Enligt en studie gjord 2017 av Telia tror nästan tre fjärdedelar av svenskarna att kodning kommer att inta en central plats i arbetslivet. Och enligt en annan studie, kommer inte mindre än 220 000 jobb att beröra programmerare.

Så det är värt att intressera sig för programmering! För den som vill lära sig programmera hemma eller  genom privata lektioner kan vi meddela att du har kommit till rätt ställe. Vi ger dig en lista på webbplatser där du kan söka och hitta din lärare på!

De bästa lärarna i Programmering tillgängliga
Bilal
5
5 (10 recensioner)
Bilal
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alan
5
5 (13 recensioner)
Alan
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tarek
5
5 (11 recensioner)
Tarek
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Daniel
5
5 (6 recensioner)
Daniel
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Meghdad
5
5 (10 recensioner)
Meghdad
195 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kristoffer
5
5 (3 recensioner)
Kristoffer
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Simon
5
5 (8 recensioner)
Simon
275 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Abdusalam
5
5 (7 recensioner)
Abdusalam
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Bilal
5
5 (10 recensioner)
Bilal
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alan
5
5 (13 recensioner)
Alan
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tarek
5
5 (11 recensioner)
Tarek
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Daniel
5
5 (6 recensioner)
Daniel
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Meghdad
5
5 (10 recensioner)
Meghdad
195 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kristoffer
5
5 (3 recensioner)
Kristoffer
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Simon
5
5 (8 recensioner)
Simon
275 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Abdusalam
5
5 (7 recensioner)
Abdusalam
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

10 hemsidor för att lära sig koda

w3schools.com – Enkelt  att lära och tydligt

w3schools.com är en hemsida där du bland annat kan lära dig koda i flera olika programspråk, så som CSS, HTML, JavaScript och SQL. Hemsidan är enkelt utformad vilket gör det lätt att hitta de kurser du är ute efter och den innehåller massor av lärorik information! W3schools finns däremot endast på engelska. Det kräver alltså att du kan språket för att kunna ta del av kursinnehållet.

Det är också en bra resurs för dig som redan håller på med ett programmeringsprojekt. Under deras "how to" har du grunder för att skapa olika sidor, som du sedan kan anpassa och prova. När det kommer till HTML kodning för hemsidor kan du också välja olika typer av gallerier, knappar, menyer. Sedan lär du dig hur du kodar, hur de kommer se ut i front office, och hur du applicerar ett CSS på HTML-koden.

De har också resurser för dig som jobbar mer med dataanalys. Till exempel kan du hur du kodar in olika grafer, analyserar dataset med mera i programmet R.

Codeacademy – En av världens största hemsidor för programmering

Codeacademy är, som namnet antyder, en skola för att lära sig koda.Här kan du lära dig HTML, CSS, JavaScript och Ruby genom tydliga kurser som riktar sig till mer specifika ämnen, så som att exempelvis bygga en hemsida. Du kan till en början testa kurserna gratis, men senare behöver du skaffa ett Pro-konto som tyvärr kostar pengar.

Kurserna med videokonferens går mycket bra. Deras metodik är utmärkt, programmet är kvalitet, lärarna har mycket tålamod och de har kunnat anpassa sig till jetlagens utmaning.

Det som är gratis på hemsidan är framför allt för dig som precis börjat och är nybörjare i kodning. Har du programmerat ett tag och vill lära dig mer avancerade saker, kan du behöva betala för att få tillgång till visst kursmaterial. Även denna sidan finns bara på engelska.

Khan Academy – En ideell programmeringshemsida

Denna hemsida har ett pedagogiskt sätt att lära ut olika programspråk. Här hittar du de allra vanligaste programmeringspråken. På hemsidan kan du lära dig HTML och att applicera CSS. Förutom detta finns JavaScript och SQL. SQL handlar om informationshantering och språk vid informationshämtning. Du kan med hjälp av kurserna fördjupa dig dessutom inom specifika områden, spelutveckling till exempel.

Där kommer du att kunna hitta en hel rad datorkurser inom programmering och webbutveckling. Varje enskild kurs kan tas genomföras hemma eller på distans via videokonferens.

En av fördelarna med Khan Academy är att vissa delar av kursinnehållet och deras hemsida finns på svenska. Men, om du vill ha tillgång till allt material kommer du att behöva vara på den engelska versionen av sidan.

IT
För programmering eller kodning har vår plattform nästan 5000 privata lärare, redo att hjälpa dig att förstå och behärska språken Python, Java, PHP eller till och med Javascript. Bild: Unsplash

Scratch – Sidan för barn att lära sig programmering

Om du nyss påbörjat en Python kurs eller är nybörjare inom programmering och kodning är detta ett roligt och samtidigt pedagogiskt verktyg, där du lär dig genom att skapa dina egna historier, animationer och spel genom enkla versioner av programmering. För dig som aldrig har kodat innan är det perfekt!

Scratch riktar sig framför allt till barn i åldern 8-16 år. Sidan har därför en pedagogik som är inriktad på spel och interaktion. Barn kan lära sig att bygga spel och animation genom olika "bygg klossar". Fördelen med denna sidan är också att den finns på svenska. Det innebär att innehållet är tillgängligt för dig som inte pratar engelska.

De har även en version, Scratch Jr som riktar sig till yngre barn mellan 5-7 år.

Den svenska sidan Kodcentrum med tillhörande Kodboken använder sig av Scratch för att skapa utbildningsmaterial som lär barn att programmera. Det är en idell förening som skapat material, uppdiger, aktiviteter och skolevent för att lära fler svenska unga att koda. Samt att öka intresset för programmering i skolan.

Code Combat – Lär dig koda genom att spela spel

Genom Code Combat kan du lära dig olika programmeringsspråk JavaScript och Python genom att spela spel. Det som till en början ser ut som vilket actionspel som helst i en fantasyvärld, döljer sig en plattform där du lär dig programmera genom att spela! Du väljer olika karaktärer, kläder och utrustning för att klara de olika banorna och tjäna ädelstenar, som du sedan kan använda för att låsa upp mer föremål i spelet. De har också kurser inom HTML.

Precis som Scratch riktar sig Code Combat till en yngre målgrupp. Sidan finns framför allt på engelska, men håller på att översättas till svenska. Det som inte är översatt till svenska kommer istället att stå på engelska. Har du ett barn som vill lära dig koda, kan det därför krävas att du som vuxen sitter med.

Det är också en sida som har utvecklats för att hjälpa lärare i programmering. Med sina specifika funktioner för att skapa lärarslides till presentationer, vill de underlätta att både lära sig programmering så väl som att lära ut programmering. Det kan därför även vara bra för Superprof-medlemmar som vill ta en kurs eller undervisa i Python programmering online.

Microsoft Learn – Microsoft lär ut programering

Microsoft har också skapat eget utbildningsmaterial, som tidigare hette Microsoft Virtual Academy. Här kan du läsa olika programmeringskurser för att blanda annat lära dig grunderna i C#, JavaScript och C++ för spelutveckling. Undervisningen går ut på att du kollar på filmer och sedan gör uppgifter. Microsoft Learn riktar sig framför allt till dig som vill utvecklas professionellt.

Du kan även lära dig programmering C# nybörjare genom att ta privatlektioner. Bokning sker då snabbt och enkelt via Superprofs plattform.

Microsoft har egna certifikat som kan intyga att du har klarat av kursen. Du kan också läsa om olika typer av programmering och anpassa kursinnehållet efter vilken roll det är du vill utvecklas i. De har allt från apputvecklare, användardesign, dataanlys, IT säkerhet och för dig som jobbar med utbildning. När du lär dig programmera på Microsoft Learn kan du välja olika utbildningsvägar - helt efter vad som passar dig bäst.

Du kan lära dig programmera på Microsoft learn även på svenska. Precis som med de andra plattformarna, är inte all text översatt av människor. Detta kan leda till vissa klumpiga formuleringar. Trots det är mer material tillgängligt på svenska än på några av de andra plattformarna. Detta gör sidan mer tillgänglig för dig som inte är lika bekväm med engelskan.

Don’t Fear the Internet – Här lär du dig bygga hemsidor

Don't fear the Internet är en enkel hemsida där du genom korta informationsfilmer lär dig hur du skapar hemsidor i HTML och CSS genom tydliga steg. Vissa delar av utbildningsmaterial innehåller PHP. Videorna tar dig från grunden till färdig hemsida.

Denna sidan har ett smalare fokus än de andra. Men, om du vill lära dig programmering för att kunna designa och skapa hemsidor kan detta vara ett bra val för dig. Det man får lära sig här gör det enkelt att komma igång. Du lär dig framför allt jobba med wordpress.

Don't fear the Internet riktar sig framför allt till dig som inte har tidigare erfarenhet. Innehållet finns dessvärre bara på engelska. Men passar utmärkt för dig som framför allt vill lära dig att jobba med hemsidor. De gör kodning och layoutdesign enkelt och tillgängligt för de flesta.

Learnlayout.com – Med fokus på CSS

På denna hemsidan lär du dig bland annat om hur du använder CSS för att skapa olika design-element till en hemsida. Sidan är enkelt uppbyggd, och ger bra exempel på vad du ska och inte ska göra i design.

Learnlayout finnd tyvärr bara på engelska. Men, sidans tydliga layout och instruktioner som kommer steg-för-steg passar den bra för nybörjare. Genom att gå till "table of contents" kan du hitta specifika aspekter av CSS. På så sätt kan du vända dig hit om du fått problem med något specifikt.

Ludu – Där användarna har skapat kurserna

Ludu är en hemsida där användare själva laddar upp kurser så att andra användare sedan kan lyssna och kolla på dem för att lära sig olika kunskaper. Till största del handlar det om programmering. Många av kurserna kostar däremot pengar, men det finns ett par gratiskurser att hitta. Flera kurser i Python är till exempel helt gratis.

Precis som med många andra sidor, finns endast delar av Ludu på svenska. Vill du ha tillgång till hela sidan kommer du att behöva vara på den engelska versionen.

Här kan du framför allt lära dig de vanligaste programmeringspråken. Så som Python, Java och HTML. Du kan också lära dig Ruby, ett objektorienterad programmeringsspråk som framför allt används för att bygga automatiseringar, servrar och program som behandlar statisk och data.

Söker du efter en C programmering kurs? Då ska du läsa nästa stycke!

Lär dig programmering med hjälp av Superprof

Superprof välkomnar 12 miljoner Internetanvändare per månad. Det är så många besökare som tycker att deras kunskapstörst kan släckas tack vare våra mer än 10 miljoner lärare som har erfarenhet av olika ämnen så som matematik, fysik-kemi, skolcoaching, läxhjälp, matlagning, dans eller dans.

För programmering eller kodning har vår plattform nästan 5000 privata lärare, redo att hjälpa dig att förstå och behärska språken Python, Java, PHP eller till och med Javascript.

IT
Enligt en 2017 studie Telia tror nästan tre fjärdedelar av svenskarna att kodning kommer att inta en central plats i arbetslivet. Bild: Unsplash

Hur hittar jag en programmerare på Superprof?

Söker du en C++ kurs Stockholm? För att hitta det du letar efter behöver du bara skriva in programmeringsspråket du vill lära dig i sökfältet och lägga till din stad. Du kan då konsultera alla programmeringslärare som kommer att visas för att välja din egen. Genom att läsa deras annonser kommer du att kunna välja den som kan det programmeringsspråket som du vill lära dig.

De flesta av våra lärare erbjuder den första timmen gratis. Detta är det bästa sättet att kunna testa den privata handledarens pedagogik och metod för att vara säker på att det flyter på bra och att du kan bli utvecklare.

För att välja din lärare väl rekommenderar vi dig att noggrant läsa deras profil och tar hänsyn till de åsikter som lämnats av dennes tidigare studenter. Du kommer redan där att få en glimt av lärarens färdigheter och dennes elevers åsikter.

Hur mycket kostar det att använda plattformen?

När du har gjort ditt val (du kan välja flera och testa) måste du börjar prenumerera, vilket kostar 290 kronor / månad, något som kan avbrytas när som helst.

Plattformens roll slutar där. När läraren har svarat dig godkänner du ett möte ansikte mot ansikte eller på distans (kontrollera att läraren erbjuder lektionerna via webbkamera). Betalning görs direkt mellan eleven och läraren. Webbplatsen tar ingen provision, läraren bestämmer sina priser själv och alla pengar går till hen. Vill du hitta en perfekt lärare som ger en kurs i programmering på distans?

Superprof är det bästa sättet! Dessutom kommer du att kunna dra nytta av att den första timmen är gratis! På så sätt kan du träffa läraren, se om personkemin stämmer överens - och om detta är personen som kommer att kunna hjälpa dig att nå dina mål. Om det mot förmodan inte skulle vara så - kommer du kunna ta kontakt med en ny lärare och träffa dem.

Vilka programmeringslärare finns tillgängliga?

Bland plattformens professorer kommer du att kunna hitta:

  • Per, professor i Stockholm som erbjuder webbutveckling och programmeringskurser i frontend. Timpriset är 350 kronor och han har betyget 4,9 / 5.
  • Lisa, programmerare i Lund, är en erfaren wordpressanvändare som lär dig att koda din e-handel eller portföljsida med hjälp av wordpress. Timpriset är 550 kronor. Lisa har ett betyg på 4,9 / 5.
  • Fredrik, en lärare i Jönköping,  erbjuder personliga lektioner enligt studenternas önskemål (uppenbarligen i samband med IT och programmering). 400 kronor per timme och även lektioner via webbkamera. Han har ett övergripande betyg på 5/5.

Tveka inte att göra din research på plattformen. Du kommer oundvikligen hitta en lärare nära dig som kommer att ge dig lektioner via webbkamera!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Sandra

Kunskapstörstig litteratur- och kulturvetare från Göteborg.