Frankrike är ett land känt för sin rika och underbara matkultur. Den franska maten präglas av fantastiska smaker vad gäller allt från vin, desserter, förrätter och huvudrätter. 

Det franska köket är rikt och varierande. Här finns allt från biff till sniglar och kockarna pendlar mellan traditionella rätter till mer nytänkande. För att bättre förstå den det franska kökets komplexitet måste man djupdyka i landets historia och geografi. 

Varje region har sina egna specialiteter och Frankrikes historia och geografi har gjort ett enormt avtryck på matkulturen. 

De bästa lärarna i Matlagning tillgängliga
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hazal
5
5 (1 recensioner)
Hazal
165 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hazal
5
5 (1 recensioner)
Hazal
165 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Fransk Mathistoria

Begreppet “art de vivre” som kännetecknar Frankrike föll inte bara ner från himlen en dag. Nej, vägen till matperfektion sträcker sig långt bak i tiden. 

Utforska Frankrike genom deras utsökta regionala viner. (Källa: NDTV Food)

För att illustrera ett exempel kan vi kika på landets dryckeskultur. Det har tagit flera decennier för att få fram det perfekta franska vin som vi känner till idag. Fram till inte så längesen, särskilt i västra Frankrike, drack invånarna bara deras lokala viner. Det var inte förrän under 1800-talet som folk började dricka viner som kom från olika regioner. Startskottet var vid födelsen av Karl den 10:e barnbarn år 1820 då de adliga Parisborna avnjöt Bordeauxviner för att fira det nya livet. 

De flesta har förmodligen någon gång hört begreppet “grand cru”. Grand cru är en den berömda franska klassificeringen av vingårdar. Om en vinflaska bär en grand cru-stämpel kommer det från en vingård som gjort sig känd för att producera väldigt bra viner under en lång tid. Denna typ av  typ av klassificering är inte supergammal utan uppkom först år 1855 under Napoleon den IIIs regeringstid. 

Vad gäller mathistorien kan det franska köket delas in i flera stora tidsperioder. Först ut har vi medeltiden!

Under medeltiden speglades Frankrikes kultur av religion och kristendomen. De kulturella skillnaderna mellan grannländerna i västra Europa var därför inte så stor.

Mycket kan sägas om matvanorna under dessa århundraden: människor åt exempelvis mest med händerna och färgglada maträtter var mycket omtyckta. Till och med kungens måltider var överrösta med olika kryddor för att göra tallriken mer färgglad. Vid festliga tillfällen var borden täckta av rätter av olika slag som inte existerar idag. 

I mer moderna tider sägs det att drottningen Katarina av Medici introducerade fransmännen för gaffeln. En hjälpsam pryl som utgjorde ett perfekt komplement till kniven. Gaffelns ankomst blev en välkomnad faktor för att utveckla Frankrikes rykte om elegans. 

Stora och klumpiga metalltallrikar fick ge vika för terracotta. Ett material som inte bara ansågs vara mer elegant och tjusigt, men också mer tystlåtet… Olika typer av vett och etikett i samband med mat började dyka upp, och middagsserveringarna blev större och längre - nu kunde en middag bestå av mer än 12 rätter!

Tack vare ökad handel mellan länderna blev kryddor mer vanligt i det franska köket. Något som gjorde det möjligt att variera recepten och förbättra smakerna. Inga ingredienser lämnades utanför.

Men det var inte bara kryddor som bidrog till en Frankrikes successiva smakrevolution - även importen av nya varor så som choklad, kaffe, tomater och potatis gjorde skillnad.

Först under franska revolutionen började restauranger dyka upp i landet, särskilt i huvudstaden Paris. 

Vill du lära dig mer om Frankrikes mathistoria? Klicka här

Mångfald och Regionala Franska Rätter 

Prova utsökta skaldjur från den franska sydkusten. (Källa: World Yacht Group)

Frankrike var ett av de få länder i Europa som tidigt lyckades enas politiskt. En politisk enad nation ledde till att alla olika kulturer och invånare över landets regionsgränser, folk från Paris, Bretagne, Corsica och landsbygden behöll sina kulinariska traditioner men började så småningom sprida dem vidare över gränserna. 

Olika specialiteter i Frankrike kan spåras till olika regioner.

Sydvästra Frankrike är särskilt känt för gås och anka.

Finare och mer raffinerade kötträtter innehåller ankbröst och gåslever. Men regionen är berömda för andra rätter som exempelvis den typiska grytan Cassoulet. 

Bergskedjan Pyrenéerna och dess befolkning är kände för att förse världen med utsökta kött och mejeriprodukter. Områden bjuder också på en oändlig variation av frukt och grönsaker tack vare sitt soliga och tempererade klimat. 

Åker man till de sydöstra delarna av landet vibrerar den heliga “medelhavstriologin bestående av oliver, vin och vete. Alla dessa ingredienser utgör basen för regionens kost och kan användas i många goda rätter. 

Sommarvärmen inspirerar till små och lätta maträtter. Ofta är ingredienserna tagna direkt ur Medelhavet: fisk och skaldjur så det står härliga till! På kusten är också tomaten den regerande matkomponenten på tallriken under sommarmånaderna, medan bröd och bakelser från ett lokalt boulangerie värmer upp de mer kyliga vintrarna. 

Fransk Mat Gör Avtryck På Hela Världen

Den franska matkulturen har sedan länge slagit igenom med full kraft på världens platser. Det är inte för intet som den franska gastronomin har inträtt på UNESCOS världsarvlista, en välfärtjänt plats som ytterligare höjer omvärldens respekt för Frankrike som matland.

Om vi tittar närmare på den totala tiden som hela Frankrike som nation tillbringar vid middagsbordet kan vi konstatera att till och med den “vanliga” fransosen är en etablerad foodie. Här handlar en middag om mer än bara att njuta av vad som serveras - det är också en social samlingsplats. Franska familjer förenas över charkuteri- och ostbrickor, affärsluncher hålls ofta på fina franska lunchrestauranger och en dejt mellan nyförälskade sker över ett glas rött och mousse au chocolat. 

Kärleken till maten är en sida av Frankrike men landet huserar också otroligt skickliga och innovativa kockar. Hela 6 stycken talangfulla fransoser hamnar på top 10-listan över världens 100 bästa kockar

Läs mer om Franska matinfluenser världen över här.

Våra Top 10 Franska Recept Ni Bör Prova:

Testa den mest franska rätten av dem alla - sniglar! (Källa: divinefishandmeat.com)

Genom att inspireras av traditionella specialiteter som tillagas i franska hem tvärs över landet har vi tagit ut våra 10 absoluta franska favoriter du kan laga hemma!

  1. Dauphinepotatis - En underbar potatissort från området Dauphine i sydöstra Frankrike vars historia sträcker sig från slutet av 1700-talet. Mixa den kokta potatisen med mjölk, vitlök, grädde och lagerblad och du får en enkel men smakrik rätt. 
  2. Pot au feu, franska namnet för gryta, tillhör en av Frankrikes mest klassiska rätter. Den kombinerar grönsaker  och kött, ofta biff och står och puttrar under lång tid på spisen för att få sin goda smak. En perfekt maträtt under kalla vintermånader!
  3. Coq au vin betyder bokstavligen “kyckling i vin”och det må vara en mer prestigelös klassisk fransk rätt. I många munnar kallas den för en billigare version av Boeuf Bourguignon och rätten uppkom faktiskt i de franska hushåll som hade ont om pengar. Resultatet är dock underbart gott - bräsera kyckling med vitt vin, lägg till fläsk, svamp och vitlök och voilà! 
  4. Quiche Lorraine är en annan fransk klassiker som är urgod i all sin enkelhet. Hur den tillagas? Blanda samman ägg, bacon och grädde och häll över din hemmagjorda pajdeg - redo att servera efter några minuter i ugnen. 
  5. En rätt som kanske är lite mindre fransk då den faktiskt inspirerats av östeuropa är den så kallade råbiffen. För köttälskare är det ofta en favorit! Krydda gärna det råa köttet med dijonsenap och rödlök för en extra touch. 
  6. Sydvästra Frankrike kan stoltsera med sin Cassoulet - en mustig och smakrik gryta med bönor, kött och korv som står och kokar på spisen i flera timmar. Servera gärna med ugnsbakade grönsaker.  
  7. Boeuf Bourguignon kombinerar kvalitékött med kvalitévin. Grytan tillagas på låg värme under flera timmar för att få sin underbara smak. Vi rekommenderar att äta den med en nybakt baguette en kall vinterkväll...
  8. Bouillabaisse är en medelhavsrätt som har sitt ursprung i den livliga hamnstaden Marseille. Det är en mättande skaldjurssoppa vars smak förnimmer dig om havet. 
  9. Det finns kanske inget som slår den typiskt franska Moules marinière. En krämig rätt med vitlök och vitt vin som helst bör serveras med franskt bröd eller pommes frites. 
  10. Vårt sista favoritrecept från Frankrike är tveklöst de omtalade sniglarna. Escargots à la bourguignonne består av sniglar som tillagats i vitlök- och örtsmak. Denna rätt serveras som förrätt på de flesta klassiska franska bistros i olika städer. Räds inte namnet - prova och du kommer inte att ångra dig!

Har du några favoriter att laga från det franska köket? Kanske löksoppa, croque monsieur eller en äppelkakan tarte tatin med karamelliserade äpplen? Eller tillhör du dem som ständigt lagar omeletter och crepes? Utveckla dina matlagningsskills genom att prova att tillaga några av rätterna vi nämnt. Eller varför inte ta en titt på våra matlagningskurser? Testa en matlagningskurs Stockholm via Superprof! 

Tycker du artikeln är intressant? Hitta liknande blogginlägg här:

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.