Matematiken finns överallt. Genom hela våra liv måste vi fatta beslut grundade i matematiskt tänkande och resonerande. 

Det är därför nödvändigt att barn får möjlighet att lära sig se samband mellan de grundläggande områdena inom matematiken så att de får en solid grund att stå på, som de sedan kan använda för att bygga vidare sina matematiska kunskaper.

De bästa lärarna i Matematik
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (10 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Johannes
5
5 (11 recensioner)
Johannes
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danel
5
5 (4 recensioner)
Danel
215 kr
/h
Första kursen gratis!
Philip
5
5 (4 recensioner)
Philip
125 kr
/h
Första kursen gratis!
Linda
Linda
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Syed
5
5 (12 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Michael
5
5 (3 recensioner)
Michael
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (10 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Johannes
5
5 (11 recensioner)
Johannes
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danel
5
5 (4 recensioner)
Danel
215 kr
/h
Första kursen gratis!
Philip
5
5 (4 recensioner)
Philip
125 kr
/h
Första kursen gratis!
Linda
Linda
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Syed
5
5 (12 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Michael
5
5 (3 recensioner)
Michael
220 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Syftet med att lära sig matematik på dagis och i förskolan

 • Man kan inte nog understryka vikten av matematiken redan på förskolan, eftersom den gör att barnet får med sig grundläggande kunskaper i att analysera, uppskatta och beräkna samt tänka logiskt, färdigheter som det är hjälpt av genom hela livet.Matematik är ett av de viktigaste ämnena i skolan. Redan på dagis får barnet en första kontakt med matematiken som ämne, och i förskolan får barnen lära sig om siffror, grundläggande aritmetik och geometri.I årskurs 1-3 kommer eleverna i kontakt med följande ämnen: 
  • Taluppfattning och tals användning
  • Algebra
  • Geometri
  • Sannolikhet och statistik
  • Samband och förändring 
  • Problemlösning

  Genom grundskolan så får de sedan allt djupare förståelse för matematiska koncept och lär sig att dividera, multiplicera och räkna med geometriska figurer, och vidare genom högre studier får de lära sig om algebra, trigonometri och matematiska kalkyler.

  Undervisningsmetoderna måste ständigt anpassas till barnens behov och ålder.

  För att kunna hantera matematik på en avancerad nivå så måste man först hantera grunderna. Lyckligtvis så finns det hjälpmedel om man stöter på problem längs vägen. 

  Barn bör lära sig matematik genom att exempelvis:

  • Spela pedagogiska spel
  • Lösa och rätta uppgifter
  • Ständigt utmana sig själva till att lösa svårare uppgifter
  • Repetera tills metoden har automatiseras

  Alla grundläggande förmågor som eleven får med sig från tidig ålder kommer eleven till hjälp senare i livet när det är dags att starta ett företag eller hantera sin egna ekonomi. 

   

  Matematik är ett komplext ämne som innehåller många olika discipliner. (Källa: Unsplash)

Aritmetik för barn: de nödvändiga förmågorna

De första uträkningar som ett barn gör innebär ett stort framsteg i inlärningen. Att lära sig multiplikationstabellen utantill gör att barnet tillägnat sig en logisk metod för att lösa matematiska problem. 

Att kunna känna igen plus- och minustecknet eller att hitta summan och differensen är några steg på vägen mot ett sätt att tänka som för en vuxen kan tyckas självklart, men som för en nybörjare kan vara ganska så avancerat! 

Genom att använda de grundläggande räknesätten för att lösa en matematisk uppgift så vänjer sig barnet vid siffrors egenskaper och hur dessa kan manipuleras. Med träning så blir dessa metoder automatiserade, och barnet kan så småningom lösa enklare uppställningar utan problem. De kommer dessutom att lära sig tekniker och utveckla metoder för att utföra huvudräkningar.   

För att underlätta för barnet att göra framsteg så är det viktigt att det kan se kopplingarna till matematiken i vardagen. Att visualisera och associera till verkliga situationer hjälper barnet att uppskatta och förstå den matematiska processen då de kan se att den fyller ett syfte.

Och övning ger färdighet! Boka en förberedande kurs i matematik på Superprof! 

Ge barnet de nödvändiga verktygen för att kunna förstå omvärlden. (Källa: Unsplash)

Verktyg som hjälper barnet att träna på matematik

Har ditt barn problem med matematiken? Låt inte dessa problem bli varaktiga.

Att spela matematikspel, lösa uppgifter tillsammans och arbeta med matematiken även under loven, samt att hjälpa barnet att hitta en bra privatlärare i matematik, kommer att öka barnets engagemang och kunskaper i ämnet.

Innan du kontaktar en privatlärare kan det dock vara värt att prova alternativa inlärningsmetoder för att hjälpa ditt barn att se matematiska frågor från ett annat perspektiv.

Genom att göra inlärningen till något som är positivt och kul, kan du hjälpa ditt barn att förbättra sina kunskaper medan det har roligt! 

Om du däremot vill utbilda dig till lärare kan t.ex en "förberedande kurs i matematik stockholms universitet", vara ett bra sätt att börja förbereda dina studier! 

Övningar under loven

Övningsböcker hjälper barnet att hålla minnet färskt och att internalisera och automatisera sina kunskaper medan de är lediga från skolan.

Motiverade barn kommer att uppskatta att träna på matematiken även under lovet - de kanske inte ens ser det som arbete.  

Men om ditt barn istället ser övningsboken som något negativt så är chansen mycket liten att de kommer att vilja arbeta i boken och ta uppgifterna seriöst, och det kommer därmed inte ha någon större effekt. 

Därför är det viktigt att du som förälder hela tiden uppmuntrar barnet till att lära och stöttar barnet under inlärningsprocessen. 

Pedagogiska appar

Om ditt barn gillar att spel på mobilen eller paddan så är det ett perfekt tillfälle att ta till vara för att introducera barnet till matematiska spel! 

Särskilt lätta att hitta är appar för att lära sig multiplikationstabellen. Barnet kan då även följa sina framsteg, vilket motiverar det till att fortsätta lära sig.

Barn lär sig bäst när de har roligt! (Källa: Unsplash)

Dessa appar är utformade som riktiga spel, med svårigheter och utmaningar att ta sig förbi, nivåer att klara av och berättelser som man kan följa. 

Animerade filmer

Det är lätt att hitta animerade, pedagogiska filmer online, vilka kan användas i syfte att förklara matematiska begrepp för barnet. 

Att hjälpa barnet på det här sättet ger det en möjlighet att lära sig matematik genom andra metoder, som kan vara mer effektiva än de som används i skolan. 

Att lära sig ett nytt begrepp genom att få det förklarat för sig visuellt kan vara helt avgörande för barnets förståelse. 

Sällskapsspel  

Gillar ni att spela sällskapsspel i familjen? 

Om ditt barn har svårigheter med matematiken, varför inte spela ett pedagogiskt spel som är anpassat till ditt barns ålder?

Att utveckla sitt logiska tänkande och resonemang, lära sig uträkningar samt bredda förståelsen för grafer och diagram är bara några exempel på områden som kan utvecklas med hjälp av sällskapsspel, vilket dessutom låter barnet träna sina förmågor utan att känna sig isolerat. 

Att tillbringa kvalitetstid med sina föräldrar kan boosta barnets självförtroende, samtidigt som det får en chans att öva på matematiska förmågor utan någon press. 

Förutom att hjälpa ditt barn med matematiken genom att inkludera den i spel, så kan du även göra matematiken till en del av vardagen (Hitta spel här).

Utan att ställa för höga krav på svaret, så kan du ställa matematiska frågor till ditt barn för att lära det att uppskatta den praktiska användningen av matematiken i vardagen.

Bakning är det perfekta tillfället för att träna på matematiken: 

 • Det här måttet innehåller 2 deciliter mjöl. Vi behöver 6 deciliter mjöl. Hur många mått behöver vi fylla då?
 • Vi ställer in kakan i ugnen klockan 15.30 och den ska gräddas i 40 minuter. När är kakan färdig då?

Det finns många sätt att få ditt barn att uppskatta matematiken och dess användningsbarhet i vardagen, och det är garanterat värt tiden, eftersom gedigna grundkunskaper är till extremt stor nytta för barnet i dess fortsatta inlärning.

Se mer artiklar om vad som gör matematik bra här:

Behöver du en lärare i Matematik ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.