Om du har ett jobb eller snart kommer att ha en position som kräver att du talar offentligt med kollegor, i små grupper eller i massorna, så ger vi dig här tips om effektivt offentligt talande och vad denna kompetens av att hålla tal innebär. Vi tipsar även om hur du kan få bättre presentationsförmåga och minska nervositet när du ska tala inför publik.

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär det att hålla tal?

Offentligt talande, eller att hålla tal, är i huvudsak något som riktar sig till en folkmassa.
Det kan vara att recitera en dikt framför dina klasskamrater, vara en toastmaster och hålla tal på bröllop, komma med ett nytt förslag under ett möte på jobbet, eller inspirera en grupp medaktivister om ett ämne du brinner för. Oavsett varför du väljer att hålla tal, är det ultimata syftet att få fram ditt budskap trots presentationensångesten som public speaking ibland kan innebära.
Att tala inför publik kräver en hel del förberedelser för vissa medan den för andra kommer helt naturligt. Olika miljöer och publik kan spela en stor roll i hur du reagerar under press så även de mest självsäkra talarna kan krackelera under extremt tryck och få scenskräck.
Att prata inför folk innebär oftast att informationen är avsedd att ha ett syfte, dvs. att utbilda, påverka eller underhålla lyssnarna.

hålla tal
Att hålla tal och adressera en folkmassa kan ha många syften, men grunderna är alltid desamma. Bild: Unsplash 

Det finns några huvudbeståndsdelar i att hålla tal som måste övervägas noggrant och som kan minska ångest det kan innebära när man talar inför publik:

  • Vem är talet riktat till (chefer, myndigheter, kollegor, studenter osv ...)?
  • Vad är budskapet som ska förmedlas?
  • Vem är publiken (en djupare analys av målgruppen krävs – ålder, kön, deras ställning eller ståndpunkt i ämnet i fråga osv ...)?
  • Hur kommer talet att levereras (dvs. med humor, med fakta osv ...)
  • Hur kommer talet att avslutas (kommer du att be publiken att göra något?)

Att tala inför publik har använts av miljarder människor under flera århundraden, antagligen sedan början av vår moderna tid. Och det är fortfarande en av de viktigaste färdigheterna vi kan ha. Så, varför är det så viktigt att veta hur man gör det och vilka tips kan vi ge dig för att förbereda dig för talskrivning?

Varför är det viktigt att kunna tala inför publik?

Det finns ett antal orsaker till att det är viktigt att vara bra på att tala inför publik. Nedan listar vi bara några av fördelarna:

1. Att hålla tal kommer att öka ditt självförtroende

Verbal kommunikation är ett av de bästa sätten du kan använda dig av för att dyka in i en konversation med huvudet före. Ju mer du gör det, desto mer kommer du att känna dig bekväm att prata inför folk och uttrycka dina åsikter. Dessutom så kommer din självkänsla bara att öka såväl som respekten som andra har för dig.
Att regelbundet prata inför folk kommer inte bara att hjälpa dig att finslipa dina färdigheter vid vidarebefordran av information, utan det kommer också att hjälpa dig att bättre förstå människors reaktioner på det du har att säga.

2. Det kan lära dig att vara bekväm med andra

Att hålla tal från ett podium, helt ensam, kommer garanterat att förbättra dina relationer med andra. Det låter konstigt, men det ökade självförtroendet som att tala inför publik betyder, kommer att göra så att när du är i sociala situationer är det mindre troligt att du blir nervös eller fumlar runt besvärligt och tänker på saker att säga. Så i princip kan du stå upp där på egen hand och klara dig alldeles utmärkt!

3. Det kan gynna dig professionellt

Det säger sig själv att hålla tal är avgörande för människor med makt. Tror du att cheferna för de största företagen kom dit genom att sitta tysta bland folkmassan? Inte troligt.
Om du äger ett företag är det verkligen viktigt att kunna hålla tal – det kommer garanterat att gynna dig att driva verksamheten framåt. Offentligt talande behöver inte alltid vara riktat för folkmassor; Att lära dig att få igenom ditt budskap kan hjälpa dig att bygga vidare på dina arbetsrelationer.
Om du själv arbetar som en del av ett större företag och vill klättra inom det, hjälper det att kunna tala inför publik. Intervjuer, möten… de kräver alla ett visst självförtroende när man adresserar panelen eller kollegorna. Är du dessutom bra på att prata inför folk, så kan det belöna dig med ett bättre betalt jobb.

4. Det kan ha en positiv effekt på andra områden i ditt liv

Vi har fokuserat mycket på offentligt talande på arbetsplatsen, men har du någonsin undrat hur denna färdighet kan påverka dig hemma också? Att utveckla den allmänna förmågan att tala offentligt kommer att innebära att du blir bättre på att leda, kommunicera och läsa situationer som kan vara lika viktiga i ditt vardagsliv som i ditt professionella.

Hålla tal
Att kunna prata inför folk kan ge dig respekt, både på jobbet och hemma. Bild: Unsplash

5. Det kommer att förbereda dig för livet

Det är ett faktum i livet – du måste prata för att bli hörd. Så det finns verkligen ingen tid för rädsla när det kommer till att hålla tal.
Det är inte bara kontorsarbetare som behöver kommunicera offentligt, nästan alla kommer att behöva använda denna specifika uppsättning färdigheter någon gång i sitt liv, vare sig det är under karriär när du behöver tala inför publik eller i en social situation där du behöver prata inför folk.

Vi kommer vi nu att titta på bara några av de situationer du kan möta i livet där du måste stå upp och höras.

När måste jag använda mig av public speaking på svenska?

Som vi redan har sagt är public speaking inte bara reserverade för styrelserummet. Du kan prata med tillförsikt med folkmassorna i ett antal ganska varierade situationer. Som till exempel:

Under en bröllopskål

Brudens far, bästa vän, brudtärna… om du är eller kommer att vara en av dessa på ett bröllop så är chansen att du kan bli ombedd att övervinna din rädsla och hålla tal. Och vilken pressad situation – att hålla tal på den lyckligaste dagen i någons liv framför alla dessa människor! Inte bara det, utan talet måste vara hjärtligt och äkta, med humor om det går.
Det är dock okej om du inte har haft någon erfarenhet av att hålla tal innan detta eller om du inte har någon vana av att hålla tal på bröllop. Det finns många sätt du kan förbereda för ett tal som detta, som att leta efter tips på Internet, öva ditt tal framför en mindre grupp eller partner och göra några flashcards som hjälper dig att komma ihåg talet. Om du berättar en historia genom talet, var noga med att memorera den och fängsla publiken när du delar ett speciellt minne. Försök att tala från hjärtat istället för att förlita dig för mycket på anteckningarna.

Hålla tal
Att hålla tal på bröllop hör till vanligheterna. Är ditt tal anledningen till varför det utbringas en skål? Bild: Unsplash

Under en arbetspresentation

Ditt jobb kan kräva att du leder veckomöten, eller så kan du bli ombedd att förbereda något för din årsstämma. Hursomhelst kan du förbereda dig för detta på flera sätt. Om du får använda visuella hjälpmedel kan det hjälpa dig eftersom varje ny bild kommer att vara en automatisk signal och kommer att betyda att det är osannolikt att du tappar bort dig när du ska tala inför publik. Läs dock inte texten i ditt tal ord för ord! Anteckningarna bör helt enkelt vara en sammanfattning av viktiga punkter och sedan bör du engagera dig med din publik istället.

Under en bön vid begravning

Om du har blivit ombedd att hålla tal vid en familjs begravning, kanske du känner att det är för känslomässigt för dig. Det viktiga här är att tala sanningsenligt och med tacksamhet. Dessutom förväntar sig människor inte ett långt tal från dig just nu och att hålla det kort och koncist är normalt mycket lämpligt.

Under en klasspresentation

Vissa skolbarn blir nervösa av att stå framför klassen medan andra älskar det. Om du är någon som får fjärilar i magen vid public speaking, kommer bra förberedelser säkert att hjälpa dig att komma förbi dessa nervösa känslor. Förtroende är väsentligt i denna miljö eftersom barn kan vara elaka och okänsliga.
Öva på din presentation hemma, gå sedan upp och osa självförtroende – dina klasskamrater kommer inte ens överväga att håna dig! Du kanske också upptäcker att om du levererar en solid presentation kan de faktiskt lyssna och lära sig något!

Under en födelsedagsfest

Det är din födelsedag. Du har bjudit in alla dina vänner och familj. Du har öppnat presenterna. Nu är det dags att hålla tal och ge dem ditt tack! Även om du kanske är så tacksam för deras vänlighet och kan uttrycka detta internt, kan det vara svårt att hitta orden för att faktiskt kommunicera detta högt, speciellt om du tycker att det är jobbigt att tala inför publik. Att hålla tal är inte lätt men om du håller det kort och koncist så blir det bra.

Som ni säkert har förstått, så är offentligt talande eller att tala inför publik inte bara något för politiker eller ämnat åt arbetsplatsen. Inte alla av oss är födda med kunskapen av att veta hur public speaking, på svenska eller annat språk för den delen, ska te sig. Så några av oss måste arbeta hårdare för att utveckla dessa färdigheter som det innebär att ha när man vill prata inför folk eller hålla tal på bröllop. Men med oändligt många möjligheter att öva, så är det bara en tidsfråga innan vi alla blir bättre på det!

Tror du att du är redo för att bli en professionell talhållare och tala inför publik?

Se här hur du kan bli bättre på public speaking på svenska.

Spana in de olika digitala verktyg som kan hjälpa dig att bli en bättre talare.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.