"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." - Dalai Lama

Yoga har varit på tapeten i väst i några decennier nu, och äntligen börjar även meditation komma ikapp. Något som är enkelt att förstå med tanke på dess effektivitet, enkelhet och inverkan. Samt att alla kan delta oavsett ålder eller fysiska eller psykiska förutsättningar.

Vi vet att vardagsstressen generellt ökar kraftigt på senare tid, och Folkhälsomyndigheten menade år 2018 att en fjärdedel av alla personer i åldrarna 16-29 år upplevde stress.  Det finns många strategier att råda bot på detta, men ironiskt nog verkar många ha svårt att finna tid för avslappning.

Känner du igen dig i detta kan onlinemeditation vara en bra lösning för dig. Sök bara runt lite på YouTube och du kommer snart finna en uppsjö av bra information. Många innehåller snabba och enkla meditationsvideos som kan hjälpa dig slappna av bara inom ett par minuter.

YouTube och dess meditationsmöljligheter

Snabbt, enkelt och lättillgängligt

Som du säkert redan vet finns miljontals videos på YouTube, och kvaliteten kan variera drastiskt. Här följer några enkla tips på hur du snabbt kan hitta vad det som passar bäst för dig!

Teknik kan visa sig vara ett bra hjälpmedel för meditation (källa: unsplash)

Ett första steg är att göra lite efterforskning. Även om detta kan kännas en aning tidskrävande kommer det med största sannolikhet bespara dig tid och energi i slutänden.

Med hjälp av YouTube kan du hitta meditationsvideos på allt mellan ett par minuter till en hel timme, vilket gör att du kan tajma in en session när helst det passar dig.

 

Här kan du även lära dig om mindfulness meditation...

Att meditera online

Som vi alla vet kan man hitta allt mellan himmel och jord på internet. Något som såklart har lika många positiva som negativa sidor. Men när det kommer till meditation är just detta en av de största fördelarna.

What are the best ways to meditate?
Meditation är till för alla, och finns i lika många former som utövare (Source: suc).

"No matter how much pressure you feel at work, if you could find ways to relax for at least five minutes every hour, you'd be more productive." - Dr. Joyce Brothers

Vare sig det rör sig om att du vill göra meditation till en stor del av ditt liv, eller om du bara vill hitta ett sätt att föra in lite positiva och avslappnade tankar i din vardag - är meditation ett bra alternativ.

Här kan du läsa mer om olika nybörjartekniker...

YouTube-videos med olika meditationsövningar

“The past is already gone, the future is not yet here. There’s only one moment for you to live.” - Buddha

Om vi nu ska börja reda ut den uppsjö av meditationsvideos som finns på YouTube, kan vi börja med att dela in dem i två övergripande kategorier. Den första kategorin är videos med fokus på spirituell utveckling, medan den andra har en mer akademisk inställning till meditation. 

YouTube är ett hjälpsamt verktyg för meditation (källa: unsplash).

Den första videos kan vara bra för dig som redan har ett hum om vad meditation innebär och önskar tackla negativitet, slappna av eller helt enkelt fortsätta din meditationsresa.  

Det vanligaste upplägget för denna typ av videos är att en röst förmedlar olika typer av meditationsövningar, och leder lyssnaren genom en guidad meditation. Målet med denna typ av meditation är ofta att slappna av fysiskt samtidigt som vi fokuserar på vår andning och positiva tankar.

Vardagsmeditation på cirka 10 minuter

Denna typ av videos är ofta upplagda på så vis att en röst går igenom en dagligt återkommande meditationsrutin. Vanliga tekniker för detta är djupandning och "kroppsskanning".  Ofta kantat av avslappnande musik.

Att göra detta dagligen, eller åtminstone några dagar i veckan, kan göra underverk för din personliga utveckling.

Meditation med fokus på sömn

Denna typ av videos är ofta längre, mellan 30 och 60 minuter, och fokuserar främst på att lugna ned dig fysiskt och psykiskt - med målet att få dig att somna.

Förutom att få dig att slappna av kan dessa videos hjälpa dig att släppa negativa tankar som kan vara i vägen för en god natts sömn. Denna typ av videos kan vara en bra introduktion för nybörjare, då de inte kräver någon särskild ansträngning eller koncentration. 

Treminutersmeditation!

Om du känner dig för upptagen, rastlös eller omotiverad för tio minuters meditation, kan du komma långt med bara tre minuter. Som tur är finns en hel uppsjö videos som är kortare än en låt på Spotify! Så här finns inga ursäkter!

En viktig sidnot är dock att du, trots videons korthet bör prioritera att sitta, ligga eller stå bekvämt. Och återigen handlar det mer om repetition än längd per gång, och om du kör en treminutersmeditation flera dagar i rad kommer du snabbt märka en markant utveckling!

Nybörjarkategorin

Här kan du finna videos speciellt designade för totala nybörjare. Dessa är hjälpsamma om du känner att du vill få en överblick över detta nya tillskott i ditt liv, innan du börjar på riktigt. Längden på dessa sträcker sig ofta mellan 15 och 30 minuter.

Generellt brukar dessa videos fokusera på meditationens bakgrund, syfte, inverkan och upplägg. De brukar också presentera några enkla tekniker för att hjälpa dig att starta!

Det handlar ofta om att våga ta det där steget och testa något nytt. Och dessa videos kan hjälpa dig med just detta.

Akademisk meditation, eller Teoretiska Meditationsvideos

Som nämnt ovan finns även en rad videos som fokuserar på meditation utifrån ett mer teoretiskt eller akademiskt perspektiv. Är vanligt format för dessa är ett slags intervjuformat och kan fokusera på frågor såsom:

  • Vad är meditation och var kommer konceptet ifrån?
  • Hur kan det hjälpa mot stress och negativa tankar?
  • Kan meditation ge positiva effekter på immunförsvaret?
  • Hur kan mindfulness tackla vardagsstress?

I dessa typer av videos kan du alltså få svar på en mängd olika funderingar, transcendental meditation fungerar....

Meditation är till för alla (källa: unsplash)

Denna typ av videos är inte lika känd som de som innehåller Guidad Meditation, men kan vara en hjälpsam start för nybörjare, eller för de som önskar utveckla sina meditationskunskaper. 

Vad vi kan lära oss av Meditation

Om du börjar googla kommer du snabbt inse att det finns en uppsjö information om meditation online. YouTube har många fördelar, men det finns även podcasts, radioprogram och andra kanaler.

Etik och moral inom meditationsvärlden

Vilken roll kan och bör Meditation spela i vår tid? Och finns det några tydliga nackdelar? 

Även om meditation är tillgängligt och menat för alla, behöver man inte köpa alla delar rakt av. Det handlar om att hitta sin egen väg in och vad som passar bäst för just dig.

Efter att ha praktiserat meditation ett tag kommer du med stor sannolikhet märka en hel del fördelar, och en viktig aspekt i meditation är att göra oss till lyckligare - men även mer omtänksamma människor. Meditation uppmanar till en positiv inställning gentemot dig själv, men också mot andra.

Är du redo att ge meditation en chans? Här har vi listat några enkla meditationstips!

Oavsett var du bor kan du hitta en mediationslärare på Superprof:

Behöver du en lärare i Yoga?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Lisa