Du som forskare vill kanske investera i en kemi-kit hemma hos dig så att du kan experimentera ofta och på ett säkert sätt. Man kan kanske inte ha hela labben hemma hos sig, men det finns ändå några saker som man kan enkelt hitta för att ta hem. Det finns mycket man kan använda, både som vuxen eller barn!

Men, innan du går ut och köper något så borde du läsa igenom vår artikel här om allt du kommer att behöva i din egen kemi-kit.

Läs också lite om alla viktiga begreppen inom kemi här!

De bästa lärarna i Kemi tillgängliga
Syed
5
5 (15 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Valerie
5
5 (4 recensioner)
Valerie
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Keva
5
5 (5 recensioner)
Keva
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Syed
5
5 (15 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Valerie
5
5 (4 recensioner)
Valerie
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Keva
5
5 (5 recensioner)
Keva
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Grundläggande Utrustning inom Kemi - Provrör och Annat

Provrör

Först och främst måste man såklart ha provrör innan man experimenterar - det går faktiskt inte att göra något inom kemi utan provrör. De är en ikon inom vetenskapsvärlden, som nästan alla känner till, och de är till och med skapade för att göra dina experiment lättare!

Dessutom går de inte sönder om man använder värme på dem; man kan även ha olika ämnen och vätskor i provrören utan att oroa sig för att den kommer att korrodera. Provrör är också väldigt lätt att rengöra och förvara, vilket är en av orsakerna bakom varför så många använder dem.

Om du vill använda dig av provrör så kommer du också behöva en provrörsställ som håller i dina provrör. Du kanske också vill tänka på att investera i lite större rör som används för att koka olika sorters ämnen. Dessa kan också vara väldigt bra att använda sig av när man vill koka upp flera ämnen än det som passar i en provrör.

Provrör används i alla möjliga experiment (Källa: Pixabay)

Kemikolvar

Man använder kolvar inom kemi, som är olika glasbitar som används till upplösningar, och som även används för att kunna observera det du har löst upp. Även om de inte är nödvändiga för dina kemisatser - eftersom det kan finnas hundratals olika varianter - så finns det ändå några som din kemi-kit kan ta nytta av.

Glasbägare används för att mästa ut vätskor, eftersom på sidan så finns det olika mått som man kan använda när man experimenterar!

Den koniska kolvan - den kallas också för den Erlenmeyer kolvan - betecknas av sina inåtlutande sidor. Den har designats på det här sättet av två viktiga anledningar. Först och främst för att man ska kunna virvla vätskan runt om i glaset utan att behöva riskera att den spiller ur flaskan. Det är också bra att använda för att den funkar perfekt till att värma upp och koka olika vätskor, eftersom den breda basen och de avsmalnande sidorna tillåter kondens av ångor längs sidan av flaskan.

Byrett

En byrett är bara en provrör som har en lock på sig. Den är dessutom graderad, vilket betyder att den har mått på sidan som en glasbägare har. Detta gör att det blir väldigt lätt att kunna få exakta mätningar på vätskor, vilket är viktigt om man vill komma långt inom sina kemi studier.

Pipett

Föreställ dig en pyttelitet plast provrör som, när du pressar det, så suger den i sig vätska. En pipett används först och främst för att överföra vätskor från ett provrör till ett annat.

Petriskål

Denna är mest känd för att den används inom biologiska studier, för att studera olika typer av bakteria. Men de används också såklart av kemister för att studera kristaller. Man kan antingen få en petriskål som är gjord av glas eller plast. De gjorda av glas är lite bättre att ha just för att de är lite mer stadiga, men både fungerar för en kemi-kit som man har hemma hos sig.

Vet du vad man kan upptäcka i en petriskål? Ta reda på det i vår artikel om upptäckter inom kemi!

Här används både en petriskål och en pipett! (Källa: Pixabay)

Säkerhetsutrustning för Dina Experiment

Skyddsglasögon och handskar

Medan du kanske har alla dina saker redo för experimentet så bör du inte börja någonting med kemikalier, syror eller baser utan att först ha med dig rätt säkerhetsutrustning. Skyddsglasögon för ögonskydd samt kemikalieresistenta handskar för händerna är absolut nödvändiga.

Några ämnen som du kanske arbetar med kan vara farliga. Även om de inte är det, så är det inte så trevligt att få dem på händerna - och det är alltid kul att låtsas vara en galen vetenskapsman iallafall, så varför inte vara säker och skydda sig?

Boss och klämma

Man har bara två händer - hur ska man kunna hålla i allt när man experimenterar? Med hjälp av en boss och klämma så blir det lättare för dig. Bossen är en stående tung artikel där man kan klämma olika saker fast - det vill säga att den håller saker åt dig så du behöver inte göra det själv!

Tänk att du använder dig av en burett. Om du för över en vätska till en annan, så kan du lätt klämma fast den till bossen, så blir det mycket lättare för dig! Det är både säkert, smidigt, och smart, och dessutom använder alla proffsiga forskare en boss och klämma.

Nödvändigt Extramaterial - Saker Du Behöver för att Förstå Kemi

Termometer

Vad är det egentligen som händer med ditt experiment? Är den varm eller kall? På vilken temperatur börjar olika ämnen eller vätskor ändra sig, och hur interagerar de när temperaturen förändras? Hur ska du kunna veta något om hur ditt experiment går om du inte använder dig av en termometer?

Denna lilla verktyg är extremt viktigt att använda sig av om man ska experimentera hemma, eller i labb. Man måste ha och kunna läsa en termometer om man vill förstå hur ens experiment går, vad det är som händer med ämnen man studerar, och hur de ändras på grund av temperaturen! Olika kemikalier reagerar väldigt annorlunda beroende på termperaturen, så det är viktigt att vara säker på att man har ställt in allt på rätt temperatur!

Man kommer ingenstans i sina experiment utan en termometer (Källa: Pixabay)

Lakmuspapper

I den här provrören som du använder så har du en lösning - men vad är det för något du har där? Och hur ska du kunna veta vad det är för något?

Om du är intresserad av att veta lite mera om syror och baser - vilket är faktiskt några grundläggande koncept inom kemi! - så behöver du använda lakmuspapper. Man brukar få denna som remsor, antingen röda eller blåa, och de visar om din lösning är antingen syrlig eller alkalisk. Om den blåa delen blir röd, så har du en syra. Om den röda delen blir blå, så har du en alkali. Om den istället blir lila, så betyder det att din lösning är neutral!

Vi har samlat en massa intressanta fakta kring syror och baser, vilket du kanske inte redan vet, som du kan läsa mer om i vår artikel om fakta inom kemi!

Det Periodiska Systemet

Vi har nog alla sett ett Periodisk System någonstans i skolan förut. Du kommer dessutom aldrig förstå något som händer i dina egna experiment om du inte har en med dig! Det Periodiska Systemet visar alla element som finns på Jorden. Det visar också mycket viktigt information om varje element, såsom dess egenskaper, och alla element är organiserade baserat på olika egenskaper.

Det Periodiska Systemet är organiserat baserat på atomnummer - antal protoner som finns i kärnan i varje atom - och baserat på reaktiviteten av varje element. Systemet visar vilka element är reaktiva, och hjälper dig att förstå varför vissa element agerar på ett visst sätt.

Molekylära Modeller

Medan det Periodiska Systemet är riktigt bra för att kunna läsa mer om elementen, så erbjuder istället molekylära modeller ett sätt att förstå hur molekyler och kemiska föreningar skapas. För en mer detaljerat förklaring på detta kan du besöka vår artikel om grundläggande kemikoncept eller en annan om grundläggande begrepp inom kemi!

Man kan enkelt köpa en molekylär modell, och oftast är de gjorda av plast. De har bollar (som representerar atomer) och pinnar (som representerar kemiska bindningar). Man kan enkelt bygga sin egen molekylär modell där man kan lätt se exakt hur det går till (på en kemisk nivå alltså) i din lilla provrör.

Skapa en Proffsig Kemi-Kit Hemma Hos Dig

Bunsenbrännare

Helt ärligt så behöver man absolut inte ha en bunsenbrännare hemma hos sig, men man kan absolut använda en om man vill! Såklart är det också viktigt att veta vad den är, för man använder den i labb också.

En bunsenbrännare är något man använder för att skapa värme från gas, och den används för att både värma upp lösningar och för att testa flera ämnen på en och samma gång.

Dock så är de lite svåra att installera hemma, eftersom den måste vara kopplad till någon form av gas. Det kan vara svårt för barn att använda den hemma, och även vuxna har svårt för att använda denna hemma. Men, om du är sugen på att prova, och har tagit alla säkerhetsåtgärder som du ska, är det bara att köra på! Ingen experiment är färdig utan en bunsenbrännare!

Vet du varför den kallas för bunsenbrännare? Kika in på vår artikel om världskända kemister för att ta reda på det.

Stativ och gasbind

Om du då använder dig av en bunsenbrännare måste du komma ihåg en sak: saker blir varm!

Det är därför vi använder oss av stativ och gasbind. Stativen placeras ovanpå bunsenbrännare, så att du kan enkelt lägga olika utrustning - såsom en konisk kolv - på den utan att oroa dig för att bli bränd. Gasbinden sitter under kolvan och sprider ut värmen, så att hela flaskan blir lika varm överallt.

Är det ytterligare något mer du vill veta om kemi? Du hittar det i vår guide om allt du behöver veta om att plugga kemi!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.