Vill du gå på en prestigefylld matlagningsskola?

Här är en lista över de bästa matlagningskurserna för blivande kockar. Oavsett om du vill lära dig att baka, laga utländska rätter eller laga mat för din familj finns det gott om ställen att lära sig laga mat på. Kanske via en matlagningskurs eller en något längre utbildning? Möjligheterna och alternativen är oändliga när det kommer till att utveckla sina matlagningskunskaper. Genom Superprof kan du gå på olika matlagningskurser i Stockholm, Göteborg och Malmö.

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

Matlagningskurs vid kulinariska skolor och universitet

Om du drömmer om att bli en berömd professionell kock eller vill finslipa dina kulinariska färdigheter, bör du delta i en klass vid en av följande utbildningsinstitutioner. Det är vid dessa ställen där du kan lära dig att laga mat från de bästa av det bästa.

Tante Marie Culinary Academy (London)

Du hittar den här kulinariska skolan i Woking (20 minuter från centrala London). Den huvudsakliga kvalifikationen som erbjuds är Cordon Bleu Diploma. Studenter har lärt sig att förbereda det finaste köket sedan programmet startade 1954. Om du letar efter något mindre seriöst och bara vill att någon ska lära dig hur man gör en välsmakande hemlagad maträtt, finns det också matlagningskurser där en kock kan hjälpa dig att förbättra dina färdigheter. Det finns också lektioner för barn och tonåringar som lär sig att laga mat – en matlagningskurs för alla.

Royal Academy of Culinary Arts (London)

Royal Academy of Culinary Arts bildades 1980 och erbjuder en Master of Culinary Arts. Detta är en mycket selektiv kurs och endast för dem med minst tio års erfarenhet som kock, konditor eller inom restaurangledning och service. Tre av dessa år måste vara på seniornivå! Det finns också lärlingsplatser som erbjuds av akademin. Detta alternativ är för vissa mycket seriösa kockar på toppen av sin kulinariska karriär.

redskap som används i en matlagningskurs
Oavsett om du vill lära dig att baka, laga utländska rätter eller laga mat för din familj finns det gott om ställen att lära sig att laga mat på. Varför inte via en matlagningskurs, eller flera? Bild: Unsplash

Le Cordon Bleu

Detta är en skola för kulinarisk konst, vin och management som grundades i början av 1930-talet med fokus på de matlagningstekniker som lärdes för franska gourmetkockar. Det finns fyra huvudsakliga kulinariska examensbevis som erbjuds av skolan:

 • kök
 • konditori
 • boulangerie
 • gastronomi och näring

De erbjuder också korta kurser om olika tekniker, matlagningskurser på sommaren, vinprovning och tårtdekorering. Dessa kurser kan pågå från två timmar till tre veckor och kan vara perfekta för amatörkockar som vill bli bättre på att laga bakverk eller få grundläggande knivförmåga (naturligtvis i köket!).

De längre kurserna (som Grand Diplôme) kan ta upp till 9 månader. Det här är kursen där du lär dig konsten att laga mat, varje enskild teknik och alla de tillagningsmetoder som världens bästa kockar har bemästrat. Naturligtvis, eftersom du lär dig förbereda ett stort utbud av rätter, förväntas du hantera skaldjur, kött och alkohol. Detta är inte ett alternativ för hemmakockar som bara tillgodoser sin familj.

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

Culinary Institute of America i Hyde Park (Hyde Park, New York, USA)

Culinary Institute of America (ett annat CIA) grundades på 1940-talet och anses vara USA:s bästa matlagningsskola. Detta är en av de få icke-vinstdrivande matlagningsskolorna i USA och den första som erbjuder examen i kulinarisk konst.

Skolan erbjuder nu examen i:

 • Livsmedelsföretagsledning
 • Tillämpade livsmedelsstudier
 • Kulinarisk vetenskap
 • Matlagningskonst
 • Bakning och konditorivaror

Culinary Institute of Canada vid Holland College (Charlottetown, Prince Edward Island, Kanada)

Culinary Institute of Canada anses vara landets finaste matlagningsskola. Det finns fyra huvudprogram som erbjuds av skolan:

 • Förberedande kurser för certifierade kulinariska forskare
 • Matlagningskonst
 • International Hospitality Management
 • Konditorivaror

Sydney Seafood School (Sydney, Australien)

Som du kanske har gissat specialiserar sig denna skola på fisk och skaldjur. Om det här låter som din typ av matlagningskurs, är det osannolikt att du hittar något liknande någon annanstans i världen.

matlagningskurs
Oroa dig inte - om du inte bor nära en matlagningsskola eller inte vill påbörja en hel utbildning kan du lära dig att laga mat oavsett var du bor tack vare privata handledare. Bild: Unsplash

Ta en matlagningskurs av berömda kockar

Vad är bättre än att gå på en matlagningsskola som drivs av en berömd kock där du kan lära dig att förbereda dennes signaturrätter? Naturligtvis undervisas dessa lektioner sällan av kockarna själva (de har restauranger och TV-program som håller dem upptagna). Men du får en demonstration på att förbereda recept från en erfaren kulinarisk instruktör. Många av dessa lektioner erbjuds som upplevelsedagar som erbjuds av företag som Virgin Experience Days och Red Letter Days.

Naturligtvis betyder det att dessa kurser är mer som en trevlig gourmetupplevelse än att gå på en kulinarisk skola och ta en kurs i konsten att laga mat. Det är en bra present till någon som gillar att laga hemlagad mat från grunden.

Privat matlagningskurs

Oroa dig inte om du inte bor nära en matlagningsskola eller inte vill påbörja en utbildning, du kan lära dig att laga mat oavsett var du bor tack vare privata handledare. Den största fördelen med att arbeta med en privat handledare är flexibiliteten - du kan välja vad du vill lära dig och får mer kontroll över recepten du lagar. Om det finns en viss kokbok du vill arbeta med eller en viss matlagningsförmåga du vill behärska kan en handledare sätta ihop en plan för dig med dessa i åtanke.

Tack vare program som MasterChef och Sveriges Mästerkock vill fler och fler lära sig att laga mat hemma och det är inte svårt att hitta böcker om matlagning eller bakning! Privat handledning är också ett bättre alternativ för dem med särskilda kostbehov. Om du är vegetarian, vegan, har allergier eller intoleranser kan din matlagningsinstruktör hjälpa dig att förbereda passande recept.

De kulinariska lektionerna som ges av handledare följer ofta ett tema eller en matlagningsstil. Den som vill lära sig att skapa måltider från specifika länder bör därför leta efter privata lärare som kan det området. Om du tycker om att laga mat kommer du att älska privata klasser där du kan laga mat med kock.

Online matlagningskurs

Du kan numera delta i en virtuell matlagningskurs med en kock på andra sidan världen. Oavsett vilken maträtt du vill göra kan du lära dig att göra den som en professionell.

I den digitala tidsåldern finns det många intressanta matlagningskurser tillgängliga över internet. Dessa lektioner kan fortfarande vara interaktiva eftersom deltagarna kan skicka sina frågor till kocken som svarar direkt på dem. Å andra sidan kan du inte trycka på paus som du skulle kunna göra på en förinspelad matlagningsvideo från en matlagningsskolan. Och det bästa med en matlagningskurs online - de kan ta hur många studenter som helst!

Du bör kolla in rekommendationer från andra studenter som tagit klassen för att se om kursen eller lektionen är rätt för dig. Om du letar efter en viss typ av matlagningskurs tex. matlagningskurs barn, lära dig att baka eller göra din egen deg, kan du leta efter en matlagningslärare på Superprof. Du kan hitta handledare som har massor av erfarenhet av att arbeta i professionella kök. Och om du är vegetarian, vegan, har allergier eller andra särskilda kostbehov kan du fokusera på en specifik ingrediens eller matlagningsstil.

Läs mer om matlagningens historia här.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.