När det kommer till matlagning, så skiljer matlagningskurser sig något i struktur, något som kommer att bestämmas främst av hur mycket tid du har att lägga på kursen i fråga.

De bästa lärarna i Matlagning tillgängliga
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hazal
5
5 (1 recensioner)
Hazal
165 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hazal
5
5 (1 recensioner)
Hazal
165 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Längre kurser

Till exempel kan du förvänta dig att om du deltar i en 5 eller 7-dagars kurs kommer du till din valda klass runt klockan 9:00. Du kommer förmodligen att välkomnas med en kopp te eller kaffe och informeras om vad du kommer att göra under dagen (menyer och recept kan komma att delas ut). Din handledare kommer troligtvis att gå igenom dagens recept, följt av att du kommer att komma igång med de praktiska tillagningsteknikerna och elementen som planeras för dig. Ta reda på mer om hur mycket en matlagningskurs kan kosta. Du kommer antagligen att följa några recept under morgonsessionen, som du sedan får äta till lunch, följt av fler demonstrationer och matlagning på eftermiddagen. Du kommer även att prova att laga en efterrätt och all mat du gör men inte äter, tar du med hem. Maten du lagar med tillhandahålls av matlagningsskolan, som delvis finansieras av din betalning till dem. Om du vill veta hur din kurs kommer att struktureras, som till exempel hur många timmars matlagning du kommer att göra per vecka, förhållandet mellan praktiskt och skriftligt arbete, recepten du kommer att arbeta med osv, så kontakta din skola för att begära detaljer i läroplanen.

Varje kurs kommer att ha sin egen struktur och bör kunna ge dig ett gammalt schema om de ännu inte har släppt ett nytt, för att ge dig en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig.

Du kan förvänta dig att lära dig viktiga matlagningsfärdigheter i början av din kurs som till exempel grundläggande knivförmåga (inklusive att använda dem och slipa dem) och allmänna tillagningsmetoder innan du går vidare till mer komplicerade aspekter av matlagning som hur man följer recept eller instruktioner.

Under en matlagningskurs så kommer din handledare kommer att vara med dig hela vägen. Bild: Unsplash

Kortare kurser

För dem som är inskrivna på halvdagskurser eller kvällskurser kommer din lärare att skaffa ingredienserna för dig att arbeta med. Du kommer antagligen till din valda plats en halvtimme före lektionen för att mingla med de andra deltagarna. När alla har kommit kommer din instruktör utan tvekan att ge dig en kort introduktion till sessionen innan ni går vidare till några matlagningstekniker. Om du planerar att ta en kvällskurs kan det vara klokt att äta brunch istället för en stor lunch så att du inte är för mätt för att njuta av maten som erbjuds. De flesta kortare kurser (mindre än en halv dag) fokuserar främst på de olika elementen i en maträtt eller kanske två måltider som går hand i hand, som en huvudmåltid och en efterrätt eller till och med en tillhörande sidorätter. Under tiden kan din handledare också ge råd om mat och vinparning, om de är kvalificerade inom detta område. Om du helt enkelt går till en timmes demonstration, förvänta dig då att instruktören fokuserar på ett visst inslag av matlagning, som att tillaga en viss köttbit eller skapa en sås för en stek i thailändsk stil. Några av de typer av oberoende matlagningskurser du kan förvänta dig att hitta är de som har en speciell inriktning som till exempel det franska köket eller dessertbakning. Om du har valt att anställa en privat handledare för att lära dig att laga mat privat, kommer din handledare vanligtvis att diskutera dina krav med dig och kanske till och med arbeta med dig för att strukturera kursen. I vilket fall som helst så kommer de att börja med att lära dig grundläggande element inom matlagning, förklara de grundläggande köksartiklarna, informera dig om det väsentliga att ha i ditt skafferi, visa dig hur du förbereder grönsaker och köttstycken.

Laga mat med kock med Superprof!

Vad händer om jag missar en del av min matlagningskurs?

Om du har betalat för en hel period på matlagningsskolan är chansen stor att du har lagt en hel del pengar på undervisningen. Som sådan bör du göra ditt bästa för att undvika frånvaro, vilket inte bara leder till en ekonomisk förlust utan också i luckor i ditt lärande. Tyvärr kan det vara ganska svårt att komma ikapp med en klass relaterad till matlagning, för du kan inte återskapa de demonstrationer som din instruktör utförde den dagen. Om du har tur kan dock en av dina klasskompisar hjälpa dig att fylla i några av luckorna. Om du räknar med frånvaro bör du kontakta din handledare omedelbart för att informera dem om avbokningen så att de kan ge dig råd om hur du bäst kan komma ikapp. Till exempel kanske du kan delta i en session som hålls en annan dag eller till och med på en annan anläggning så att du inte missar viktiga matlagningstekniker. Om du råkar vara sjuk en dag då du har bokat en träff med en privatlärare är det bara rättvist att kontakta individen så snabbt som möjligt så att det kan ordna deras schema och kanske till och med träffa en annan elev istället.

Kom ihåg att de arbetar för sig själva så en missad session för dem resulterar i mindre pengar i fickan.

Om du fortsätter att hoppa över lektioner eller konsekvent ber om att skjuta på sessioner kan din instruktör börja bli trött på din brist på organisation och inte vilja undervisa dig längre. På samma sätt kommer din handledare inte att vara glad om du missar ett par timmar av en fem dagars kurs.

Ta hänsyn!

Kolla in några exceptionella matlagningskurser online på Superprof. Du kan hitta lärare över hela Sverige, t.ex: matlagningskurs Uppsala!

En handledare kommer att förklara de grundläggande köksartiklarna och informera dig om det väsentliga att ha i ditt skafferi.

Måste jag göra läxor som förberedelse för lektioner?

Om du är inskriven på en dagskurs, kommer du inte att få några läxor, åtminstone ingenting som din handledare senare kollar på. Din instruktör kan dock ge dig några aktiviteter att prova hemma för att vidareutveckla ditt lärande. Han eller hon kan också ge dig deras kontaktuppgifter och uppmuntra dig att höra av dig om du har några frågor eller om du vill skicka en uppdatering om dina matlagningsbedrifter. Var inte orolig om matlagningsskolans administrativa team kontaktar dig innan kursen börjar med några förberedelser att göra i förväg. Eftersom de flesta personer som deltar i kursen kommer att vara nybörjare kan de helt enkelt be dig att förstärka din kunskap innan du kommer till lektionen så att alla börjar på samma nivå. Du kan till exempel bli ombedd att titta på mat från Italien (som färsk pasta eller ravioli) eller konsten att baka, beroende på temat för din lektion. Kurser som pågår några dagar eller längre är mer benägna att kräva lite extra arbete, men som en foodie ser du förmodligen inte detta som ett besvär. Faktum är att om du har en passion för matlagning kan det vara precis vad du vill höra att bli ombedd att göra – att laga mat hemma!

Din handledare kan be dig att undersöka eller studera en viss matdisciplin, som kan variera från en student till en annan, beroende på deras intressen.

Till exempel, vid sidan av demonstrationer som äger rum under dagen, kan du bli ombedd att skriva en kort uppsats om färsk pastatillverkning, hantverksbröd, glutenfri matlagning, vegetarisk matlagning, vegansk matlagning, historien om det franska köket, hur man arbeta med choklad, specialiteter från Italien, delikatesser från Medelhavet, konditorivaror, hur mat och vin fungerar tillsammans eller konsten att laga mat med kryddor.
Var dock säker på att en yrkesmässig matlagningskurs vanligtvis inte kommer att betygsätta ditt arbete.

Att ha gått en kort kurs är mer en personlig prestation än en professionell prestation.

Med det sagt kan studenter som är inskrivna på kurser i mer än en vecka se sin examen som ett viktigt steg i sin karriär och en viktig prestation att ha på sitt CV. Oavsett hur du väljer att lära dig laga mat, hur du presterar eller vad du åstadkommer på vägen, är det viktigaste att försöka, ha kul längst med vägen och se till att göra ditt bästa! Om du vill lära dig mer om matlagning, ta en titt på hur du hittar en matlagningskurs.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.