Låt oss nu lägga de teoretiska och analytiska problemen inom kemi åt sidan. Låt oss glömma bort din nästa tenta, eller diagrammet du ska arbeta med. Låt oss lämna ditt experiment eller din beräkning till en annan dag och ta en titt bort från alla de viktiga kemiorden du behöver lära dig.

Istället för att tänka på mol, kemiska föreningar eller övergångsmetaller, låt oss istället fokusera på de roliga delarna av kemi, de fantastiska bitarna, och själva anledningen till att du först valde en kurs i kemi.

Kemi handlar inte bara om Avogadro, kovalenta bindningar eller funktionella grupper. Det är inspirerande. Låt oss ta en titt på några av de mest fantastiska fakta inom kemi.

De bästa lärarna i Kemi tillgängliga
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (2 recensioner)
Zakaria
169 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Okizeva
5
5 (5 recensioner)
Okizeva
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (2 recensioner)
Zakaria
169 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Okizeva
5
5 (5 recensioner)
Okizeva
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Uppfinningar som var (ursprunglingen) misstag

Som vi alla vet nu i dagsläget så har det varit massor av viktiga kemiska upptäckter. Här är några som inte gick exakt enligt planen.

Fyrverkerier

Historien berättar att en kock för ungefär två tusen år sedan var så upptagen med att laga maten en gång att han, av misstag, blandade tre ingredienser som var mycket vanliga i köket på den tiden: kol, svavel och kaliumnitrat. (Det sista ämnet, allmänt känt som saltpeter, hade använts länge som ett konserveringsmedel.)

När de här tre kemikalierna blandades ihope och uppvärmdes gav de en enorm smäll - eftersom ämnet som skapades var, mer eller mindre, vad vi nuförtiden kallar krut! Det sägs att kocken sedan hade pressat blandningen djupt nere i en bambu sockerrör, och på grund av trycket från gasuppbyggnaden var explosionen den här gången ännu större.

Så nästa gång du tittar på fyrverkerier måste du tänka på den kinesiska kocken som uppfann dem för två årtusenden sedan!

Visste du att fyrverkerier är bara en kemisk reaktion? (Källa: Unsplash)

Coca-Cola

Efter det amerikanska inbördeskriget så letade en sårad soldat som heter John Pemberton efter ett sätt att tjäna lite pengar (och att avsluta sitt beroende av smärtstillande medel). Han var apotekare och han gjorde ett antal kemiska experiment för att utveckla ett läkemedel som han då kunde sälja. Alla hans experiment misslyckades kommersiellt - bortsett från ett ”läkemedel” baserat på kokaväxten som han hävdade hjälpte nervositet.

Denna medicinska dryck blev Coca-Cola, men inte innan Pemberton sålde receptet och sedan dog! Det var en annan man - inte en forskare, utan en affärsman - som förvandlade drycken till den massiva verksamhet som den är idag.

Interessanta kemifakta som handlar om din egen kropp

Mänskligheten och en sked

Människor är gjorda av en miljard-tals atomer. Men själva atomerna är gjorda av nästan ingenting - rent tomt utrymme. Bortsett från elektronerna, protonerna och neutronerna, är atomer i själva verket faktiskt 99,9% rent utrymme (ett exempel tyder på att om en atom var lika stor som en fotbollsarena, så skulle partiklarna själva vara mycket mindre än tennisbollar)! De hålls ihop bara av vågor och atomkrafter. Detta lär man sig lite mer om när man pluggar fysiken. 

Om du, på något sätt, skulle kunna ta bort utrymmet mellan alla dessa små partiklar i atomen, skulle de då bli ännu tunnare. Det har faktiskt sagts att utan detta utrymme kunde alla atomer i alla människor i världen passa på en sked.

Om du inte vet tillräcklig mycket om atomer ännu, kolla in vår genomgång av de grundläggande kemikoncepten för att lära dig mer.

Hur mycket är din kropp egentligen värd?

Din kropp, som allt annat i världen, är gjord av kemiska element. Det vanligaste som finns i kroppen är väte, kol, syre, kalcium, kväve och fosfor. Mindre än en procent av er är kalium, klor, magnesium, svavel och natrium kombinerat. Det är ganska intressant att veta att allt du använder i laboratoriet finns också i din egen kropp, eller hur? 

Men om du skulle bryta ner din kropp till bara dessa kemikaliers (kalium, klor, osv.) atomer och molekyler, så skulle du bli förvånad över att höra att du inte är så värdefull. Tillbaka på 1920-talet sa en kemist att summan av dessa kemikalier tillsammans - till marknadspris - bara var cirka 0,85 dollar (eller cirka 7 kronor). Just nu är du förmodligen värt lite mer - ungefär en dollar (8 kronor)!

Kroppar och blyertspennor

Efter syre så är kol faktiskt den vanligaste molekylen i kroppen. Detta borde inte vara så förvånande, eftersom detta ämne - som du borde känna igen från det periodiska systemet - är en av de vanligaste på vår planet, och det har varit känt för forskare i tusentals år.

Kol används på miljontals olika sätt i den moderna världen - från kolväten som används i bensin till polymeren som används för att tillverka plast. Men det är en liten sak är helt fantastisk: om man tog all kol som finns i kroppen, så skulle man kunna göra nästan 10 000 blyertspennor!

Om man tog bort det rena utrymmet som finns i alla människors atomer, så skulle alla de få plats på denna sked. (Källa: Unsplash)

Atomer: några fakta som är helt sjuka

Vi har faktiskt vetat om atomer i ganska länge

Du kanske tror att atomer, de här grundläggande små saker vi lär oss om i någon kemikurs, var en nyare upptäckt. Hur skulle det ens vara möjligt för någon att veta vad som händer på en så liten nivå utan ett mikroskop?

Men egentligen upptäcktes atomer för länge sedan, av en grekisk kille som heter Democritus, omkring 400 f.Kr. Han var en filosof - eller en ”naturvetare”, som de brukade kalla det - och har sedan dess kallats ”modern vetenskapens far”!

Det måste dock sägas att han bara gissade egentligen. Man kan kalla det för en lyckad hypotes. Det var inte förrän långt senare - 1800-talet - att denna atomteori blev accepterad när John Dalton sa det igen.

Intresserad av vad John Dalton upptäckte? Läs vår artikel om världskända kemister här.

Glas är en vätska

Detta är faktiskt en klassisk kemifakta, men den är hur fantastiskt som helst. Glas är faktiskt en vätska, snarare än det fasta som du kan förvänta dig. Glas flyter, det är bara det att det flyter extremt långsamt: om du tittar på gamla fönster ser du att botten på rutan är märkbart tjockare än toppen.

Hur kommer detta sig? Glas tillverkas genom att snabbt kyla ett smält ämne. Eftersom denna kylning sker så snabbt så kristalliseras den inte. Det är faktiskt så att kemiska bindningarna blir täta i ämnets molekylära struktur, eftersom de saknar termisk energi för att kunna röra sig fritt.

Även om det inte ser ut så att det flyter, så gör det så - men det flyter med en hastighet som skulle ta det miljontals år att göra vad vatten kan göra på ett enda ögonblick.

Vatten känns alltid kallare än luft, även vid samma temperatur

Har du någonsin varit förvånad när på en varm dag, du hoppar in i en pool som du förväntade dig skulle vara varm, men som var faktiskt kall? Det finns en vetenskaplig anledning bakom detta.

Vatten, även när det är exakt samma temperatur som luft, känns alltid kallare. Detta beror på att vatten är bättre på att leda värme än luft. Luft är egentligen en värmeisolator, och är mycket mindre tät än vatten, vilket innebär att atomerna i den ligger längre ifrån varandra. Det är därför att den termiska energin inte kan passera genom den lika lätt!

Schack och atomer

Denna är verkligen sjuk.

De flesta fysiker är överens om att det finns ungefär 10⁸⁰ atomer i hela universum. Det är alltså 10 med ytterligare tjugofem nollor i slutet, eller hundra 'quinvigintillion'. Det är ett stort antal.

Oavsett hur stort det är, dock, så finns det faktiskt fler möjliga drag i ett schackspel: 10¹²⁰. Detta nummer är bara en uppskattning, gjord av en matematiker som funderade på hur man lär en dator att spela schack. Men det baseras på i genomsnitt trettio möjliga drag när som helst i spelet, med varje spel i genomsnitt åttio drag.

Nu när man vet detta så verkar inte schack så tråkigt trots allt - och inte kemi, heller!

Interessanta fakta om syror och alkalier

Alkalier och tvål

Du använder antagligen alkalier (eller baser) oftare än du tror, eftersom de är den grundläggande ingrediensen för en massa olika hushållsrengöringsmedel - ämnen som t.ex. blekmedel, och saker som bakpulver.

Men du har antagligen fått höra tidigare: "använd handskar när du använder blekmedel!". I kemilaboratoriet eller i en introduktion till kemi i skolan kommer du också att få veta att du inte ska röra vid alkalierna. Vet du varför detta kan vara?

Eftersom alkalier förvandlar dina händer till tvål! De reagerar med fettsyrorna på dina händer i en process som kallas förtvålning. Så om du rör vid blekmedel kommer du att märka att du känner dig konstigt slät och hal. Det beror på att du förvandlas till tvål!

Magsyror

Din mage är full av syra - en blandning av saltsyra, natriumklorid och kaliumklorid i olika koncentrationsnivåer - som hjälper dig att bryta ner mat och att döda bakterier. Det är ett slags biologiskt försvar mot alla sjukdomar som kan komma in genom munnen.

Men denna syra är helt fantastisk. Lika stark som batterisyra - mellan en och tre på pH-skalan - så är denna syra kraftfull nog för att smälta metall. Om du fick den på huden, så skulle den brännas igenom. 

Det är faktiskt helt otroligt att går runt med denna i kroppen varje dag.

Bin och getingar; syror och alkalier.

Dikotomin mellan syror och baser som kommer att dominera alla dina grundläggande kemikurser är fascinerande. Men det som är kul är att kemivärlden är så tydlig i naturen, i alla de levande sakerna omkring oss.

Vi kan kolla på bin och getingar, till exempel. Den ena är snäll men smärtsam, den andra är ond och gör väldigt ont. Dessa insekter är verkligen de perfekta kompisarna, eftersom de också är kemiska motsatser. Ett bi-stick är surt, medan en geting-stick är alkalisk!

Detta betyder faktiskt att det bästa sättet att behandla ett bi-stick att faktiskt bli stickad av en geting - på exakt samma plats! Detta bör neutralisera smärtan! 

Bin och getingar är kemiska motsatser till varandra!

Om du inser att du fortfarande har saker att lära dig om kemi, så ska du absolut ta en titt på våra artiklar om viktiga material inom kemi och även den om kemi i helhet!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.