vilken språklig nivå du vill uppnå så kommer du att lära dig snabbare om du får en chans att öva på franskan tillsammans med andra.

Försök att hitta en fransktalande person som du kan öva med! Det kan vara en privatlärare i franska, en kurskompis eller någon som bor i Frankrike och som du kan prata med online.

För att verkligen lära dig ett språk behöver du hitta ett sammanhang där du kan använda dig av språket, exempelvis genom att ta privatlektioner, gå en kurs på universitetet, ta en intensivkurs genom en privat organisation eller göra ett utbyte i Frankrike. Att lyssna på franska podcasts är ett bra komplement till dina franskstudier.

Oavsett var du väljer att lära dig språket så får du genom en interaktiv språkkurs lära dig:

 • Fransk vokabulär,
 • Fransk grammatik,
 • Hör- och läsförståelse,
 • Muntlig och skriftlig framställning,
 • Franska uttryck och idiom,
 • Fransk kultur.

Ett effektivt sätt att omge sig av franskan och att verkligen lära sig språket är att bo i en fransk värdfamilj. Då lär du dig snabbt det vardagliga språket och språkmelodin, och får dessutom lära dig mycket om franska traditioner, fransk mat och hur vardagen ser ut för en fransk familj. En värdfamilj kan dessutom hjälpa dig med alla nödvändiga dokument!

Du lär du franska bäst i Frankrike, oavsett om du vill till Paris eller Provence! Källa: Léonard Cotte (Unsplash)

Men även om du inte har möjlighet att åka till Frankrike, på grund av exempelvis jobb eller höga resekostnader, så kan du ändå lära dig franska, och det behöver alltså inte bara ske i ett traditionellt klassrum.

Franska Språktest och Diplom

Innan du stressar upp dig över jobb, bostad, bankkonton och försäkringar så bör du fokusera på dina studier i franska. Väl i Frankrike är det nämligen bra att kunna visa upp ett diplom som intygar att man har uppnått en viss nivå på språket.

För att kunna studera på ett franskt universitet måste du ha uppnått minst B2-nivå i franska, vilket motsvarar intermediate. Det kan verka som en orättvis regel då man i många andra länder endast behöver kunskaper i engelska. Men med tanke på att franska är det språk som används på i princip alla kurser och program är det ett rimligt krav!

Den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS) kan hjälpa dig att bedöma din språknivå och veta vad du förväntas kunna på de olika språknivåerna A1, A2, B1, B2, C1, C2. 

Franska Språktest

Det finns några olika språktest du kan ta för att testa din nivå på franska.

TFC eller “test de connaissance du francais” är motsvarigheten till engelskans TOEFL, som du kanske känner till. Det framtogs av Internationella Centret för Pedagogiska Studier år 2002 och utgör ett av kraven för att kunna få franskt medborgarskap. TFC utgår ifrån fem inlärningsnivåer, vilka baseras på forskning och en mängd olika tester kring hur lång tid det normalt tar att lära sig franska.

För att du ska få en idé om hur provet är upplagt, så ser B1-testet ut på följande sätt:

 • Hörförståelse: 60 frågor, 40 minuter
 • Läsförståelse: 50 frågor, 60 minuter
 • Skriftlig förmåga: 2 ämnen, 60 minuter
 • Struktur: 40 frågor, 60 minuter

Franska Språkdiplom

Det finns framförallt två språkdiplom i franska att uppnå för den som vill flytta till Frankrike, nämligen DELF och DALF. Dessa diplom, som togs fram 1985 och uppdaterades 2005, innehåller 6 olika nivåer som alltså motsvarar nivåerna i den europeiska referensramen: DELF (A1-A2), DELF (B1-B2) och DALF (C1-C2).

Proven innehåller olika förmågor som grammatik, hörförståelse, läsförståelse, muntlig och skriftlig produktion och tar mellan 80 minuter och 5 timmar:

 • DELF A1: 80 min
 • DELF A2: 100 min
 • DELF B1: 1 tim 45 min
 • DELF B2: 2 tim 30 min
 • DALF C1: 5 tim
 • DALF C2: 5 tim

På de högra nivåerna krävs också att man också kan argumentera och föra en diskussion kring ett ämne som man blir tilldelad och får tid att förbereda under provet.

Sedan 2006 finns även diplomet DILF för elever mellan 8-12 år, vilket testar grundläggande kunskaper i franska på nivå A1. Provet tar 1 tim 15 min och för att klara det behöver du minst 50/100 poäng.

En privatlärare kan hjälpa dig att förbereda ditt prov i franska! Källa: JESHOOTS.COM (Unsplash)

Var Kan man Göra ett Språktest?

Franska Institutet i Stockholm (Institut Français de Suède) kan man genomföra språktest och ta olika diplom i franska till följande priser (2019):

 • DELF Prim
  • A1.1 : 400 SEK
  • A1 : 600 SEK
  • A2 : 700 SEK
 • DELF Junior
  • A1 : 600 SEK
  • A2 : 700 SEK
  • B1: 750 SEK
  • B2: 1 100 SEK
 • DELF-DALF för alla
  • DELF A1: 600 SEK
  • DELF A2: 700 SEK
  • DELF B1: 750 SEK
  • DELF B2: 1 100 SEK
  • DALF C1: 1 900 SEK
  • DALF C2: 1 950 SEK

Det går att ta förberedande kurser inför de här proven, och det går även att hitta instruktionsvideor. Att ta en franska kurs online kan också hjälpa dig att förbereda dig inför proven på bästa sätt.

Det viktigaste för att lära dig franska är att du är motiverad och beredd på att lägga ner tid på dina studier! Försök att omge dig av franskan på så många olika sätt som möjligt, genom filmer, musik, böcker, poddar, språkappar och genom att ta lektioner i franska!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.