Att hålla tal offentligt… det är väl bara att prata högt, eller hur? Och vem som helst kan göra det? Ändå är svaret här både "ja" och "nej" – och här är varför!

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär det att hålla tal?

Offentligt talande, enkelt sagt, är när du adresserar en publik med muntlig kommunikation.
Att hålla tal kan vara till exempel att recitera ett stycke framför dina klasskamrater, vara en toastmaster hålla tal vid ett bröllop, ha en ny säljpitch på jobbet, eller inspirera en grupp medaktivister inom ett ämne du brinner för. Oavsett varför du håller tal offentligt, så är det hur du får fram ditt budskap som är nyckeln till att hålla det bästa talet. Det är därför det inte finns något utrymme för presentationsångest när handlar om att prata inför folk.
Denna handling av muntlig kommunikation framför en publik kräver en hel del förberedelser för dem som lider av nervositet medan det för andra kommer mera naturligt. Olika miljöer och publik kan spela en stor roll i hur du reagerar under press så även de mest självsäkra talarna kan känna nervositet under extremt tryck.
Det finns några huvudelement inom public speaking, vare sig det är på svenska eller ett annat språk:

 • Vem riktar sig talet till?
 • Vad förmedlas med talet?
 • Vad är publikens intressen?
 • Hur kommer talet att levereras?
 • Hur kommer talet att avslutas?
hålla tal
Lär känna din publik, att hålla tal handlar ju om dem och inte om dig. Så slipper du riskera tomma stolar! Bild: Unsplash

Varför är det viktigt att utveckla offentliga talfärdigheter och kunna tala inför publik?

Att tala inför publik är inte till för bara de som har ett hög uppsatt jobb, är chefer över ett företag eller driver någon form av försäljning. Inte alls! Vi alla måste, vid någon tidpunkt i våra liv, hålla ett inövat, eller ett improviserat, tal av någon anledning och att vara väl förbered för att göra det kommer att hjälpa dig att få ut ditt budskap utan att känna någon ångest inför det.
Att tala med övertalning är viktigt, men varför är det egentligen så viktigt att utveckla en bra kommunikationsförmågor?

 • För att växa som individ: Vi har alla varit där (några mer än andra) – du är på en väns fest och du känner inte någon och du kämpar med dina samtalskunskaper, känner dig smått generad, räknar ner minuterna tills det är okej för dig att lämna festen och undrar hur många fler gånger du kan besöka badrummet utan att människor misstänker att du har ett medicinskt problem! Om du kan förhålla dig på något sätt till det här scenariot så satsar vi på att du utveckla dina svenska public speaking kunskaper så att du helt enkelt blir en bättre talare och på så sätt känner dig mer bekväm med att prata offentligt. Att vänja sig att stå upp och prata inför folk kommer att öka ditt självförtroende. Och det blir bara enklare för varje tillfälle!
 • För att dela med dig av din kunskap och expertis: att hålla tal är ett bra sätt att dela med dig av dina kunskaper. En stor majoritet av människor kommer att undvika att tala inför publik, men genom att du själv gör det, demonstrerar du saker som du har lärt dig och som andra kan lära sig av, samtidigt som du delar med dig av din expertis inom ditt område. Ta varje tillfälle i akt och visa upp din expertis, säger vi!
 • För att lära dig: När du förbereder dig för ditt kommande tal och läser på om ämnet, så kanske du inser hur mycket du lär dig om ämnet i fråga. Dessutom, när hjärnan repeterar en text om och om igen, fastnar informationen och detta kommer att vara något du kan använda dig av i framtiden om du någonsin behöver samma sorts information det vill säga.

Och det finns naturligtvis många fler skäl än dessa. Du kan helt enkelt inte undvika att hålla tal – att tala inför publik är en nödvändighet i många situationer, både på jobbet och socialt.
Dessutom, när det gäller din karriär, så kommer du förmodligen att upptäcka att du måste kämpa för att bli hörd. Att vara en bra talare med självförtroende kan därför hjälpa dig att klättra inom företaget, för att det:

 • gör att du sticker ut
 • får människor att lyssna på dig / ta dig på allvar
 • hjälper dig att komma med viktiga säljpitchar och erbjudanden
 • hjälper dig att vara mer öppen med kollegor och chefer
Hålla tal
Ro en affär i land genom att lära dig hur du pratar inför folk. Bild: Pexels

Hur kan jag bli bättre på public speaking på svenska?

Här är några tips och tricks för att bli bättre på public speaking, oavsett språk.

 • Förbered dig väl för att minska nervositeten: Det är normalt att känna sig nervös. Det bästa sättet att övervinna denna känsla är dock att vara så förberedd som möjligt. Om du har läst igenom dina anteckningar hundra gånger, har du inget behov av att vara rädd för att tala inför publik!
 • Känn din målgrupp: Lär dig vem det är du adresserar eftersom talet handlar om dem och inte dig. Ta reda på så mycket du kan om publiken så att du klokt kan välja ditt ordförråd för att engagera publiken, välj i förväg hur mycket information du vill mata dem med och bestäm innan hur du vill lägga upp talet (med barn, till exempel, så måste du fortsätt att leverera roliga aktiviteter emellanåt om du inte vill förlora deras intresse!).
 • Lär dig att läsa av en situation: Även om du borde känna din publik och därför borde ha en uppfattning om hur de kommer att reagera på ditt tal, är det klokt att försöka känna av deras svar och arbeta med feedbacken och vibbarna de ger dig. Om det betyder att du skippar dina anteckningar och går på känsla, så kör på det!
 • Låt din personlighet lysa igenom: Var dig själv under ditt tal och fokusera inte för mycket på att försöka behålla ditt alter ego eller persona. Du kommer att ha bättre trovärdighet om din personlighet lyser igenom medan du adresserar publiken och din publik känner att den kan lita på dig.
 • Använd humor som en isbrytare: Att dra ett udda skämt här och där, särskilt i början av ett tal kan vara ett utmärkt sätt att fängsla publiken! Men undvik torr humor eftersom du inte vill riskera att göra människorna upprörda.
 • Läs inte innantill: Även om du kanske har skrivit ner ett utmärkt tal, läs inte det innantill. Eller, om du verkligen måste för att du kämpar, så se till att hålla ögonkontakt med publiken regelbundet.
 • Använd kroppsspråk: Hur du presenterar dig själv på scenen kan vara lika viktigt som hur du håller ditt tal. Använd handgester och, ännu viktigare, håll inte inne med ansiktsuttrycken! Du behöver närvaro när du talar inför publik och för att få ditt tal att verka mer kraftfullt.
 • Ha en stark början och ett starkt avslut: Att avsluta ett tal starkt är nästan lika viktigt som att starta det starkt. Dessutom kommer folk vanligtvis att komma ihåg början och slutet mer, eftersom de är mer benägna att sväva iväg under mitten av talet. Så se till så att du avslutar med en stark sammanfattning och ge dem allt något värt att tänka på efter talet.

Digitala verktyg för att hjälpa dig utveckla dina talfärdigheter så att du blir bättre att på att prata inför folk

Under denna digitala tidsålder är det inte konstigt att människor vänder sig till Internet för att utbilda sig. Och eftersom det vi kan hitta på webben är till synes oändligt, är det ingen överraskning att det finns mer än bara några sätt att bli bättre på att hålla tal och bli bättre på public speaking på svenska med hjälp av digitala verktyg!
Hur fantastiskt är det inta att kunna lära sig av människor från hela världen och dela med sig av sina kunskaper, framgångar, erfarenheter och åsikter? Internet erbjuder en så rik inlärningsmiljö att du helt enkelt inte kan hitta dess motsvarighet i den "verkliga världen".

Hålla tal
Internet är ett kraftfullt verktyg, och det finns många webbplatser som är dedikerade till att hjälpa dig att lära dig prata inför folk. Bild: Unsplash

Webbplatser, videokurser, bloggar, online-frågesporter, digitala läroböcker, podcastar, ljudböcker och många fler digitala verktyg finns tillgängliga enbart ett knapptryck ifrån!
Nedan listar vi några webbplatser som kan vara intressanta för dig som vill lära dig att hålla tal, oavsett om det är för att hålla tal på bröllop eller för att tala inför publik.

Toastmasters International – perfekt för när du ska hålla tal på bröllop

"Toastmasters International är en ideell organisation som lär ut public speaking och ledarskapskompetens genom ett världsomspännande nätverk av olika klubbar. Huvudkontoret ligger i Englewood, Colo., Och organisationens medlemskap överstiger 358 000 medlemmar i mer än 16 800 klubbar i 143 länder. Toastmasters International har sedan 1924 hjälpt människor med olika bakgrunder att bli bättre på att hålla tal samt bli mer självsäkra talare, kommunikatörer och ledare.

Public Words

"Public Words hjälper dig i mål. De är ett familjeägt konsultföretag som grundades 1997 av Dr. Nick Morgan för att hjälpa människor att berätta sina historier på ett mer kraftfullt sätt. De arbetar med individer och organisationer, på högt anpassade, unika projekt som är skräddarsydda efter specifika behov.

Ummo

Ummo är en app tillgänglig för iPhone-användare som lyssnar av ditt tal och plockar upp alla dina Umms och Uhhs, samt håller dig uppdaterad om din takt, tydlighet och kraft i de ord du väljer. En bra funktion i denna app är förmågan att berätta vilka nyckelord eller fraser du överanvänder när du håller tal och på så sätt hjälpa dig att minska repetitionen.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.