Om du är på väg att börja en 12-veckors lång matlagningskurs, kan du med säkerhet förvänta dig att lära dig mycket om allt som rör matlagning. Från köttmarinering till bakverkdu får otroligt många tips från din handledare under din matlagningskurs.

De bästa lärarna i Matlagning
Första kursen gratis!
Khairat
Khairat
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (3 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Första kursen gratis!
Julia
Julia
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Victor
Victor
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (3 recensioner)
Dima
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Khairat
Khairat
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (3 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Första kursen gratis!
Julia
Julia
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Victor
Victor
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (3 recensioner)
Dima
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Grunderna i matlagning

Att lära sig förstå recept

En mycket viktig sak som du lär dig under en omfattande kurs är hur man läser recept. Det låter kanske enkelt, men konsten att dissekera recept är faktiskt en mycket skicklig aktivitet och kräver en stor förståelse för att samla ingredienser och ta instruktioner.

Knivfärdigheter

Knivar kommer inte med instruktioner, men om du någonsin har sett en professionell kock använda dem under en demonstration kommer det att få dig att tänka att de kanske borde komma med instruktioner! Din matlagningshandledare guidar dig genom tekniken. Att lära sig att använda knivar i alla storlekar, från en köttkniv till en räfflad brödkniv, är något som du kan förvänta dig att din handledare lär dig under varje grundläggande matlagningskurs med fokus på de grundläggande aspekterna för nybörjare. Dessutom kan din instruktör visa dig hur du kan vässa din utrustning på ett säkert sätt.

Livsmedelshygien

Tillsammans med att lära sig om tillagningsmetoder, recept och ingredienser, lär du dig också hur man behandlar mat under beredningsprocessen. Livsmedelshygien är oerhört viktigt i köket, och Livsmedelsverket, en regeringsorganisation, säkerställer säkerheten för matlagningszoner i alla kommersiella kök genom att fastställa strikta hygienregler. Några av grunderna som du kommer att lära dig är att använda olika skärbrädor och knivar för att laga fjäderfä, fisk, rött kött, annat kött och grönsaker. I vissa kök hittar du faktiskt färgkodade skärbrädor beroende på vilken typ av mat du jobbar med. Med Livsmedelsverkets fantastiska visuella betyg som dekorerar fönstren på många kaféer och restauranger kan du kontrollera hur rent ett kök är genom att se vad det har fått för betyg av experter på en skala från 1 till 5.

matlagning
Det finns många saker du måste kunna när det kommer till matlagning. Som att förstår recept och ingredienserna. Bild: Unsplash

Begränsa dina förväntningar

Trots att du betalar för lektioner kan du helt enkelt inte förvänta dig att lära dig allt på en gång.

Med detta i åtanke, förbered dig inte på att komma ut från en veckolång kurs fullt kvalificerad. Varje framgångsrik kock kommer att berätta att expertis utvecklas under en mycket lång period av tuff erfarenhet under överseende av en välutbildad kock. Du måste arbeta från grunden för att bli en bra kock så se till att du ställer in realistiska förväntningar på resultatet från dina matlagningskurser. Även om du kanske inte har tid eller pengar att investera i en fullblod kulinarisk kurs, kan du fortfarande förvänta dig att lära dig många av ovanstående färdigheter på kortare kurser, men via en lite mindre intensiv metod. Det kanske inte är tydligt under tiden som du lär dig, men du kommer fortfarande att lära dig mycket om köksprocesser, hur man bäst kan använda verktyg i köket och, ännu viktigare, du kommer att få självförtroendet som krävs för att ta dig an käket.
Hur mycket kostar matlagningskurser?

Några viktiga färdigheter du kan förvänta dig att lära dig

Hur man skär en lök

Lök är den grundläggande ingrediensen i så många rätter: från fin italiensk mat till en välgjord sås, nästan varje maträtt innehåller lök, eller schalottenlök. Men vad är det rätta sättet att skära en lök på? När du följer ett recept är det viktigt att notera om din lök ska tärnas eller skivas, eftersom det kommer att påverka hur mycket smak som släpps ut under tillagningsprocessen.

Har du någonsin sett kockar skära lök supersnabbt?

När du tärnar löken, skär ändarna av löken först, halverar den och skär sedan i vardera halva med parallella skivor, men lämna fortfarande ca 5 mm av motsatt kant. Sedan roterar de halva löken 90 grader och skär i parallella skivor på motsatt sätt för att uppnå små bitar utan att löken faller sönder.
Kolla in några exceptionella matlagningskurser online på Superprof. Du kan även hitta fantastiska Superprofare runt om i hela Sverige, t.ex genom att söka: matlagningskurs Uppsala.

Om du provar den här pro-metoden medan du lagar mat, se till att du använder en skärbräda och en lämplig kniv.

Vill du vara tårfri när du skär lök? Fråga din handledare – denne kan ge dig råd om hur du kan förhindra att dina ögon svider när du skär lök.

matlagning
Det finns ett rätt sätt att skära grönskar på, i synnerhet lök. Något som du kan lära dig på din matlagningskurs. Bild: Unsplash

Hur man kokar eller pocherar ett ägg

Att koka ett ägg – låter enkelt, eller hur? Men det finns en faktisk vetenskap för att få konsistensen precis rätt. Om du vill ha en fin rinnande äggula kan detta förstöras på några sekunder, vilket gör det överkokta ägget till en klibbig röra. Självklart kommer din handledare att förklara att den tid du kokar ägget kommer att påverka hur rinnande eller hårt det blir.

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att dina ägg bör vara rumstempererade när du börjar.

För mjukt kokta ägg måste du sänka ägget i en kastrull med kokande vatten och låt stå i tre till fem minuter. För hårdkokta ägg, lägg ägget i en kastrull med kallt vatten och koka det sju till tio minuter efter det att det har nått kokpunkten.

Ett bra tips är att lägga ägget i kallt vatten när du tar bort det från värmen så att det inte fortsätter att koka.

Hur man gör en omelett

Det är alltid bra att veta hur man gör en grundläggande omelett. Omeletter är bra för en lätt lunch eller middag och är bra för att använda rester som paprika, skinka, svamp med mera – du kan skapa en riktig cocktail av smaker med bara några enkla ingredienser! En alpin specialitet är omelett gjord med potatis och Reblechonost, så om du är skidfanatiker kanske du har smakat några läckra omeletter på dig skidsemester. Det rätta sättet att göra en omelett på är att vispa dina ägg (två ägg räcker för en omelett för en) och hälla i en het panna. Strö över dina tillbehör, som din ost och dina valda grönsaker, och vik sedan över den om du så önskar.

matlagning
Vet du vilka redskap du ska använda till vad när du lagar mat? Bild: Unsplash

Hur man gör en sås

Grundläggande matlagningskurser kommer ofta att beskriva hur man skapar läckra såser och såser till maten. Verklig, hemlagad sås smakar så mycket bättre än de pulveriserade grejerna. Din handledare kommer förmodligen att ha sitt eget hemliga knep för att göra en silkeslen sås, men sträva efter att laga ditt kött, dina grönsaker och en lök i en panna och tillsätt vätskan så att smakerna kombineras. Du måste sedan sikta den i en mindre kastrull. Om du inte kan eller vill lägga allt i en panna, kan du spara tillagningsjuicerna och vattnet och sedan hälla det i en separat kastrull.

Hur man steker den perfekta biffen

När det gäller att steka den perfekta biffen vill du dock inte riskera att du steker den för mycket, inte ens några sekunder. För en riktigt god biff, se till att du väljer en fin köttbit. Filébiff är ofta minst senig och är perfekt med lite vin ihop. Tenderloin är också ett bra val, men om du köper nötkött för en gryta, kan du välja en billigare variant som till exempel bräserad nötkött. Det bästa och enklaste sättet att laga en biff är att steka den. Se till att du tar ditt kött ur kylskåpet och låter det bli rumstempererat innan du lägger det i en stekpanna. Sedan tillsätter vanligtvis yrkesverksamma, peppar och salt innan de lägger dem i fräsande olja eller smör.

Du bör aldrig salta ditt nötkött för tidigt för saltet kan komma in köttet och torkar ut det.

För medium, stek varje sida i två-tre minuter och låt vila i flera minuter innan du serverar. Om du serverar ditt kött på tallriken innan det har haft chansen att vila, kommer du att hamna med en oaptitlig blodpöl på din tallrik.

 

Vill du laga mat med en kock? Laga mat med kock med Superprof!

 

Behöver du en lärare i Matlagning?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.