Du vet antagligen redan vad det innebär att hålla tal offentligt, men du undrar om självförtroende är relevant för dig att ha när du ska tala inför publik. Att tala offentligt är faktiskt till nytta för oss alla, oavsett om vi har en ledarroll eller inte.
Du förstår, alla av oss måste, vid någon tidpunkt i våra liv, hålla ett improviserat tal och att vara utrustade för det kommer att hjälpa dig att få fram ditt budskap. Verbal kommunikation är viktigt, men varför är det egentligen så viktigt att utveckla våra kommunikationsförmågor och hur kan du bli bättre på att prata inför folk?

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Känn dig mer bekväm med att tala inför publik

Som vi redan vet har det stora fördelar att utveckla färdigheten att kunna tala inför publik. Och genom att förbättra dina offentliga talfärdigheter tillåter du dig själv att...

Växa

Först och främst att vänja sig att stå upp och prata framför andra kommer att öka ditt självförtroende. Och det blir bara lättare varje gång du står där och ska prata inför folk! Många vuxna som är introverta och saknar självförtroende, kan gå med i en dramaklass för att få den hjälp de behöver för att växa, få bättre självförtroende och bättre presentationsförmåga när det kommer till att prata inför folk och vara runt dem. Det kan vara lika effektivt att fortsätta ta en public speaking kurs på svenska eller konsultera en talcoach för att förbättra dina talförmågor.
Att fokusera på detta kan verkligen göra underverk för dina relationer också, så att du känner dig mer bekväm att prata med främlingar eller helt enkelt känna dig mer bekväm i stora folkmassor där du annars brukade undvika att prata inför folk. Vem vet, du kanske till och med börjar delta i konversationerna och håller tal till höger och vänster, och till och med blir ombedd att hålla tal på bröllop! Dina nyfunna konversationsfärdigheter och självförtroendet får dig att utvecklas som person och växa i varje situation du befinner dig i.

hålla tal
Är du bra på att mingla och prata med främlingar? Är du självsäker nog att hålla tal? Bild: Pixabay

Dela med dig av dina kunskaper

Att hålla tal och tala inför publik är ett bra sätt att visa upp dina kunskaper. En stor majoritet av människor kommer att undvika att stå upp för att hålla ett tal, men genom att göra det demonstrerar du saker som du har lärt dig och som andra kan lära av och placerar i och med det, dig själv som en expert inom ditt område. Ta varje tillfälle i akt och visa upp din expertis, säger vi!

Lära dig nya saker

När du förbereder dig för ditt kommande tal och läser mycket om ämnet, kommer du inse hur mycket extra saker du tar upp ämnet i fråga. Dessutom, när hjärnan repeterar en text om och om igen, låses informationen in och detta kommer att vara något du kan använda dig av i framtiden om du någonsin behöver det.

Leva

I slutändan kommer behovet av offentligt talande att växa. Oavsett vilket skede du befinner dig i livet måste du göra det någon gång: hålla tal på bröllop, presentation på jobbet, klasspresentation (student likväl lärare), säljpitch, tacktal vid en fest,... listan kan göras lång.
Du kan helt enkelt inte undvika det – att hålla tal är nödvändigt för att gå vidare i många situationer, både på jobbet och socialt.

Varför är public speaking bra för min karriär?

Public speaking, oavsett om det är på svenska eller ett annat språk, kan vara viktigt på arbetsplatsen, särskilt om du har en ledarroll eller arbetar i en konkurrensutsatt miljö där du måste kämpa för att bli hörd. Nedan är bara några få exempel om hur public speaking kan gynna din karriär och hjälpa dig att klättra inom företaget.

Det gör att du sticker ut

De flesta tar ett steg bort från rampljuset, så att vara djärv nog, räcka upp handen och lägga fram ditt budskap i ett mötesrum kommer utan tvekan att imponera på dina chefer och få dem att se att du har en viss skicklighet som dina kollegor kanske inte har.

Det får människor att lyssna

Om du vill att människor ska lyssna på vad du har att säga, måste du välja rätt tid och plats. Att försöka få fram ditt budskap till människor via e-post är inte alltid framgångsrikt, och det går inte heller att prata med individer en i taget. Ibland är det bäst att samla alla på ett ställe, lägga fram ditt budskap och läsa av rummet och publiken som helhet. Dessutom kan kraften i din röst och argumenten vara mycket mer övertygande än om du skulle skriva det.

hålla tal
Tala inför publik – garanterat en egenskap som får dig att stå ut från mängden! Bild: Unsplash

Att hålla tal ger mervärde

När du jobbar inom affärsvärlden som till exempel säljare, är det alltid mycket trevligare att träffa den person du har att göra med i motsats till att tolka känslor och åsikter från skriftlig text. Kommunikation ansikte mot ansikte är avgörande för att verkligen förstå varandra, och det ger ett mervärde om du försöker använda detta mer personliga tillvägagångssätt genom att plocka upp telefonen eller arrangera ett möte.

Det låter dig uttrycka dina åsikter

Att kunna hålla tal kan innebära att du kan vara mer öppen med dina åsikter om arbete och fackföreningar, snarare än att hålla dig själv för dig själv. Du kan bli en representant för dina arbetskamrater om du kan kommunicera på ett bra sätt!

Vilka egenskaper och färdigheter behöver chefer?

Om din ambition är att bli chef inom ditt arbetsområde, så kanske det är bra om du har koll på vilka egenskaper och färdigheter du behöver för detta. Och viktigast av allt: om du uppfyller kriterierna. Studentwebbplatsen Prospects listar några av de nyckelfärdigheter som varje person behöver för en framgångsrik karriär, varav en är:

"Kommunikation och motivation"

Effektiva ledare måste behärska alla former av kommunikation och besitta förträffliga på skriftliga-, muntliga- och lyssnarfärdigheter. Som teamchef är du i skottlinjen mellan personal och högre ledning, så du måste kunna kommunicera med en mängd människor, från anställda på nybörjarnivå till avdelningschefer och verkställande direktörer på ett antal olika sätt till exempel via e-post och sociala medier, telefon och i presentationer, och så klart, möten.
Som ledare måste du skapa ett förtroende med dina anställda så att de känner sig trygga att dela information med dig och vice versa. För att säkerställa att kommunikationen förblir öppna måste du göra dig själv lättillgänglig och tillgänglig för dina anställda och kunna diskutera problem som uppstår. Att införa en öppen dörrpolicy eller vecko/månadsteammöten bör underlätta detta. När du kommunicerar och pratar inför folk, låt din personal veta att de betyder något genom att hålla ögonkontakt, le och lyssna uppmärksamt.
Att projicera en öppen, positiv attityd på jobbet kommer att hjälpa dig att skapa en glad och hälsosam arbetsmiljö. Stäng inte av eller sätt dig själv på en piedestal. Enkla saker som aktiv uppmuntran, erkännande av prestationer och intresse för dina anställdas liv ökar moral och säkerställer att personalen känner sig värderad av företaget. Om människor är en produkt av sin miljö, skapas där en positiv arbetsplats med glada, motiverade anställda. "
Denna redogörelse för vilken typ av kommunikatör du måste vara för att vara en bra chef är väldigt tydligt. Att leda och etablera relationer är mycket viktiga, ofta hänger dessa ihop med din förmåga att kommunicera och tala inför publik.

Ledare som en gång var rädda för att prata inför folk

Är det möjligt för introverta att vara ledare och nå framgång? Ja det är det! Och du kan lära dig mer om hur du får självförtroende för att hålla tal här.
Under tiden; här är några stora namn som en gång hade scenskräck.

Mahatma Gandhi

Du skulle inte tro oss om vi sa att du kan styra ett land eller en rörelse och samtidigt ha scenskräck, eller hur? Men beviset finns nedan, att allt är möjligt om du har rätt inställning.

hålla tal
Visste du att Ghandi en gång frös till is när det var tal om att hålla tal och tala inför publik? Bild: VisualHunt

Som rapporterats av Visme.co, Mahatma Ghandi: "led ofta av panikattacker. Han hade en särskilt jobbig upplevelse när han skulle tala inför publik, ett tal han skulle hålla riktat åt ett vegetariskt community i London. Efter att ha läst en rad från talet han hade förberett, kunde han inte längre tala och bad någon annan att läsa resten av talet i hans ställe.
"Min syn blev suddig och jag skakade, även om talet knappt täckte ett ark," mindes han.
I flera år blev "den fruktansvärda belastningen av att hålla tal" en börda så stor för Gandhi att han till och med undvek att prata vid vanliga möten och middagar.
Senare i livet, trots rädslan för att prata inför folk fortfarande skrämde honom, fann han dock en drivkraft. Hans passion för ämnet fick hans ångest och rädsla att försvinna. Hans råd?
"Var envis... du har tagit hänsyn till det maximala antalet människor som kommer att ha nytta av att du håller tal och talar inför publik och du vill tjäna dem genom att dela med dig av vad du vet är sant, "skrev han." - Visme.co

Abraham Lincoln

En annan ganska överraskande medlem i denna klubb är den kända amerikanska presidenten, Abraham Lincoln. Lincoln hatade att möta stora folkmassor och prata inför folk och ofta lät han paniken skölja över honom.
Det som är tråkigt är att han var en så stor, inspirerande talare trots sin oro, men han avslog många inbjudningar till att prata vid evenemang.
Han fortsatte emellertid med sitt kampanjande för att bli en del av USA:s ordförandeskap och blev i slutänden en enormt inflytelserik ledare.

Visste du att det finns några användbara digitala verktyg du kan använda dig av för att minska nervositeten när du håller tal?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.