Om du har ett jobb eller snart kommer att ha en position som kräver att du talar offentligt med kollegor, i små eller stora grupper, så har vi tips på att hålla effektiva och offentliga tal och vad denna kompetens innebär. Vi tipsar också om hur du kan få bättre presentationsförmåga och minska nervositet när du ska tala inför publik.

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Birgitta
Birgitta
525 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hafiz
Hafiz
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mary rose
Mary rose
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Birgitta
Birgitta
525 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hafiz
Hafiz
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mary rose
Mary rose
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär det att hålla tal?

Att hålla tal är i huvudsak något som riktar sig till en folkmassa. Det kan vara att läsa en dikt framför dina klasskamrater, vara en toastmaster och hålla tal på bröllop, komma med ett nytt förslag under ett jobbmöte eller inspirera en grupp med ett ämne du brinner för. Oavsett varför du väljer att hålla tal är syftet att få fram ditt budskap trots den prestationsångest som tal ibland kan innebära.

Att tala inför publik kräver en hel del förberedelser för vissa samtidigt som det kan komma helt naturligt för andra. Kanske du nyligen har sökt en personlig coach i Stockholm för tips på vad man ska tänka på när man förbereder ett tal? Olika miljöer och publik kan spela en stor roll i hur du agerar under press, där även de mest självsäkra talarna kan falla för extremt tryck och få scenskräck. Att prata inför folk innebär oftast att informationen är avsedd att ha ett syfte och kan vara exempelvis att utbilda, påverka eller underhålla lyssnarna.

hålla tal
Att hålla tal och adressera en folkmassa kan ha många syften, men grunderna är alltid desamma. Bild: Unsplash

Det finns några huvuddelar i att hålla tal som är bra att se över och som kan minska ångest när man talar inför publik:

  • Vem är talet riktat till? (Chefer, myndigheter, kollegor, studenter)
  • Vad är budskapet som ska förmedlas?
  • Vem är publiken? (En djupare analys av målgruppen krävs – ålder, kön, deras ställning eller ståndpunkt)
  • Hur kommer talet att levereras? (Med humor eller fakta)
  • Hur kommer talet att avslutas? (Kommer du att be publiken att göra något)

Att tala inför publik har använts av miljarder människor under flera århundraden och det är fortfarande en av de viktigaste färdigheterna vi kan ha. Så varför är det så viktigt att veta hur man gör det och vilka tips kan vi ge dig för att förbereda dig för att skriva tal?

Varför är det viktigt att kunna tala inför publik?

Det finns ett antal orsaker till att det är viktigt att vara bra på att tala inför publik. Nedan listar vi bara några av fördelarna:

1. Att hålla tal kommer att öka ditt självförtroende

Verbal kommunikation är ett av de bästa sätten som du kan använda dig av för att dyka in i en konversation med huvudet före. Ju mer du gör det, desto mer kommer du att känna dig bekväm med att prata inför folk och uttrycka dina åsikter. Dessutom så kommer din självkänsla bara att öka såväl som respekten som andra har för dig. Att regelbundet prata inför folk kommer inte bara att finslipa dina färdigheter av att vidarebefordra information, utan det kommer också att hjälpa dig att bättre förstå människors reaktioner på det du har att säga. För att få bättre förståelse för hur ditt sätt att tala kan påverka lyssnaren på olika sätt kan det vara en god idé att ta en kurs i Göteborg eller på en plats nära dig.

2. Det kan lära dig att vara bekväm med andra

Att hålla tal från ett podium, helt ensam, kommer garanterat att förbättra dina relationer med andra. Det låter konstigt men det ökade självförtroendet som det innebär att tala inför publik kommer att göra dig mindre nervös och smidigare i sociala situationer. Så i princip kan du stå där på egen hand och klara dig alldeles utmärkt!

3. Det kan gynna dig professionellt

Det säger sig självt att förmågan att hålla tal är avgörande för människor med makt. Tror du att cheferna för de största företagen kom dit genom att sitta tysta bland folkmassan? Förmodligen inte. Om du äger ett företag är det verkligen viktigt att kunna hålla tal för det kommer garanterat att gynna dig att driva verksamheten framåt. Tal behöver inte alltid vara riktat mot folkmassor och genom att lära dig att få igenom ditt budskap så kan det bygga vidare på dina arbetsrelationer. Om du själv arbetar som en del av ett större företag och vill avancera, hjälper det definitivt att kunna tala inför publik. Intervjuer och möten kräver alla ett visst självförtroende när man adresserar individer och kollegor. Är du dessutom bra på att prata inför folk så kan det belöna dig med ett bättre betalt jobb.

4. Det kan ha en positiv effekt på andra områden i ditt liv

Vi har hittills fokuserat mycket på ditt yrkesliv men har du någonsin undrat hur denna färdighet kan påverka dig hemma också? Om du utvecklar förmågan att tala offentligt kommer det innebära att du blir bättre på att leda, kommunicera och läsa situationer som kan vara lika viktiga i ditt vardagsliv som i ditt professionella.

Hålla tal
Att kunna prata inför folk kan ge dig respekt, både på jobbet och hemma. Bild: Unsplash

5. Det kommer att förbereda dig för livet

Det är ett faktum att du måste prata för att bli hörd. Så det finns egentligen varken tid eller utrymme för rädsla när det kommer till att hålla tal. Det är inte bara kontorsarbetare som behöver kommunicera offentligt, nästan alla kommer att behöva använda denna färdighet någon gång i sitt liv, vare sig det är yrkesmässigt eller i en social situation där du behöver prata inför folk. För att få tillgång till alla dessa fördelar kan det vara en god idé att se över utbudet av kurser i personlig utveckling där du bor. Det kan verkligen vara till nytta för dig både på ett professionellt och personligt plan.

När behöver jag använda mig av "public speaking"?

Som vi redan har sagt är tal inte bara reserverat för styrelserummet. Du kan tala inför publik i ett flertal varierade situationer. Här kommer några exempel.

Under en bröllopskål

Brudens far, bästa vän eller brudtärna – om du är eller kommer att vara en av dessa på ett bröllop så finns det en möjlighet att du blir ombedd att hålla tal. Det kan vara en stor press att hålla tal på den lyckligaste dagen i någons liv framför massa människor! Sedan är det ju inte bara det, talet måste dessutom vara hjärtligt och äkta, med humor om det går. Men det är okej om du inte har haft någon erfarenhet eller vana av att hålla tal. Det finns många sätt för att förbereda ett tal som detta. Du kan leta efter tips på Internet, öva ditt tal framför en partner eller göra några "flashcards" som hjälper dig att komma ihåg talet. Om du berättar en historia så var noga med att memorera den och fånga publiken när du delar ett speciellt minne. Försök att tala från hjärtat i stället för att förlita dig för mycket på anteckningarna.

Hålla tal
Att hålla tal på bröllop hör till vanligheterna. Är ditt tal anledningen till varför det utbringas en skål? Bild: Unsplash

Under en arbetspresentation

Ditt jobb kan kräva att du leder veckomöten eller så kan du bli ombedd att förbereda något för din årsstämma. Hursomhelst kan du förbereda dig för detta på flera sätt. Om du får använda visuella hjälpmedel kan det hjälpa dig att inte tappa bort dig när du talar inför publik. Läs helst inte texten i ditt tal ord för ord! Anteckningarna borde vara en sammanfattning av viktiga punkter och sedan bör du fokusera på att interagera med din publik i stället.

Under en begravning

Om du har blivit ombedd att hålla tal vid en familjs begravning kanske du känner att det är för känslomässigt för dig. Det viktiga här är att tala sanningsenligt och med tacksamhet. Dessutom förväntar sig människor inte ett långt tal från dig just då och att hålla det kort och koncist är vanligtvis mycket lämpligt.

Under en klasspresentation

Vissa skolbarn blir nervösa av att stå framför klassen medan andra älskar det. Om du är någon som får fjärilar i magen vid tal kommer förberedelser att hjälpa dig att övervinna dessa känslor. Förtroende är en viktig del i denna miljö eftersom barn tyvärr ibland kan vara elaka och okänsliga. Öva på din presentation hemma, gå sedan upp och osa självförtroende så kommer dina klasskamrater kommer inte ens fundera på att håna dig! Du kanske också upptäcker att de faktiskt lyssnar och lär sig något om du levererar en bra presentation.

Under en födelsedagsfest

Det är din födelsedag. Du har bjudit in alla dina vänner och din familj. Du har öppnat presenterna. Nu är det dags att hålla tal och uttrycka ett tack! Även om du är tacksam för deras vänlighet och kan uttrycka detta inom dig själv kan det vara svårt att hitta orden för att faktiskt kommunicera detta högt, speciellt om du tycker att det är jobbigt att tala inför publik. Att hålla tal är inte lätt men om du håller det kort och koncist så blir det bra.

Som ni säkert har förstått är tal eller "public speaking" inte bara något för politiker eller som sker på arbetsplatsen. Inte alla är födda med kunskapen att veta hur man ska tala, varken på svenska eller annat språk för den delen. Några av oss måste arbeta hårdare för att utveckla dessa färdigheter, men med massvis av möjligheter att öva är det bara en tidsfråga innan du blir bättre på det!

Tror du att du är redo för att bli en professionell talare och tala inför publik?

Se här hur du kan bli bättre på public speaking på svenska.

Spana in de olika digitala verktygen som kan hjälpa dig att bli en bättre talare.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.