Vi har kommit väldigt långt inom kemi-världen under de senaste två tusen år. Vi vet nu att saker och ting är gjorda av en massa olika saker, inte bara vatten eller eld, och vi vet dessutom att männsikokroppen består av fler än fyra element. Det är kanske svårt att veta att vi har fått ut så pass mycket från detta ämne, som vi alla kanske vet kan vara lite tråkigt ibland om man pluggar det i skolan.

Olika experiment inom kemi har bidragit till flera utvecklingar runt om i hela världen, och vi vet dessutom ännu mer nu om människor än vi har någonsin gjort innan. Det är mycket som vi idag tar för givet som vi inte visste för flera år sedan, som till exempel att jorden är gjord av flera små partiklar, eller att man kan bränna kol för att skapa värme. Utöver allt detta, så har kemi ytterligare gjort det lättare för oss att leva våra liv - det erbjuder allt ifrån strålning till solpaneler, och även till färgämnet i dina jeans.

Det är faktiskt väldigt många personer som tycker att kemi är bara för lärare, forskare, eller nördar som älskar vetenskap. Men man måste verkligen komma ihåg hur viktig kemi är, och det är precis därför att det är tillför alla, och inte bara lärare eller forskare. Dessutom är det så att de nördar som älskar vetenskap har faktiskt förändrat ditt lev mer än du anar.

I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på tio världskända kemister som har gjort viktig forskning inom kemi.

Du kan bestämma själv hur viktiga deras insatser har varit.

De bästa lärarna i Kemi tillgängliga
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Norra
Norra
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sherine
Sherine
218 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Norra
Norra
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sherine
Sherine
218 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Grundarna till modern kemi: Världskända kemister från 1700-talet

Det var under 1700-talet som alla ämnen inom vetenskap gjorde stora framsteg inom forskning, inte minst kemi. Det var en tid ägnat åt forskning och upptäckning, och flera nya teorier kring olika saker i världen dök upp. I detta moment bidrog och uppnådde ett antal banbrytande kemister den teoretiska grunden för alla undersökningar och upptäckter som skulle då följa.

Här nedan kommer vi ta en titt på fyra viktiga kemister, de såkallade fäder till kemi. Alla förtjänar en plats här i vår lista.

Antoine Lavoisier

Antoine Lavoisier (1743-1794) var en kemist, biologist, och dog till slut under den franska revolutionen. Hans mest kända upptäckt var lagen om bevarande av massa, som säger att även om ämnen kan förändra sina tillstånd eller form, så behåller de samma mängd massa. Detta upptäckt var extremt viktigt i och med att det gjorde så att andra forskare då tänkte på hur andra ämnen och element interagerade tillsammans.

Han var den första att upptäcka syre och väte, och var också den första som upptäckte hur syre funkar i förbränning. Detta som han upptäckte är nu grundläggande kunskap för att kunna sedan första alla andra typer av kemiska reaktioner.

Det är tack vare kemister såsom Antoine Lavoisier att vi kan idag använda olika ämnen tillsammans för att skapa större saker, såsom en fabrik till exempel, vilket gör honom till en av de mest världskända kemister någonsin. (Källa: Pixabay)

John Dalton

John Dalton jobbade faktiskt utifrån många av teorierna som Lavoisier jobbade på. Dalton (1766-1844) är idag känd för hans bidrag som har att göra med atomteori, vilket är faktiskt den grundläggande kunskap som ligger bakom allt som vi gör i kemi idag.

Denna teori pekade på att alla ämnen är gjorda av atomer, och att alla atomer som hör till en element är identiska. Daltons atomteori hävdade också att kemiska föreningar är faktiskt kombinationen av atomer från olika grundämnen, och att i kemiska reaktioner så omarrangeras och kombineras dessa atomer.

I sina laboratorieexperiment så studerade Dalton, och formulerade i slutändan, en teori kring atomvikt. Det var från denna uppfattning som vi idag nådde vår insikt om olika ämnens olika molekylstruktur.

Kika in några interessanta fakta kring kemi här i vår artikel!

Amedeo Avogadro

Om du har någonsin studerat kemi i ditt liv så har du hört talas om Amedeo Avogadro (1776-1856). Han har fått en vetenskaplig lag, en kemisk enhet, ett mineral nämnat efter honom på grund av sina framsteg inom kemi. Som kemist och matematisk fysiker var han en pionjär inom vetenskapsvärlden

Avogadros stora upptäckt är det som har blivit känt som Avogadros lag, som säger att samma volymer av olika gaser kommer att ha samma antal molekyler under samma temperatur- och tryckförhållanden.

Men varför var det här så pass viktigt? Jo, det var viktigt eftersom det i slutändan hjälpte till att skilja mellan molekylen och atomen, som han snarare kallade ”elementär molekyl”. Dalton hade aldrig tänkt på skillnaden mellan dessa två koncept, men tack vare Avogadro så vet vi bättre idag!

Jöns Jacob Berzelius

Det sista av dessa kemi-föräldrar är bidraget från Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), och den är lika viktigt som alla ovan.

Berzelius är främst känd för att han formaliserade själva kemispråket. Han uppfann systemet för notering som vi idag använder för att hänvisar till olika element. Han kom dessutom med grundläggande termer inom fysikalisk kemi såsom katalys, polymer och vad vi nu kallar jonbindning. Utöver allt detta, så upptäckte han också ett antal element själv: cerium, thorium och selen.

Men kanske viktigast av allt så måste man notera att Berzelius beräknas vara den första personen som noggrant mätat atomernas vikt. Baserat på Daltons tidigare arbete, så banade Berzelius framgång inom detta område vägen för alla andra som kom efter.

Läs mer om grundläggande kemikoncept i vår artikel här.

Den mest kända kemisten någonsin? Dmitri Mendeleev

Dmitri Mendeleevs (1834-1907) arbete är något som vi alla har sett i våra liv, även fast vi inte kanske inte visste det. Något som fortfarande är den mest ikoniska symbolen för kemi är det periodiska systemet. Mendeleev var inte bara ett kemi-geni utan han var också intresserad av geologi, meteorologi och andra discipliner. Han har haft den mest betydande inverkan på det som vi idag kallar för 'kemi'. 

Han kom på det periodiska elementet, tydligen i en dröm, där han såg mönster mellan olika kemikalier som kunde göra det möjligt att ordna dem i en viss ordning. På grund av att han inte kände till alla de ämnen som vi idag känner till, så lämnade han luckor i tabellen för att sedan fylla i med nya upptäckter. Det är därför att det sägs att Mendeleev lade grunden för framtida utveckling inom kemin, men det sägs dessutom också att han förutspådde faktiskt dem.

Det är tack vare Mendeleev att vi har det periodiska systemet att använda när vi forskar och experimenterar. (Källa: Pixabay)

Viktiga kemister från 1800-talet

Upptäckarna och uppfinnarna som upptäckte så mycket av det vi kallar 'kemi' idag förberedde också vägen för 1800-talets uppfinningar. Under denna period så sticker det ut två viktiga namn: Robert Bunsen och Alfred Nobel.

Robert Bunsen

Har du någonsin hört talas om en bunsenbrännare? I så fall har du en man att tacka (eller skylla på!): Robert Bunsen (1811-1899), uppfinnaren av allas favorit vetenskaplig apparat. Kolla in vår artikel om grundläggande kemiutrustning, om du kanske inte vet vad en bunsenbrännare är!

Bunsen var en universitetslärare i Tyskland och var känd som en väldigt snäll och fin man. På sin fritid älskade han att skriva läroböcker, där han en gång skrev om när han utvecklade en motgift mot arseniskt gift, och en annan gång där han upptäckte grundämnet cesium.

Som du kanske kan tänka dig så var han intresserad av att bränna saker (såklart) och särskilt intresserad av de olika färgerna (utsläppsspektra) som olika element producerade när de värms upp. Därför producerade han sin berömda brännare: så att dessa färger inte förstördes av själva flammans färg! Coolt, eller hur? 

Alfred Nobel

Såklart känner du också det här namnet. Den svenska kemisten och affärsmannen Alfred Nobel (1833-1896) är känd inom alla områden på grund av Nobelpriset - utmärkelsen för excellens inom litteratur, vetenskap och ekonomi.

Men trots detta så är den här mannens biografi är inte lika 'fin' som du kanske förväntade dig. Hans jobb var att sälja vapen - huvudsakligen, sprängämnen - och inom kemi så handlade hans bidrag mer eller mindre om att uppfinna sprängämnen som han då sålde. 

Nobels mest kända bidrag inom kemi var uppfinningen av dynamit. Som vi alla vet så var dynamit avsedd som ett verktyg för konstruktion - för vägar, industri och kanaler - men sedan dess så har den används för en massa olika, sorgliga projekter runt om i världen också.

Under de senare åren, som berättelsen går, så kände han sig lite skyldig för att ha producerat en av de mest destruktiva kemiska ämnena som någonsin utvecklats. På grund av hans skuld, så donerade sin enorma förmögenhet för att inviga Nobelpriset i kemi, fysik, medicin och fred.

Ta reda på allt du behöver ha med dig i din egen kemi-kit här.

Alfred Nobel har lämnat ett stort arv bakom sig i form av Nobelpriset, som ges ut varje år i olika kategorier. (Källa: VisualHunt)

Kemister från 1900-talet som vi alla borde känna till

Under 1900-talet så blomstrar ämnet kemi ytterligare, och alla kemister som kommer under 1900-talet bygger på det som har upptäckts tidigare av de andra kemister som vi har pratat om ovan. 

Linus Pauling

Linus Carl Pauling (1901-1994) har ofta hyllats som en av de viktigaste forskarna som någonsin har levt (inte bara inom kemi) - och om du inte har hört talas om honom innan så kommer du nu att få chansen. 

Pauling uppfann det vi nu känner till som molekylärbiologi - studiet av saker som proteiner och syror i kroppen - och kvantkemi, eller studien av förhållandet mellan de minsta sakerna i atomen. Och om du i skolan har hört talas om kovalenta eller joniska bindningar så har du Pauling att tacka för att du också förstår dem. Lär dig mer om kemiska bindningar i vår artikel om grundläggande kemikoncept. 

Som en livslång aktivist för kärnvapennedrustning var Pauling inte bara Nobelpristagare inom kemi, utan han vann också Nobels fredspris. Till slut inspirerade hans forskning om proteiner också arbetet med Francis Crick och James Watson, som utan Pauling aldrig skulle ha upptäckt DNA-strukturen.

Dorothy Hodgkin

Nu är det dags att kika på en kemist som ofta förbises i berömda forskares historier: Dorothy Hodgkin (1910-1994). Hodgkin har också vunnit en Nobelpris, och är den enda brittiska kvinnan som någonsin har vunnit ett Nobelpris i vetenskap.

Hodgkins huvudsakliga upptäckter var inom strukturen av molekyler och proteiner i kroppen, och hennes forskning hade en enorm inverkan på biokemi och medicin. Hon och hennes medarbetare jobbade med strukturen av penicillin, vitamin B12 och insulin. Hennes karriär var anmärkningsvärd för att hon förespråkade också vikten av kunskap om insulin - för dess centrala roll i diabetes.

Kathleen Lonsdale

En annan kemist från 1900-talet som förtjänar att bli mer känd än hon är, är Kathleen Lonsdale (1903-1971). Som forskare var hon en av de första kvinnorna som valdes till stipendiat i Royal Society, och tilldelades dessutom många titlar för sitt viktiga arbete inom kristallografi, som är studiet av arrangemang av atomer i kristaller.

Lonsdale var också en förespråkare för pacifism och var på grund av detta en inspiration för kvinnliga forskare runt om i hela världen.

Är du fortfarande sugen på att lära dig mera? Läs vår artikel om allt du behöver veta om kemi här! Vi har även mer information om vad för viktiga begrepp du kommer behöva veta.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.