När det gäller matlagning måste du se till att du har rätt köksredskap och utrustning, vare sig du skriver in dig på en matlagningskurs eller inte. En gryta, rivjärn eller tratt? Vilka redskap ska du ha innan du börjar laga dina egna rätter? Hur kan du laga mat om du inte har rätt köksredskap? Behöver du skriva in dig på en matlagningskurs, leta febrilt efter matlagningskurs stockholm nybörjare, matlagningskurs Göteborg, matlagningskurs Malmö eller till och med en matlagningskurs där du kan laga mat med kock för att bli någorlunda bra på det? Låt oss ge dig svar på alla frågor! Förutom bestick, porslin och glas som du förmodligen redan har, så tar vi i den här artikeln en titta på den vanligaste kulinariska utrustningen du borde ha i ditt skafferi, skåp och lådor så att du kan laga varje recept i din kokbok.

De bästa lärarna i Matlagning tillgängliga
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
Tommy
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
Tommy
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Nödvändigheter för att förbereda grönsaker

Många äter färdigmat, särskilt män under 30 år och män över 50 år som bor ensamma. Medan en mikrovågsugn kan vara användbar, borde det inte vara det enda du använder i ditt kök. Att göra dina egna måltider tar inte nödvändigtvis lång tid och det ger dig ansvaret för vad du äter och ser till att det är hälsosamt samt att du kan njuta av det och spara pengar. Färdiga måltider är dyra och är i allmänhet dåliga för din hälsa. Så är du redo att börja laga mat själv? Du behöver inte en arsenal av kökstillbehör som de har på Masterchef. Vi kommer bara att fokusera på de väsentliga föremål som varje kök borde ha. Det betyder att vi först måste fokusera på hur man förbereder grönsaker. Tänk på att en balanserad måltid inkluderar:

 • Grönsaker
 • Animaliska proteiner (som kött, fisk, ägg och ost)
 • Kolhydrater (ris, pasta, potatis, bröd etc.)
 • Mejeri (ost, yoghurt)
 • Frukt
 • Frukt och grönsaker är kärnan i en balanserad måltid och om du vill laga dem behöver du tre huvudredskap.

En skalare

En skalare är ett redskap som används för att ta bort huden från frukt och grönsaker. Om du köper ekologiskt rekommenderas att du tar bort huden från frukt och grönsaker som:

 • Potatisar
 • Pepparrot
 • Tomater
 • Selleri
 • Druvor
 • Päron
 • Äpplen
 • Persikor och nektariner

En skalare är ett viktigt föremål för alla grundläggande kök. Upptäck väsentligheter för ditt kök som du bör ha till hands.

matlagningskurs
Förutom bestick, porslin och glas som du förmodligen redan har, så bör du även ha andra väsentligheter i köket. Bild: Unsplash

En bra kniv

Köksknivar är väsentliga när det gäller att skära grönsaker, eftersom knivarna i din bestickslåda inte är tillräckligt bra för att skära okokt mat. Du behöver dock inte ha hundra olika. En bra kniv och en vässare räcker för att skära majoriteten av grönsaker. Välj en medelstor kniv som kommer att kunna skära grönsaker som morötter, courgetter och potatis. Glöm inte att slipa den då och då eller när du känner att den inte skär lika bra som den brukar göra.

En skärbräda

När du har köpt din skalare och dina knivar, glöm inte att du också behöver en skärbräda. Du vill trots allt inte förstöra din köksbänk eller bänkskiva. En skärbräda av trä eller plast är användbar vid skärning av frukt, grönsaker, kött eller fisk. Medan träskärbrädor ser trevligare ut, rekommenderar vi att du skaffar en plastskärbräda eftersom de är lättare att rengöra och bakterier är mindre benägna att komma in i märkena du gör på dem.

Det finns också glasskärbrädor men vi tycker att bullret som dessa gör är lika outhärdligt som gafflar på en tallrik eller naglar på en svart tavla.

Följ dessa enkla recept för läckra måltider varje gång!

Köksredskap för matlagning så som de lär ut dem på en matlagningskurs

Tryckkokare, ångkokare, kastruller, stekpannor, grytor etc. Du kan fylla ditt kök med alla de olika kokkärl och prylar som finns tillgängliga. Men du behöver inte ett ton av utrustning för att göra gratäng dauphinois eller spaghetti bolognese.

En liten kastrull och en stor kastrull

En stor kastrull gör att du kan laga rätter när du kommer hem från jobbet eller imponera på din partner med en härlig tonfisk- och basilikapasta. Kockar föredrar en liten kastrull när de gör såser. Hoppa inte över kvaliteten; välj rostfritt stål. Om du verkligen har en budget bör du välja träredskap, eftersom de inte kommer att repa teflon eller non-stick ytor på dina stekpannor och kastruller.

En träsked och spatel

Som vi sa tidigare kommer träredskap inte att repa dina stekpannor och kastruller och som ett resultat kommer de att hålla dig mycket längre. Plastredskap riskerar att smälta när de används under mycket höga temperaturer. Du hittar de här grejerna överallt och till ett mycket lågt pris. Om du gör mycket soppa, glöm inte din slev!

En bra stekpanna

Din panna kommer att bli din bästa vän. Det sista du vill göra är att byta ut dina stekpannor regelbundet när du kan köpa en anständig som håller i flera år. Det kan vara dyrt att köpa rostfritt stål, keramik eller koppar. De flesta moderna stekpannor kan dock användas på alla typer av hällar. Kopparstenspannor brukar vara det bästa för pengarna eftersom de inte behöver mycket olja när du lagar mat.

Lär dig grundläggande matlagning med att söka på matlagningskurs för två stockholm eller använd vår nybörjarguide

matlagningskurs
Du behöver inte en arsenal av kökstillbehör som de har på Masterchef. Fokusera på de väsentliga föremål som varje kök borde ha, väsentligheterna som varje kök borde ha. Bild: Unsplash

En ugnsform

Ugnsformar är användbara för bakning eller rostning av grönsaker, tillagning av gratäng, pajer och kakor. Det är en bra idé att ha en anständig storlek men se också till att den inte är för stor för din ugn!

En sil

Om du bara köper en sil, se till att den är lämplig för ris. En rissil av rostfritt stål gör att du inte bara kan dränera ris utan även spagetti utan att något går genom hålen. Det är också lättare att rengöra än en sil med stora hål eftersom du inte kommer att få så mycket grejer att fastna i hålen.

Användbara tillbehör för bakning

Om det finns en typ av matlagning som kräver absolut precision är det bakning. Om du gillar att baka bör du förmodligen vara beredd att investera lite mer i din hobby. Naturligtvis behöver du inte ett våffeljärn, en crêpe-panna, fruktpress eller en centrifug när du börjar.

Ett måttglas- och köksvåg

Precision är viktigt när det gäller bakning. Medan du kan strö salt och peppar på saker när du lagar mat, kan det vara mer komplicerat att tillsätta socker när det gäller bakning. Du bör noga följa recepten till punkt och pricka och för att göra det kommer du att behöva investera i ett måttglas eller måttkopp och en uppsättning vågar. När det gäller mätning av fasta ämnen räcker vågen. Men för vätskor behöver du glaset.

En visp

En visp räcker när du börjar. Du kan använda den för att vispa äggvitor och göra rätter som:

 • Chokladkaka
 • Tiramisu
 • Macarons

Medan en visp är ett bra träningspass, kanske du vill investera i en elektrisk visp (vilket också är användbart för att göra din egen majonnäs!). Detta kan drastiskt förkorta din förberedelsetid, något som de lär ut på en matlagningskurs och som du kommer att lära dig om du lär dig att laga mat med kock.

Två olika storlekar på skålar

Hur ska du göra härliga rätter om du inte har något att blanda dem i? Du bör ha stora och små skålar för att blanda kakdeg eller pannkaksmör i.

En tårta

En tårtform med avtagbart botten är väldigt användbar och ser mycket mer professionell ut än en tårta gjord i en lasagneform! Det finns många olika storlekar, former och djup. Du måste välja den du föredrar! Även om det inte är viktigt, är det också värt att ha plastbehållare och burkar för rester och några andra viktiga saker som en burköppnare, flasköppnare, kökshanddukar, korkskruv, och salt- och pepparkar. Glöm inte att se till att varje köksredskap är diskmaskinsskyddad innan du tvättar det! Det finns också många apparater du kan ha för att hjälpa dig att laga mat, några av dem kan vara dyra, så du bör se till att du är seriös innan du går ut och köper något som en dyr mixer, juicer eller mixer.

Ta hjälp av en matlagningskurs, kokböcker och webbplatser för att se vad andra kockar föreslår när det gäller köksutrustning. Läs vår artikel med massa inspiration och citat om matlagning!

Ordförråd

Om du precis börjat lära dig att laga mat finns det förmodligen många ord du aldrig sett i ditt liv! Vi har fler definitioner i våra andra artiklar om matlagning så se till att läsa dem också!

 • Skalare: Det är när du tar bort skinnet från en frukt eller en grönsak med ett blad som en kniv eller en skalare. Men med tomater, till exempel, görs detta genom att placera dem i kokande vatten och sedan i isvatten.
 • Slagna äggvitor: När du slår äggvitor introducerar du luft i mixen. Detta ger dem en lättare konsistens.

Har du hört dessa citat om matlagning tidigare?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.