Sedan 1950-talet har det varit gott om matlagningsprogram. Med detta sagt är moderna matlagningsprogram långt ifrån vad de var på 1950-talet. I nästan ett halvt sekel förklarade kockar på den lilla skärmen bara ett recept och du följde med hemma. I dag är det lite annorlunda.

Det är därför shower som Sveriges Mästerkock och den brittiska Gordon Ramsays Kitchen Nightmares är så populära. De bjuder på underhållning på bästa sändningstid. De har även inspirerat många till att boka en matlagningskurs för att bli bättre på att laga mat.

Så vilka är de mest populära matlagningsprogram just nu? Och vilka är de svenska matlagningsprogram som drar mest tittare?

I den här artikeln ska vi titta på några av de mest populära matlagningsprogrammen i Sverige. Medan det finns gott om saker i USA på Food Network och program som Top Chef, Iron Chef, där det dessutom inte är någon brist på berömda kändiskockar, kommer vi att titta på Sveriges mest populära matlagningsprogram (och ett från England!).

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

Gordon Ramsays Kitchen Nightmares

Konceptet

I detta program hjälper kocken Gordon Ramsay kämpande restauranger. Han tvekar inte att ta upp de fel som kockarna, servitörerna och ledningen gör. Den amerikanska versionen av showen, Kitchen Nightmares (Ramsays Kitchen Nightmares USA i Storbritannien), började sända 2007 och hjälpte till att göra Gordon Ramsay till en global superstjärna. Showen ledde också till internationella versioner i 24 olika länder (inklusive den amerikanska versionen med Ramsay själv).

Intressant nog, i det första avsnittet någonsin, misslyckades Ramsay med att fixa en sviktande restaurang i Yorkshire. I slutet av avsnittet har ägaren faktiskt beslutat att stänga restaurangen och fokusera på övervåningen.

  • Första sändningen: 27 april 2004.
  • Antal säsonger: 7
  • Antal avsnitt: 36
  • Presentatör: Gordon Ramsay
  • Nätverk: Kanal 4.

Ta reda på mer om matlagningsvärlden.

Sveriges mästerkock

Konceptet

Sveriges mästerkock är en matlagningstävling. Det är för dem som gillar att laga mat och har amatörkockar som tävlar om toppriset.

matlagning
På Sveriges Mästerkock förväntas tävlande behärska en mängd olika matlagningstekniker. Bild: Unsplash

Efter uttagningarna går de utvalda konkurrenterna igenom utmaningar med hopp om att vinna Mästerkocks-trofén.

Det finns flera typer av tester som tävlande står inför: marknadstestet, telefonkortet, uppfinningstestet, intryckstestet, ingredienstestet, passionsprovet, valstestet, smakprovet.

Upptäck de mest populära rätterna i Sverige.

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

Kockarnas kamp

Kockarnas kamp är ett matlagningsprogram i TV4 där åtta av Sveriges mest kända kockar tävlar i Tosterups slott. Kockarna utmanas i kategorier såsom precision, snabbhet, noggrannhet och stresstålighet. Varje vecka åker en kock ut och den som är kvar sist vinner. Programmet vann Kristallen 2019 i kategorin årets dokusåpa.

Några av Sveriges mest framstående kockar tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till vardags är deras arena Sveriges bästa restauranger och de har meritlistor fulla av priser och utmärkelser i prestigefyllda tävlingar.

Men nu ska deras yrkesskicklighet verkligen prövas. Under ledning av programledaren Pär Lernström får tittarna följa med då kockarna under tuff tidspress utmanas i tävlingar i snabbhet, precision, stresstålighet, kreativitet och analytisk förmåga. En efter en slås kockarna ut tills endast en står som ensam vinnare.

Halv åtta hos mig

Halv åtta hos mig är ett matlagningsprogram där amatörkockar får visa sina färdigheter vid spisen. Programmet hade premiär den 6 oktober 2008 i TV4. Ett sällskapsspel lanserades 30 maj 2010 och flera kokböcker har publicerats. Klockan åtta hos stjärnorna, en specialversion med mer namnkunniga deltagare har också sänts i TV4.

Varje vecka får fyra personer, som aldrig träffats innan, bjuda varandra på middag. Vanligtvis består middagen av förrätt, varmrätt och efterrätt. Varje kocks matlagning och arrangemang bedöms av de övriga tre personerna och den deltagare som under veckan får bäst betyg vinner tävlingen. Varje deltagare ger ett betyg i intervallet 1 och 10. Totalt kan en kock få maximalt 30 poäng. I sista programmet varje vecka utses veckans kock (den som har fått högst sammanlagda poäng) som får 15 000 kronor.

Förutom dessa shower finns det också gott om bra matlagningsshower från hela dammen och på Netflix. Oavsett om du vill bli en bättre bagare, göra dina bakverk perfekta, bli krönt till cheesecake eller bara förbättra din mat, är det nog en bra idé att titta på en matlagningsshow.

Hela Sverige bakar

Konceptet

Detta, som namnet antyder, 'hela Sverige bakar' handlar om bakverk, kakor och bakning. Det är en tävling för amatörbagare som vill bevisa att de är bäst på att baka. Det finns olika utmaningar som de får gå igenom.

man bakar på populärt matlagningsprogram
När det gäller Hela Sverige bakar är det bara du och degen! (Källa: Pexels)

Tack vare showen har bakningen ökat i Sverige men det har också skapat viss dispyt. Om du älskar kex, tårtor, pajer, scones, bullar eller mördeg har den här showen det bästa svenska bakverk har att erbjuda.

Upptäck de största kockarna som någonsin har levt .

Grillmästarna

Grillmästarna blev och är ett glödhett tillskott i TV4:s sommartablå. Med stjärnkockarna Melker Andersson och Christian Hellberg i juryn och ett gäng hungriga deltagare kan tittarna förvänta sig grillkonster på hög nivå.

Grillmästarna är ett mattävlingsprogram där Sveriges bästa amatörgrillare kämpar om titeln Sveriges grillmästare. Genom tuffa utmaningar över perfekta kolbäddar sållas vidbrännarna från de sanna grillkonstnärerna - tills bara en står som segrare.

Juryn som får äran att utse grillmästaren är två av Sveriges mest meriterade stjärnkockar, Melker Andersson och Christian Hellberg. Melker driver ett tiotal restauranger, bland annat Grill i Stockholm och har tidigare medverkat i bland annat TV4-programmen Matakuten och Melkers krogakut. Christian Hellberg är även han känd från tv, bland annat Kockarnas kamp 2012. Till vardags driver han Griffins steakhouse i Stockholm.

Programledare är Lisa Lemke. Lisa är matkreatör och författare till kokboken Till grillat. Hon leder även Mitt kök i TV4.

Grillmästarna sänds i sex delar i TV4 med start i sommar.

Så vilken är din favoritmatlagningsshow?

Om du vill lära dig mer om hur du lagar mat bör du överväga en matlagningskurs med hjälp av en privatlärare på Superprof. Du kan få tre olika typer av privata självstudier: självstudier, onlinehandledning och grupphandledning.

Personliga handledningar är vanligtvis de dyraste per timme men är också de mest kostnadseffektiva eftersom du använder en handledare för att skapa skräddarsydda lektioner för dig och din inlärningsstil. Dessutom har du någon till hands för att korrigera eventuella misstag och se till att du inte tar upp dåliga matvanor. Det finns mycket bra vegetarisk matlagningskurs.

Onlinehandledning är vanligtvis billigare eftersom de inte har resekostnader att oroa sig för, vilket gör att de kan erbjuda en mer konkurrenskraftig kurs för sina lektioner. Så länge ni båda har en anständig internetanslutning, webbkameror och ett program som Skype, kan du njuta av onlinehandledning.

Medan du inte kommer att njuta av så mycket privattid med din handledare som i en grupphandledning, kan du spara mycket pengar genom att dela kostnaden för handledarens tid med de andra studenterna som deltar.

Varje typ har sina fördelar och nackdelar så det är upp till dig att bestämma vad som fungerar bäst för dina inlärningsmål och din budget!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.