De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär det egentligen att hålla tal och varför behöver jag den färdigheten?

Offentligt talande, eller att hålla tal om man så vill, är i huvudsak någon form adressering av en folkmassa.
Det kan vara att recitera en dikt framför dina klasskamrater, komma med ett nytt förslag under ett möte på jobbet, eller inspirera en grupp medaktivister inom ett ämne du brinner för. Oavsett varför du bestämmer dig för att hålla tal, är det ultimata syftet att vara övertygande och få fram ditt budskap, samtidigt som du känner dig bekväm att tala inför publik.

Men detta, att tala inför publik, kräver en hel del förberedelser för vissa medan den för andra kommer något mer naturligt.

Olika miljöer och olika publik kan spela en stor roll i hur du reagerar under press. Kom ihåg att även de mest självsäkra talarna kan krackelera under extrem press!
När du håller tal så är informationen avsedd att ha ett syfte, det vill säga att utbilda, påverka eller underhålla lyssnarna. Tala därför alltid med förtroende!

När det gäller din karriär kan bra ledarskap och konversationsförmåga göra så att du sticker ut från resten av ditt team, säkerställer att människor lyssnar på dina argument, hjälper dig att slutföra en försäljning, låter dig vara mer öppensinnad – skäl nog att arbeta med denna färdighet.

Men att kunna vara kapabel till att hålla tal är bra även utanför jobbsammanhang. Att kunna prata med tillförsikt kan utanför arbetsplatsen hjälpa dig att anpassa dig till, till exempel sociala situationer som en gång gjorde dig obekväm. (som att småprata med främlingar, osv...).
Ger tanken på att du måste tala offentligt dig en rädsla och fyller dig med nervositet? Se över några av våra tips om hur du kan bli av med talångesten.

Hur man blir bättre på att tala inför publik

hålla tal
Lär dig av de bästa offentliga talarna i vår tid. Bild: Pixaby

Vill du bli bra på att hålla föredrag inför människor? Då måste du först ta tag i grunderna i muntlig kommunikation.
Här är några tips och tricks för att bli bättre på att prata inför folk och minska prestationsångesten.

Förbered dig väl för att minska på nervositeten

Att vara nervös är normalt: dunkande hjärta, svettiga handflator, torrhet i munnen, vi har alla upplevt det. Men att vara nervös är också bra, eftersom de visar att du bryr dig.
Det bästa sättet att övervinna dessa känslor är dock att vara så förberedd som du kan vara när du håller en presentation. Om du har gått igenom dina anteckningar hundra gånger behöver du inte känna dig orolig för dina talfärdigheter!

Lär känna din publik

Lär dig vem det är du adresserar! För komma ihåg: presentationer handlar om publiken och inte dig.
Ta reda på så mycket du kan om publiken så att du kan välja ditt ordförråd därefter. Engagera också publiken, ta reda på hur mycket information du matar dem med och bestämma hur du organiserar talet för att det du säger ska fängsla dem så mycket som möjligt.

Kompromissa

Även om du känner din publik och har en uppfattning om hur de kommer att svara på ditt tal, är det klokt att försöka känna av ett rum innan och inte vara för benägen att följa ett så kallat schema. Om det innebär att du skippar dina anteckningar eftersom det är så talet utvecklas tycker du, så kör på! Alla hatar när politikerna fortsätter att återvända till den punkt de vill få fram istället för att besvara frågan som ställs till dem... de största talarna lyssnar på sina lyssnare.

Låt din personlighet lysa igenom

Var dig själv under ditt tal, och fokusera inte för mycket på att försöka behålla ditt alter ego eller persona. Du kommer att ha bättre trovärdighet om din personlighet lyser igenom medan du adresserar publiken och din publik kommer att känna att den kan lita på dig. Var äkta, även om du inte gillar ljudet från din egen röst. Du kommer att se att du kommer att leverera ett fantastiskt tal!

Använd lätt humor som en isbrytare

En av de vanligaste fobierna i livet är att hålla tal inför en publik så hur kan man övervinna denna rädsla? Var rolig!
Att köra ett udda skämt här och där, särskilt i början av ett tal, kan vara ett bra sätt att fängsla publiken men undvika torr humor eftersom du inte vill göra människor upprörda.

hålla tal
Att använda humor i de flesta situationer kan vara en bra isbrytare. Bild: Unsplash

Läs inte innantill

Även om du kanske har skrivit ner ett utmärkt tal, läs inte det ord för ord! Eller, om du verkligen måste för att du kämpar för att behålla ett manus, så se till att du har ögonkontakt med publiken regelbundet. Annars kommer du inte att kunna hålla ett öga på deras reaktion!

Använd ditt kroppsspråk

Hur du framhåller dig själv och hur du presenterar dig själv på scenen kan vara lika viktigt som hur du håller ditt tal. Använd handgester och, ännu viktigare, använd ansiktsmimiken för att få ditt budskap att vara mer kraftfullt. Du behöver vara närvarande om du vill påverka din publik kom ihåg det!

Börja starkt, avsluta starkare

Att avsluta ett tal starkt är nästan lika viktigt som att starta det starkt! Dessutom kommer folk vanligtvis att komma ihåg början och slutet mer, eftersom de är mer benägna att lyssna på dig då än under mitten av talet. Se till att du avslutar med en stark sammanfattning och ger dem en eftertanke.

Ytterligare tips för att lära sig public speaking

Uppfinn ett alter ego innan du ska hålla tal

Om du är introvert så brukar det hjälpa att försöka låtsas att du är någon annan när du ska tala inför publik. Det brukar hjälpa mot nervositeten. Mycket nervösa människor till exempel, kan tänka sig in i en roll där de inte är den tysta personen de är av naturen och agerar istället som om de är fulla av självförtroende och självkänsla.
Du kanske till och med upptäcker en ny, mer extrovert sida av dig själv som du inte visste existerade!

Ta en extra titt i spegeln

Introverta personer har en tendens att överanalysera saker och ting – skrattar de åt mig, har jag spenat mellan tänderna, osv... – så är du en introvert person så är det viktigt att fokusera på allt det där innan du går upp på scenen så att du inte behöver oroa dig för det senare. Gå på toaletten strax innan ditt tal och starta din checklista framför spegeln för att säkerställa att du är väl förberedd: Hår, check! Tänder, check! Skjortan knäppt, check!

Kom också ihåg att din publik inte kommer att bedöma dig enbart efter ditt utseende så det är inte allt.

Det viktigaste är att få fram ditt budskap!

Le åt publiken

Det är bevisat sig att fler personer lyssnar mer hängivet om du starta ditt tal med ett leende. Dessutom, även om det är något påtvingat, är det sannolikt att du känner dig gladare och distraherad från nervositeten. Att se några varma och vänliga leenden tillbaka kan också göra dig lugnare.

hålla tal
Om du är en nervös person av naturen, kan du behöva arbeta extra hårt när du ska hålla tal. Bild: Unsplash

Låt andra ta över om det lämpar sig

Jag vet, tanken är att du ska hålla tal och inte någon annan. Men du vill egentligen inte det, eller hur? Om du är smart kan du dölja din rädsla genom att hålla ett kort och koncist tal och sedan uppmuntra deltagande och få din publik att göra lite av jobbet åt dig, samtidigt så håller du dem engagerade och lyckas undvika att tala allt för mycket själv. Smart eller hur?!

Ta lite tid efteråt för att analysera ditt tal

Efter ditt tal kommer du förmodligen att oroa dig för om det gick bra eller inte. Och all den nervösa energin kommer förmodligen att dröja sig kvar! Att hålla tal kan vara rätt så energikrävande, särskilt om du har tillbringat tid åt att memorera ditt det. Se till så att du inte har planerat något energikrävande efteråt. Ta dig bara hem och unna dig en kopp te (eller ett glas vin, om du föredrar det!) Släng upp fötterna på bordet och slappna av!

Se här vilka digitala verktyg som finns tillgängliga för de som vill lära sig hålla tal som förbryllar.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.