Även om mängden vi spenderar på mat har minskat sedan 1960-talet är det fortfarande en betydande del av hushållens budgetar. Stormarknader har hjälpt till att sänka priserna. Våra inköpsvanor tenderar att dra mer mot ekologiska produkter idag. Det finns mindre fokus på god mat, speciellt om vi ska tro på att matlagningsprogram har minskat i popularitet sedan 2000-talet.

I den här artikeln ska vi titta på hur du kan göra din matlagning perfekt med hjälp av mästerkockar, de bästa matlagningsprogrammen och de mest populära rätterna i Sverige. När du läst klart kanske du känner dig inspirerad att boka en matlagningskurs?

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

Mästerkockar genom historien

Även om Frankrike låg bakom Michelin-stjärnorna, har Japan faktiskt fler restauranger med Michelin-stjärna. Medan vi förmodligen är ganska bekanta med dagens kändiskockar, här är några mästerkockar genom tiderna som inte längre lever. Mästerkockar som inspirerade dagens mästerkockar:

 • Joël Robuchon, 1945-2018. Han hade 32 Michelin-stjärnor när han dog. Hans signaturrätt: Pommes Robuchon, den perfekta potatismosen.
 • James Beard, 1903-1985. Han var en kokbokförfattare, lärare och allomfattande toppkock. I själva verket var han en enorm förespråkare för amerikansk mat vid en tidpunkt då kulinariska konster verkade bara vara intresserade av franska köket. Den James Beard Foundation bildades efter hans död av Julia Child som köpte sitt hem, vilket gör det Nordamerikas enda historiska kulinariska centrum.
 • Anthony Bourdain, 1956-2018. Låt inte namnet lura dig, Anthony Bourdain är inte en fransk kock. Han växte faktiskt upp i New York City och fick sin utbildning vid Culinary Institute of America . Han hade en produktiv tv-karriär och det skulle vara svårare att hitta en matlagningsshow som han inte var med på. Han dök upp på Food Network's A Cook's Tour.
 • Roger Vergé var en vän till Paul Bocuse och utbildade Alain Ducasse. Hans signaturrätt är "poupeton", courgetteblomma med tryffel svamp.
 • Paul Bocuse, 1926-2018. Han föddes i en familj av kockar och skapade Bocuse d'Or, ett tvåårigt världsmästerskap. Hans signaturrätt var tryffelsoppan vge 1975.

Med traditionella rätter till kulinariska mästerverk har de stora kockarna alltid vetat hur man imponerar på dem som äter maten.

matlagning
Att titta på TV kommer inte att göra dig till en bra kock, men det finns gott om underhållande matlagningsprogram du kan titta på för skojs skull. Och där du kan lära dig massor om ingredienser! Bild: Unsplash

Mästerkockar i världen

Många av mästerkockarna som är aktiva idag specialiserar sig på olika matkulturer, och skapar något nytt med det. Indisk mat, italiensk mat och mexikansk mat har alla representanter i världen av haute-cuisine. Medan många bra kockar har lämnat oss finns det fortfarande många fantastiska kockar som fortfarande lever. De inkluderar:

 • Alain Ducasse, en elev av Roger Vergé, som skapar rätter inspirerade av sitt ursprung. Han är också chef för ett stort gastronomiskt imperium.
 • Jamie Oliver. Medan den här kändiskocken inte har en enda Michelin-stjärna till sitt namn, är han känd för prisbelönta tv-program och hans ansträngningar för att göra gourmetmat tillgängligt för alla genom enkla måltider.
 • Emeril Lagasse är en amerikansk kock, James Beard Award-vinnare och restauratör känd för New New Orleans matlagningsstil. Han är också chefskock för tretton restauranger i New Orleans, Las Vegas, Orlando och Bethlehem, Pennsylvania.
 • Bobby Flay är en annan berömd amerikansk kock som är känd för sina TV-program. Han är känd för sin mexikanska och sydvästra matlagningsstil och är chef för restauranger i Vegas, New York och Atlantic City.
 • Gordon Ramsay, som utbildades av Guy Savoy och Joël Robuchon i Paris.
 • Rachel Ray, liksom Jamie Oliver, gillar "snabb och enkel" matlagning och har varit värd för både matlagning och talkshow i USA.
 • Pierre Gagnaire, en elev av Paul Bocuse, en stor kock som alltid provar nya saker. Som ett resultat har han inte en enda signaturrätt.
 • Mario Batali är känd för sitt italienska kök och var värd för Molto Mario på Food Network i 8 år. Han utbildades vid Cordon Bleu .

Medan manliga kockar dominerade en gång dominerade matlagningsvärlden, som du kan se, blir fler och fler kvinnor populära i matlagningsvärlden.

De bästa matlagningsprogram

Att titta på TV kommer inte att göra dig till en bra kock, men det finns gott om underhållande matlagningsprogram du kan titta på för skojs skull. Matlagningsprogram började dyka upp på 1950-talet med en kock på skärmen som berättar hur man gör vissa rätter. Detta fortsatte under många år fram till 2000-talet när matlagningsprogram och reality-tv började blandas.

MasterChef är en av de mest kända matlagningsshowen och en tävling för att hitta den bästa kocken. De går igenom olika utmaningar och bedöms utifrån sin matlagning. De finalister som valts av domarna.

Det finns också andra matlagningsprogram som är populära:

 • Köksmardrömmar med Gordon Ramsay.
 • Mat oinpackad
 • The Great British Bakeoff
 • Ät middag med mig
 • Lördagskök
 • Middagsdejt
 • Stor brittisk meny
 • Håriga cyklister

Vi vet inte om dig men den här typen av shower gör oss alltid hungriga. De får oss alltid att undra varför det vi äter inte är lika bra som vad de är.

De mest populära svenska maträtter

Att lära sig laga mat kan verka som att klättra upp för ett berg. Du kanske bara vet hur man lagar pasta. Det finns dock många bra recept som är lätta att göra, läckra och kan göra underverk på häftklamrar som pasta eller potatis. Det viktigaste med matlagning är hur du lagar mat och kryddar dem. När du väl har behärskat dessa två färdigheter kan inget stoppa dig.

De mest populära rätterna är ofta de enklaste att göra, de godaste eller de bästa för dig.

Här är några av de mest populära rätterna i Sverige:

 • En smarrig köttbit
 • Falukorv och mos
 • Lax
 • Köttbullar och potatismos
 • Smulpaj
matlagning
Med traditionella rätter till kulinariska mästerverk har de stora kockarna alltid vetat hur man imponerar på dem som äter maten. Bild: Unsplash

Spaghetti bolognese, carbonara, grytor, grillad kyckling, kunde alla ha tagits med i listan. Alla dessa rätter är också ganska lätta att göra. Om du behöver lite extra hjälp i köket, bör du överväga en matlagningskurs av en handledare via Superprof. Du kan få handledning i ett antal olika färdigheter inklusive matlagning och bakning. Dessutom finns det tre olika typer av självstudier tillgängliga i varje ämne: självstudier, onlinehandledning och grupphandledning.

Personliga handledningar inkluderar en handledare och en elev. Dessa är vanligtvis de dyraste per timme men de är också de mest kostnadseffektiva eftersom din handledare kan fokusera på dig varje minut i din handledning. Med praktiska ämnen som matlagning är handledning ansikte mot ansikte fantastiska. Här finns det flera bra vegetarisk matlagningskurs för all nivåer.

Online-tutorials är vanligtvis billigare än personliga tutorials eftersom handledaren inte har så många resekostnader. Så länge som ni båda har en anständig internetanslutning och webbkameror kan du använda program som Skype för att kommunicera med dina handledare.

Grupphandledning är mest som dina traditionella klasser i skolan. Naturligtvis kommer du inte att få så mycket privattid med din handledare.

Medan varje typ av handledning har sina fördelar och nackdelar måste du välja den som matchar dina inlärningsmål och din budget. När allt kommer omkring kan alla lära sig att laga mat om de har rätt verktyg, resurser och uppmuntran.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.