Upptäckter inom kemi har förändrat vårt sätt att leva. Bidrag från kemi till biologi, medicin, teknik och jordbruk - bland många andra discipliner - har gett oss ny teknik som har förändrat vårt sätt att äta, kommunicera och bekämpa både sjukdomar och skador. Några berömda kemisters prestationer kan inte överdrivas, eftersom den moderna världen inte skulle kunna kännas igen utan dem.

Vi har mycket att tacka forskare för, och här kommer det bara några skäl till varför.

De bästa lärarna i Kemi
Första kursen gratis!
Ali
5
5 (1 recensioner)
Ali
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Felix
Felix
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Malin
5
5 (1 recensioner)
Malin
170 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Omer
5
5 (12 recensioner)
Omer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohammed
5
5 (1 recensioner)
Mohammed
199 kr
/h
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Ali
5
5 (1 recensioner)
Ali
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Felix
Felix
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Malin
5
5 (1 recensioner)
Malin
170 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Omer
5
5 (12 recensioner)
Omer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohammed
5
5 (1 recensioner)
Mohammed
199 kr
/h
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Upptäckter inom medicinsk kemi

Penicillin

År 1928 gjorde Alexander Fleming, den skotska läkaren, farmakologen och bakteriologen, några experiment i sitt laboratorium. Han hade odlat vissa bakterier i en petriskål när han märkte att en av hans prover hade fått en lite mögel. Detta var dock ingen typisk mögel, upptäckte han senare. Denna mögel dödade bakterierna i hans experiment!

Mögeln blev känd som penicillin och blev en av de viktigaste medicinska upptäckterna som någonsin gjorts. Men detta var inte tack vare Fleming ensam. När han publicerade en uppsats om sin forskning så tog ingen särskilt stor hänsyn - förutom Howard Florey och Ernst Boris Chain, två biokemister som fortsatte med att forska vidare på hans upptäckt.

De tre forskarna vann tillsammans Nobelpriset för sitt arbete med penicillin, medan mögeln i sig (penicillin, då) anses ha räddat två hundra miljoner liv. Läs mer om olika termer inom kemi

Du kan läsa om flera oavsiktliga kemiska upptäckter här i vår artikel om interessanta kemifakta!

Taxol

Du kanske inte har hört talas om Taxol, men egentligen borde du ha det: det är en av de mest effektiva behandlingarna av cancer i hela världen. Detta läkemedel fungerar genom att förhindra cellfördelningen, vilket i slutändan leder till cellens död. För cancer, vars celler notoriskt fördelar sig väldigt snabbt, är Taxol som ett gift.

Taxol upptäcktes redan på 1960-talet när Monroe Wall och Mansukh Wani samlade trädprover som en del av ett amerikanskt projekt för att hitta nya ämnen för att bekämpa cancer. Dessa två medicinska kemister samplade från - bland många andra träd och växter - Pacific Yew Tree, och fann ett ämne som visade sig vara giftigt för celler. De kallade detta för paklitaxel, och under de kommande decennierna genomgick det systematisk laboratorieforskning innan det äntligen användes på patienter 1992.

Sedan dess har paklitaxel visat sig vara så pass effektivt att flera miljökampanjer har blivit oroliga över faran för Stillahavsområdet angående läkemedelsproduktionen. Nuförtiden studerar folk kemikaliens existens i många olika biologiska källor.

Pacific Yew trädet, där taxol upptäcktes. (Källa: VisualHunt)

Bedövningsmedel

En gång i tiden, om det var så att någon behövde medicinsk kirurgi, så var det enda möjliga sättet att lindra smärtan att ge dem lite alkohol och hoppas på att de inte kände något för smärtsamt. Det var först i mitten av 1800-talet som detta verkligen förändrades när William Morton - en tandläkare och amatörkemiker - upptäckte att djur svimmade efter att ha inhalerat svaveleter. År 1846 ledde Morton en framträdande där han utförde tandkirurgi på en bedövad patient framför en applåderande publik. Detta hade aldrig gjorts tidigare. 

Medan Morton alltid hävdade att han var upptäckaren av bedövningsmedel, är detta faktiskt inte helt sant. Opium och alkohol var faktiskt effektiva ämnen för smärtlindring som hade används tidigare, och en typ av eter hade använts redan 1525 av Paracelsus.

Kemiska uppfinningar inom jordbruk och mat

Pastörisering

Det är mer eller mindre självklart för oss nu att när man värmer upp antingen mat eller dryck, så dödar man bakterierna som kan finnas med. Men det var inte alltid något man visste! 

Även om det är en process som människor hade studerat tidigare - i Kina från 1100-talet, i 1600-talets Japan och i Italien på 1700-talet - så är Louis Pasteur faktiskt mannen som har tilldelats äran att upptäcka det, för att han kopplade värme till bakteriedöd. Numera är hans utforskning den mest känd inom ämnet pastörisering, och det är hans namn och biografi associerat med dess vetenskapliga ursprung.

Pasteurs upptäckt, som han uppenbarligen gjorde när han var på semester 1864, gjordes när han värmde upp vin. Men själva processen - pastörisering - har sedan dess främst förknippats med mjölk. Mjölk är känt för att vara en vanlig grogrund för mycket farliga bakterier. Medan många fortfarande väljer att dricka det opasteuriserat, så har vi Pasteur att tacka för att vi kan dricka mjölk utan att bli sjuka.

Haber-Bosch Processen

Åttio procent av luften vi andas in är faktiskt kväve - ett grundämne som är viktigt för livet. Men eftersom kväve är så pass oreaktivt så har våra kroppar behövt utveckla komplexa biologiska metoder för att extrahera själva grundämnet från luften.

Men vid 1900-talets början försökte forskare utveckla konstgjorda metoder för kvävextraktion - tillför utveckling av jordbruket (växter behöver kväve för att kunna växa!) Det var också tillför utveckling av vapen. Tidigare hade folk tagit kväve från ben och avföring från djur. En av dessa metoder, den mest energi- och arbetseffektiva, föreslogs av Fritz Haber och gjordes till en massiv industriprocess av Carl Bosch - därav namnet!

Denna process är en av de viktigaste upptäckterna i civilisationens historia. Processen har gjort det möjligt för jordbruket att fyrdubblas i effektivitet - vilket innebär att det då kunna utvecklas fyra gånger mer jordbruksmark över hela världen - och har varit en process som har möjliggjort tillväxten av den mänskliga befolkningen under det senaste århundradet.

Utan Haber-Bosch processen hade vi aldrig kunnat tillverka tillräckligt mycket mat åt alla som finns på jorden idag. (Källa: Unsplash)

Kemisks uppfinningar som förändrade våra liv

Plast

Plast finns absolut överallt: i mobiltelefoner, i bilar, och i nästan allt i ditt kök. Det är plast som befinner sig i plastpåsar, leksaker, till och med de flesta av våra kläder. Men vet vi vem som uppfann dem? 

Medan de flesta varianter av plast oftast är syntetiska - nämligen konstgjorda - så är polymerer faktiskt naturliga. Både används för att skapa plast, så i detta fall är uppfinningen en knepig begrepp. Speciellt eftersom något som var väldigt likt plast - en form av gummi - hade använts av amerikanska befolkningar innan européerna ens visste vad Amerika var. Ta reda på mer om föreningar i vår kemiordbok!

Den första personen som skapade en konstgjord form av plast år 1855 var Alexander Parkes, som skapade en variant som han kallade för Parkesine. Parkes var en uppfinnare, och han skapade denna variant av plast med tanke att denna skulle användas som en vattentät beläggning för tygkläder.

Medan han och hans verksamhet gick i konkurs, så startade faktiskt Parkes uppfinning själva plastindustrin i sig. År 1907 skapade en amerikansk kemist, Leo Baekeland, en annan plastvariant, som hette Bakelite. Bakelite var helt enkelt en formbar kemisk substans tillverkad av två andra kemikalier.

Strax efter det så började Bakelite användas i alla slags maskiner, och den varianten av plast som vi idag känner till föddes till slut. 

LCD-skärmar

En av de viktigaste upptäckterna inom kemin under det senaste halva århundradet har faktiskt varit LCD-skärmar. Även om detta kanske låter banalt, så måste man erkänna att LCD-skärmar har varit hur viktigt som helst i samhället. Smartphones och sociala medier har revolutionerat våra liv, men dessa har bara varit möjliga på grund av LCD-skärmen - en skärm som är lätt, liten och som du kan ha i fickan. Kulturen vi lever i idag där vi går runt med våra telefoner och bärbara datorer hela tiden kunde inte ha funnits utan denna teknik.

Forskare var faktiskt medvetna om fördelarna med flytande kristaller redan på 1960-talet, men de trodde att själva kristallerna fungerade bara vid en mycket hög temperatur. Men när det brittiska försvarsdepartementet ville ha skärmar i sina fordon som inte var lika stora som gamla TV-apparater var, så de beställde en kemist - George Gray - för att studera fenomenet och utforska lite. Hans forskning slutade med att han upptäckte en viss molekyl som fungerade vid en lägre temperatur, och det är denna innovation - 5CB-molekylen - som man kan idag hitta på de flesta LCD-skärmar.

Det är tack vare kemi att vi har mobiler och datorer som vi använder dagligen. (Källa: Unsplash)

Strålning - en viktig vetenskaplig upptäckt

Marie Curie är den forskare som är mest känd för sin förknippning med upptäckten av radioaktivitet. Hon jobbade tillsammans med en del andra kemister och fysiker som arbetade med röntgenstrålning, strålning och radioaktiva kemikalier som uran och radium.

Radioaktivitet upptäcktes faktiskt av Henri Becquerel, som undersökte varför vissa material lyser i mörkret. Han märkte att uran - något vi nu vet är mycket radioaktivt - ändrade färgen på ljuskänsliga pappersblad, även när det fanns ett papperslager mellan själva bladet och elementet. Han insåg att detta material måste ha avgivit något som han inte kunde se med ögonen.

Curies bidrag var att upptäcka polonium och radium och att ge processen namnet ”radioaktivitet”, en process som orsakades av nedbrytningen av vissa atomer. Hennes arv var att använda Becquerels upptäckt i syfte att bekämpa cancer. Som kemist och fysiker blev hon den första - och hon är fortfarande den enda - personen som vann Nobelpriset i två olika vetenskaper.

För er som vill lära er mer om kemi, ta en titt på våra artiklar om viktig material inom kemi eller grundläggande koncept inom kemi. Du kan också kika på vår guide om allt viktigt du ska veta om kemi!

 

Behöver du en lärare i Kemi?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Alex